agatka_s 07.01.04, 10:05 Codziennie mam olbrzymie ilości skroplonej pary na szybach. Mieszkanie jest nowe, okna jakieś super-hiper, niby wszystko OK, a ta para powoli zaczyna robić zacieki na framugach. Co to znaczy i jak to zlikwidować ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: empi Re: Para wodna na oknach IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.01.04, 14:33 Nowe mieszkanie, więc szczelne okna, ale z pewnością mają funkcję mikrowentylacji. Należy mieć stale rozszczenione chociaż jedno skrzydło na pomieszczenie, żeby zapewnić napływ świeżego powietrza i odpływ 'starego" przesyconego parą przez kominy w kuchni i łazience. Druga rada - jeśli masz żaluzje lub rolety tuż przy szybie to, niestety, należy je podnosić przynajmniej do 1/4 okna, zeby zapewnić ruch powietrza przy szybie, a to powoduje osuszenie. Sam miałem podobne problemy z parą, która kondensowała się przy około 0 do -4 stopni na dworze. Widać wtedy na szybie pojawia się tzw. punkt rosy i jedyny sposób to zapewnić sprawną wentylację. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: Para wodna na oknach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.01.04, 15:20 Ja staram się maksymalnie często te okna otwierać, ale przy mrozie to całkiem ciężko czasem. Nie za bardzo zrozumiałam o tym rozszczelnieniu okien, to co niby mam tak praktycznie zrobić ? Aha mieszkanie jest ciepłe prawie nie mam włączonych kaloryferów, poza łażienką. Może w tym jest problem ? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Para wodna na oknach IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.01.04, 18:37 Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest stosowanie nawiewników higrosterowanych (wpuszczją powietrze w zależności od poziomu wilgoci w mieszkaniu). Dokładny opis systemu można znaleść na stronie producenta www.aereco.com.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: empi Re: Para wodna na oknach IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.01.04, 09:09 Rozszczelnienie skrzydła okiennego polega na ustawieniu klamki w pozycji pomiędzy uchyleniem okna (przekręcona do góry) a otwarcie okna (przekrecona w bok). Skrzydło wówczas nie jest ani otwarte, ani zamknięte, tak jakby lekko się klekocze, nie jest dociśnięte do ramy. Taką pozycję można mieć przez cały czas, nawet w mrozy, bo nie wieje, a powietrze lekko wchodzi do wnętrza. Jeśli masz tak ciepłe mieszkanie, ze nie trzeba włączać grzejników, to chyba projektanci przesadzili z grubością izolacji. Okazuje się, że zbyt szczelne mieszkania są poprostu niezdrowe (chociaż tanie jest ogrzanie :). Jeszcze jedno - pootwieraj kratki wentylacyjne w łazience i kuchni, zdejmij z nich siateczki, albo je czyść często, żeby były drożne. Nawiewniki higrosterowane to rzeczywiście bardzo dobra rzecz, ale niestety nie chcą ich montować w oknach już wbudowanych. Podobno da się to zrobić tylko w fabryce :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr montaż nawiewników w mieszkaniu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.01.04, 09:00 oczywiście, że można zamontować nawiewniki w mieszkaniu na już zamontowanych oknach - ja tak mam zrobione i działają ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr montaż nawiewników w mieszkaniu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.01.04, 09:04 są ekipy, które bez problemu montują nawiewniki w mieszkaniu - 1 okno około 30 minut:) Trzeba tylko przedzwonić do producenta nawiewników a nie do producenta okien. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisk Re: Para wodna na oknach 08.01.04, 10:27 Mam pytanko czy jest jakiś przepis mówiący o obowiązku instalowania takich nawiewników w nowo oddawanych budynkach ??? Ew jakiś przepis dotyczący zapewnienia właściwej wentylacji przez co rozumiem także właściwy poziom wilgoci w mieszkaniu?? Pozdrawiam chrisk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: empi Re: Para wodna na oknach IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.01.04, 08:51 Są dwa podstawowe przepisy. 1. Rozporządzenie do prawa budowlanego w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, gdzie mówi się o obowiązku zapewnienia wentylacji i sposobach rozwiązań oraz o obowiązku stosowania okien zapewniających infiltrację powietrza zewnętrznego oraz podaje się wielkość tej infiltracji. 2. Norma wentylacyjna, gdzie podaje się krotności wymian powietrza dla różnych pomieszczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisk Re: Para wodna na oknach 09.01.04, 08:54 Dzięki stokrotne !!! Jeśli jeszcze pamiętasz nr tego rozporządzenia i tej ustawy to byłbym b. zobowiązany... Pozdrawiam Chrisk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An Re: Para wodna na oknach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 20:30 Mam to samo, tez w nowym mieszkaniu! Niestety rozszczelnianie okien niewiele pomaga. W sobote maja przyjsc fachowcy- mam nadzieje ze cos zdzialaja, bo niezbyt podobaja mi sie mokre okna i parapety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Para wodna na oknach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.04, 23:29 Prawdopodobnie kupiłas niepełnowartosciowe mieszkanie za cenę pełnowartosciowego czyli lekko cie naciagnięto. Sądzę że masz wadliwa wentylację a dokladniej wcale jej nie masz. Projektant i developer nie przewidzieli systemu nawiewnego ograniczejąc sie tylko do systemu wywiewnego /kratki/. Czymprędzej bierz fachowca z uprawnieniami niech to zbada i napisze stosowny kwit. Następnie złóz pisemną reklamacje mieszkania domagajac się zapewnienia zgodnej z przepisami wentylacji mieszkania. Sprawdz jaka wilgotnosc jest np w twojej sypialni rano. Takie pomiary powinny być dodatkowym argumentem reklamacyjnym. Nie ustepuj bo pobyt w takim mieszkaniu nie jest obojętny dla zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
parr Mam te sam problem 09.01.04, 09:28 W moim nowym mieszkaniu mam ten sam problem.Wentylacja wydaje sie działać ok.Jest dobry ciag do komina ,a mimo to jest wilgoć na szybie okien.Choc mimo,że jest dobry ciąg wydaje mi się,ze cos z kominem jest nie tak bo np.przez ten komin słysze sasiadów z góry ( bardzo wyraźnie,więc komin jest słabo izolowany)Słychac także jak sąsiedzi z góry puszczają wodę (kominem idą także piony i kanalizacja).Czy można taki komin czyms izolować by zmniejszyć akustyke ( ta woda puszczana wieczorem przez sasiadow irytuje).Jakie ewentualnie materiały polecacie?Ile to moze kosztować? Pytania do olo: 1)czy ten system nawiewny w mysl przepisow powinien zwierac cos innego oprocz systemu wywiewnego( kratki).Jesli tak to co to ma byc?I czy musi byc zamontowany w mieszkaniu w mysl przepisow budowlanych 2) jak sprawdzic wilgotnosc mieszkania i co to za fachowcy ktorzy maja uprawnienia i moga mi zapewnic odpowiedznie kwity Pytanie do piotra: Ile kosztuja taka wentylacja higrosterowana?Wszedłem na strone podanej przez Ciebie firmy i w mojej kawalerce ( 32 m2) wyszło mi,że kosztowałoby to ok.1200 zł.Sporo za dużo. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szereg Para i wentylacja są tylko lekko powiązane ze sobą IP: *.imp.gda.pl 09.01.04, 11:12 To ,że się skrapla woda na oknach to dobry znak znaczy ,że mieszkanie nie jest przesuszone, jest mniej w nim cząstek kurzu i wolnych rodników , które powodują alergie i raka. Nie obwiniałbym za ten stan systemu wentylacji bo nie dokładnie o to chodzi. Popatrzcie na szyby samochodów parkowanych pod chmurką , tez zbiera się na nich "para" , a przy mrozie szron , a przeciez pod chmurka wentylacja jest super i hiper. Jeżeli nie chcesz mieć "pary" ( a dokładniej skroplin )na szybach musisz zapewnić ruch powietrza omywającego szybe i to wszystko. Co zrobić - jest pare możliwości: 1. Ustawić wentylatorek chocby niewielkiej mocy dmuchający powietrze na szybę ( powietrza tego wcale nie trzeba podgrzewać). 2.Zwęzić parapety. 3. Wywiercić otwory w parapetach 4. Odkręcić zawór termostatyczny w kaloryferze pod oknem co zwiekszy ogrzewanie i wymusi konwekcyjny opływ powietrza. 5. Można też raz dzienie przetrzeć flanelą skropliny i po kłopocie przy okazji usuwasz w ten sposób cząstki kurzu które z czastkami wody osiadły na szybie.- taka szyba działa wówczas jak filtr powietrza. Uwaga dodatkowa zła niedostateczna wentylacja objawia się nie "parą" na szybach ale wyczuwalnym zaduchem po przyjściu do mieszkania z dworu. Co do hałasów przez kratkę wentylacyjną to powiedz jak wysoki jest blok, na którym jesteś piętrze i czy masz pewność ,że każdy lokator ma swój szyb kominowy . Odpowiedz Link Zgłoś
parr Re: Para i wentylacja są tylko lekko powiązane ze 09.01.04, 12:07 Gość portalu: szereg napisał(a): > To ,że się skrapla woda na oknach to dobry znak znaczy ,że mieszkanie nie jest > przesuszone, jest mniej w nim cząstek kurzu i wolnych rodników , które > powodują alergie i raka. Nie obwiniałbym za ten stan systemu wentylacji bo nie > dokładnie o to chodzi. Popatrzcie na szyby samochodów parkowanych pod chmurką , > > tez zbiera się na nich "para" , a przy mrozie szron , a przeciez pod chmurka > wentylacja jest super i hiper. Jeżeli nie chcesz mieć "pary" ( a dokładniej > skroplin )na szybach musisz zapewnić ruch powietrza omywającego szybe i to > wszystko. Co zrobić - jest pare możliwości: > 1. Ustawić wentylatorek chocby niewielkiej mocy dmuchający powietrze na szybę > ( powietrza tego wcale nie trzeba podgrzewać). > 2.Zwęzić parapety. > 3. Wywiercić otwory w parapetach > 4. Odkręcić zawór termostatyczny w kaloryferze pod oknem co zwiekszy ogrzewanie > > i wymusi konwekcyjny opływ powietrza. > 5. Można też raz dzienie przetrzeć flanelą skropliny i po kłopocie przy okazji > usuwasz w ten sposób cząstki kurzu które z czastkami wody osiadły na szybie.- > taka szyba działa wówczas jak filtr powietrza. > > Uwaga dodatkowa zła niedostateczna wentylacja objawia się nie "parą" na szybach > > ale wyczuwalnym zaduchem po przyjściu do mieszkania z dworu. > > Co do hałasów przez kratkę wentylacyjną to powiedz jak wysoki jest blok, na > którym jesteś piętrze i czy masz pewność ,że każdy lokator ma swój szyb > kominowy . > Wielkie dzieki za jasna i rzeczowa wypowiedź.Troche mnie uspokoiles, choc ja nie uwazam by to bylo normalne by taka sytuacja mial trwac caly czas.Gdzies przeczytalem,ze nowy blok przez kilka miesiecy sie "osusza" i to tez powod tego skraplania. Co do hałasow: blok jest VII pietrowy,ja mieszkam na VI pietrze.Slysze sasiadow nademna.Przez szyb ktory slysze sasiadow ida piony i kanalizacja.Nie wiem czy piony i kanalizacja sa odgrodzone od szybu wentylacyjnego.Jednak jest to jeden komin.Jesli wentylacja nie jest odgrodzona to nie moge raczej nic tam wrzucac( np.styropian,welna mineralna lub inne produkty) by wyciszyc rury ktore tak slysze,gdy sasiad puszcza wode.Zreszta slychac takze odglosy-rozmowy pochodzace z lazienki sasiadow ( to chyba wentylacja).Komin jest wybudowany z cegly,a wiem ze rury sa niczym nieizolowane( tak jak komin) bo moge sie troche do niego dostac przez kratke do ktorej mam dostep do zaworow i licznikow cieplej i zimnej wody).Ta kratka od siebie i sasiada z gory chcialem zaizolowac te rury.Gdzies slyszalem ze sa jakies materialy ktore temu sluza.Czy jest to Twoim zdaniem wada budowlana i fuszerka niezgodna z prawem budowlanym? W innych blokach gdzie mieszkalem nie bylo takiej sytuacji. Nie bylo ani pary wodnej na szybach, ani problemu akustyki zwiazanej z kominem. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szereg Zadzwoń do projektanta budynku IP: *.imp.gda.pl 11.01.04, 20:50 Dowiedz się w administracji lub dewelopera kto projektował budynek i tam zadzwoń i opisz swoje problemy. Podejrzewam ,ze nie ma norm nakazujących wygłuszanie odpływów wody ale być może dobry projektant uwzglednił taki szczegól ,a wykonawca nie wykonał i w ramach gwarancji poprawią. Najprawdopodobniej jednak nie było tego w projekcie ale wówczas projektant powinien poczuć wstyd i cos ci poradzić, jak nic nie zwojujesz ta droga ,a do hałasującej rury masz jakis dostęp ( może nawet warto rozwalic troche ściany) to okręć rurę czymś głuszacym dżwieki np cieńka warstwą gabki( mozna to chyba kupic , a czasami sprzęt elektroniczny jest tym owijany) na to warstwa tektury falistej , znowu warstwa gąbki i tak parę warstw . ważne żeby były warstwy. Dżwięk będzie odbijał się wielokrotnie od granicy warstw i kilkakrotnie przechodził przez warstwę głuszącą co efektywnie powiekszy jej grubość. Co do dżwieków sąsiada z góry przez kratkę to w wieżowcach kanały wentylacyjne są łączone z paru mieszkań bo inaczej komin zajmowąłby za duzo miejsca . W czteropiętrowych , każdy ma swój kanał ale i tak czasami słychać dżwieki bo odbijają sie one od daszka przeciw deszczowego na kominie. W takich wypadkach należałoby wejść na dach i przykleic od wewnętrznej strony daszku kominowego płytę głusząca - jakaś miękka płyta z mnóstwem małych dziurek. Jeżeli dom jest nowy na gwarancji zgłoś te wszystkie uwagi administracji. Mówi się tak ,że cena budynku zwraca się deweloperowi gdy sprzeda mieszkania do 2 pietra włacznie reszta to jego zysk , to niech poprawia stać go na to. Odpowiedz Link Zgłoś
remo29 Re: Para i wentylacja są tylko lekko powiązane ze 09.01.04, 12:53 [...] > Popatrzcie na szyby samochodów parkowanych pod chmurką , > tez zbiera się na nich "para" , a przy mrozie szron , a przeciez pod chmurka > wentylacja jest super i hiper. Błagam, powiedz, że żartujesz! A co powiesz o rosie na koniczynie? Wiaterek na łące jest większy niż z wentylatorka na parapecie! > 2.Zwęzić parapety. > 3. Wywiercić otwory w parapetach ??? Może zlikwidować i wstawić rynny?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szereg Przy wietrze nie ma rosy. IP: *.imp.gda.pl 10.01.04, 20:06 Jak w nocy wieje to rosa sie nie zbiera. Co więcej rolę wentylatorka w mieszkaniu moga pełnić lokatorzy jeżeli tylko intensywnie poruszaja sie po mieszkaniu. Co do zmniejszania parapetów i robienia dziur to oczywiście ma to sens pod warunkiem ,ze pod parapetem jest czynny grzejnik. Żeby uściślić nie pisałem o sytuacji , gdy w mieszkaniu wytwarzają się ogromne ilości pary tylko o normalnej eksploatacji . Jasne ,że jak na półgodziny zostawisz pełny czajnik na full gazie to woda zacznie ci kapać z sufitu. Oczywiście pomiar wilgotności to dobry pomysł. Zaleca się około 60%. 70% tez mogłoby byc ale właśnie przy około 70% mogą zacząc wystepowac efekty pocenia sie szyb , przy prawidłowej wentylacji i nie będzie to jej winą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr cena nawiewnika aereco IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.01.04, 17:19 Nie wiem jak to policzyłeś - ja płaciłem 180, pln za szt. Mam dwa = 360,00 pln:) Co do pionów kanalizacyjnych to warto odizolować wentylację. Często się zdarza, że komin wentylacyjny i kanalizacja jest obudowana murem, który tworzy pudło potęgujące dźwieki. Kanał wentylacyjny zaczyna się u góry pomieszczenia - obudowa jest od podłogi. Odpowiedz Link Zgłoś
remo29 Re: Para wodna na oknach 09.01.04, 12:44 > Codziennie mam olbrzymie ilości skroplonej pary na szybach. Mieszkanie jest > nowe, okna jakieś super-hiper, niby wszystko OK, a ta para powoli zaczyna > robić zacieki na framugach. Jesteś na prostej drodzę ku pięknemu grzybowi. Właśnie dzięki oknom super-hiper i zapewne równie super-hiper drzwiom wejściowym masz w domu termos - brak odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Para powstała w wyniku wydychanego powietrza, prania/suszenia, gotowania itd nie wydostaje się z pomieszczenia, dociera do powierchni zimnych (okna), osiada i skrapla się. Założę się, że jeśli masz rezerwuar niepodtynkowy, to na nim też skrapla sie woda. Muszisz postarać sie o wiekszą wentylację pomieszczeń. Kratka w kuchni i łazience nie wytarczy. Jeśli jest to mozliwe uchylaj okna zawsze (tzw. mikrouchył możliwy jest w każdych nowoczesnych oknach), dodatkowo polecam kontrolę poziomu wilgotności (zakup higrometru) oraz montaż nawiewów np. aereco (www.aereco.pl/). Kupiłem mieszkanie. Majstry wygipsowali ściany, po czym pozamykali wszystko na cztery spusty "co by wyschło". Pojawilem sie w mieszkaniu po tygodniu: z okien można było wodę pić, a w rogu pokoju pojawiła się ciemna plama. Przyniosłem higrometr. Wilgotność: 86% Po długim wietrzeniu, udrożnieniu kominów wentylacyjnych, dozowaniu ogrzewania, wilgotność utrzymuje się na poziomie 62% i wszystko gra. Odpowiedz Link Zgłoś
remo29 Re: Para wodna na oknach 09.01.04, 13:00 Żeby nie być gołosłownym (Dzień dobry, cześć i czołem, na pewno nie wiecie skąd sie wziąłem") podaję link do raczej wiarygodnego źródła: aereco.com.pl/artykuly.php?action=show&dzial=2&art_id=314 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szereg artykuł nierzetelny IP: *.imp.gda.pl 10.01.04, 20:13 artykuł nierzetelny, sponsorowany przez firmę , która chce zwiekszyć sprzedaż swojego produktu. Zdjęcie prezentowane to kit. Tam wyraźnie widać oprócz ciemnego grzyba pleśni , która będzie chętnie wystepowac w miejscach skroplin np na rurach z zimną wodą szczególnie przy przepuszczających płuczkach (ciągły przepływ i chłodzenie) wykwit bialego grzyba powodującego spęcznienie tynku i odpadanie . oznacza to ,ze ściana jest zalewana z zewnątrz np nieszczelnego dachu jest zawilgocona co pozwoliło na rozwój białego grzyba , a schnąc ochładza się i powoduje powstanie skropli wewnątrz, ale pierwotna przyczyna to zewn/etrzne podlewanie i żaden nawiewnik nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
remo29 Re: artykuł nierzetelny 19.01.04, 13:18 Gość portalu: szereg napisał(a): > artykuł nierzetelny, sponsorowany przez firmę , która chce zwiekszyć sprzedaż > swojego produktu. Zdjęcie prezentowane to kit. Tam wyraźnie widać oprócz > ciemnego grzyba pleśni , która będzie chętnie wystepowac w miejscach skroplin > np na rurach z zimną wodą szczególnie przy przepuszczających płuczkach (ciągły > przepływ i chłodzenie) wykwit bialego grzyba powodującego spęcznienie tynku i > odpadanie . oznacza to ,ze ściana jest zalewana z zewnątrz np nieszczelnego > dachu jest zawilgocona co pozwoliło na rozwój białego grzyba , a schnąc > ochładza się i powoduje powstanie skropli wewnątrz, ale pierwotna przyczyna to > zewn/etrzne podlewanie i żaden nawiewnik nie pomoże. Tak się składa niestety, że takie cudo w rogu miałem w domu. I nie była to ściana podlewana z zewnątrz z pękniętej rynny, rury, krzywego dachu itp. Powstało toto, jakieś trzy-cztery miesiące po założeniu nowych ("super-hiper" szczelnych) drzwi wejściowych (okna plastikowe wstawione były rok wcześniej). Drzwi wymieniono w styczniu - wiosną miałem już ładnego wodorosta, który zniknął latem, kiedy drzwi, okna i co tylko możliwe było pootwierane/uchylane. Wrócił jesienią, kiedy znowu się uszczelniłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daisy Re: artykuł nierzetelny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.04, 09:30 mam pytanie o białego grzyba - czym go zwalczyć próbowałam różnymi środkami i nic a ściana z zewnątrz jest już zabezpieczona. Przez moment myślałam, że to może wykwity soli - jak to rozróóżnić??? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
laser_ Re: Para wodna na oknach 09.01.04, 18:20 Zastanawiam się tylko dlaczego nikt nie wspomina o zwałach lodu jakie się tworzą na tych nawiewnikach areo przy silniejszych mrozach, czyżby nikt z wypowiadających się ich nie miał zamontowanych czy z jakiś (:o) powodów to ukrywa.... Jak ten lód się topi - to dopiero jest powódź !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expert Re: Para wodna na oknach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.04, 17:32 Taaak? - Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: Para wodna na oknach 12.01.04, 09:35 Gdzie można zakupić HIGROMETR? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr higromet - dla zawodowca IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.01.04, 09:56 sprawdź w wyszukiwarce kimo widziałem również w supermarkecie takie prościutkie - wszystko zależy od tego do czego potrzebujesz higrometru. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awk0 Re: higromet - dla zawodowca IP: 212.244.249.* 19.01.04, 14:40 A co powiecie jak woda sie skrapla w nowy bloku. Tak jakos +- 1 cm od dolu mam 1cm pasek skropolonej pary. Wilgotnosc w mieszkaniu od 40 (przy mrozach kolo -12) do 60% Wietrzenie nie zmienia dramatycznie wilgotnosci ? Bac sie takiej pary ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: higromet - dla zawodowca IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.01.04, 15:32 pamiętaj, że wilgotność którą mierzysz jest wilgotnością względną (zależną od temperatury). W okolicach okna jest niższa temperatura niż na środku pokoju i co za tym idzie wyższa wlgotność względna. Jeżeli temperatura spada o tyle, że wilgotność względna uzyskuje wartości powyżej 100% następuje kondensacja i mamy wodę. Nie trzeba obawiać się samej wilgoci ajko takiej - groźniejsze jest to do czego prowadzi zawilgocenie mieszaknia. Jednocześnie wzrost wilgotności mówi nam, że źle działa wentylacja jako taka. Czyli nie usuwamy trucizn, które są groźniejsze ale trudniej obserwowalne. Źródła trucizn: farby, lakiery, meble, ściany, detergenty itd. większość produktów które dopuszczone są do obrotu przez sanepid bada się przy założeniu, że wentylacja jest sprawna. Lubię troszkę postraszyć:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bingo Re: higromet - dla zawodowca IP: 81.11.155.* 19.01.04, 15:34 Twoj opis raczej wskazuje na przeciek, np przez spoine w murze, lub zle polozona pozioma izolacje. Odpowiedz Link Zgłoś