13.11.06, 09:00
wysłuchałem w poranej audycji Radia Krakow spotkania 3 Panów - JM,
Terleckiego i Szczypińskiego.
Rozmowa byla sympatyczna i miła. Mimo, iz glosowalem na Szczypinskiego, po
uslyszeniu wynikow prawdpodobnych - zdecydowalem natychmiast glosowac na
Terleckiego. Powody znane.
Spodziewalem sie jednak, iz w tej audycji moj pierwszy kandydat poprze
Terleckiego w walce z JM. I tu sie rozczarowalem. Lawirowanie slowne, a ze
mamy 2tyg na decyzje, a ze nie mozna przejsc do porzadku dziennego nad tak
wspanialym wynikiem Pana Prof. JM itd. itp.
W ten sposob nie wygramy z JM w II turze.
Obserwuj wątek
    • lista-5 Re: II tura. 13.11.06, 09:03
      Trzeba za wszelką cenę uwolnić Kraków od Majchrowskiego
      • micholinek Re: II tura. 13.11.06, 09:29
        czytam na roznych forach teraz posty nawolujace, ze lepszy czerwony niz PiSowiec
        tragedia
        • lista-5 Re: II tura. 13.11.06, 10:10
          Wybór Majchrowskiego na prezydenta to przede wszystkim klęska finansowa dla
          Krakowa, bo centralne władze PiS z pewnością przykręcą śrubę w zakresie
          podziału funduszy a to odczujemy boleśnie. Kraków z powodu Majchrowskiego
          będzie po prostu bojkotowany.
          • borkowskieblonia Re: II tura. 13.11.06, 11:53
            i ciąg dalszy współpracy SLD-PO.
            JM juz może swiętować - za Warszawę krakowskie PO bedzie musiało się
            odwdzięczyc pewnie

..........................

Monika Olejnik: : Czy będzie pan prosił lewicę i demokratów o to, żeby swoje
            głosy oddawali na Hannę Gronkiewicz-Waltz.

Donald Tusk: : Będziemy prosić i to głównie Hanna Gronkiewicz-Waltz w
            Warszawie, ale jeśli będę mógł pomóc to ja także, wszystkich wyborców, którzy w
            pierwszej turze głosowali na różnych kandydatów, ale także na Kazimierza
            Marcinkiewicza, żeby poparli Hannę Gronkiewicz-Waltz. Natomiast, co do głosów,
            które padły na Marka Borowskiego, tak warto przekonać tych ludzi, że ich
            oczekiwania, to co dla nich Marek Borowski, co im gwarantował, Hanna
            Gronkiewicz-Waltz nie będzie gorsza pod tym względem, pod względem ich
            oczekiwań, dlatego mam nadzieję, że moja rozmowa także z Markiem Borowskim,
            powinna przynieść efekt.
          • xstrzeciak Re: II tura. 13.11.06, 11:55
            lista-5 napisał:

> Wybór Majchrowskiego na prezydenta to przede wszystkim klęska finansowa dla
            > Krakowa, bo centralne władze PiS z pewnością przykręcą śrubę w zakresie
            > podziału funduszy a to odczujemy boleśnie. Kraków z powodu Majchrowskiego
            > będzie po prostu bojkotowany.

Są różne powody, dla których kochaś-majchrowski nie może ostać sie na krześle
            prezydenckim, choć akurat motyw, że kaczory będą sić mścić na Krakowie za
            przegraną, gdy nie przejdzie Terlecki, mnie nie rusza;
            kochaś-majchrowskim sam w sobie jest tragedią dla Krakowa i trzeba zostawić
            animozje PO kontra PiS (i na odwrót);
            po prostu musmy głosować:
            1) przeciw, a nie za (to dla zwolenników PO)
            2) za (to dla zwolenników PiS)
            • emrg Re: II tura. 13.11.06, 12:10
              Ja tam bezwzględnie zamierzam głosować na Terleckiego, i mam nadzieje, że władze
              PO i Lassota zaapelują do swoich zwolenników o to samo.
              • micholinek Re: II tura. 13.11.06, 12:49
                pozostała tylko ta nadzieja - poranna rozmowa w Radio zasmuciła mnie jednak.
                ............
                czy Pan Bogusław dostał się do RM ?
              • jarko1 Re: II tura. 13.11.06, 13:56
                Fakty są takie, że Terlecki był na Magnolii i wypowiedział się jednoznacznie
                przeciwko powstaniu tam osiedla komunalnego (ew sprzedaży tych mieszkań na
                wolnym rynku). Na pewno nie można też temu kandydatowi odmówić uczciwości.

Mając do wyboru Majchrowskiego i Terleckiego, zdecydowanie wolę Terleckiego.
                Zgadzam się z Michałem, że komitety Lassoty oraz PO powinny zdecydowanie poprzeć
                w tej sytuacji Terleckiego dla dobra miasta.
              • kornel.r Re: II tura. 13.11.06, 14:52
                > Ja tam bezwzględnie zamierzam głosować na Terleckiego, i mam nadzieje, że
                władz
                > e
                > PO i Lassota zaapelują do swoich zwolenników o to samo.

Ciekawi mnie ta "bezwzględność", a raczej jej przyczyny.
                Dla mnie p. Terlecki jest trochę skrzyżowaniem oszołoma i nieżyciowego
                naukowca, który nie ma żadnych kompetencji do pełnienia funkcji prezydenta
                miasta.
                Jedyny argument za, jaki znajduję jest taki, że być może uda mu się "wydębić"
                dla Krakowa troche więcej kasy z Warszawy - bo jest prezydentem z PIS'u.
                Natomiast boję się, że Terlecki, zamiast zajmować się sprawami naprawde
                ważnymi, będzie tropił agentów w urzędach mu podległych (jak jego koledzy w
                Warszawie) i będzie takim naszym lokalnym Macierewiczem...
                OK. Być może wstrzyma budowę osieli komunalnych, ale przy okazji "schrzani" sto
                innych ważnych spraw dla miasta.
                Ja jeszcze nie wiem, jak zagłosuję w II turze. Martwi mnie, że kolejny raz
                muszę wybierać "mniejsze zło"...
                • pinkdotr Re: II tura. 13.11.06, 15:17
                  kornel.r napisał:

(...)
                  > Jedyny argument za, jaki znajduję jest taki, że być może uda mu się "wydębić"
                  > dla Krakowa troche więcej kasy z Warszawy - bo jest prezydentem z PIS'u.
                  > Natomiast boję się, że Terlecki, zamiast zajmować się sprawami naprawde
                  > ważnymi, będzie tropił agentów w urzędach mu podległych (jak jego koledzy w
                  > Warszawie) i będzie takim naszym lokalnym Macierewiczem...
                  > OK. Być może wstrzyma budowę osieli komunalnych, ale przy okazji "schrzani"
                  sto
                  >
                  > innych ważnych spraw dla miasta.

Majchrowski jako prezydent na kolejną kadencję to nie tylko problem z osiedlem
                  komunalnym. On całą tę dzielnicę spisał na straty. Już mieliśmy tego przykłady
                  choćby przy rozmowach z jego urzędnikami w sprawie komunikacji miejskiej.
                  Podobnie jest z kasą na przedszkole. Dalej będzie tak samo z budową nowej
                  szkoły, zagospodarowaniem parku a nawet chodnikami. Majchrowski już oficjalnie
                  wypowiada się z pogardą o naszej dzielnicy (słynne "błoto Ruczaju"). Wszędzie,
                  gdzie będzie coś zależało od urzędników prezydenta, możemy oczekiwać problemów.

Terlecki jest dla mnie bardzo nędznym kandydatem na prezydenta Krakowa, mam
                  podobne obawy co kornel.r ale jestem pewien, że przynajmniej dla Ruczaju jest
                  on nieporównanie mniejszym złem niż Majchrowski.

Proszę, zmobilizujcie się sąsiedzi w II turze, załatwcie sobie prawo do
                  głosowania bez meldunku itp. Szansa na ratunek przed drugą kadencją
                  Majchrowskiego jeszcze jest.

pinkdotR
                  • emrg Re: II tura. 13.11.06, 16:30
                    Ja bym może nie używał takich mocnych słów, czysta polityka. Poprzednie wybory w znacznym stopniu wygrał dzięki NH i postanowił to powtórzyć.
    • oliwka1233 Re: II tura. 15.11.06, 12:45
      W ten sposób na pewno nie wygramy, nie uda się również, jeśli Nowa Huta zagłosuje
      hurtowo, a my tak, jak w I turze. Listy ul. Raciborskiej, gdzi mieszkam, o godz.
      14 były niemal puste...A potem protesty, podpisy etc. To smutne i takie polskie.
      Co z Wami Drodzy Sasiedzi??? Musimy poprzeć Terleckiego - on nie zrobi naszemu
      miastu krzywdy, a Majchrowski nas urządzi na cacy...
      Zagłosujmy wszyscy!
      • carmann Re: II tura. 25.11.06, 22:28
        gdyby nie cisz przedwyborcza to bym Ci tu coś napisał. Milego wieczoru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka