Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

opłaty za ogrzewanie

IP: *.wro.cdp.pl / *.wro.cdp.pl 05.01.04, 23:43
    ------------------------------------------------------------------------------
    --
    mam pytanie dot.kaloryfera w łazience:
    w moim mieszkanku licznikiem c.o. objęte są wszystkie kaloryfery a kiedyś
    słyszałam, że kaloryfer w łazience jet "wolny " od liczników czy to mozliwe?

pozdr.
    ania

Obserwuj wątek
      • Gość: a_za Re: opłaty za ogrzewanie IP: *.res-polona.com.pl 06.01.04, 09:45
        Masz licznik czy podzielnik??
        • Gość: ania Re: opłaty za ogrzewanie IP: *.crowley.pl 06.01.04, 21:50
          administrator napisał mi tak:
          "witam

wszystkie liczniki<tutaj miałobyć chyba kaloryfery> w mieszkaniu sa podlaczone
          pod licznik c.o. znajdujacy
          sie na kortytrzu - dalej instalacja wchodzi do mieszkania i macie Panstwo
          szafke rozdzielacza, w ktorej mozna wylaczac doplyw ciepla.a pozniej z tej
          szafki instalcja jest rozprowadzona do kazdego pomieszczenia."
          ..więc nie wiem
          pozdr.
          • Gość: kixx Re: opłaty za ogrzewanie IP: *.acn.waw.pl 07.01.04, 09:11
            masz licznik,ktory pokazuje rzeczywista ilosc ciepla pobranego przez mieszkanie.
            Rury doprowadzajace co do mieszkania sa zapewne w podlodze.Nie widze w takim
            razie mozliwosci nieplacenia za cieplo zuzyte do ogrzania lazienki.szczerze
            mowiac nie wiem ,dlaczego narzekasz,poniewaz
            jestes "użytkowniczka'systemu,ktory jest duzo lepszy od podzielnikow ciepla.
            U mnie przy takim systemie i zaliczkach na ogrzewanie na pozimie ok2 zlotych za
            metr(nie pamietam dokladnie-w zeszlym roku bylo 1,85,ale byla podwyzka)
            wiekszosc mieszkan w budynku ma zwroty siegajace nawet dwoch miesiecznych
            czynszow,choc sa i tacy(u mnie na klatce 2 na 23 mieszkania,ktorzy doplacaja).
          • Gość: a_za Re: opłaty za ogrzewanie IP: *.res-polona.com.pl 07.01.04, 11:13
            Zabawny ten administrator. Napisał prosto i po polskiemu. Kixx odczytał
            prawidłowo - w waszym bloku jest instalacja pozioma i macie liczniki c.o.
            płacisz więc za ciepło wskazane przez licznik. Ten pomiar jest znacznie
            doskonalszy od rozliczania podzielnikowego. Podzielniki są montowane na każdym
            grzejniku w mieszkaniu i działają mniej więcej na zasadzie termometru, im
            cieplejszy kaloryfer tym więcej płacisz. W tej sytuacji ludzie ostro
            przykręcają grzejniki, żeby "oszczędzać", a oszczędność ciepła w łazience
            prowadzi do zagrzybienia więc na tym grzejniku nie montuje się podzielnika, a
            koszt ogrzewania łazienki wchodzi w zakres kosztów stałych, rozliczanych z
            metra. U ciebie jest chyba wszystko prawidłowo. Licznik mierzy ile ciepła
            zużywasz do ogrzania całego mieszkania i za to płacisz. W instalacji poziomej
            nie ma możliwośći wyłączenia łazienki bo "macie Państwo szafke rozdzielacza" w
            której zapewne, na przewodzie doprowadzającym ciepło do całego mieszkania
            znajduje się licznik c.o. W takiej sytuacji na pewno nie zasilisz grona "wrogów
            podzielnika", bo wszelkie związane z nim oszustwa nie będą cię dotyczyć.
            pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka