Gość: Kasia IP: 81.15.194.* 16.07.08, 12:08 Dostałam sie na h.sz na UŁ! Jestem bardzo szczesliwa!:) Kto jeszcze sie dostał?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: j.r Re: Historia SZTUKI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.08, 21:39 ja się dostałam ale i tak nie wiem co wybrać...;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Historia SZTUKI! IP: 81.15.194.* 16.07.08, 22:39 A jakie kierunki masz do wyboru? Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Historia SZTUKI! 16.07.08, 22:44 A z czego tu sie cieszyc? Co po tym bedziesz robila? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Historia SZTUKI! IP: 81.15.194.* 17.07.08, 13:04 Spełniała marzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
quille Re: Historia SZTUKI! 17.07.08, 13:18 oj coś się przyczepił do dziewczyny? ciekawe co Ty studiujesz/studiowałeś, że masz pewność, że po skończeniu na "chleb zarobisz"? jak to ją interesuje, to niech to studiuje. poza tym niewiele znam osób, które po studiach pracują dokładnie w wyuczonym zawodzie. fajnie, że się dostałaś tam, gdzie chciałaś, gratulacje :) nie słuchaj frustratów Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Historia SZTUKI! 17.07.08, 13:21 Nie jestem frustratem, ale domyslam sie ze ta dziewczynka po skonczeniu tych studiow moze sie zawiesc. Ja skonczylem kierunek inzynieryjny i mam pewnosc ze na "chleb zarobie", jesli nie w Polsce to napewno za granica. Po historii sztuki nawet za granice nie wyjedziesz, bo niby co mozesz tam robic? Dlaczego kazdy moj komentarz przedstawiajacy rzeczywistosc i twarde zyciowe realia traktowany jest jak dowod na moja frustracje? Nie potrafie sobie tego wytlumaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
quille Re: Historia SZTUKI! 17.07.08, 13:35 bardzo się cieszę, że skończyłeś kierunek inżynieryjny, faktycznie łatwiej znaleźć pracę po uczelni technicznej. ale przyszło Ci przez myśl, że nie każdy się nadaje na kierunek techniczny? nie każdy lubi/umie/potrafi przyswoić matematykę? to co ma dziewczyna iść na budownictwo, albo na konstrukcję maszyn czy inne kierunki (po których praca jest, nie twierdzę, że nie), na których się będzie męczyć przez 5 lat (jeśli nie więcej), albo z których wyleci? ja wiem, że wszyscy z trzema literkami inż po mgr mają w głębokiej pogardzie tych, co mają tylko mgr, ale sorry, nie każdy ma predyspozycję do tego, żeby inż zostać a to czy się zawiedzie, czy nie, to się okaże. Ty obstawiasz, że się raczej zawiedzie, ja obstawiam, że się nie zawiedzie, bo tego zawsze chciała i o tym marzyła. i niby dlaczego po historii sztuki za granicę nie wyjedzie? paszporty tam zabierają? to pojedzie do jakiegoś państwa z UE, bo tam trzeba tylko dowód ;P Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Historia SZTUKI! 17.07.08, 13:40 Nie chodzi mi o techniczana strone wyjazdu za granice-jak bedzie chciala to sobie bedzie mogla skakac żabkami i tez dotrze za granice. Chodzi mi o to ze nawet jesli pojedzie to co bedzie tam robila? Salate zbierala? Bo co moze po historii sztuki robic, za granica jest wystarczajaca ilosc ludzi z podobnym wyksztalceniem a brakuje z bardzo specjalistycznym. Na zachodzie rowniez duza popularnoscia ciesza sie kierunki humanistyczne ktore sie studiuje fajnie i przyjemnie-ale pytanie po co? Odpowiedz Link Zgłoś
quille Re: Historia SZTUKI! 17.07.08, 13:44 po co? to znaczy Twoim zdaniem nie potrzeba konserwatorów zabytków np.? bo to się robi po hostorii sztuki np. w sumie po co nam zabytki nie? wyburzyć wszystko i wybudować nowe! w ten sposób absolweni polibudy i innych uczelni technicznych będą mieć pracę nie dyskutuję dalej, bo to jałowe, Ty jesteś tak zapatrzony w swoje studia, że każde inne, szczególnie dalekie od Twoich są wg Ciebie bezsensowną stratą czasu... no to o czym tu rozmawiać? poza tym wiesz, wyjechać za granicę, żeby na budowie "w zawodzie" pracować to też każdy może - nie trzeba mieć studiów do tego, to tak nawiązując jeszcze do Twojej wypowiedzi w innym wątku tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Historia SZTUKI! 17.07.08, 13:49 Juz ci powiedzialem ze nie jestem zapatrzony-o swoich studiach raz tylko wspomnialem. Potrzebni sa konserwatorzy to oczywiste zabytki rowniez.Chodzi mi tylko o liczbe absolwentow takich kierunkow, tylko o to. Kazdy zawod jest potrzebny ale w odpowiednich proporcjach. Nie sadzisz ze jest to strata czasu studiowac 5 lat i potem jechac za granice i robic jakas durna robote? Ja uwazam ze tak. Odpowiedz Link Zgłoś
quille Re: Historia SZTUKI! 17.07.08, 13:56 zgadzam się, jest, tylko nie rozumiem dlaczego z góry zakładasz, że dziewczyna mając mgr z historii sztuki nie znajdzie tu pracy, tylko będzie musiała wyjechać "robić jakąś durną robotę". odrobinę wiaru w ludzi, co? łatwo można zaobserwować, że ci, którzy wybrali studia zgodnie ze swoimi interesami, a nie z myślą o przyszłej pracy są świetni na studiach, bo uczą się tego co lubią i znajdują po studiach taką pracę, jaką chcą, bo są po prostu dobrzy. a ci, którzy wybrali dane studia, bo w gazecie napisali, że po tym będzie praca, albo siąsiad 5 lat wcześniej po skończeniu dostał od razu pracę, zazwyczaj nie wychodzą na tym za dobrze, bo po pierwsze przez 5 lat się męczą, co nieraz skutkuje tym, że studiów nawet nie skończą, a po drugie przez całe życia mają pracę, której nienawidzą, i nawet okrągła sumka wpłwająca co miesiąc na konto tego nie zmieni. a co do ilości absolwentów na takich kierunkach, to się zgadzam w pewnym stopniu - rzeczywiście nie potrzeba nam tylu socjologów, politologów czy historyków sztuki. ale najlepsi z nich się przebiją, a wg mnie najlepsi to właśnie ci, którzy kochają to, co studiowali. Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Historia SZTUKI! 17.07.08, 14:04 No ja sie z toba zgadzam. Wcale nie odbieram wiary, ale jak to mowia "nadzieja matka glupich". Po prostu patrze na zycie bardzo realistycznie. Moze rzeczywiscie bedzie dobra w tym co robi, nie przecze, ale niech pomysli ze sposrod tylu absolwentow (a jest ich bardzo wielu) rowniez sa dobrzy ludzie a moze nawet lepsi, a w sytuacji w ktorej i tak pracy dla tych ludzi nie ma za wiele to perspektywy sie komplikuja nie sadzisz? Oczywiscie ludzie rozne rzeczy robia po skonczeniu studiow, bardzo czesto nie pracuja w zawodzie. Ale zadaje pytanie-czy zeby nie pracowac w zawodzie to trzeba takie studia konczyc? Czy raczej chodzi o to zeby skonczyc jakies studia i miec mgr? Bo przeciez to na to samo wychodzi i wtedy wybiera sie latwiejsze? Nie sadzisz ze tak czasem jest? Odpowiedz Link Zgłoś
quille Re: Historia SZTUKI! 17.07.08, 14:13 a może chodzi o to, żeby zgłębić dziedzinę, którą się ktoś interesuje właśnie poprzez studiowanie? tylko proszę nie mów mi, że może iść do biblioteki, albo czytać sobie hobbystycznie Ałpatowa, bo nie o to mi chodzi. skoro multum osób nie pracuje stricte w zawodzie związanym z tym, co studiowali, to to oznacza, że nie opłacało im się studiować? i zauważ, że nie chodzi o to, żeby "jakieś" studia skończyć, bo dziewczyna chce skończyć właśnie te, a nie inne, czyli nie chodzi jej o mgr przed nazwiskiem i jakąkolwiek pracę, ale chodzi jej, moim zdaniem o dowiedzenie się czegoś więcej w materii, która ją interesuje. i ja samo to uważam za cenne i godne pochwały. a co do nadziei, matki głupich... racja, ale jak nie ma pewności, to zostaje tylko nadzieja :) Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Historia SZTUKI! 17.07.08, 14:17 No oczywiscie masz racje. Studia to nie szkola zawodowa, to wszystko sie zgadza. Ale sam chyba przyznasz mi racje ze na jesli daje sie odpowiedz na pytanie "co chcesz po studiach robic" ona odpowiada "spelniac marzenia" to dla mnie jest to troche infantylne i malo dojrzale. Jesli ja ta dziedzina interesuje to czemu nie, ale wydaje mi sie ze nie bierze pod uwage tego ze kiedys bedzie musiala zaczac na siebie zarabiac (no chyba ze ma rodzicow milionerow) a o tym humanisci nie chca rozmawiac? Dlaczego? Czy zarabianie pieniedzy na utrzymanie rodziny to jakas ujma dla humanisty? Czy moze on uwaza ze jest stworzony do innych (czytaj: wyzszych )celow? Czy moze brzydzi sie pieniedzmi ? Nie wiem jaki jest tego powod. Bo jesli ja bym skonczyl studia i nie mogl kupic zonie ladnych butow to by mi bylo wstyd. Po prostu wstyd. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
quille Re: Historia SZTUKI! 17.07.08, 14:24 zgadzam się, odpowiedź autorki wątku była infantylna, ale weź poprawkę na to, że napisała to gdy dostała się na wymarzone studia, a wtedy człowiek się czuje tak jakby Boga za nogi chwycił :) nie uważam, żeby zarabianie pieniędzy to była ujma dla humanisty. pieniądze może nie są najważniejsze, może są środkiem, nie celem, ale zawsze są potrzebne i bez nich jak jest to wiadomo. zgadzam się w pełni nie należy tego aspektu studiów lekceważyć. ale nadal uważam, że wybieranie kierunku studió pod kątem przyszłej pensji to jest stawianie wszystkiego na głowie, bo żeby dużo zarabiać trzeba być po prostu w czymś dobrym, wszystko jedno właściwie w czym, można dobrze gotować i zostać szefem kuchni w super restauracji, a można być świetnym prawnikiem i zostać wziętym adwokatem. ważne, żeby być w czymś dobrym, a pierwszym krokiem do tego jest wybranie takich studiów do których ma się predyzpozycje i zgodnych z zainteresowaniami, żeby nauka była raczej przyjemnością niż katorgą. Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Historia SZTUKI! 17.07.08, 14:46 Oczywiscie zgadzam sie we wszystkim:) Ja rowniez nie jestem zwolennikiem wybierania studiow TYLKO ze wzgledu na przyszle profity. Jesli nauka jest katorga to i tak czlowiek nie bedzie dobry i nie bedzie takiej kasy zarabial. Oczywiscie ja np wolalbym byc dobrym kucharzem (bardzo lubie jesc i jedzenie mnie interesuje :)) niz slabym informatykiem, ale wielu ludzi tego nie dostrzega. Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Historia SZTUKI! 17.07.08, 13:42 Ja nie pogardzam ludzmi ktorzy maja wyksztalcenie humanistyczne. Tylko chodzi mi o to ze ludzie idacy na takie studia nie wiedza co beda robili za 5 lat po skonczeniu (nawet nie maja idei co moga robic)-a to jest prosta droga do zmarnowania wyksztalcenia. Dla mnie to wszyscy moga studiowac socjologie- ale potem beda narzekac ze nie ma pracy, ze pracodawcy krwiopijcy placa im 1500 brutto i takie inne pierdoly. O tym mowie. Odpowiedz Link Zgłoś
echme Re: Historia SZTUKI! 17.07.08, 14:40 Ja jestem humanistką. A bardzo chciałabym mieć umysł ścisły i np. pójść na politechnikę, skończyć te studia bez większych problemów i mieć tego cholernego inż. Ale rzeczywistość jest inny i skończe studia humanistyczne. Bo z polibudy by mnie od razu wywalili, bo nie umiem matmy i fizyki. Życie. Odpowiedz Link Zgłoś
sanjoseshark Re: Historia SZTUKI! 17.07.08, 18:22 Ehm, humanisci...Co roku tysiace nowych, wyprodukowanych przez uczelnie tylko po to, zeby ich starsi koledzy z tytulem akademickim mieli prace. Ale o to, czy ci nowi znajda prace nikt sie nie bedzie troszczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Historia SZTUKI! IP: 81.15.194.* 17.07.08, 20:40 Witam. To ja załozyłam ten wątek. Tak po studiach mam zamiar spełniac marzenia.I co w tym złego? Chce pracowac w muzeum, galerii czy innych instytucjach zwiazanych z kulturą lub szkolnictwem. Wybralam te studia, poniewaz historia sztuki to moja pasja i chce sie w tym realizowac. Oczywiscie kasa jest potrzebna w zyciu, ale nie jest najwazniejsza. Moge SKROMNIE życ,a byc SZCZESLIWĄ osobą. Mam kilka pomysłów na życie,wiec mysle,ze praca sie znajdzie. A że zarobie ok 1.000zl,to co z tego?. Sama kasa szczescia nie daje. Ale za to bede szczesliwa w inny sposób. Poza tym mam nadzieje,ze bede miala męza, wiec razem damy rade. Patrzenie na świat jedynie za pomoca "szkiełka i oka" niekoniecznie musi byc szczesliwe i duchowo bogate. Poza tym chce propagowac sztuke, bo sztuka to coś pięknego, ale nie każdy jest na tyle wrażliwy, żeby to dostrzec i zrozumiec. Gdyby nie było artystów, świat byłby bardzo ubogi. Musza istniec ludzie, ktorzy będą badac i propagowac sztuke. A sztuka to nie tylko piękno, ale przede wszystkim przekazywanie tego co najważniejsze, tego co nurtuje każdego z nas.. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Historia SZTUKI! IP: 81.15.194.* 17.07.08, 20:45 I chciałam jeszcze dodac słowo do kwestii spełniania marzen. Dla Ciebie spelnianie marzen, moze oznaczac posiadanie willi z basenem, bardzo drogiego auta.. a dla mnie spelnianie marzen,to np. i m.in. zwiedzanie polskich,romańskich zabytków, zwiedzanie waznych muzeow europejskich etc. Myśle, że nie trzeba byc milionerem, zeby to dokonac. Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Historia SZTUKI! 17.07.08, 20:50 Kazdy ma inne marzenia. Ale twoje marzenia sa scisle zwiazane z kasa-mylisz ze pozwiedzasz zabytki zarabiajac 1000? I jeszcze jak bedziesz miala meza ktory woli "filozofofac" niz pracowac, to wspolczuje. Ja tez bardzo lubie zwiedzac-a moge sobie pozwolic na to tylko dlatego ze jestem inzynierem. Zwiedzanie nie jest moim marzeniem-jak mam ochote to sobie zwiedzam, a nie marze o tym jak o nie wiadomo czym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna.r Re: Historia SZTUKI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.08, 20:57 kasiu jednak już wybrałam...więc powinnyśmy sie spotkać na korytarzu albo na zajęciach;) miałam do wyboru archeologie i historie sztuki;) a co do pana inżyniera to świat nie składa się tylko z szarego betonu warto czasami się zastanowić na wszystkim..pewnie nawet nie wiesz jak często spotykać się z przejawami sztuki w najprostrzych rzeczach i to jest klucz do wszystkiego. Aby działał świat nie potrzebne są jedynie śrubki i blaszki. Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Historia SZTUKI! 17.07.08, 21:03 No ja sie zastanawiam i widze jaki swiat piekny i co z tego? Widzisz roznica jest taka ze ty studiujac historie sztuki pewne zabytki zobaczysz w ksiazce-a ja jak bede chcial to sobie zobacze na zywo i nie musze sobie dorabiac durnej ideologii o wrazliwosci i o innych pie..ch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Historia SZTUKI! IP: 81.15.194.* 17.07.08, 21:11 Dlaczego uważasz, że po h.sz musze byc biedna? Warto nadmienic,ze studiując medycyne, mozesz później strajkowac (lekarze,pielegniarki). Myślisz, że bedąc inżynierem będziesz szczesliwy? Mysle,ze i po h.sz można zwiedzac świat. Teraz wycieczki do Egiptu czy Turcji nie są tylko dla mega bogatych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Historia SZTUKI! 17.07.08, 21:23 No jestem inzynierem i jestem szczesliwy-dlaczego cie to tak dziwi? Wycieczki nie sa drogie bo zlotowka jest mocna-a jak kurs p.... bo nasi "eksperci" ekonomiczni cos przewidza to wycieczki bardzo zdrozeja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna.r Re: Historia SZTUKI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.08, 21:12 Drogi inżynierze...widzę ze nie ma sensu z Tobą dyskutować bo jesteś strasznie zgorzkniałym i rozgoryczonym człowiekiem. Jak zalezy Ci na takim świecie to sam sobie skonstuuj swoje życie, rodzine i tak dalej. Byc moze uda Ci się pozbawić ich wrażliwości. Nie uważam żebym zarabiała mało po historii sztuki bo mam swój określony pomysł na życie który mam zamiar spełnić i nie dość ze sobie wszystko zwiedze za pieniążki to bedę jeszcze znała to dokładnie bo nauczyłam się tego w "książce" co jest akurat bezcenne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Historia SZTUKI! IP: 81.15.194.* 17.07.08, 21:21 Justyna.r napewno sie spotkamy na zajęciach:))) Jeśli masz ochote na rozmowe ze mną, to zostawiam mojego maila: elijana@dolsat.pl Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Historia SZTUKI! 17.07.08, 21:27 No a niby ja nie moge sie nauczyc z ksiazki? Jakas magiczna ta wiedza czy cos? Nie moge sobie przed wycieczka przeczytac ksiazki o regionie i zabytkach? Nie jestem zgorzknialy a tym bardziej rozgoryczony-bo niby czym mam byc? Naprawde jestem zadowolony z zycia. Pewnie ze nie warto dyskutowac-wielu juz takich bylo, ale przewaznie im sie konczyly argumenty i dochodzili do wniosku ze jednak nie warto dyskutowac. Chyba wystarczajaco merytorycznie sie wyrazam zeby moze jadnak bylo warto podyskutowac? A niby dlaczego mam pozbawiac swoja rodzine wrazliwosci? Czy wrazliwosc jest tylko domena humanistow? Ja nie moge sie zachwycac zabytkiem czy widokiem? Pewnie ze moge. Humanisci maja dziwna maniere tworzenia monopolu na wrazliwosc, na pojmowanie swiata, na pomyslowosc, na wyzsze duchowe cele-zupelnie nie wiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna.r Re: Historia SZTUKI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.08, 21:51 Wzniosłe są te słowa jednak marne skoro zaprzeczają to co pisałeś w poprzedniej wypowiedzi...Po co masz za złe humanistom że tworzą monopol na wrażliwość jak sam pisałeś że jest ona Ci niepotrzebna.. Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Historia SZTUKI! 17.07.08, 22:14 Napisalem " nie musze sobie dorabiac durnej ideologii o wrazliwosci i o innych pie..ch" Nigdzie nie napisalem ze wrazliwosc nie jest potrzebna-tylko nie jest potrzebna ideologia, jacy to humanisci sa wrazliwi, jak oni cudownie, inaczej niz inni potrafia spojrzec na swiat i wydobyc ukryte piekno ktorego zwykly czlowiek nie widzi. Jakie to sa kreatywne, zadumane dusze, a jakie wartosciowe. To jest nie potrzebne. Ja uwazam siebie za czlowieka na pewne sprawy bardzo wrazliwego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Historia SZTUKI! IP: 217.98.13.* 18.07.08, 13:38 Prawda jest taka, że krytukujesz wszystkich, którzy nie wybierają uczelni technicznych -.- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patrycja Re: Historia SZTUKI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.08, 01:58 inz_mech, to co mówisz nt. "durnej ideologii o wrażliwości, której nie potrafisz zrozumieć", tylko potwierdza to, co i tak wszyscy udzielający się w tym wątku widzą - po prostu nie posiadasz tej wrażliwości, i wyszydzasz humanistów albo dlatego, że wrażliwość to dla ciebie pojęcie jak z kosmosu- zupełnie abstrakcyjne, ewentualnie dlatego, że zdajesz sobie sprawę z własnego ograniczenia i jesteś cholernie tym sfrustrowany. i zazdrosny. niestety, pieniądze, o których tyle razy wspominasz w swoich wypowiedziach, jak widać nie mogą zdziałać cudów. i owszem, pewnie stać cię na wycieczki zagranicę w celu zwiedzania zabytków, ale podejrzewam, że nie masz nawet cienia pojęcia o tym, czym jest zachwyt na widok tych dzieł sztuki. o tym 'zachwycie' ty sobie możesz tylko pomarzyć. nie zrozumiesz humanistów, i nie zrozumiesz sztuki, bo masz klapki na oczach i jesteś ograniczony tylko na to, o czym tak często wspominasz - pracę i pieniądze. bez odbioru.. a Kasi gratuluję dostania się na ten wspaniały kierunek. :) w tej chwili studiuję coś innego, ale mam nadzieję rozpocząć historię sztuki jako kierunek równoległy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Historia SZTUKI! 21.07.08, 13:17 Chyba zartujesz. Z twojej wypowiedzi jasno wynika jakie humanisci maja kompleksy-nie maja zadnych konkretnych kwalifikacji to przynajmniej tworza sobie wizje o wlasnej wrazliwosci i innych bzdurach. A niby skad wiesz ze sie nie zachwycam? Bardzo lubie czytac np ksiazki historyczne i potrafie docenic prawdziwe piekno, ale w przeciwienstwie do humanistow bez ideologi (jacy to humanisci sa wrazliwi och i ach). Po prostu jak widze cos fajnego to sie zachwycam-a o mojej wrazliwosci to moze cos powiedziec moja dziewczyna a napewno nie ty. Ja w twoim poscie widze frustracje-moge pomarzyc o zachwycie? A niby czym sie zachwyt humanisty rozni od mojego? Ze jest poparty dyplomem bez wartosci? Smieszne. Widzisz, do rozumienia dziel sztuki nie potrzeba dyplomu, bo wiele dziel sztuki moze byc interpretowanych na wiele sposobow-ale jak widac "humanisci" tego nie rozumieja, i przywlaszczaja sobie prawo do jednego i prawdziwego zachwytu nad sztuka. Wedlug mnie to swiadczy o ograniczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: Historia SZTUKI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 15:49 > Po prostu jak widze cos fajnego to sie zachwycam-a o mojej wrazliwosci to moze > cos powiedziec moja dziewczyna a napewno nie ty. masz dziewczynę? ojej juz jej wspolczuje ,pokaz jej posty w których wyzywasz ludzi ( zwłaszcza kobiety) ,gwarantuje,że bedzie zachwycona twoją wrazliwoscią ,chyba ,że też jest tak ograniczona ..w sumie to na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Historia SZTUKI! 21.07.08, 16:21 Ale sie wypowiedziales. I to niby mi brakuje argumentow, ja zasmiecam forum. Po prostu nie masz nic do powiedzenia-a moja dziewczyna jest bardzo zadowolona ze mnie. Nie masz nic do powiedzenia-to nie pisz Wiesz jak sie mowi wsrod "yelity"-"jestes pan zerem":) Cienias. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blabla Re: Historia SZTUKI! IP: *.chello.pl 21.07.08, 23:37 > Chyba wystarczajaco merytorycznie sie wyrazam zeby moze jadnak bylo > warto podyskutowac? Jedyny argument jakiego używasz to fakt że po polibudzie łatwiej o pracę niż po kierunku humanistycznym - wszyscy są co do tego zgodni, więc po co w kółko mielić ten temat? Jak będziesz miał coś ciekawego do powiedzenia to pewnie ktoś z tobą podyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
king_rat Re: Historia SZTUKI! 17.07.08, 22:05 > a co do pana inżyniera to świat nie składa się tylko z szarego > betonu warto czasami się zastanowić na wszystkim.. Nie wiem czy wiesz, ale beton też jest wykorzystywany w sztuce, gdyż architektura jest sztuką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna.r Re: Historia SZTUKI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.08, 22:09 hm..nie chodziło mi tylko o beton budowniczy..raczej o takie oschłe i i twarde pojmowanie swiata..;)ale tak zgadzam się z Tobą..;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Historia SZTUKI! IP: 81.15.194.* 21.07.08, 10:49 Dzieki Patrycja:) Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Historia SZTUKI! 21.07.08, 16:16 Humanistki,naprawdę odpuśćcie sobie te teorie..Mój chłopak studiuje na politechnice,jest bardzo wrażliwy na sztukę,jeździ na festiwale filmowe,za granicę na koncerty..Ja studiuję kierunek humanistyczny i nawet w części sztuka nie jest dla mnie tak ważna jak dla niego.A z tymi podróżami za pensję 1000 zł nie byłabym taką optymistką..Zycie to nie bajka,można sobie mówić,że będę szczęśliwa nie mogąc dotrwać do pierwszego,będę żyła sztuką i miłością,to nie atkie proste niestety.. Nie ujmując niczego humanistycznym kierunkom..Też taki studiuję. Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Historia SZTUKI! 21.07.08, 16:29 Dzieki za madry komentarz. Niestety widzisz jaka ideologie sobie niektorzy przyswajaja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sanjoseshark Re: Historia SZTUKI! 21.07.08, 17:19 Taka humanistka, ze facet z polibudy, hehehe. --- Najwiekszym problemem humanistow nie jest to, ze "sanjoseshark ich gnoi", ale to, ze wszyscy ich gnoja. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Historia SZTUKI! 21.07.08, 19:11 A co humanistki mają sobie tylko wśród humanistów chłopaków szukać?Dlaczego?My się poznaliśmy w liceum. Dużo dziewczyn z mojego roku ma facetów na polibudzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lila Re: Historia SZTUKI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.08, 10:46 inz, a co studiuje Twoja dziewczyna? Ja nigdy nie mialam problemow z przedmiotami scislymi, mature zdawalam z historii i matematyki i poszlam na polonistyke ze spec. dziennikarska. postanowilam, ze bede studiowac to, co mnie interesuje i rozwija, a przede wszystkim sprawia mi przyjemnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lkjh Re: Historia SZTUKI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.08, 00:35 Jak to co, pewnie humanistka:) Gdyby było inaczej już dawno by się chwalił jaka to świetlana przyszłość przed nią;) Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Historia SZTUKI! 25.07.08, 11:34 Nie humanistka-na szczescie studiuje na PW. Nie wiem dlaczego mialbym sie tym chwalic, no ale jak widac niektorzy maja dziwne zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mechatronik Re: Historia SZTUKI! IP: *.icpnet.pl 26.07.08, 18:06 @inż_mech, sanjoseshark Znowu ta sama dyskusja. Po co przekonujecie ludzi do studiowania bardziej przyszłościowych kierunków? Przecież jakby wszyscy poszli na mechanikę, to zaraz by się zapełnił rynek i tysiące mechaników musiałoby jechać do zmywakolandii. Więc przestańcie uświadamiać ludzi, bo po co - pytam się - po co??? Konkurencję sami sobie chcecie robić? Niech sobie studiują historię sztuki i spełniają marzenia. Ich sprawa. Co was w tym boli? Przecież to oni nie będą mieć pracy a nie wy! Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Historia SZTUKI! 26.07.08, 18:19 Mnie to nie boli, to ich sprawa. Wcale ich nie namawiam do studiowania tego czy tamtego, juz wiele razy mowilem ze dla mnie to jeszcze lepiej bo ja mam wiecej pracy. Wydaje mi sie ze nawet jakby wszyscy pedagodzy poszli na polibude to i tak by bylo duzo pracy- takie jest obecnie zapotrzebowanie na kadre techniczna (oczywiscie mowie tutaj o calej europie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mechatronik Re: Historia SZTUKI! IP: *.icpnet.pl 26.07.08, 18:30 Ale Twoje (i sanjoseshark) wypowiedzi przez wielu odbierane są jako obraźliwe i durne. I chociaż się z Tobą zgadzam i jestem po tej samej stronie barykady, to też tak uważam. Jak sobie dziewczyna chce spełniać marzenia - to proszę bardzo. Dostała się - gratuluję. Ma jakiś pomysł na życie - fajnie, życzę powodzenia. Ale co Ci do tego? Przecież nie jest dzieckiem. Niech sobie planuje życie wedle własnych planów. Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Historia SZTUKI! 26.07.08, 18:33 No czasami moze rzeczywiscie sa tak odbierane-ale co z tego? Ja juz wiele razy mowilem ze nie jestem tutaj zeby szukac sobie sympatykow. Sa ludzie ktorym moje wypowiedzi sie podobaja a sa tacy ktorzy uwazaja mnie za glaba ale naprawde mnie to nie rusza-jak to zyciu. Jesli chodzi o to czy autorka postu nie jest dzieckiem-hm, to jest zagadnienie do dalszej polemiki. Marzeniami dzieci nie wykarmi, po opadnieciu entuzjazmu zwiazanego z dostaniem sie na studia i podjeciem studiow, przyjdzie szara rzeczywistosc, a w jej przypadku moze byc bardzo bardzo szara. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: Historia SZTUKI! 26.07.08, 18:34 moje gratulacje! nie chce mi sie tej bezsensownej dyskusji o tym, ze powinnas isc na polibude czytac, ale powiem tylko ze mam kumpele po historii sztuki i obie znalazly swietne prace zgodnie z kierunkiem studiow, za niezla kase wiec, wiec realizuj marzenia!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mechatronik Re: Historia SZTUKI! IP: *.icpnet.pl 26.07.08, 18:44 Jak co z tego? Hańbisz dobre imię inżynierów! Potem ludzie będą myśleć, że wszyscy po politechnikach to chamy. Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Historia SZTUKI! 26.07.08, 19:30 To niech sobie mysla, co mnie to obchodzi. To jest ich problem nie moj. Odpowiedz Link Zgłoś
sanjoseshark Re: Historia SZTUKI! 26.07.08, 18:54 Zastanawiam sie, co to znaczy "swietna" praca po historii sztuki i to w zawodzie! To musi byc hardcore!!! --- Najwiekszym problemem humanistow nie jest to, ze "sanjoseshark ich gnoi", ale to, ze wszyscy ich gnoja. Odpowiedz Link Zgłoś