Dodaj do ulubionych

Górnictwo i Geologia

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.09, 14:08
Czy ktoś wie coś na temat tego kierunku? Czy dużo na nim fizyki i chemii i na jakim poziomie? Jak z pracą po zakończeniu studiów? Czy są to równie ciężkie studia jak elektrotechnika czy automatyka? Szczególnie chodzi mi o Politechnikę Sląska i AGH? Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym kierunkiem?

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: dddd Re: Górnictwo i Geologia IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.09, 19:30
      Na GiG chodzą tylko najlepsi z najlepszych :)
      • Gość: tatarata Re: Górnictwo i Geologia IP: *.broker.com.pl 26.07.09, 11:32
        ja właśńie kończe Hydrogeologię i Geologię Inżynierską na kierunku GiG na AGH. Fizyka na początku studiów opiera się na liceum, tak samo chemia. Z tego co się orientuje to matama na początku to też powtórka z liceum ( ja niestety nie miałam tak łatwo - po klasie ogólnej z liceum rzucili mnie na głęboką wodę ). A co do pracy to najlepsze i największe szanse sa tylko po Hydrogeologii i Geofizyce.
        Te ostatnie 5 lat było najlepszymi w całym moim życiu :) zazdroszczę Ci że to wszystko jeszcze przed tobą :P
        Powodzenia Zyczę :)
        • Gość: pytajnik Re: Górnictwo i Geologia IP: *.chello.pl 17.10.09, 17:52
          a masz moze jakies konkretniejsze informacje np na jakie zarobki mozna liczyc?
          ja slyszalem ze dobrze jest miec tez uprawnienia do projektowania instalacji
          wentylacyjnych albo kanalizacyjnych. wiesz, to ze mowisz ze najlepsza praca jest
          po hydrologii to nie rozwiazuje problemu kolegii ktory pytal. ja tez w sumie
          jestem ciekaw;) pozdro
          • dystansownik Re: Górnictwo i Geologia 18.10.09, 15:06
            > ja slyszalem ze dobrze jest miec tez uprawnienia do projektowania instalacji
            > wentylacyjnych albo kanalizacyjnych.

Takie uprawnienia można zrobić tylko po kierunku Inżynieria Środowiska (bez
            ograniczeń) lub po Budownictwie (w ograniczonym zakresie). Jednak biorąc pod
            uwagę ilość absolwentów tych kierunków, projektowanie wentylacji czy kanalizacji
            wcale nie jest takie opłacalne.
    • Gość: Janek Re: Górnictwo i Geologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.09, 14:23
      Mnie bardziej interesuje, czy ciężko jest na tych studiach? Słyszałem, że są to jedne z łatwiejszych na politechnice i że łatwo się utrzymać? Jest to prawdą?
      • Gość: pytajnik Re: Górnictwo i Geologia IP: *.chello.pl 22.10.09, 14:18
        trudne? to akurat pojecie wzgledne. dla humanisty studia techniczne sa trudne i
        analogicznie dla scislowca trudna bedzie np polonistyka. mata i fiza to w sumie
        troche wiecej niz w liceum wiec jakos da sie przezyc. na agh odsiew jest ok 50%
        po 1 roku. na studia moze latwo sie dostac ale utrzymac sie to juz inna sprawa.
        studia techniczne maja na celu gl nauczenie cie logiczne myslec a nie jakiejs
        wybitnie trudnej matematyki. ale jak ty stawiasz na to co jest latwiejsze i
        gdzie sie utrzymasz to po co studiujesz? dla papierka? to juz zostan lepiej
        dobrym pracownikiem a na studia sie nie pchaj. ja to bym chcial tylko wiedziec
        jaka jest po tym kasa:P aha na polibudach najlatwiejsze jest chyba zarzadzanie.
        gornictwo ma swoje tradycje i wierz mi ze nie daja dyplomu inz byle komu. tak
        wiec teoria o latwym gornictwie pada:)
        • Gość: Janek Re: Górnictwo i Geologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.09, 16:51
          Kasa akurat po górnictwie jest jedną z najwyższych w kraju, oprócz wysokiej pensji masz duże pakiety socjalne (jeżeli mówimy o kopalniach, nie wiem jak jest gdzie indziej).

Jeśli chodzi o trudność to zgadzam się, zarządzanie i inne kierunki jak socjologia, które tak naprawdę nigdy nie powinny znaleźć się na politechnikach są najłatwiejsze, ale mi chodziło o "prawdziwe" kierunki inżynierskie.

Jeśli chodzi Ci z jakich pobudek chcę studiować.. Tak jak powiedziałes, dla "papierka". Trzeba wybierać taki kierunek, który da Ci konkretne pieniądze i nie patrzeć na zainteresowania. Ja tak uważam i przypuszczam, że 90% Polaków nie robi tego czego lubi, a studia wybierają wyłącznie pod kątem zdobycia dobrze opłacanego stanowiska po studiach.
          Rodziny z pasji nie wyżywisz. Chyba, że to bardzo opłacalna pasja :)

Pozdrawiam.
          • Gość: pytajnik Re: Górnictwo i Geologia IP: 195.205.171.* 24.10.09, 11:24
            no gornictwo jest typowo inzynierskie ale chyba tylko mozna to
            studiowac w krk gliwicach i nie jestem pewien czy nie we wrocku.
            mowia ze najtrudniejsza jest budowa maszyn i elektronika ale jesli
            sie ktos postara to i to przezyje. sam nie wiem po co socjologia na
            polibudzie:/ chyba dlatego ze malo kto chce studiowac kierunki
            techniczne a uczelnia musi jakos zarobic na siebie. no ja wlasnie
            tez tak kombinuje stad to moje pytanie o kase:) ale z tym ze ludzie
            wybieraja studia pod katem zarobkow to sie nie zgadzam. nie bylo by
            wtedy takiego oblegania uczelni humanistycznych albo prywatnych.
            taka np filologia angielska. umiem po tym mowic po angielsku. ale mi
            wyksztalcenie;/ to juz lepiej wybrac ekonomie albo jakies finanse na
            akademii ekonomicznej a nie w jakiejs wyzszej szkole czegos tam w
            gdzies tam. tak wiec znowu teorie ci obalilem:) ale z drugiej strony
            to chcialbys przez kolejne 40 lat wstawac rano i mowic sobie "kur**
            znowu do tej jeb** roboty"? czasem lepiej byc fryzjerem z pasji
            pracujacym za 2 tys niz inzynierem bez powolania za 3 tys
          • Gość: didzej Re: Górnictwo i Geologia IP: 83.238.12.* 21.02.10, 18:46
            Racja. Ja skończyłem GIG. Robotę znalazłem od kopa (co prawda w
            firmie zewnętrznej przy kopalni). Górnitwo nie jest to moje hobby
            ale ta praca daje poczucie bezpieczeństwa finansowego i stabilizacji
            zawodowej. Kasa powyżej trójki po pierwszych zatwierdzeniach. Myśle
            że warto studiować GIG. Są to jednak łatwiejsze co by nie powiedzieć
            studia od elektryczych lub mechanicznych.
          • big.ot Re: Górnictwo i Geologia 22.02.10, 00:31
            Mam takiego znajomego-też poszedł na studia 'z przyszłością' dla kasy.
            Zaliczył już dwie dziekanki i niezliczoną ilość warunków, ale nadal
            twardo brnie do przodu z nadzieją, że po studiach obsypią go pieniędzmi
            za to, że ma "papierek".

Może i tak będzie, w końcu jaki pracodawca nie chciałby mieć pracownika
            który w CV sobie wpisał, że studiował 7 lat ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka