grecja22 01.07.09, 09:27 hej! najprawdopodobniej dostane sie na medycyne na UJ i czy moglibyscie podac mi jakies ciekawe ksiazki ktore moglabym kupic i juz sobie poczytac? albo doradzic czego moge zaczac sie uczyc:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tooll Re: książk na medycyne 01.07.09, 09:50 cześć:), ja wprawdzie nie z CMUJ ale jedno Ci mogę napisać i pewnie wiekszość sie z tym zgodzi: korzystaj z wakacji!!:). Nie ma co za wczesnie wychylać sie z nauką, jeszcze bedziesz miała jej dość:), a napewno nie w lipcu!jak cos to pod koniec wrzesnia sie wziasc i zupełnie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
grecja22 Re: książk na medycyne 01.07.09, 11:49 hmm moze to sie wydaje dziwne:P ja po prostu bardzo lubie czytac o takich roznych rzeczach, dlatego z checia bym sobie poczytala dla relaksu jakas ksiazke taka:) nie koniecznie wkuwac;P Odpowiedz Link Zgłoś
tooll Re: książk na medycyne 01.07.09, 14:19 nie, to nie jest dziwne:) to jest typowy zapal 1roku:), mam nadzieje ze pozostanie Ci on przez cała przyszłą edukacje:),. Co do tematu to kolezanka mi mówiła, ze na 1roku na cmuj są na anatomii wymagane wyłącznie skrypty krakowskie(Skawina kilka takich czesci) plus zakup sobie atlas sinelnikov(standard) czy sobotte, no mozesz tez jakies bochenki z anatomii ale sie w nich utopisz.. juz lepsza pituchowa- chociaz jak pisałam kolezanka z krakowa mowiła, ze wylacznie skrypty sa wymagane. Chyba tyle Ci na poczatek wystarczy, jako lekturka wakacyjna, hmm co tam jeszcze jest na 1roku? aa histologia- mysmy korzystali z sawickiego i kogos tam jeszcze, ale jak w krakowie to nie wiem, biofizyka- u nas materiały wszystkie z kser u Was słyszałam, ze biofizyka totalny lajt. Nie wiem jak programowo i jakie tam jeszcze przedmioty macie:). Miłego czytania no i powodzenia!:) Odpowiedz Link Zgłoś
zaphod_beeblebrox Re: książk na medycyne 02.07.09, 16:55 Jak już musisz cos z tematów medycznych to polecam "Katharsis" i "Kore" Szczeklika - przyda ci się trochę humanistycznego podejścia do zawodu bo juz w połowie pierwszego roku będziesz się zastanawiała co to wszystko ma wspólnego z leczeniem ludzi. Wszelkie podręczniki odradzam bo naprawdę nie ma to żadnego sensu, dopiero pod koniec października będziesz wiedziała czego chcą od was asystenci i jak się tego uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
afrodyta2307 Re: książk na medycyne 13.08.09, 23:08 no jak bardzo chcesz sobie coś tematycznego poczytać to polecam księgarnię medyczna medibooks.pl - tam znajdziesz angielskojęzyczną literaturę medyczną - podszkolisz angielski i dowiesz się ciekawych rzeczy :)a tak serio to ja ostatnio tam kupiłam "Pierwszą pomoc w pediatrii" Burns'a - na całe wakacje wystarczy ;) ogólnie księgarnia super- jak jakiś konkretnie dział Cie interesuje to pracownicy na pewno Ci doradzą coś ciekawego :) Odpowiedz Link Zgłoś
oculomotorius Re: książk na medycyne 25.08.09, 00:54 Po pierwsze- Anatomia Skawiny, wszystkie skrypty, po drugie- oglądaj sobie atlas anatomiczny i wkuwaj już łacinę, skoro chcesz się czymś zająć, po trzecie- Embriologia Bartel, Histologia Cichockiego. To są najważniejsze na 1 roku przedmioty. Polecam też kupić sobie jakiś fajny atlas histologiczny. Kilka dobrych pozycji, tyle, że angielskojęzycznych (przyzwyczajaj się jak najszybciej- teraz łacinę zastępuje angielski) znajdziesz na medibooks.pl Co do studiowania na CM UJ, daj sobie trochę czasu... jak będziesz na moim, piątym roku, uszami Ci będzie wychodzić:D Zacznij najwcześniej we wrześniu, żebyś nie opadła z sił:) Odpowiedz Link Zgłoś