Dodaj do ulubionych

CM UJ czy AMG?!

21.07.08, 19:54
witam,
mam pytanie-dostalam sie na cm uj i na am w gdansku.
czy mozecie mi przyblizyc Wasze opinie o tych uczelniach?
tylko prosze nie o plotki,ale o rzetelne opinie;)
krakow mnie ciagnie cholernie jako miasto, ale boje sie szczerze
mowiac ze sa tam same 'mozgi'...
dzieki
Obserwuj wątek
    • fe21b Re: CM UJ czy AMG?! 22.07.08, 00:31
      nikt ci tu nie powie co robic ja wybralem AMG.
      • gab_i19 Re: CM UJ czy AMG?! 22.07.08, 01:03
        czemu fe21b wybrales AMG?
        • atp88 Re: CM UJ czy AMG?! 22.07.08, 09:12
          wybierz CMUJ mózgów znów takich nie ma. Mam znajoma która się tam dostała a
          super dziewczyna nie tylko do nauki. Rok starsi tez tam są i sobie chwalą. AMG
          nie wiem bo nikogo tam nie mam. Po za tym KRK piękne miasto wiem bo sam tu mieszkam.
          • myszo-skoczek Re: CM UJ czy AMG?! 22.07.08, 10:20
            tam gdzie masz bliżej do domu
            • gab_i19 Re: CM UJ czy AMG?! 22.07.08, 12:17
              dzieki wszystkim za odpowiedzi!
              blizej mam do krakowa.
              bardziej sie sklaniam ku cm uj,ale naprawde obawiam sie tych
              ludzi..moze nieslusznie...
              pozdrawiam
              • pracujaca.pszczolka Re: CM UJ czy AMG?! 22.07.08, 14:07
                Nie obawiaj sie..to wcale nie az takie mozgi.. ja bym wybrala CMUJ
                bez wahania
              • czekolada88 Re: CM UJ czy AMG?! 22.07.08, 16:17
                Bez przesady- na AMG przeciez tez sa osoby ktorym wystarczyloby
                punktow na CM UJ. Poza tym o tym ile ma sie punktow z matury czesto
                decyduje szczescie a nie wielkosc mozgu:)

__________________________________________________________________

"When I think that I'm over you, I'm overpowered"
                • myszo-skoczek Re: CM UJ czy AMG?! 22.07.08, 17:51
                  też bym wolała AMG - lepiej piszą LEP
            • gab_i19 Re: CM UJ czy AMG?! 22.07.08, 18:07
              w sumie zdawalnosc LEPu nie zalezy tylko i wylacznie od uczelni-
              czesto od samych studentow... i 'skacze' z roku na rok...
              patrzylam na rankingi-wieksza szansa na 'sukces zawodowy' jest bez
              watpienia po CM UJ.
              ale do AMG ciagnie mnie atmosfera jaka panuje na tej uczelni...moze
              to byly bledne odczucia ale na dniu otwartym czulam sie tam po
              prostu dobrze;)
              na dniach otw. CM UJ nie bylam.hm.
              • myszo-skoczek Re: CM UJ czy AMG?! 22.07.08, 18:10
                mhhh - pacjenci patrzą w Twój dyplom :-)

najważniejsze jest to żebyś kolejne lata nie była na utrzymaniu rodziców :-)

no z tego co widziałam CMUJ jest w tym roku na 5 miejscu :-)
                • paulineczka_88 Re: CM UJ czy AMG?! 22.07.08, 19:20
                  CM UJ to renoma i uczelnia położona w jednym z najpiękniejszych miast Europy. Na
                  Twoim miejscu wybrałabym Kraków, bo nad morze to zawsze na wakacje można pojechać:P
                  • d-st Re: CM UJ czy AMG?! 22.07.08, 19:37
                    ja bym wybral zdecydowanie AMG
                    • gab_i19 Re: CM UJ czy AMG?! 22.07.08, 22:39
                      d-st CZEMU?!
                    • gab_i19 D-ST CZEMU?! 22.07.08, 22:43
                      ?
                      • d-st Re: D-ST CZEMU?! 23.07.08, 01:44
                        po pierwsze mam blizej - to najwazniejszy powod moim zdaniem (teraz
                        nie zdajecie sobie z niego nawet sprawy), poza tym jakos nie jestem
                        przekonany do CMUJ, ja wolalbym juz warszawe albo poznan - renoma
                        jest dla mnie watpliwa, znaczy nic szczegolnego z niej nie wynika -
                        chyba ze sie gdzies za granice wyjezdza, w gdansku jest tez troche
                        taniej. ja oczywiscie nikogo nie namawiam do niczego - mi tam nie
                        zalezy zeby ktos szedl tu czy tu - ja tylko pisze co ja bym zrobil,
                        na szczescie ja juz wybierac nie musze;]
                        • gab_i19 Re: D-ST CZEMU?! 23.07.08, 11:07
                          D-ST a gdzie studiujesz TY?
                          ja wlasnie mam blizej do krk.
                          do warszawy zabraklo mi 3 pkt, poznan jakos mnie w ogole nie kreci.
                          z tego co wiem po CM UJ jest latwiej pracowac zagranica-'znaja' ten
                          dyplom i nie robia ogromnych problemow. a mojej przyszlosci w polsce
                          nie widze:) chociaz moze sie zmieni sytuacja w polsce, jak to
                          mowia: 'Lekarze sobie poradza bez Polakow, Polacy bez Lekarzy NIE'.
                          co mnie ciagnie do AMG to lepsza zdawalnosc LEPu i fajna
                          atmosfera...ale z tego co czytam na forach w krakowie atmosfera tez
                          jest okej.
                          • myszo-skoczek Re: D-ST CZEMU?! 23.07.08, 11:36
                            hmmm w Anglii nie chcą lekarzy bez specjalizacji - chcą najbardziej takich po 40
                            :-) ze specjalizacjami - jaka uczelnia skończona to już mniej ważne :-)

czyli najlepiej zrobić w Polsce spec - ważnym czynnikiem LEP, albo robić ją na
                            wolontariacie

ja też nigdy nie byłam przekonana do CMUJ
                          • d-st Re: D-ST CZEMU?! 23.07.08, 20:38
                            jestem szczecinianinem tak wiec wybor byl prosty - na PAM mam
                            najblizej - 25minut - to lepsze niz kilka godzin pociagiem;]
                  • myszo-skoczek Re: CM UJ czy AMG?! 22.07.08, 21:46
                    eee tam - rynek, który za niedługo całkowicie się zniszczy, bo pod nim jest
                    wielka hodowla grzyba, Angole sikający na Rynku, itp itd :-)
                    • mmrozek Re: CM UJ czy AMG?! 22.07.08, 21:55
                      Pamietaj ze jesli mialas na tyle pkt zeby sie dostac na CMUJ to inni tez Cie
                      uwazaja za mozg ;) Mysle ze sama najlepiej wiesz gdzie Cie bardziej ciagnie i
                      nie pozwol zebys przez strach miala pozniej zalowac.
                    • kaa13 Re: CM UJ czy AMG?! 22.07.08, 21:57
                      oczywiście ze CMUJ - renoma dorównuje tylko WUM.
                      Natomiast AMG ma ogromne kłopoty finansowe, niewykluczone że już niebawem
                      komornik zajmie ich szpitale.
                      • gab_i19 Re: CM UJ czy AMG?! 22.07.08, 22:39
                        wlasnie-tez slyszalam ze AMG ma problemy finansowe i kiepsko jest z
                        praktykami w wakacje i ogolnie ze szpitalami...:/
                        • madziuuunia Re: CM UJ czy AMG?! 23.07.08, 13:40
                          Ja studiuje na AMG ale w tym roku uciekam do Bydgoszczy.1 rok znośny ale 2 roku
                          sobie tutaj nie wyobrażam. Co do atmosfery- nie daj sie oszukać.... To nie
                          liceum gdzie każdy Ci pomoże,tutaj mają na Ciebie wylane a żeby Ci jeszcze
                          dołożyć to podłożą jakąś kłodę. Wiadomo że nie na każdym przedmiocie jest aż tak
                          fatalnie....ja trafiałam dobrze,ale słysząc relację innych grup to strach w
                          oczach:) Myślę że jest tak wszędzie. Ludzie są wszędzie tacy sami.
                          Z praktykami faktycznie ciężko...robiłam w naszych klinikach AMG- wolę się nie
                          wypowiadać co tam zobaczyłam,ale napewno nie jest to zachęcające dla
                          studentów.Nie czuje się zmobilizowana do dalszej nauki i pracy.Przeraziło mnie
                          to i zniechęciło.Ale wiem że nie można sie zrażać od razu bo nie wszędzie tak jest.

Na Twoim miejscu kierowałabym się tylko i wyłącznie odległością od miejsca
                          zamieszkania. To niezwykle ważne.

pozdrawiam:)
    • paatka7 Re: CM UJ czy AMG?! 23.07.08, 16:29
      odległość od miejsca zamieszkania jest bardzo ważna, ale bez
      przesady, mam znajomych którzy wcale nie maja tak daleko do domu, a
      jeżdżą do niego baaaardzo żadko, choć ja akurat do takich nie
      należę. Studiuję na AMG i jak czytam posty z nowinkami że jest
      strasznie albo że jest niemiła atmosfera to odnosze wrażenie że sa
      chyba jakieś 2 uczelnie medyczne w Gdańsku. Może to dlatego że mam
      świetnych ludzi w grupie, takich co to zawsze pomogą, wytłumaczą a
      od imprez też nie stronią. Osobiście strasznie lubię swoją uczelnię,
      asystenci tez nie są straszni i osobiście nie natrafiłam na żadnego,
      który utrudnia jakoś specjalnie życie studentom. Ale nie namawiam
      Cię oczywiście, decyzja należy do Ciebie, zwłaszcza że nie mam
      żadnych znajomych w krk ani też nie byłam na tej uczelni więc nic o
      niej napisać nie mogę.
      • gab_i19 DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA RADY, WYBRALAM KRAKOW! 23.07.08, 20:44
        :)
        • spleen88 Re: DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA RADY, WYBRALAM KRAKOW! 15.08.08, 12:58
          Zapomnijcie o AMG nie idzcie tam, bo będziecie mieli testy nawet z BHP i szkolenia bibliotecznego.
          A do tego zmora pierwszego roku czyli cudowna Embriologia,
          Chemia która kończy się egzaminem,( w białym tylko na zal)
          Histologia - chyba aktualnie po przejęciu katedry przez prof. Kmiecia najnormalniejszy przedmiot na 1 roku.

A na koniec najlepsze z najlepszych Gdańska Anatomia a w szczególności neuro i kolokwia praktyczne wbijane przez mastera Amera.
          Pytają się o błędy Bochenka, ucinają punkty na egzaminie dosłownie za wszystko a na praktyku wbiją w błonę bębenkową i biada Ci jeżeli nie napiszesz o jaką część im chodzi zbitą czy napiętą lub w błonę tylną mostka.
          W tym roku na 300 osób połowe oblali na samych szpilach a ostatecznie anatomie w pierwszym terminie zdało 40 osób z zerówkowiczami.
          Uprzedzam na AMG cisną jak cholera i nie ma zmiłuj, za to bardzo moge polecić stomę w Gdańsku średnio połowa ma zerówki z każdego przedmiotu.
          • madziuuunia Re: DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA RADY, WYBRALAM KRAKOW! 15.08.08, 21:28
            !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????????????????????????????

Ale post... Co Ty chcesz nastraszyć pierwszaków? po co?

I to takimi wyolbrzymionymi argumentami???

Szkolenie BHP- to był taki lajcik jakich mało. Przez pare godzin był wykład a na
            koniec każdy dostał test który wypełniliśmy W S P ó L N I E razem z
            wykładowcą,oddalismy i poszliśmy do domu...

Szkolenie biblioteczne- to był test który każdy wypełniał sobie w domu na
            komputerku mając wszystkie odpowiedzi na stronie internetowej bibioteki AMG. U
            mnie wszscy mieli powyżej 90%....

i po co takie HALO? heh....

Embrio? śmieszny przedmiot,nie chce się nikomu do niego uczyć bo nuda ale jak
            trzeba to trzeba i sie zdaje.

Histo...taka sobie. Poprostu przemiot bez wiekszych ekscesów.

Chemia- kwestia wykucia wykładów (których jest naprawde mało... całośc do
            egzaminu obejmuje tyle co materiał do jednego koła z biochemii na 2 roku)

Anatomia. Sorry ale tutaj to dałeś/łaś mega przsade. Najważniejsze to w tym
            roku zdało ok 85 osób w pirwszym terminie a nie 40...

Nie obcinają jakoś nie wiem jak tych punktów,jest to sprawiedliwe i juz. Pytania
            nie są o błędy w Bochenku...są to normalne pytania na które potrafiłam
            odpowiedzieć nawet ja. Uczyłam się tylko z Pitucha i atlasu Nettera a w porywach
            doczytywałam Skawinę,ale to bardzo rzadko.

praktyki też nei były najgorsze....akurat wspomniany tutaj preparat należy do
            tych prostszych i każdy kto choć musnął atlas to wie gdzie jest cześc napieta a
            gdzie wiotka.Poza tym na takiego typu szczegóły zwraca sie uwage na zajeciach.
            Podczas ćwiczeń dowiadujemy sie prawie wszystkiego co na kołach występuje.
            Ponadto istnieje extranet w którym są wszystkie foty preparatów z kół
            poprzednich lat i naprawdę nie sztuką jest to wszystko obejrzeć i po prostu obyć
            sie z tym w co wbijają.

Gdy było koło praktyczne to nie zdarzyło mi się żeby wbili w coś czego nie
            widziałam w extranecie lub na zajęciach. Tak więc nie strasz ludzi
            niepotrzebnie.Owszem nie jest baaardzo łatwo,ale też nie jest jakoś niewiadomo
            jak starsznie. Ja sobie poradziłam,a do mózgów nie należę.

A tak na marginesie to skąd masz takie info że niby Amer układa testy? pierwsze
            słysze.... zawsze było wiaodmo kto układa.BYł nim Dziewiątek, Wójcik i Spodnik.
            Nigdy Amer.... On potrafil się extra wbić w jakaś Cisternę Chyli itp:D z reguły
            mamy z tego lola:D

A taaam ja zapraszam na pierwszy rok do Gda;) a potem...potem się zobaczy:)

pozdrawiam.
            • paatka7 Re: DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA RADY, WYBRALAM KRAKOW! 15.08.08, 22:43
              W większości zgadzam się z przedmówczynią, nie jest tak źle. Co do
              szpilek z anaty tylko jedna uwaga: jeżeli trafi sie na zajęciach
              Amera to istnieje baaaaaardzo duże prawdopodobieństwo graniczące z
              pewnością, że faet skupi się na jakimś szczególe albo znalezionych
              anomaliach i nie zobaczy się wszystkich struktur na zajęciach
              (czasami ponad połowy struktur przewidzianych na dane zajęcia) w
              związku z tym praktyk może zaskoczyć. Jeśli chodzi o teorię to
              pytają faktycznie o zagadnienia które w różnych źródłach zostały
              błędnie napisane, ale wystarczy chodzić na wykłady żeby o nich
              wiedzieć, bo wykładowcy zwracają na nie uwagę, wystarczy to
              wychwycić.
              A skąd wiesz że na koło z biochemii obowiązuje wiecej niż na całą
              chemię?? Przecież jeszcze jej nie miałaś, więc nie wiem skąd takie
              stwierdzenie.
              • madziuuunia Re: DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA RADY, WYBRALAM KRAKOW! 16.08.08, 00:23
                Mieszkałam z dziewczyną która miała biochemię,więc wiem prawie wszystko co i
                jak:) Później znów mieszkałam z dziewczyna która miała biochemie i potwierdziło
                mi sie wszystko.Widzialam jakie tam są partie materiału,odechciało mi sie na
                dzień dobry.Od razu wróciłam do wspaniałej ( przy tym) anatomii:)

Co do Amera to masz niestety racje:D miałam to szczęście mieć z nim klate...koło
                mi nie poszlo wogole. Ale to tylko koło... DO egzaminu obejrzałam dokładnie
                wszystkie zdjęcia i wiedziałam juz w co wbijają więc nie miałam problemu.

Ale na Amera uwazajcie;D on jest takiii że nie lubi za wiele pokazywac na
                zwłokach. Raz,gdy kolega poprsoil czy moze pokazac pewne rzeczy to się Amer
                obraził i stanął w kącie... i taka ta anata była heheh:D
              • madziuuunia Re: DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA RADY, WYBRALAM KRAKOW! 16.08.08, 00:26
                Aaaaa i jedna uwaga.Nie napisałam ze na koło z bioch obowiązuje wiecej niż na
                egzamin z chemii,tylko że koło z biochemii = mniej więcej egzamin z chemii.
                • spleen88 Re: DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA RADY, WYBRALAM KRAKOW! 17.08.08, 00:57
                  Nie wiem ale ty chyba chodzisz to jakiejś innej AMG ale po kolei.

1. Znam ludzi z warunkiem z BPH, dobrze

2. Szkolenie biblioteczne - to była ironia ale chyba nie wyczułaś
                  chodziło o to że sam fakt zrobienia z czegoą takiego bezsensownego
                  testu jest śmieszne.

3.Embrio - na innych uczelniach nie ma czegoś takiego !! na 1 roku
                  czyli 1 przedmiot mniej dla mnie bomba podpięte jest pod Histo ale
                  robi się to bardzo ogólnie u nas na AMG musisz wiedzieć dokładnie
                  kiedy powstaje u zarodka paznokiec w konczynie dolnej, a którym
                  tygodniu przewraca sie na lewy bok.
                  Najlepsze jest jednak to ze w wykladach na slajdach napisane są np
                  rózne wersje jednej informacji np o datach powstawania zatok i nie
                  wiadomo który jest poprawny
                  Koło zaliczeniowe w 1 terminie polało pół roku ! więc wcale tak
                  łatwo nie jest.

4. Chemia - Jak lubisz kuć wykłady , to Ci współczuje dla porównania
                  na innych uczelniach np Biały Chemia jest na zaliczenie ćwoczeń
                  (chyba lepsze rozwiązane niż oddzielny egzam).

5. Przerpaszam źle się wyraziłem wiec sie poprawie

Chodziło mi o tych co uzyskali wymagany próg zaliczenia czyli( taki
                  który na studiach wyższych najczęsciej pozwala na zaliczenie) (60%)
                  a było ich dokładnie 28 + 5-6 zerówkowoczow. Liczyliśmy.
                  34 osóby uzyskało wymagany próg zaliczenia !!!! żeby prf. Moryś się
                  nie zlitował i nie zrobił dopytki to myśle, że troszke więcej ludzi
                  miało by kampanie. Próg obniżono do 50 % czyli 30/60 pkt zeby
                  przejsc pisemny i mimo to zdało tylko ok 80 osob. Uwazasz ze ludzie
                  są aż tak ciency że az tyle polało mimo obniżenia progu do 50 %.

I co ty na to uwazasz, że jesli na 300 osob na roku 36 uzyskuje
                  wymagany próg zaliczenia o niczym nie świadczy i jest to normalne ??
                  Co więcej jeżeli uwazasz, ze odwalenie połowy roku na samym praktyku
                  nie dajac im mozliwosci nawet podejscia do teori i wykazania się
                  wiedzą jest okej to naprawde nie wiesz co mowisz.

Nie pytają sie o Błędy Bochenka prosze o to przykład:

Odpływ zółci z wątroby które przewody z których płatów.

Bochenek( skarbnica wiedzy anatomicznej)
                  pisze tak mozesz sprawdzic: TOm 2

Prawy przewód watrobowy : zbiera z prawego, czworobocznego
                  Lewy : Z Lewego i Ogoniastego.

Jezeli napiszesz tak to masz 0 pkt na kole sprawdzone na sobie. Na
                  egzaminie napisałem wersje poprawna
                  Praway : P, CZ, o
                  Lewy: L,O
                  Argumenty asystenta po co takie pytanie :
                  cyt. Spytalismy sie o jeden z nielicznych błedów Bochenka. Jakby nie
                  było już naprawde o co ?

Moi koledzy z białego i z wawy jak usłyszeli o tej błonie
                  bębenkowej śmiali się 30 minut ciekawe czemu ??

Amer układał pierwsze 2 koła z kończyn i klatki, sam słyszałem jak
                  się smiał i statystyki robił ile osób odgadło jego przepiękne
                  preparaty które odnalazł. Pozatym siedział zawsze w komisji
                  sprawdzającej na moich potokach i dziwnym trafem akurat potoki po
                  jego stronie byly 5 razy trudniesjsze.
                  dopiero brzuch i neuro wbijal Spodnik Wojcik i 9. Bo szpile szły
                  fatalnie i masa skarg była . Od brzucha potoki były juz okej. Poza
                  nielicznymi kruczkami. Cysterna Chyli to klasyk albo mięsień MOS
                  wbity na klatce, Levator Scapule na kończynach ( na szyi nie było go
                  ani razu wbitego). Co prawda na moim potoku go nie było ale
                  słyszałem o tym cudnym odkryciu. Zawsze chaiłem ujrzeć tę strukture.

Nie pisze tego żeby kogokolwiek nastraszyć tylko żeby zwrócić uwagę
                  że na AMG jest troszke trudniej niż na innych AM.

• madziuuunia Re: DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA RADY, WYBRALAM KRAKOW! 17.08.08, 12:38
                    Ja też znam takie osoby ktore mają warunek. Niestety sami są sobie winni,bo nie
                    przyszli na to zaliczenie, a później gdy im wciąż powtarzałam że mają sie tym
                    zając to sorry ale olali sprawę.

A co do tego progu 60 %... wiesz oni sobie świetnie zdawali sprawe z tego że tak
                    będzie dlatego dla porowanania z innymi uczelniami my musimy mieć 30% a oni ok
                    60-70% żeby być dopuszczonym do egzaminu.

Ok mamy niepotrzebną embrio- ale za to nie mamy niektorych pierdół jak w
                    Szczecinie. Pozatym nie mamy egzaminu z historii medycyny,ani zaliczeń z ocena z
                    pielegniarstwa i ratownictwa medycznego.

Nie wiem,ale gdy słyszałam jak jest na innych uczelniach z anata to Bogu
                    dziekowałam ze wybrałam AMG bo gdzei indziej to bym się zatyrała i światła dnia
                    nie widziała. Może gdzieś jest łatwiej,tego nie wiem.Ja porownywałam nas z
                    Poznaniem,Wroclawiem i Wawą...

Ja bym tak nie panikowała i nie wyolbrzymiała tego wszystkiego. W mojej grupie
                    nikt nie narzekał...było ok.Fakt nauka nauką,ale nie przesadzajmy że jest aż tak
                    cięzko:) Pierwszy sem był ciężki ale już od drugiego to 2 razy w tygodniu
                    pojawiałam się na uczelni ( z tym że nie chodziłam na wykłady żadne,bo jakoś
                    nigdy mi za wiele nie dawały)

A co do Amera- myślałam że mówisz o teorii. To że układał praktyki to wiadomo.Do
                    tej pory nie zapomne go jak wyleciał w tych swoich mego chodakach z ostatniej
                    sali z preparatami i probowal biec tak zgarbiony i tak po cichu żeby go nikt nie
                    zauwazył:D a wszyscy wiedzieliśmy już co tam robił w tej przerwie:D przebił nam
                    na takei rzcezy ze hoho:D choć twierdził że chciał nam ułatwić i pozostawiał
                    same łatwe żebysmy z poprzednikami mogli skonsultować z poprzednikami...

Ja proponuję wszystkim którzy nie wiedzą co wybrac zajrzeć na stronki danych
                    akademii i obejrzec sobie plan roku. Porownajcie sobie z czego sa jakie
                    egzaminy,gdzie jest tego mniej itp.

• madziuuunia Re: DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA RADY, WYBRALAM KRAKOW! 17.08.08, 12:39
                    No i sorki ale nie słyszałam o tych błędach Bochenka(?)

Nigdy go nie czytałam więc nie wiem co tam w nim jest. Uczyłam się tylko z
                    Pitucha i wystarczyło żeby zdac bez problemu.

pozdrawiam
                    • spleen88 Re: DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA RADY, WYBRALAM KRAKOW! 17.08.08, 15:16
                      Ale jeżeli tylko 35 osób uzyskuje 60 % > z egzaminu końcowego w roczniku naprawde nie najgorszym to świadczy to naprawde o wysokim poziomie egzaminu, który nie jest testowy tylko uwaga otwarty !! a do tego ten klucz z którym nie ma dyskusji, przykład pytania.

Do czego uchodzi otwór pośrodkowy mózgu ?

Napisałem do przestrzeni podpajęczynówkowej ----> 0 pkt poprawna odpowiedź ale im chodziło o zbiornik wielki mózgu, który de fakto w tej przestrzeni się zawiera. Sorry Duchem św nie jestem i na otwartym egzamie nie mam pojęcia o co im chodzi jeżeli to byłby test i podali by odpowiedzi zaznaczył bym poprawne. Na UJ mieli egzamin testowy !!
                      Poza tym mysle że nigdzie nie robią tak dokładnie neuro jak na AMG. Specjalne ćwiczenia i seminaria z neuro.NA egzaminie praktycznym II potok 50 % preparatów to było neuro . Podobno miałobyć po równo z każdego działu.
                      Moi koledzy z innych uczelni naprawde nie musieli uczyć się dróg słuchowych czy projekcji wzgórza do przedmurza.

A no i nasz konik czyli prowadzenie impulsów bólowych oraz układ autonomiczny, Popytaj znajomych czy wiedzą jak prowadzić impulsy bólowe z serca :D

150 osób odwalonych na praktyku mówi za siebie, W KRakowie odsiewali ale na teroi praktyka większość roku raczej przeszła. W Gdańsku jak praktyka przebrniesz to jesteś w domu.

Zasmuce przyszłych 1 roczniaków w tym roku z naszego ulubionego przedmiotu Historia Medycyny ma już być normalny egzamin.

Pituch na błąd już na 1 stronie jak się go otwiera i gdzie kierunek przyśrodkowy zaznaczony jest do boku a boczny do przyśrodkowym.

Ja uczyłem się tylko z 2 ksiązek. Moryś & Narkiewicz Neuro i Atlas Anatomii Nettera.( Wykłady) Wystarczyło zeby zdac w 1 terminie bez dopytki. Niektóre ciekawsze rzeczy doczytywało sie w Bochenku ale zawsze asystent zwracał na to uwage co trzeba doczytać. Pitucha nawet nie miałem. Poprostu go nie trawiłem i nie mogłem się z niego uczyć.
                      • kaa13 Re: DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA RADY, WYBRALAM KRAKOW! 17.08.08, 22:27
                        taa to dlaczego nikt z AMG nigdy nei odniósł sukcesu w konkursie antomicznym
                        Scapula Aurea tylko zawsze 1, 2 miejsca przypadają na WUm lub CMUJ?
                        Kolejne: nie wiem czym tu sie podniecać - po to błona bębenkowa ma 2 części i
                        pępek i trzeba to oznaczać. Taki urok anatomii, że tu nawet zwykła bruzda
                        Sylwiusza ma 3 części. Nie wiedzę problemu i powodu to podniety.
                        Po drugie - otwór posrodkowy magendiego prowadzi do cisterna cerebellomedullaris
                        dopiero potem do cisterna magna basis encephali, wiec błąd twój niestety.
                        Po trzecie - drogi (nawet słuchowa - fakt bardzo trudna, bo może mieć 4,5 lub
                        więcej neuronów - powód do podniety) obowiązują na każdych Amach, potem to sie
                        robi na neurologii dodatkowo. Podobnie jądra podstawy, i projekcje wzgórza - to
                        nawet w skawinie jest.
                        Po kolejne - ból z serca? znowu w czym problem, unerwienie anatomiczne serca
                        jest bardzo skomplikowane faktycznie, o istnienie włókien aferentnych od splotów
                        też nawet Bochenek nie mówi... Tu tez powinieneś wspomnieć o bardzo
                        skomplikowanej drodze czucia bólu głębokiego z zakresu unerwienia przez nervi
                        spinales - brzmi strasznie dla pierwszaków ;]
                        Ja na egzaminie z anatomii ustnym (po dwuczęściowych szpilkach ) otrzymałem
                        pytania o: obwód papeza, dysdiadochokinezę, odpływ chłonki z prostaty i macicy,
                        parę pierdółek klinicznych stylu tętno, miejsca amputacji itp. Pytanie na wyższą
                        ocenę: jakie węzły chłonne sa nieskozaczone przy mononukleozie? Żeby nie było
                        jest to w bochenku, niestety tego wtedy nie wiedziałem, ale ja się tu NIE PODNIECAM.

ps. na twoim miejscu martwiłbym się o wasze kliniki, bo wasz szpital jest już
                        praktycznie w stanie bankructwa, a ministerstwo zapowiedziało, ze tym razem nie
                        oddłuży i kredytu nie da. Pozdrawiam.
                        • kaa13 Re: DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA RADY, WYBRALAM KRAKOW! 17.08.08, 22:34
                          a i co do wyników testów - poziom w głównej mierze zależy od poziomu studentów.
                          Przykre, ale prawdziwe.
                          • madziuuunia Re: DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA RADY, WYBRALAM KRAKOW! 17.08.08, 23:31
                            Pojechałaś:D ale masz rację:)

Nie od dziś mówiłam że u nas lajtowo jest. Co innego gdyby to powiedział jakiś
                            mózg,ale mówię to ja... najsłabsza uczennica w liceum,byłam pewna że nie zaliczę
                            niczego w Gda. No bo jak...JA???Co prawda włożyłam w to ogromny wysiłek, były
                            czasy że spalo sie tylko troszke...troszeczkę. Ale zawsze przynosiło to dobry
                            skutek:)
                            Mówiąc lajtowo mam na myśli to że jeśli człowiek się naprawde uczy to uda mu się
                            wszystko, a "nie-lajtowo" jest tam gdzie człowiek pomimo nauki dostaje po dupsku
                            i nic z tego nie ma.

Każdy inaczej mówi.. Ale gdy czytam to co napisałaś to niestety nie mam
                            praktycznie pojęcia o niczym,wogole o tym nie czytałam nigdzie:)

A te kliniki mam teraz głęboko gdzieś bo na 2 rok przenoszę się na inną akademię!

A mogłabyś powiedzieć na jakim Am-ie studiujesz?
                            • spleen88 Re: DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA RADY, WYBRALAM KRAKOW! 18.08.08, 00:38
                              Wyluzuj bo Ci ciśnienie skoczy, szalejesz z Eponimami jakbyś chciała
                              zrobić na kimś wrażenie.

Popatrz sobie która uczelnia najlepiej pisze LEP w ciągu 2
                              ostatnich lat. I nie jest to ani UJ ani WUM.

Co do Scapuli rok temu mieliśmy laureatkę więc chyba masz stare
                              dane. Pozatym na AMG jest asystent, który wygrał konkurs Scapuli
                              wiedzy z Bochenka dla asystentów i potrafi wbijać takie rzeczy,
                              których nawet w atlasie anatomicznym nie ujrzysz np, membrana sterni
                              posterior czyli błona tylna mostka.

Moje przeczucie mówi mi że to chyba Lublin bo tylko im kazą się
                              uczyć recytowania Bochenka karteczka po karteczce.

"najsłabsza uczennica w liceum" --> nie chce wiedzieć do jakiego
                              ogólniaka chodziłaś jeżeli byłaś najsłabsza i udało Ci się zdobyć
                              224 pkt.

Co do Klinik ja bym się o to nie martwił,
                              (patrz skąd pochodzi premier RP.) joke :)
                              • kaa13 Re: DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA RADY, WYBRALAM KRAKOW! 18.08.08, 08:15
                                LEP sie zdaje po stażu, a nie tuż po studiach, wiec wynik jest nieobrazowy,
                                zwłaszcza, że różnice w punktach miedzy uczelniami są śmiesznie małe. Co do
                                Scapuli w tym roku wasza drużyna odniosła sromotną klęskę.
                                Zresztą nie wiem czemu na siłę próbujesz udowadniać komuś jaki to niby jest
                                wysoki poziom - dziwię się że nikt z WUM, CMUJ, UM Poznań, czyli od lat
                                najlepszych polskich uczelni medycznych nikomu tego nie muszą udawać.
                                ps. membrana sterni posterior to faktycznie wielki szczegól, skoro pisze o nim
                                nawet w sumie przeciętny podręcznik Woźniaka. A i może nie znasz jej klinicznej
                                roli: amortyzuje złamania wieloodłamowe mostka. A i weź sobie coś na
                                wstrzymanie, bo jak widzisz, większość nawet studentów waszej wielkiej AM ma
                                inne zdanie. pozdr.
                                • madziuuunia Re: DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA RADY, WYBRALAM KRAKOW! 18.08.08, 22:36
                                  hehe dajcie sobie już spokój:) to jaka jest uczelnia nie świadczy wogle jakimi
                                  będziecie lekarzami.Nie ma się o co spierać. Całej praktyki i podejścia
                                  nauczycie się na stażu i w pracy:)

A co do tego "najsłabsza uczennica" - poprawiałam maturę i wcale się tego nie
                                  wstydze,poza tym poprawiłam fizykę dosyć cienko w przeciwieństwie do chemii i
                                  biologii. W rezultacie poszłam na płatne.Cały rok siedziałam na laurach,
                                  wyjechałam za granicę i tak jakoś zrobiłam na pierwszy rok.

Myślę, że miałam prawo uważać się za słabą,skoro już nawet za 2 razem się nie
                                  dostałam???

ps. Szczerze to już chcę mi się rzygać gdy słysze i widzę pychę innych
                                  osób...jacy to wy wspaniali i mądrzy....Prawdziwi nadludzie jak nic. Dajcie na
                                  luz nikt nie jest doskonały.

Pozdrawiam.
                                  • aniaa_m Re: DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA RADY, WYBRALAM KRAKOW! 19.08.08, 16:45
                                    Nie wydaje Wam sie ze jestescie nieco smieszni ? Przypominacie mi grupke wiejskich pijaczków ktorzy to sie sprzeczaja ktory z nich jest najbardziej elokwentny...
                                    Dla tych co nie załapali aluzji: wszystkie nasze amy w porownaniu do innych europejskich uczelni medyczych sa prawie ze dobre. Taki Cm Uj to prawie Carolinska Institute a Amg to prawie Cambridge. I warunki studiowania prawie ze podobne: te nowoczesne przestronne kliniki. Ten nowoczesny sprzet i wykladowcy-sami pasjonaci.
                                    • spleen88 Re: DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA RADY, WYBRALAM KRAKOW! 20.08.08, 00:50
                                      Nie wiem co palisz dziewczyno ale musi być mocne :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka