Dodaj do ulubionych

Jakie studia? Totalny mętlik w głowie...

IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.09, 21:42
Chociaż jestem dopiero w II klasie LO to juz mysle o wyborze studiów. Czytając to forum odnośnie kierunków to suma sumarum zawsze padają odpowiedzi, ze "w tej branzy to pracy nie ma" albo ze "sa duze problemy ze znalezieniem". Raczej jestem humanistą chociaż jestem w klasie matematycznej. Nie mozna tego jednoznacznie okreslic...
Zakładałem juz podobny wątek jakiś czas temu:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=89998120&v=2&s=0
*****Proszę przeczytac posty uzytkownika "gosc" (piąty od końca). Był on w sytuacji jakiej ja jestem teraz i żałuje, ze poszeł na FINASNE I RACHUNKOWOSC.
Nie wiem co mam robić.... :/
Obserwuj wątek
    • zouza89 Re: Jakie studia? Totalny mętlik w głowie... 01.02.09, 10:55
      skoro napisał:

> u mnie niestety są t studia jednolite magisterskie i już jestem na trzecim
      roku. teraz z perspektywy prawie 3 lat uważam, że przy wyborze studiów
      KONIECZNIE TRZEBA kierować się swoimi zainteresowaniami - lepiej być szczęśliwym
      drwalem niż nieszczęśliwym doktorem.

A jakie są Twoje zainteresowania? bo przeciez każdy jakieś ma! ; >
      Nie będziemy przecież rozwijać Ci całej listy z możliwymi kierunkami na
      wszystkich polskich uczelniach...
      • Gość: robert723 abc123 IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.09, 11:08
        - Ja interesuje se dzennikarstwem sportowym, ale na studia w tym kierunku nie zamierzam iść, bo to nie ma sensu. Jak miałbym pracowac w jakiejsc dobrej gazecie to wezma mnie nawet po politologii. Chodzi o to zebym miał wiedze na temat sportu.

- Myślałem o czymś bardziej scisłym, bo chociaz jestem raczej humanista to o matematyce pojęcie troche mam (gożej z fizką czy chemią, ale tej na studiach ekonomicznych nie ma). A wiec myślałem nad:
        - finansami i rachunkowosci
        - zarządzaniem

Tyle, ze niepokoi mnie ta wypowiedz "goscia", która podałem wyzej. Z jednej strony zalezy mi na studiach, na których "odnajde się", ale tez zalezy mi na dobrej pracy z dobrymi zarobkami.
        Czym po tych kierunkach mozna na taką liczyć? Ew. dajcie jakies swoje typy... :)
        • arogancka_mrowa666 Re: abc123 01.02.09, 11:16
          Powiem Ci jako osoba, która nie raz, nie dwa :P zmieniała kierunek.
          Idź na to co lubisz, nie zmuszaj się "bo ktoś coś tam powiedział
          itd", bo sobie tylko życie zmarnujesz. Jak będą dni otwarte uczelni,
          to skorzystaj, popytaj studentów jak faktycznie wyglada materiał i
          czego się uczą(nawet jeżeli coś tam na stronie uczelni jest
          napisane, to to są suche fakty, a grunt to obiektywne opinie). Masz
          jeszcze trochę czasu, jak myślisz o FiR - poczytaj branżowe książki,
          poczytaj po to, by spr , czy widzisz się w tego typu studiach.
          Aha i nieuzależniaj wysokości zarobków od wyboru studiów. :)
          Pzdr
          • Gość: zouza89 Re: abc123 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 12:43
            przedmioty na FiR

kierunkistudiow.pl/studia/finanse_i_rachunkowosc.html
            i Zarządzaniu

kierunkistudiow.pl/studia/zarzadzanie.html
            Sam wybierz co chcesz bo masa forumowiczów może podrzucać swoje propozycje, z
            których Ty w większości bedziesz się dąsał, że to nie ten kierunek itd...
            • Gość: robert723 studia IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.09, 12:52
              dzeki z linki. Akurat tam mam podane jedynie przedmioty, ale chcialem usłyszec osoby, które to studiują i pare słów na temat stopnia trudnosci: warto czy nie warto.
              A moze podajcie jakas alternatywe dla FiR i wogule kierunku ekonomicznego dla mnie???
              • Gość: google Re: studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 16:22
                Otóż Drogi Robercie (humanisto?), alternatywą dla FiR w twoim wypadku powinien
                być SŁOWNIK ORTOGRAFICZNY
                • Gość: robert723 Re: studia IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.09, 18:04
                  no dobra tak W OGÓLE to troche sie spieszylem... a wracajac do pytania... ?????
                  • Gość: google Re: studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 19:56
                    Tak w ogóle, to pisze się "gorzej" nie "gożej"...
        • inz_mech Re: abc123 01.02.09, 21:56
          Jak mozesz mowic o siebie humanista jesli piszesz gorzej przez ż-i to nie
          literowka bo musiales nacisnac alt-zalosny jestes. Zostan mechanikiem albo
          hydraulikiem.
          • Gość: google Re: abc123 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 22:15
            To, że ktoś jest mechanikiem czy hydraulikiem, to znaczy, że może pisać jak mu
            się podoba? Zawsze wydawało mi się, że nie. Zwłaszcza, że na forum działa
            sprawdzanie pisowni.
            Nawiasem mówiąc wszyscy poloniści autora takich "kwiatków" powinni dostać
            dożywotni zakaz wykonywania zawodu.
            • zloty.strzal Re: abc123 02.02.09, 01:01
              > Nawiasem mówiąc wszyscy poloniści autora takich "kwiatków" powinni dostać
              > dożywotni zakaz wykonywania zawodu.

Każdy musi wychować swojego potwora.
    • Gość: neon Re: Jakie studia? Totalny mętlik w głowie... IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.09, 10:14
      Przyłączam sie do pytania, ja tez mam problem z wyborem studiów.
      pedagogika
      administracja - podobo ogolny kierunek, a prca w gminie za 1200 raczej nie dla mnie
      kulturoznawstwo - tez raczej bez sensu
      socjologia - podobno mało kto pracuje w zawodzie
      myslałem nad finansami i rachunkowosci, ale podobno rynek sie juz nasycił
      Co z marketingiem i zarządzaniem???? Co wybrać????
      • zloty.strzal Re: Jakie studia? Totalny mętlik w głowie... 02.02.09, 10:15
        Jest już milion wątków na ten temat.
    • Gość: aaaaaaaaa Re: Jakie studia? Totalny mętlik w głowie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.09, 17:30
      Pisze się summa summarum, drogi humanisto...
      • Gość: michau Re: Jakie studia? Totalny mętlik w głowie... IP: *.acn.waw.pl 21.02.09, 17:56
        Kierunki, takie jak dziennikarstwo, ekonomia czy informatyka są oblegane,
        specjalistów w tej dziedzinie jest dużo i wcale nie tak łatwo po tym dostać
        pracę. Jeśli ma się dobry pomysł i wie się czego chce to studia mogą dać nie
        tylko kwalifikacje ale i pieniądze. W moim przypadku nie żałuje wyboru tak jak
        wielu na 2 czy 3 roku (obecnie jestem na 2 roku Informatyki w logistyce na
        Akademii Morskiej w Szczecinie). Po takich specyficznych studiach na uczelni
        państwowej już na studiach można pracować w przyszłym zawodzie. Zresztą uczelnia
        jest przyzwoita i poziom trzyma, dlatego zachęcam maturzystów do zainteresowania
        się, bo naprawdę warto. Jak jesteś w klasie z matmą to tym bardziej masz
        ciekawszy wybór studiów.
        • Gość: maer Re: Jakie studia? Totalny mętlik w głowie... IP: *.chello.pl 22.02.09, 22:48
          nie pierwszy raz słysze dobre słowo o tej akademii i właśnie o szerkoich
          perspektywach pracy po niej.Zastanawiam się poważnie nad nią, jedyne co mnie
          straszy to to że nie mam specjalnie dużo pieniędzy, a utrzymanie w obcym mieście
          kosztuje:/
        • zloty.strzal Re: Jakie studia? Totalny mętlik w głowie... 22.02.09, 23:11
          Skończcie z tym spamowanie Akademią Morską.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka