Dodaj do ulubionych

studiowanie matematyki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 22:28
Mam pytanie na temat studiowania matematyki. Mam zamiar studiować matmę na PG. W szkole mam zakres rozszerzony i niby sobie radzę, ale wybitnych ocen nie mam: trójki, czwórki. Naczytałem się na forum, że na matmę idą tylko ci co sobie naprawdę z nią radzą, inni za to mówią, że trzeba kierować się zainteresowaniami. Ja naprawdę bardzo lubię matematykę i dużo nad nią siedzę, a rozwiązywanie zadań sprawia mi dużo satysfakcji, tylko szkoda by mi było zmarnować rok studiów po to, żeby wylecieć po kilku miesiącach, bo rozważam także jakiś kierunek związny z językiem francuskim (to mój konik), a może istnieją jakieś studia, które łączyłyby i matmę, i francuski?
Obserwuj wątek
    • Gość: kra Re: studiowanie matematyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.09, 18:08
      Jak bys poszedł na mniej znaną politechnike to bys sobie poradził
      napewno ale PW to nie wiem,przedmioty są łatwe i
      trudne,najważniejsze to lubieć rozwiązywać zadania,choc na studiach
      trzeba tez sie teori uczyć ale zadania i tak są wazniejsze,nie jest
      duzo godzin(zajęć)
    • Gość: belial Re: studiowanie matematyki IP: *.aster.pl 02.03.09, 19:19
      > Mam pytanie na temat studiowania matematyki. Mam zamiar studiować matmę na PG.
      > W szkole mam zakres rozszerzony i niby sobie radzę, ale wybitnych ocen nie mam:
      > trójki, czwórki. Naczytałem się na forum, że na matmę idą tylko ci co sobie na
      > prawdę z nią radzą, inni za to mówią, że trzeba kierować się zainteresowaniami
      > . Ja naprawdę bardzo lubię matematykę i dużo nad nią siedzę, a rozwiązywanie za
      > dań sprawia mi dużo satysfakcji, tylko szkoda by mi było zmarnować rok studiów
      > po to, żeby wylecieć po kilku miesiącach, bo rozważam także jakiś kierunek zwią
      > zny z językiem francuskim (to mój konik), a może istnieją jakieś studia, które
      > łączyłyby i matmę, i francuski?

Zawsze możesz czytać w oryginale dzieła wybitnych francuskich matematyków. Moim
      zdaniem czysta matma jest przede wszystkim dla pasjonatów, to trudne
      merytorycznie studia i osoby które trafiły tam nie do końca wiedząc czym to
      pachnie zadają sobie pytanie - po co mi to? Jest kupa prostszych kierunków po
      których łatwiej znaleźć dobrą pracę. Nie dowiesz się dopóki nie spróbujesz, rok
      życia to naprawdę niewiele...
      • Gość: flor Re: studiowanie matematyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.09, 20:58
        jest tez matematyka stosowana?kupe prostszych kierunków?Czy
        matematyka aż taka trudna jest?co jest od niej trudniejsze wg Ciebie?
        • Gość: belial Re: studiowanie matematyki IP: *.aster.pl 02.03.09, 21:18
          > jest tez matematyka stosowana?

tak, jest też matematyka stosowana

>kupe prostszych kierunków?Czy
          > matematyka aż taka trudna jest?

zależy dla kogo i na jakim poziomie, ale śmiało można założyć, że większość
          ludzi nie ma o niej bladego pojęcia (również inżynierów z których większość nie
          zna i nie rozumie elementarnych definicji takich jak np. funkcja czy iloczyn
          kartezjański)

co jest od niej trudniejsze wg Ciebie?

trudno powiedzieć, pewnie wszystko zależy od wyboru specjalności, odpowiednio
          dobrego uniwersytetu, prowadzącego itd. - za dużo zmiennych...
          • Gość: flor Re: studiowanie matematyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.09, 23:05
            chodziło mi o kierunek przedewszystkim np medycyna?
    • Gość: dziki kalafior Re: studiowanie matematyki IP: *.ds.ae.wroc.pl 03.03.09, 22:09
      Sam musisz zdecydować. To prawda, studia te są ciężkie. Ja w liceum też bardzo
      lubiłem matme, rozszerzoną mature zdałem z palcem w dupie, a teraz (mimo że nie
      studiuje matmy samej w sobie) mam jej serdecznie dosyć. Ba, prawdopodobnie w tym
      roku zakończe swoją przygode ze studiami, właśnie dzięki analizie matematycznej.
      Ale jeśli Ciebie to interesuje to czemu masz nie spróbować? Uważam że lepiej
      jest nawet stracić ten jeden rok, niż potem żałować całe życie że sie nie
      spróbowało i robić coś co cie zupełnie nie kręci
    • Gość: Jacek Re: studiowanie matematyki IP: *.ghnet.pl 17.03.09, 19:21
      ja studiuję matematykę i muszę Ci niestety powiedzieć że jeśli w LO masz
      "trójki, czwórki" i "niby sobie radzisz" to lepiej pomyśl o innym kierunku,
      przeskok w porównaniu z liceum jest naprawdę kolosalny a i same zagadnienia dość
      znacząco się różnią i jeśli nawet udałoby Ci się przebrnąć przez pierwszą sesję
      to prawdopodobnie doszedłbyś do wniosku (jak niektórzy moi znajomi) że nie ma
      sensu co pół roku przeżywać stresów i zdawać każdy przedmiot po trzy razy. sorry
      ale taka jest prawda, żeby studiować matmę trzeba ją naprawdę bardzo lubić, być
      naprawdę dobrym i gotowym na prawdziwe tony zadań, nie mówiąc o teorii...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka