Gość: Justyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.08, 10:54 jak zrobić fajną ankietę? dla osób starszych...czy dawać szczegółowe pytania: wiek, wykształcenie itd..? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xyza Re: ankieta IP: 79.139.9.* 13.12.08, 12:51 poprzeglądaj ankiety zamieszczone na www.ankieta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: ankieta IP: *.4.90.85.cust.static.gepowernet.ch 13.12.08, 13:47 To chyba zależy od tego, jakie informacje są Ci potrzebne... Innymi słowy: najpierw zastanów się, co chcesz zbadać, czego chcesz się dowiedzieć. Potem ułóż pytania, które pozwolą zdobyć Ci te dane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: ankieta IP: 85.14.84.* 13.12.08, 14:24 rotfl To się nazywa metodologiczne podejście ;) Najpierw zdefiniuj co to jest fajna ankieta. Wiek i wykształcenie to jest akurat metryczka, a nie pytania jako takie, ale niech będzie. Generalnie o wiek i wykształcenie pytasz wtedy, gdy jest Ci do czegoś potrzebne, np chcesz sprawdzić zależność między poziomem wykształcenia, a poglądami na jakąś sprawę. Oczywiście może Ci wyjść, ze żadnej takiej zależności nie ma. Po pierwsze, do czego potrzebna Ci ta ankieta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: ankieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.08, 17:13 do pracy licencjackiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: ankieta IP: *.4.90.85.cust.static.gepowernet.ch 13.12.08, 17:33 A jaki jest temat tej pracy? I co chcesz zbadać przy użyciu ankiety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: ankieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.08, 18:10 potrzeby i problemy os starszych w dps Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: ankieta IP: 85.14.84.* 14.12.08, 00:20 To trzeba było tak od razu, bo Tobie nie chodzi o fajną ankietę, tylko ankietę na temat potrzeb i problemów osób starszych. Tak generalnie w przypadku osób starszych lepszą techniką wydaje mi się wywiad, a nie ankieta. Generalnie zacznij od poczytania jakiejś literatury na temat tych potrzeb i problemów np www.nokaut.pl/ksiazki/wybrane-problemy-osob-starszych.html Dopiero jak będziesz mieć na ten temat jakąś wiedzę, to możesz iść dalej. Np, czy czują się bezpieczni w swoim miejscu zamieszkania, czy czują się samotni, jakie formy aktywności najchętniej by podjęli (np Uniwersytet III wieku), jakie bariery im w tym przeszkadzają. Czy uważają, ze mają wystarczającą opiekę medyczną, czy chcieliby podjąć pracę. Różne mogą być te pytania, nie wiem, czy interesują Cię wszystkie potrzeby i problemy, czy tylko jakiś segment, np interakcje społeczne osób starszych albo problemy i opieka zdrowotna. Ale zacznij od poczytania w każdym razie. No i jak dla mnie musisz spytać o wiek, bo ludzie w wieku 60 lat będą mieć raczej inne potrzeby niż w wieku 80 lat (choć nie wiem w sumie kogo chcesz tam badać), o wykształcenie raczej też, pewnie wyjdzie, że ludzie o wyższym poziomie wykształcenia nadal chcą się kształcić ;) A co to znaczy dps? Dom pomocy społecznej? jak tak, to tutaj musisz się skupić chyba na tej opiece, tzn jak oni oceniają obecny poziom tej opieki, a jakiego by oczekiwali. No i takie badanie raczej na pewno trzeba zrobić wywiadem, a nie ankietą, tzn możliwe, że wywiad i ankieta to dla Ciebie to samo, bo róże herezje ludzie głoszą na ten temat, jeśli tak, to o tym też poczytaj :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: ankieta IP: *.4.90.85.cust.static.gepowernet.ch 14.12.08, 03:31 DPS to dom pomocy społecznej (wg mojej wiedzy). Też chciałam właśnie zaproponować wywiad zamiast ankiety. Oprócz samych osób starszych warto byłoby poza tym zwrócić się z pytaniami do personelu takiego domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igor609 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.08, 21:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gloomy2 Re: ankieta 14.12.08, 00:31 bardzo niesmaczny kawal komus robisz...prawnikiem jest, to jakos Cie namierzy...wiec lepiej to pokasuj!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: ankieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 11:52 tak dps to Dom Pomocy Społecznej, dzięki za pomoc, też myślałam o wywiadzie Odpowiedz Link Zgłoś