Dodaj do ulubionych

czy na studium farmaceutyczne nie jestem za STARA?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.08, 18:19
witam
mam 35 lat chce podjąc nauke w 2-letnim studium farmaceutycznym w
Warszawie ...czy nie jestem za stara? Podejmujac prace jako prawie
40-latka jako stażystka to jest to w tym zawodzie normalne?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • marajka Re: czy na studium farmaceutyczne nie jestem za S 26.09.08, 19:01
      A dlaczego nie? Za stara to byłabyś na medycynę, bo 6 lat
      studiów+staż...Ale na technika?
      • Gość: Dugo Re: czy na studium farmaceutyczne nie jestem za S IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.08, 23:28
        marajka napisała:

> A dlaczego nie? Za stara to byłabyś na medycynę, bo 6 lat
        > studiów+staż...Ale na technika?

Nie jest tak pięknie jak mogłoby się wydawać. Zazwyczaj państwowe szkoły
        medyczne mają ogranicznik wieku do 26. bodajże, więc tu będzie problem.
        Natomiast znam szkołę prywatną, która nie ma limitu wieku. Także to jest ważna
        kwestia, trzeba się dowiedzieć czy możesz się tam uczyć, natomiast jeśli to
        przejdzie, to jak najbardziej warto :)
        • Gość: wiki Re: czy na studium farmaceutyczne nie jestem za S IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 08:46
          no własnie nie ma ograniczenia wiekowego...

ale pocieszył mnie znajomy ma 35 lat i robi zaocznie filologie!!!
          tak wiec super bo marzyłam o pracy w fartuszku a zycie troszke mnie
          pogmatwało tak wiec na "stare lata moze sie wkoncu odnajde :):)
          DZIEKUJE!
    • Gość: Reo Re: czy na studium farmaceutyczne nie jestem za S IP: 212.87.0.* 29.09.08, 20:49
      chyba nie ma ograniczeń wiekowych
      • Gość: Aga Re: czy na studium farmaceutyczne nie jestem za S IP: *.mlyniec.gda.pl 01.10.08, 17:32
        Jeśli szkoła nie wyznaczyła limitu wiekowego to idź, nigdy nie jest za późno ;).
        Ja jestem technikiem farmacji stażystą (mam 20 lat) i razem ze mną staż odrabia
        babka, która ma 34 lata. Jest przez wszystkich miło traktowana.
        • Gość: Aga Re: czy na studium farmaceutyczne nie jestem za S IP: *.mlyniec.gda.pl 01.10.08, 17:35
          Ogólnie chyba łatwiej jest odrabiać staż w starszym wieku. Ja jestem najmłodszą
          osobą w aptece wśród pracowników ;)
          • Gość: I Re: czy na studium farmaceutyczne nie jestem za S IP: 212.76.37.* 01.10.08, 18:48
            a co moze robic technik farmacji?
            • Gość: Dugo Re: czy na studium farmaceutyczne nie jestem za S IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.08, 19:42
              Technik farmaceutyczny może pracować w aptece na zasadach zbliżonych do mgr
              farmacji, czyli wykonywać i wydawać leki, za wyłączeniem kilku grup leków i
              realizowaniu recept. Na zmianie musi być obecny co najmniej jeden mgr, reszta
              może być technikami (co często ma miejsce, bo po:
              1.Technikowi płaci się mniej niż magistrowi,
              2.mgr-ów farmacji często brakuje na rynku pracy)
              • Gość: I Re: czy na studium farmaceutyczne nie jestem za S IP: 212.76.37.* 01.10.08, 20:39
                a jesli ktos jest mgr jakiegos innego kierunku a do tego zostanie technikiem
                farmaceutycznym, to bedzie zarabiac jak magister czy jak technik?
                • Gość: Dugo Re: czy na studium farmaceutyczne nie jestem za S IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.08, 21:51
                  Gość portalu: I napisał(a):

> a jesli ktos jest mgr jakiegos innego kierunku a do tego zostanie
                  > technikiem farmaceutycznym, to bedzie zarabiac jak magister czy jak
                  > technik?

Jak technik, bo nadal ma uprawnienia technika. Magisterium czy to z filologii
                  polskiej czy chemii nie ma tu większego znaczenia raczej.

Ważną kwestią jest też to, że zarobki zależą od kilku czynników. Np. technik w
                  jednej aptece może zarabiać więcej niż mgr w innej... np. w Lublinie
                  początkujący magister zarabia 1,5 - 1,7 tys.zł (zgroza dla farmaceutów), a
                  początkujący technik w Szczecinie koło 2 tys.zł, także zarobki zależą m.in. od
                  nasycenia rynku i zapotrzebowania na techników czy magistrów oraz stażu pracy na
                  tym stanowisku.

Ogólnie rzecz biorąc, w dzisiejszych czasach rozsądniejsze jest ukończenie
                  studium farm. niż studiów po których ogromna część absolwentów jest bezrobotna
                  czy pracuje w przysłowiowej 'biedronce' :)
    • czekolada88 Re: czy na studium farmaceutyczne nie jestem za S 01.10.08, 20:03
      W porównaniu do pewnego 52-latka który właśnie zaczął studia
      lekarskie można śmiało powiedzieć że Twój wiek jest w sam raz;)
      A tak poważnie to jeśli mowa o 2-letnim studium to żaden szalony
      wyskok z Twojej strony.

"When I think that I'm over you, I'm overpowered"
    • Gość: Dugo Re: czy na studium farmaceutyczne nie jestem za S IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.08, 21:56
      Gość portalu: wiki napisał(a):

> witam
      > mam 35 lat chce podjąc nauke w 2-letnim studium farmaceutycznym w
      > Warszawie ...czy nie jestem za stara? Podejmujac prace jako prawie
      > 40-latka jako stażystka to jest to w tym zawodzie normalne?
      > pozdrawiam

Licząc 2 lata studium + 2 lata stażu, to pełnoprawnym technikiem będziesz przed
      40-tką. Teraz patrząc na fakt, że wiek emerytalny to co najmniej 65 lat dla
      kobiet (tak???) to czeka Cię długi okres pracy w aptece do czasu aż można
      przejść na emeryturkę, a to się chyba opłaca, zwłaszcza jeśli taka praca Ci się
      podoba :) Powodzenia życzę oczywiście w tym studium :)
      • Gość: wiki no i poszłam ::):):) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.08, 13:41
        dzięki kochani tak tez sobie własnie myslalam ze jakos nie bedzie
        chyba az taką zgrozą ze taka "staruszka" w porównaniu z młodszymi
        osobami zacznie kiedys prace w aptece.
        marzenie bliskie realizacji:):)
        Studium rozpoczete!!! i wcale nie jest taki łatwy program nauczanie-
        po tygodniu juz wiem ze lekko nie bedzie ale ważne sa chęci.
        Naprawde kreci mnie ta dziedzina :)
        DZIEKUJE WAM za odpowiedzi
        pozdrawiam
        • Gość: jnn Re: no i poszłam ::):):) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 13:56
          Gratulacje :)
          Nigdy nie jest za pozno. Zycze powodzenia
        • Gość: Dugo Re: no i poszłam ::):):) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.08, 14:36

> Studium rozpoczete!!! i wcale nie jest taki łatwy program nauczanie-
          > po tygodniu juz wiem ze lekko nie bedzie ale ważne sa chęci.
          > Naprawde kreci mnie ta dziedzina :)

I bardzo dobrze :)
          Program niełatwy, na pewno. Co prawda skończyłem 5,5-letnią farmację, ale mam
          sporo znajomych w/po studium farmaceutycznym i wiem że program jest w miarę
          poważny.
          Bez wątpienia trudniej skończyć studium farmaceutyczne niż Wyższą Szkołę
          Czegośtam, ale też potem nie ma takich problemów z pracą.

Życzę powodzenia w studium i szybkiego uzyskania dyplomu technika :)
          • Gość: ? Re: no i poszłam ::):):) IP: 212.76.37.* 03.10.08, 19:11
            a jak wyglada nauka w takim studium? zajecia sa pn-pt? i w ogole ile kosztuja te
            2 lata?
            • Gość: Aga Re: no i poszłam ::):):) IP: *.mlyniec.gda.pl 03.10.08, 20:32
              Jeśli szkoła jest państwowa to nie płaci się nic. Ja nawet dostawałam stypendium
              ;). Zajęcia są od poniedziałku do piątku, czasem nawet do późnego wieczora. Ale
              warto przemęczyć te 2 lata. Nie ma problemu z pracą.
            • Gość: Dugo Re: no i poszłam ::):):) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.08, 08:09
              Gość portalu: ? napisał(a):

> a jak wyglada nauka w takim studium? zajecia sa pn-pt? i w ogole ile
              > kosztuja te 2 lata?

Są państwowe Medyczne Szkoły Zawodowe oraz prywatne.
              W państwowych z tego co się orientuję, jest jedna zasada, że studium jest
              bezpłatne i zajęcia pon-pt.
              Natomiast w prywatnych (słyszałem o czesnym 300-400 miesięcznie, ale nie
              orientuję się w tej kwestii za bardzo) są też zajęcia weekendowe.
              Radziłbym wybrać szkołę o dobrej opinii, bo po tych 2. latach zdaje się
              zewnętrzny, państwowy egzamin zawodowy na technika farmaceutycznego (CKE się tym
              zajmuje), który odbywa się raz w roku (można go poprawiać za rok jak się nie
              zda). Bez pozytywnego egzamu nie można rozpocząć stażu.
              • Gość: I Re: no i poszłam ::):):) IP: 212.76.37.* 05.10.08, 17:16
                a jakie sa kryteria rekrutacji? i czy ktos moze polecic jakas panstwowa szkole o
                dobrej opinii:)?
                • Gość: Dugo Re: no i poszłam ::):):) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.08, 19:26
                  Gość portalu: I napisał(a):

> a jakie sa kryteria rekrutacji?

Zależy od szkoły. Najczęściej egzaminy/oceny ze świadectwa ukończenia szkoły
                  średniej z biologii i chemii.

> i czy ktos moze polecic jakas panstwowa szkole o
                  > dobrej opinii:)?

Jest ich pewnie setki, może jakiś obszar przybliżony? Chyba że nie ważne czy z
                  podkarpacia czy z pomorza? ;)
            • Gość: wiki Re: nauka i płatnosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.08, 09:16
              oj tak program jest bardzo trudny tzn materiał hmmm dla nie
              wszystkich jest banalny, chemia analityczna ,farmakognozja, anatomia
              etc, technologia leków,farmakologia .......
              widze po niektórych ze juz chca rezygnowac ale...wkoncu uwazam ze
              powinni skonczyc Ci co chca naprawde tego "doswiadczyc" :):)
              płatne 290 zl/mc
              zajecia codziennie (tryb dziennny) ale pory wieczorowe :):) 16.00-
              21.00
              jest cięzko ale ja zachwycona :):):)
              • Gość: I Re: nauka i płatnosci IP: 212.76.37.* 06.10.08, 10:38
                a z pytan bardziej prozaicznych:) - ile sie zarabia jako technik?
                • Gość: il Re: nauka i płatnosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.08, 17:36
                  u nas zaczynaja od 1900
                  • Gość: I Re: nauka i płatnosci IP: 212.76.37.* 06.10.08, 21:52
                    a gdzie tyle zarabiaja? i w takim razie mgr farmacji zarabia duzo wiecej?
                    • Gość: il .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.08, 11:37
                      no zalezy od apteki chyba znam przypadki ze zarabiaja niewiele
                      wiecej :):)
              • czekolada88 Re: nauka i płatnosci 07.10.08, 15:07

> jest cięzko ale ja zachwycona :):):)

W takim razie trafiłaś na odpowiednie studia;) Powodzenia.

__________________________________________________________________

"When I think that I'm over you, I'm overpowered"
    • Gość: Jan Re: czy na studium farmaceutyczne nie jestem za S IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 20:05
      Studiuję prawo ale po tym co usłyszałem od studentów o zachowaniu tego pana to prostu włosy mi z głowy wychodzą i skóra cierpnie. To jakiś koszmar i horror. Uniwersytet Jagielloński po prostu zszedł na psy. Słyszałem jak studenci na I roku administracji niestacjonarnej na WPiA na UJ narzekali między sobą na karygodne zachowanie jakiegoś młodego doktoranta z Katedry Teorii i Filozofii Prawa UJ i wyżywał się na studentach kiedy robił im kartkówki na ćwiczeniach z Podstaw prawoznawstwa i tracił czas na takie tematy jak prawa zwierząt, aborcja czy eutanazja. Raz przyszedł do nich na ćwiczenia chwiejnym krokiem i czuć było od niego alkohol. Podobno był bardzo wstawiony(pijany), wręcz nie mógł ustać. I to ma być porządny wykładowca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka