Dodaj do ulubionych

bardzo sucha skora 3m

07.11.04, 10:43
moja 3 miesięczna córcia od jakiś 2 tygodni ma strasznie wysuszona skórke -
jest ona szorstka, niprzyjemna w dotyku i lekko się łuszczy zwłaszcza na
tułowiu (brzuszek, okolice paszek, boczki, plecki )nogi nie!!A także okolice
uszu, i wokół oczek skóra zrobiła sie taka jakaś gruba, nieładna.Pani doktor
pediatra zaleciła zrezygnować z oliwki (ponoć wysusza) smarowac maścia
AKSODERM_ bo to tylko wazelina + witaminy wiec nie zaszkodzi! ALE poprawy nie
widac!Od kilku dni kąpię w oilatum (żadnej poprawy ). Do pielęgnacji skóry
zawsze używałam kosmetyków z penatenu ( oliwka, oliwka w żelu, balsam )i
wcześniej nie było problemów!a może własnie te kosmetyki nie służą małej?Albo
ja robie cos nie tak? Dodam jeszcze że mała ma skazę białkową - może to ma
jakiś związek?
pani doktor bardzo prosze o porade!
dziekuje i pozdrawiam
Asia
Obserwuj wątek
    • graszka25 Re: bardzo sucha skora 3m 08.11.04, 09:05
      moja mała - 6 mies - też miała niedawno suchą skórę na tułowiu w miejscach o
      których piszesz. ja używałam do smarowania parafiny - kupionej w aptece. jest
      lepsza od oliwki bo barzdiej tłusta. kąpałam też w płynie Balneum Hermal, ale
      myślę że barzdiej pomogła parafina. jak pisała mi tutaj pani doktor trzeba ją
      wcierać jeszcze na mokrą skórę zaraz po kąpieli. u nas po ok 3 dniach nie było
      śladu po łuszczącej się skórze. może spróbuj. skóra sucha na twarzy może mieć
      związek ze skazą białkową ale na tułowiu to nie wiem.
      pozdrawiam Grażka
    • tynka11 Re: bardzo sucha skora 3m 08.11.04, 09:53
      jeśli wcieram oliwkę to zawsze w wilgotną skórę niuni.(sama mam suchą skórę i
      czasem też używam oliwki i stosuję ją właśnie w taki spsób-mi pomaga!) Może
      spróbuje z parafiną - używałyśmy w pierwszych tygodniach życia i było ok.
      Chociaż w którymś z postów czytałam żeby nie bo jest za tłusta. Więc sama nie
      wiem...
    • krystyna.piskorz Re: bardzo sucha skora 3m 08.11.04, 10:14
      Szanowna Pani Asiu. Oliwka nie natłuszcza, tylko zatrzymuje utrate wody z
      organizmu. Dlatego na wilgotna skórę zalecam nakładanie oliwki i w przypadku
      alegii polecam penaten. Więc oliwka którą Pani posiada jest odbra, gdyż jest na
      parafinie. Przy suchej skórze u niemowlęcia, należy ją nawilżyc i zabezpieczyć
      przed utrata wody, a nie natłuścić !!!! Taka jest zasada przy pielęgnacji skóry
      niemowlęcia również skóry suchej. Jesli dziecko ma skazę bialkową, to skora
      moze mieć zmiany takie jak Pani opisała. Po wyeliminowaniu białka z diety mogą
      jeszcze przez okres 1-2 tygodni te zmiany się utrzymywać. Pozdrawiam i prosze o
      pytania w razie wątpliwości.
      • natalia19 Re: bardzo sucha skora 3m 08.11.04, 10:34
        a co robić ze skazą oprócz zastosowania diety u matki karmiącej (zero nabiału i w ogóle białka krowiego), czy podawać mieszkankę??? Chciałbym tego uniknąć, to ostateczność, czy są na to leki??? Pozdrawiam i prosze o odpowiedź
      • tynka11 Re: bardzo sucha skora 3m 08.11.04, 10:39
        Szanowna Pani Krystyno,
        Białko wyeliminowałam ze swojej diety jakies 2 miesiace temu więc problemy ze
        skóra które występują teraz nie są chyba spowodowane alergią na białko? Jak już
        wcześniej pisałam kąpie małą w Oilatum a potem używamy oliwki na wilgotne
        ciałko ale to nie pomaga! Próbowałam też po oliwce smarować balsamem też bez
        efektów! Więc co robić żeby było dobrze??
        pozdrawiam
        Asia
        • cyntia33 Re: bardzo sucha skora 3m 08.11.04, 19:40
          Mojej małej na suchą skórę pomogły kąpiele z oliwą z oliwek.
          • anika1 Re: bardzo sucha skora 3m 09.11.04, 11:14
            Ja polecam mleczko pielęgnacyjne nivea Baby (białe opakowanie) pięknie
            nawilżyłam skórkę mojej córci, a miasła bardzo suchą. efekt już po 1 dniu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka