Dodaj do ulubionych

Matura z biologi- I co dalej?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.08, 19:54
Zdaje maturę z biologii rozszerzonej, polskiego i angielskiego podstawowego.
Zastanawiam się jakie studia mogę wybrać, zastanawiałam sie nad pedagogiką
albo kosmetologią, ale bądźmy szczerzy nie jest to zbyt opłacany zawód. Co
polecacie, na jakie studia mogę się wybrać?
Obserwuj wątek
    • Gość: Reo Re: Matura z biologi- I co dalej? IP: 212.87.0.* 03.11.08, 20:07
      Jak zależy ci na pieniądzach, to załóż sobie sklep a przestań myśleć o studiach
      • zloty.strzal Re: Matura z biologi- I co dalej? 03.11.08, 20:20
        Coś w tym jest, jeśli chcesz nastukać naprawdę grubą kasę, to studia to jest
        zmarnowanych 5 lat.
        • Gość: Kapaluga Re: Matura z biologi- I co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.08, 20:32
          Dobra, ale jednak chce zrobić te studia jakby nie było, więc co mi radzicie ? :)
          • Gość: bietka Re: Matura z biologi- I co dalej? IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.08, 20:39
            Może któryś z kierunków na SGGW cię zainteresuje. W końcu to uczelnia
            specjalizująca się kierunkach >przyrodniczych<
          • Gość: rety Re: Matura z biologi- I co dalej? IP: *.chello.pl 03.11.08, 21:32
            Radzimy najpierw wybrać studia, a potem przedmioty maturalne. Ewentualnie kupić dyplom na bazarze.
          • zloty.strzal Re: Matura z biologi- I co dalej? 04.11.08, 07:53
            > Dobra, ale jednak chce zrobić te studia jakby nie było, więc co mi radzicie ? :

Ale jakie studia chcesz zrobić? Jak nie wiesz jakie to skąd wiesz, że chcesz?
            • claratrueba Re: Matura z biologi- I co dalej? 05.11.08, 07:37
              Nie rozumiem. Chyba najpierw się wie, co chce się w życiu robić, studiowanie
              jakiego kierunku wydaje się pasjonujące a potem jaka droga (jaka matura) do tego
              prowadzi. Wybacz, ale Twoja wypowiedź rozumiem tak: "właściwie to kompletnie nic
              mnie nie interesuje, zdaje maturę z tego co umiem lepiej niż inne przedmioty, a
              na studia jakieś pójdę bo wszyscy idą". Pedagogika czy kosmetologia? Co to za
              alternatywa? Nie umiesz się zdecydować czy interesują Cię dzieci czy pryszcze i
              mazidła? Nie widzisz różnicy między pracą w przedszkolu, szkole a salonie
              kosmetycznym?
              • Gość: Kabaluga Re: Matura z biologi- I co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.08, 14:35
                Tak macie racje, zdam ta maturę i rzucę wszystko, będę żyła na garnuszku mamusi.
                Tak nie wiem co chce w życiu robić, jestem ciekawa jakie studia są interesujące
                i jaką pracę mogę po nich mieć, wtedy zastanowię się co bym chciała robić,
                wybaczcie, ze nie mam jakiś perspektyw na przyszłość, powinnam to wiedzieć

Claratruebo- nie musisz rozumieć, to mój problem jak widzić dość skomplikowany.
                udając się do liceum ale mi nie wyszło. Interesuję mnie biologia dlatego zdaje
                ten przedmiot, a czym się niby mam kierować zdając maturę- zainteresowaniami.
                Ale to takie strasznie niewygodne napisać na jakie studia można pójść po maturze
                z biologi, lepiej czepiać się pytającego- Jakie Ty masz alternatywy, idziesz na
                studia bo co bla bla bla, zastanówcie sie co piszecie, tak trudno odpowiedzieć?
                Lepiej po mnie jechać bo co ja w ogóle wygaduje... dziękuję

• Gość: Kabaluga Re: Matura z biologi- I co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.08, 14:36
                  Tak macie racje, zdam ta maturę i rzucę wszystko, będę żyła na garnuszku mamusi.
                  Tak nie wiem co chce w życiu robić, jestem ciekawa jakie studia są interesujące
                  i jaką pracę mogę po nich mieć, wtedy zastanowię się co bym chciała robić,
                  wybaczcie, ze nie mam jakiś perspektyw na przyszłość, powinnam to wiedzieć

udając się do liceum ale mi nie wyszło. Interesuję mnie biologia dlatego zdaje
                  ten przedmiot, a czym się niby mam kierować zdając maturę- zainteresowaniami.
                  Ale to takie strasznie niewygodne napisać na jakie studia można pójść po maturze
                  z biologi, lepiej czepiać się pytającego- Jakie Ty masz alternatywy, idziesz na
                  studia bo co bla bla bla, zastanówcie sie co piszecie, tak trudno odpowiedzieć?
                  Lepiej po mnie jechać bo co ja w ogóle wygaduje... dziękuję

Claratruebo- nie musisz rozumieć, to mój problem jak widzić dość skomplikowany.
                  • mmaupa Re: Matura z biologi- I co dalej? 05.11.08, 15:38
                    No dobra, ale CO konkretnie w tej biologii cie interesuje? Czy bardziej
                    porywajace sa dzieci, pierwotniaki, pryszcze czy drzewa? Biologia to bardzo
                    szeroka dziedzina i na pewno sa tematy ktore zupelnie cie nie rajcuja, oraz
                    takie za ktorymi przepadasz. Ale przeciez my ci nie powiemy, czy cie bardziej
                    cieszy genetyka, czy ekologia - to wiesz tylko ty sama.
    • Gość: xyz Re: Matura z biologi- I co dalej? IP: *.lanet.net.pl 05.11.08, 16:22
      np. biologia, potem specjalnizacja z botaniki, zoologi,
      mikrobiologii, biologii czeloweika-antropologii
      biotechnologia
    • Gość: pepe le pew Robota IP: 195.82.180.* 05.11.08, 16:34
      Niestety taka jest prawda. Jeżeli jesteś przedsiębiorcza i odważna to
      rozkręcając nowy biznes masz lepsze perspektywy niż większość osób po studiach.
      Ba! Powiem więcej masz nad nimi przewagę bo jak ktoś kończy studia to ma
      ambicje, a jak ma ambicje to boi się też porażki, czyli jest skłonny mniej
      zaryzykować. A po studiach? Nie masz nic do stracenia, a możesz tylko zyskać
      • claratrueba Re: Robota 06.11.08, 07:21
        OK, tym razem bez złośliwości. Możesz studiowac po prostu biologię- czeka Cie
        pewnie praca nauczyciela. Chyba, że będziesz miała osiągnięcia i wtedy praca
        naukowa. Możesz wybrać medycynę lub weterynarię, na ustnej musisz zdawać chemię.
        Mikrobiologia- praca w laboratorium (szpitalnym najczęściej- nędzne zarobki).
        Kosmetologia nie jest zła ze względu na stosunkową łatwość znalezienia pracy,
        ale może to być praca kosmetyczki, kosmetologów poszukują najczęściej SPA a więc
        miejscowości uzdrowiskowe czy odludzie typu Wzgórza Dylewskie Ireny Eris. Ew.
        wytwórnie kosmetyków. Kierunki zw. z rolnictwem. Praca być może na wsi. Kierunki
        typu żywienie człowieka, dietetyka- z pracą b. ciężko, zarobi podłe. Pedagogika,
        o której wspomniałaś to szkoła lub przedszkole- warunki pracy zarobki znane,
        Posprawdzaj strony uczelni, tylko tam znajdziesz kierunki i wymagania.
        Podstawowy angielski może być przeszkodą.
        • claratrueba Re: Robota 06.11.08, 07:54
          Na różnych uczelniach znajdziesz kierunki b. ogólne typu ekologia, ochrona
          środowiska (z praca może być nieźle) i specjalistyczne typu dendrologia,
          mykologia czy botanika. Na razie do problemu swojego życiowego wyboru zabrałaś
          się mocno dziecinnie i stąd moja złośliwość. Jak wziąć się poważnie: wybierz
          uczelnię kierując się: możliwościami finansowymi Twoich rodziców, atrakcyjnością
          miasta (Warszawa, Kraków, Wrocław- zdecydowany top), przejrzyj kierunki, sprawdź
          wymagania. Miej świadomość jednej rzeczy: im bardziej prestiżowa uczelnia tym
          więcej znaczy jej dyplom dla pracodawcy. Im większe miasto tym łatwiej znaleźć
          pracę w trakcie studiów- "zaklepać ją sobie" albo mieć co w CV wpisać, albo mieć
          rekomendację. Mało kto szuka pracowników wśród absolwentów prowincjonalnych
          uczelni państwowych, prawie nikt- prywatnych. Chyba, że chce im płacić jak
          kasjerce w "Biedronce". Powodzenia. Sorry, że post w kawałkach, maila musialam
          wysłać.
          • Gość: kabaluga Re: Robota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 13:34
            Dzięki tym razem mi pomogłeś/łaś :)
            A takie podejście o więcej osób ma, osoby z mojego fakultetu w szkole (30osób)
            tez nikt nie wie na co się wybiera, z nikim nie da się o tym pogadać nic
            dowiedzieć konkretnego, same ogóły.
            • claratrueba Re: Robota 06.11.08, 14:23
              No coż, chyba moje pokolenie było troche dojrzalsze (matura 1985). Nie szukaj
              informacji u ludzi, na forach- a przynajmniej nie podstawowych informacji.
              Uczelnie- to jedyne sensowne źródło. I najczęstszy bład młodych ludzi- "tu mnie
              na pewno nie przyjmą, ide na byle jaka uczelnię".Albo mnie nie stać. Tego nie
              rozumiem- mnie i mojego brata utrzymała na studiach matka-wdowa-pielegniarka
              (fakt- pracowaliśmy- Warszawa wiec o prace zawsze łatwo, zarobki duuużo wyższe
              niz gdzie indziej). Pamiętaj "g... nie uczelnia to g... nie dyplom" a czasem
              łatwiej sie dostać na super uczelnie bo wielu tam nie idzie bo "ma pewno nie
              przyjmą". Szukaj stron uczelni, jak wybierzesz parę, jedź tam na dni otwarte-
              pogadaj ze studentami, zobacz warunki, kadrę. To naprawdę najważniejszy wybór w
              życiu. I najfajniejsze lata. Powodzenia.
    • Gość: aga Re: Matura z biologi- I co dalej? IP: *.eranet.pl 06.11.08, 23:22
      Pedagogika? Ciężko chyba z fajną pracą... Kosmetologia- raczej też. Może tak z
      górnej półki? Medycyna? Weterynaria? Może farmacja? Tyle, ze musiałabyś zdawać
      też chemię.
      Biologii i biotechnologii też nie polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka