Dodaj do ulubionych

Filologia polska

22.05.09, 19:08
Witam,z przypuszczalnych odpowiedzi zakładam,że będę miała z polskiego rozszerzonego ok,50%,z angielskiego pp 60% i Wos pp ok.45%. Szczerze,czy mam szanse na filologie polską???
Od ilu punktów przyjmowali w roku 2008???
Będę wdzięczna za szczerość!!!
Obserwuj wątek
    • michasz23 Re: Filologia polska 25.05.09, 14:51
      przyłączam sie do pytania koleżanki. Przypuszczalnie polski pr 70%, ang pp 80%,
      wos pr 70% i historia pp 80%
      • rose.90 Re: Filologia polska 31.05.09, 20:27
        Ale przeciez na filologie pod uwage w rekrutacji bierze sie tylko jezyk polski i jezyk obcy,a dokladnie: 75% wyniku koncowego stanowi jezyk polski,25% to jezyk obcy.
        • sandrab0 Re: Filologia polska 04.06.09, 21:05
          Bez problemu się dostaniecie;) Z duuuużo gorszymi wynikami dostawali się ludzie,
          na ten jakże wspaniały kierunek:P Powiem tak: " łatwiej się dostać, niż się
          utrzymać" przyszli studenci polonistyki zapamiętajcie moje słowa:D
          • tinamalina1990 Re: Filologia polska 04.06.09, 21:14
            Hej! Również chciałam zdawać na filologie polską, ale czy ja wiem czy
            bym sie dostała z maturą na poziomie podstawowym... Chyba jest wielu
            chętnych na to, prawda?
            A wiecie jak sprawa wygląda z filozofią czy filologią klasyczną?
            Bo ja już nic nie wiem...
            Z góry dzięki!!!
            • green_gosia Re: Filologia polska 05.06.09, 15:42
              Jeśli chodzi o Filologię Polską to wydaje mi się ,że nie ma aż tak
              wielu chętnych. W ubiegłym roku z tego co sie orientuję na jedno
              miejsce przpadały dwie osoby,więc tłumów nie ma:) Tylko gorzej może
              być z tym poziomem podstawowym...
              • tinamalina1990 Re: Filologia polska 05.06.09, 19:25
                No właśnie.., nie wiem czy dobrze zrobiłam, że zmieniłam poziom,
                zwłaszcza, że próbną zdałam..., no ale trudno sie teraz mówi.
                A co jest lepsze: filologia klasyczna czy filozofia?
                Z góry dzięki za odp!
                • green_gosia Re: Filologia polska 06.06.09, 10:22
                  Przykro mi ale w tym Ci nie pomogę,niestety nie orientuję się,ale z
                  życiu bym nie poszła na filozofię:)))
                  Pozdrawiam
                  • tinamalina1990 Re: Filologia polska 06.06.09, 11:32
                    A dlaczego nie ;>? Przecież to takie niebanalne studiować fiolozofie ;)
                    • sandrab0 Re: Filologia polska 06.06.09, 14:19
                      Kochani w zeszłym roku tak jak już ktoś tu napisał na Filologię Polską na KUL
                      było ok 2 osób na miejsce, jeżeli chodzi o poziom podstawowy matury to nie ma
                      problemu z dostaniem się:D raczej powiedziałabym, że osoby, które są na
                      filologii polskiej ze zdanym poziomem rozszerzonym są rzadkością:D więcej tych z
                      podstawą;) W sumie jest to swoistym paradoksem, ale cóż tak jest... Ale
                      podkreślam, to że jest się łatwo dostać na te studia nie świadczy o tym że
                      ogólnie jest łatwo...;/ niestety poziom jest cholernie wysoki... | Na marginesie
                      3majcie kciuki za biednych studentów filologii polskiej, którzy we wtorek zdają
                      bodaj najtrudniejszy egzamin na I roku- literaturę staropolską i w środę
                      łacinę...;/ Boże miej nas w opiece..
                      • tinamalina1990 Re: Filologia polska 06.06.09, 14:26
                        Czyli Ty Sandra tez zdajesz? To 3mam kciuki! Jako starsza koleżanka byś
                        mogła, w międzyczasie, poopowiadać jak tam jest na I roku. Jak to sie
                        wszystko zaczyna, ten cały rok akademicki itd. ;)
                        • rose.90 Re: Filologia polska 07.06.09, 11:08
                          O no to jestem zaskoczona,myslalam,ze na filologie polska ida PRZEDE
                          WSZYSTKIM ludzie,ktorzy zdawali poziom rozszerzony :)
                          • tinamalina1990 Re: Filologia polska 07.06.09, 11:16
                            To nie jest reguła. Kto chce ten zdaje na ten kierunek.
                            • antonina1989 Re: Filologia polska 29.06.09, 16:10
                              Fakt, z tego, co mi wiadomo,to każdy dostaje się na filologię, ale
                              zapewniam, ze trudniej jest się utrzymać. Jest naprawdę dużo nauki.
                              powodzenia...
                              • domii90 Re: Filologia polska 02.07.09, 14:56
                                nauki dużo jest na każdym kierunku.. ;P ja wciąż się obawiam o tę rekrutację..
                                zdecydowanie źle zdałam maturę ale skoro większość osób składa papiery z
                                podstawą .. ;) Ja napisałam polski na 52% pr i angielski na 54% pr. Jeszcze 8
                                dni i wszystko się okaże ;))
                                • rose.90 Re: Filologia polska 02.07.09, 22:15
                                  Tez zlozylam na filologie polska,jednak jest to moj 3 wybor. Kolo
                                  ratunkowe mozna powiedziec,bo jestem pewna,ze akurat tutaj dostane sie
                                  na 100% :)
                                  • michasz23 Re: Filologia polska 03.07.09, 09:43
                                    rose.90 napisała:

> Tez zlozylam na filologie polska,jednak jest to moj 3 wybor. Kolo
                                    > ratunkowe mozna powiedziec,bo jestem pewna,ze akurat tutaj dostane sie
                                    > na 100% :)

W moim przypadku filologia polska też jest kołem ratunkowym. Z 88% z
                                    rozszerzonego polskiego i 92% z podstawowego angielskiego wychodzi mi 76,35
                                    punktów rekrutacyjnych. W 99% jestem pewien, że to wystarczy :D

a propos punktów rekrutacyjnych... liczyliście ile Wam wychodzi?
                                    • rose.90 Re: Filologia polska 03.07.09, 09:56
                                      Michasz23, a zlozyles na MISH? :) Ja spanikowalam i nie zlozylam,bo
                                      wychodzilo mi 150 ptk rekrutacyjnych
                                      • michasz23 Re: Filologia polska 03.07.09, 10:16
                                        złożyłem, pomimo 154 punktów... jak ktoś gdzieś na tym forum napisał: "nadzieją
                                        matką głupich, a ja wole mieć taką matke niz byc sierotą" :D
                                        • rose.90 Re: Filologia polska 03.07.09, 19:23
                                          Liczy sie to,ze probujesz :) Haha,ja zlozylam na prawo i administracje
                                          :)
                                          • enigmaticoasis Re: Filologia polska 03.07.09, 21:34
                                            Chciałabym dostać się na filologię polską, ale mam jedynie 58% z rozszerzonego
                                            polskiego i 92% z podst. obcego. Mam pewne obawy, czy przyjmą mnie w 1szej
                                            rekrutacji.
                                            • rose.90 Re: Filologia polska 04.07.09, 08:52
                                              Mysle,ze napewno sie dostaniesz :)
                                              • green_gosia Re: Filologia polska 04.07.09, 09:18
                                                Witam wszystkich! Zdałam maturę z rozszerzonego polskiego na 82%,z podstawowego angielskiego na 69% i złożyłam na filologię polską(jedyny kierunek),myślę,że się dostanę:)
                                                • michasz23 Re: Filologia polska 04.07.09, 10:33
                                                  myślę, że z takim polskim na pewno sie dostaniesz :) ja równiez składałem na fil
                                                  ale jako koło ratunkowe :D polski pr 88% i ang pp 92% myślę, że to spokojnie
                                                  wystarczy :)
                                                  • green_gosia Re: Filologia polska 04.07.09, 11:55
                                                    Dziękuję,Tobie tez świetnie poszło,gratulacje!!!:)
                                                  • michasz23 Re: Filologia polska 04.07.09, 12:08
                                                    heh ;) dzieki :D mam nadzieję, że dostaniemy się tam gdzie pragniemy :D myślałaś
                                                    jaką specjalizację byś wybrała? i tak w ogóle to skąd jesteś? :D
                                                  • enigmaticoasis Re: Filologia polska 04.07.09, 13:07
                                                    Rose.90 dziękuję za słowa pocieszenia. :)
                                                    Teraz pozostaje nam [nie]cierpliwie czekać na wyniki rekrutacji. :)

Co do specjalizacji, zastanawiam się nad edytorstwem/ pedagogiczną lub tymi
                                                    dwoma jednocześnie. :)
                                                  • rose.90 Re: Filologia polska 04.07.09, 17:57
                                                    A wlasnie,wszyscy pochodzicie z okolic Lublina? Czy moze jest ktos z
                                                    małopolski? :)
                                                  • michasz23 Re: Filologia polska 04.07.09, 19:02
                                                    łoł, gdybym pochodził z małopolski startowałbym na jakieś krakowskie uczelnie z
                                                    uj na czele :D ale w sumie większość moich znajomych z Lublina nie myśli o
                                                    studiowaniu w tutaj, tylko wyrusza gdzieś dalej :D
                                                  • rose.90 Re: Filologia polska 04.07.09, 19:24
                                                    michasz23,alez oczywiscie,na krakowskie uczelnie tez papiery zlozylam :) Ale
                                                    mimo wszystko ciagnie mnie gdzies dalej :)
                                                  • enigmaticoasis Re: Filologia polska 04.07.09, 19:34
                                                    Rose.90 na jakie kierunki kandydujesz jeszcze oprócz filologii polskiej i jak
                                                    się prezentują Twoje wyniki...?

Ja jestem z okolic Hrubieszowa (woj. lubelskie) :D
                                                  • rose.90 Re: Filologia polska 05.07.09, 09:39
                                                    Moj pierwszy wybor to prawo :) Moje wyniki: polski rozszerzony 94%, angielski
                                                    84%, wos tez rozszerzony 60% :) Niewiem,czy mam jakiekolwiek szanse dostac sie
                                                    na ten kierunek,a bardzo bym chciala :)
                                                  • enigmaticoasis Re: Filologia polska 05.07.09, 10:17
                                                    Dostaniesz się z pewnością! Masz bardzo dobre wyniki. :)
                                                  • rose.90 Re: Filologia polska 05.07.09, 15:28
                                                    Dzieki :) Ale juz niedlugo wszystko sie okaze,pozostaje czekac do 10 lipca,a
                                                    potem podjac decyzje Lublin czy Krakow :)
                                                  • green_gosia Re: Filologia polska 07.07.09, 16:25
                                                    michasz23 Jestem z Włodawy,jakieś 100km do Lublina. Jesli chodzi o specjalizację to chcę pedagogiczną,myślałam też o logopedycznej,ale na Kul'u jej nie ma. Doczytałam,że chciałeś studiować na UJ. Ja marzę o Krakowie,kocham to miasto,niestety nie mogę wyjechać tak daleko...Właściwie to wolałabym żebys studiował filologię,bo wielu mężczyzn nie spodziewam się na tym kierunku,a Ty jesteś jakąś nadzieją,hehe:)Pozdrawiam
                                                  • michasz23 Re: Filologia polska 07.07.09, 17:53
                                                    nie, nie chciałem studiować na UJ :) dziwiłem się tylko, że ktoś z Krakowa nie
                                                    wybiera UJ ;)) fil dla mnie jest deską ostatniego ratunku, a jeśli dostanę się
                                                    na mish, to niestety fil nie wybiorę... za dużo tam nauki jest :D a na mishu i
                                                    tak sporo roboty jest :D pzdr :)
                                                  • michasz23 Re: Filologia polska 08.07.09, 11:37
                                                    wysłałem dzis maila na kul i wiem ile osob jest na jedno miejsce na filologii :)
                                                    1.77, więc nie jest tak strasznie :)
                                                  • green_gosia Re: Filologia polska 08.07.09, 12:28
                                                    No proszę,tak czułam,że niewiele osób wybiera ten kierunek...
                                                    W takim razie myślę,że mam duże szanse,hehe:)))
                                                    Życzę powodzenia na MISH!
                                                  • michasz23 Re: Filologia polska 08.07.09, 12:47
                                                    dzięki, ale zbyt bardzo na dostanie się nie liczę :)
                                                  • green_gosia Re: Filologia polska 08.07.09, 18:48
                                                    Z tego co widziałam to masz świetny wynik matury,a na jedno miejsce na Mish przypada około 3 osób, więc moim zdaniem masz szansę:)
                • ekspresjah filologia klasyczna 02.07.09, 10:56
                  Moja siostra cioteczna w zeszłym roku skończyła filologię klasyczną na KULu.
                  Uczyła się nawet w wakacje, ba, ona kuła przez te 5 lat Nie, żeby tak wymagali,
                  ale jej ambicją było mieć same piątki.
                  No, a teraz ani pracy, ani pieniędzy. Zrobiła dwie specjalizacje - nauczycielską
                  i bibliotekoznawstwo. Jest bibliotekarką w szkole, marzy o chociaż części etatu
                  nauczycielki.
                  • rose.90 Re: filologia klasyczna 02.07.09, 22:12
                    Mhm.. Ostatnio nawet slyszalam,ze maja wycofac lacine ze szkol
                    srednich.
                  • kolakarta Re: filologia klasyczna 04.07.09, 13:13
                    To jak miala takie oceny to czemu nie sprobuje dostac sie na studia doktoranckie?
                    • ekspresjah Re: filologia klasyczna 06.07.09, 12:07
                      bo za zarobione pieniądze ciężko byłoby jej się utrzymać w Lublinie, a tak
                      mieszka u rodziców
    • academica Re: Filologia polska 02.04.14, 08:44
      Nic tak nie rozwija jak studia polonistyczne. A jeśli polonistyka, to tylko na KUL-u...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka