Dodaj do ulubionych

fizyka techniczna

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 15:51
Witam! Zastanawiam się nad kierunkiem: fizyka techniczna spec.
inżynieria biomedyczna. Lubię fizykę i przedmioty ścisłe,
biologię... Jednakże część moich znajomych odradza mi ten kierunek
mówiąc: 'szkoda życia... i nie ma gwarancji, że znajdziesz po tym
pracę'. Jak jest naprawdę?
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: fizyka techniczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 16:23
      na chwile obecna znajdziesz - ale glownie jako przedstawiciel handlowy lub, jak
      kto woli, "inzynier" sprzedazy.
      • Gość: zvx Re: fizyka techniczna IP: 80.48.29.* 06.07.09, 18:55
        Należy też pamiętać, że za pięć lat może być inaczej... Ale czy będzie? :D
    • Gość: lily Re: fizyka techniczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 18:59
      A praca w jednostkach szpitalnych czy firmach produkujących sprzęt
      medyczny? Dlaczego jesteście nastawieni aż tak pesymistycznie???
    • Gość: Vi Re: fizyka techniczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 20:04
      A dorzucę coś od siebie, skoro już się tak złożyło że studiuję IB.... ;)
      Od razu pierwsza sprawa: zapoznaj się ze szczegółowym programem studiów. Oprócz
      przedmiotów ścisłych i biologicznych trafisz też zapewne na mnóstwo typowo
      inżynierskich - jak materiałoznawstwo, elektrotechnika. Z doświadczenia wiem, że
      to właśnie one są najmniej ciekawe ;P
      Co do perspektyw pracy, nie ma co popadać w rozpacz. Nawet w tak nieciekawym
      przemysłowo zakątku Polski jak mój (podlaskie) jest kilka firm produkujących
      sprzęt medyczny. No i warto pamiętać, że na Polsce świat się nie kończy...:) W
      razie czego, przedstawiciel handlowy też nie jest złym zawodem (chociaz ma jedną
      dużą wadę: wcześnie kończy się karierę).
      A najważniejsze, to żeby w życiu robić to co się lubi ;)
      • Gość: steal Re: fizyka techniczna IP: *.elpos.net 06.07.09, 20:19
        No wybacz, ale kończenie 5-letnich studiów inżynierskich, żeby pracować jako
        handlowiec to jest przegięcie.
        • Gość: Vi Re: fizyka techniczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 21:56
          Może i przesada - ale jak popatrzysz na oferty pracy, to u przedstawicieli
          medycznych zawsze wymagane jest wyższe wykształcenie (najlepiej medyczne ;)).
          Przyznasz, że w razie wielkiej posuchy lepsza taka praca niż żadna.
          • Gość: lily Re: fizyka techniczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 23:35
            Vi- myślę, że masz rację. Życie ma się jedno i najważniejsze jest
            to, aby robić to, co się lubi:) wówczas studiowanie nie będzie
            równoznaczne z przykrym obowiązkiem, lecz z przyjemnością zdobywania
            wiedzy. Pozdrawiam :)
            Lily
            • Gość: ? Re: fizyka techniczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 16:44
              pytałem już na kilku forach o to i wciaż nie mogę znaleźć
              odpowiedzi, więc może i tu zapytam :P czy mógłby ktoś napisać coś o
              różnicach między fizyka a fizyką techniczną? bo słyszałem, że ft
              różni się od takiej "zwykłej" fizyki, jeśli mówimy tu o "samej"
              fizyce :P i szczególnie zastanawia mnie, czy to prawda, że na
              uniwersytetach na owym kierunku nie są rozwiązywane żadn zadania z
              fizyki? (chodzi mi o takie, tekstowe z danymi, do policzenia, jak w
              LO :P), natomiast na politechnikach tak?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka