Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Para wodna na oknach

07.01.04, 10:05
    Codziennie mam olbrzymie ilości skroplonej pary na szybach. Mieszkanie jest
    nowe, okna jakieś super-hiper, niby wszystko OK, a ta para powoli zaczyna
    robić zacieki na framugach.

Co to znaczy i jak to zlikwidować ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: empi Re: Para wodna na oknach IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.01.04, 14:33
        Nowe mieszkanie, więc szczelne okna, ale z pewnością mają funkcję
        mikrowentylacji. Należy mieć stale rozszczenione chociaż jedno skrzydło na
        pomieszczenie, żeby zapewnić napływ świeżego powietrza i odpływ 'starego"
        przesyconego parą przez kominy w kuchni i łazience. Druga rada - jeśli masz
        żaluzje lub rolety tuż przy szybie to, niestety, należy je podnosić
        przynajmniej do 1/4 okna, zeby zapewnić ruch powietrza przy szybie, a to
        powoduje osuszenie. Sam miałem podobne problemy z parą, która kondensowała się
        przy około 0 do -4 stopni na dworze. Widać wtedy na szybie pojawia się tzw.
        punkt rosy i jedyny sposób to zapewnić sprawną wentylację.

Pozdrawiam
        • Gość: agatka_s Re: Para wodna na oknach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.01.04, 15:20
          Ja staram się maksymalnie często te okna otwierać, ale przy mrozie to całkiem
          ciężko czasem.

Nie za bardzo zrozumiałam o tym rozszczelnieniu okien, to co niby mam tak
          praktycznie zrobić ?

Aha mieszkanie jest ciepłe prawie nie mam włączonych kaloryferów, poza
          łażienką. Może w tym jest problem ?

Dzięki
          • Gość: piotr Re: Para wodna na oknach IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.01.04, 18:37
            Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest stosowanie nawiewników higrosterowanych
            (wpuszczją powietrze w zależności od poziomu wilgoci w mieszkaniu).
            Dokładny opis systemu można znaleść na stronie producenta www.aereco.com.pl

Pozdrawiam
          • Gość: empi Re: Para wodna na oknach IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.01.04, 09:09
            Rozszczelnienie skrzydła okiennego polega na ustawieniu klamki w pozycji
            pomiędzy uchyleniem okna (przekręcona do góry) a otwarcie okna (przekrecona w
            bok). Skrzydło wówczas nie jest ani otwarte, ani zamknięte, tak jakby lekko się
            klekocze, nie jest dociśnięte do ramy. Taką pozycję można mieć przez cały czas,
            nawet w mrozy, bo nie wieje, a powietrze lekko wchodzi do wnętrza.
            Jeśli masz tak ciepłe mieszkanie, ze nie trzeba włączać grzejników, to chyba
            projektanci przesadzili z grubością izolacji. Okazuje się, że zbyt szczelne
            mieszkania są poprostu niezdrowe (chociaż tanie jest ogrzanie :).
            Jeszcze jedno - pootwieraj kratki wentylacyjne w łazience i kuchni, zdejmij z
            nich siateczki, albo je czyść często, żeby były drożne.
            Nawiewniki higrosterowane to rzeczywiście bardzo dobra rzecz, ale niestety nie
            chcą ich montować w oknach już wbudowanych. Podobno da się to zrobić tylko w
            fabryce :)
            • Gość: piotr montaż nawiewników w mieszkaniu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.01.04, 09:00
              oczywiście, że można zamontować nawiewniki w mieszkaniu na już zamontowanych
              oknach - ja tak mam zrobione i działają !
            • Gość: piotr montaż nawiewników w mieszkaniu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.01.04, 09:04
              są ekipy, które bez problemu montują nawiewniki w mieszkaniu - 1 okno około 30
              minut:)
              Trzeba tylko przedzwonić do producenta nawiewników a nie do producenta okien.
      • chrisk Re: Para wodna na oknach 08.01.04, 10:27
        Mam pytanko czy jest jakiś przepis mówiący o obowiązku instalowania takich
        nawiewników w nowo oddawanych budynkach ??? Ew jakiś przepis dotyczący
        zapewnienia właściwej wentylacji przez co rozumiem także właściwy poziom
        wilgoci w mieszkaniu??
        Pozdrawiam
        chrisk
        • Gość: empi Re: Para wodna na oknach IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.01.04, 08:51
          Są dwa podstawowe przepisy.
          1. Rozporządzenie do prawa budowlanego w sprawie warunków technicznych jakim
          powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, gdzie mówi się o obowiązku
          zapewnienia wentylacji i sposobach rozwiązań oraz o obowiązku stosowania okien
          zapewniających infiltrację powietrza zewnętrznego oraz podaje się wielkość tej
          infiltracji.
          2. Norma wentylacyjna, gdzie podaje się krotności wymian powietrza dla różnych
          pomieszczeń.
          • chrisk Re: Para wodna na oknach 09.01.04, 08:54
            Dzięki stokrotne !!!
            Jeśli jeszcze pamiętasz nr tego rozporządzenia i tej ustawy to byłbym b.
            zobowiązany...
            Pozdrawiam
            Chrisk
      • Gość: An Re: Para wodna na oknach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 20:30
        Mam to samo, tez w nowym mieszkaniu! Niestety rozszczelnianie okien niewiele
        pomaga. W sobote maja przyjsc fachowcy- mam nadzieje ze cos zdzialaja, bo
        niezbyt podobaja mi sie mokre okna i parapety.
      • Gość: olo Re: Para wodna na oknach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.04, 23:29
        Prawdopodobnie kupiłas niepełnowartosciowe mieszkanie za cenę pełnowartosciowego
        czyli lekko cie naciagnięto. Sądzę że masz wadliwa wentylację a dokladniej
        wcale jej nie masz. Projektant i developer nie przewidzieli systemu nawiewnego
        ograniczejąc sie tylko do systemu wywiewnego /kratki/. Czymprędzej bierz
        fachowca z uprawnieniami niech to zbada i napisze stosowny kwit. Następnie
        złóz pisemną reklamacje mieszkania domagajac się zapewnienia zgodnej z
        przepisami wentylacji mieszkania. Sprawdz jaka wilgotnosc jest np w twojej
        sypialni rano. Takie pomiary powinny być dodatkowym argumentem reklamacyjnym.
        Nie ustepuj bo pobyt w takim mieszkaniu nie jest obojętny dla zdrowia.
        • parr Mam te sam problem 09.01.04, 09:28
          W moim nowym mieszkaniu mam ten sam problem.Wentylacja wydaje sie działać
          ok.Jest dobry ciag do komina ,a mimo to jest wilgoć na szybie okien.Choc
          mimo,że jest dobry ciąg wydaje mi się,ze cos z kominem jest nie tak bo np.przez
          ten komin słysze sasiadów z góry ( bardzo wyraźnie,więc komin jest słabo
          izolowany)Słychac także jak sąsiedzi z góry puszczają wodę (kominem idą także
          piony i kanalizacja).Czy można taki komin czyms izolować by zmniejszyć akustyke
          ( ta woda puszczana wieczorem przez sasiadow irytuje).Jakie ewentualnie
          materiały polecacie?Ile to moze kosztować?

Pytania do olo:
          1)czy ten system nawiewny w mysl przepisow powinien zwierac cos innego oprocz
          systemu wywiewnego( kratki).Jesli tak to co to ma byc?I czy musi byc
          zamontowany w mieszkaniu w mysl przepisow budowlanych
          2) jak sprawdzic wilgotnosc mieszkania i co to za fachowcy ktorzy maja
          uprawnienia i moga mi zapewnic odpowiedznie kwity

Pytanie do piotra:
          Ile kosztuja taka wentylacja higrosterowana?Wszedłem na strone podanej przez
          Ciebie firmy i w mojej kawalerce ( 32 m2) wyszło mi,że kosztowałoby to ok.1200
          zł.Sporo za dużo.

pzdr
          • Gość: szereg Para i wentylacja są tylko lekko powiązane ze sobą IP: *.imp.gda.pl 09.01.04, 11:12
            To ,że się skrapla woda na oknach to dobry znak znaczy ,że mieszkanie nie jest
            przesuszone, jest mniej w nim cząstek kurzu i wolnych rodników , które
            powodują alergie i raka. Nie obwiniałbym za ten stan systemu wentylacji bo nie
            dokładnie o to chodzi. Popatrzcie na szyby samochodów parkowanych pod chmurką ,
            tez zbiera się na nich "para" , a przy mrozie szron , a przeciez pod chmurka
            wentylacja jest super i hiper. Jeżeli nie chcesz mieć "pary" ( a dokładniej
            skroplin )na szybach musisz zapewnić ruch powietrza omywającego szybe i to
            wszystko. Co zrobić - jest pare możliwości:
            1. Ustawić wentylatorek chocby niewielkiej mocy dmuchający powietrze na szybę
            ( powietrza tego wcale nie trzeba podgrzewać).
            2.Zwęzić parapety.
            3. Wywiercić otwory w parapetach
            4. Odkręcić zawór termostatyczny w kaloryferze pod oknem co zwiekszy ogrzewanie
            i wymusi konwekcyjny opływ powietrza.
            5. Można też raz dzienie przetrzeć flanelą skropliny i po kłopocie przy okazji
            usuwasz w ten sposób cząstki kurzu które z czastkami wody osiadły na szybie.-
            taka szyba działa wówczas jak filtr powietrza.

Uwaga dodatkowa zła niedostateczna wentylacja objawia się nie "parą" na szybach
            ale wyczuwalnym zaduchem po przyjściu do mieszkania z dworu.

Co do hałasów przez kratkę wentylacyjną to powiedz jak wysoki jest blok, na
            którym jesteś piętrze i czy masz pewność ,że każdy lokator ma swój szyb
            kominowy .

• parr Re: Para i wentylacja są tylko lekko powiązane ze 09.01.04, 12:07
              Gość portalu: szereg napisał(a):

> To ,że się skrapla woda na oknach to dobry znak znaczy ,że mieszkanie nie
              jest
              > przesuszone, jest mniej w nim cząstek kurzu i wolnych rodników , które
              > powodują alergie i raka. Nie obwiniałbym za ten stan systemu wentylacji bo
              nie
              > dokładnie o to chodzi. Popatrzcie na szyby samochodów parkowanych pod
              chmurką ,
              >
              > tez zbiera się na nich "para" , a przy mrozie szron , a przeciez pod chmurka
              > wentylacja jest super i hiper. Jeżeli nie chcesz mieć "pary" ( a dokładniej
              > skroplin )na szybach musisz zapewnić ruch powietrza omywającego szybe i to
              > wszystko. Co zrobić - jest pare możliwości:
              > 1. Ustawić wentylatorek chocby niewielkiej mocy dmuchający powietrze na
              szybę
              > ( powietrza tego wcale nie trzeba podgrzewać).
              > 2.Zwęzić parapety.
              > 3. Wywiercić otwory w parapetach
              > 4. Odkręcić zawór termostatyczny w kaloryferze pod oknem co zwiekszy
              ogrzewanie
              >
              > i wymusi konwekcyjny opływ powietrza.
              > 5. Można też raz dzienie przetrzeć flanelą skropliny i po kłopocie przy
              okazji
              > usuwasz w ten sposób cząstki kurzu które z czastkami wody osiadły na szybie.-
              > taka szyba działa wówczas jak filtr powietrza.
              >
              > Uwaga dodatkowa zła niedostateczna wentylacja objawia się nie "parą" na
              szybach
              >
              > ale wyczuwalnym zaduchem po przyjściu do mieszkania z dworu.
              >
              > Co do hałasów przez kratkę wentylacyjną to powiedz jak wysoki jest blok, na
              > którym jesteś piętrze i czy masz pewność ,że każdy lokator ma swój szyb
              > kominowy .
              >

Wielkie dzieki za jasna i rzeczowa wypowiedź.Troche mnie uspokoiles, choc ja
              nie uwazam by to bylo normalne by taka sytuacja mial trwac caly czas.Gdzies
              przeczytalem,ze nowy blok przez kilka miesiecy sie "osusza" i to tez powod tego
              skraplania.

Co do hałasow: blok jest VII pietrowy,ja mieszkam na VI pietrze.Slysze sasiadow
              nademna.Przez szyb ktory slysze sasiadow ida piony i kanalizacja.Nie wiem czy
              piony i kanalizacja sa odgrodzone od szybu wentylacyjnego.Jednak jest to jeden
              komin.Jesli wentylacja nie jest odgrodzona to nie moge raczej nic tam wrzucac(
              np.styropian,welna mineralna lub inne produkty) by wyciszyc rury ktore tak
              slysze,gdy sasiad puszcza wode.Zreszta slychac takze odglosy-rozmowy pochodzace
              z lazienki sasiadow ( to chyba wentylacja).Komin jest wybudowany z cegly,a wiem
              ze rury sa niczym nieizolowane( tak jak komin) bo moge sie troche do niego
              dostac przez kratke do ktorej mam dostep do zaworow i licznikow cieplej i
              zimnej wody).Ta kratka od siebie i sasiada z gory chcialem zaizolowac te
              rury.Gdzies slyszalem ze sa jakies materialy ktore temu sluza.Czy jest to Twoim
              zdaniem wada budowlana i fuszerka niezgodna z prawem budowlanym? W innych
              blokach gdzie mieszkalem nie bylo takiej sytuacji.

Nie bylo ani pary wodnej na szybach, ani problemu akustyki zwiazanej z kominem.

pzdr
              • Gość: szereg Zadzwoń do projektanta budynku IP: *.imp.gda.pl 11.01.04, 20:50
                Dowiedz się w administracji lub dewelopera kto projektował budynek i tam zadzwoń
                i opisz swoje problemy. Podejrzewam ,ze nie ma norm nakazujących wygłuszanie
                odpływów wody ale być może dobry projektant uwzglednił taki szczegól ,a
                wykonawca nie wykonał i w ramach gwarancji poprawią. Najprawdopodobniej jednak
                nie było tego w projekcie ale wówczas projektant powinien poczuć wstyd i cos ci
                poradzić, jak nic nie zwojujesz ta droga ,a do hałasującej rury masz jakis
                dostęp ( może nawet warto rozwalic troche ściany) to okręć rurę czymś głuszacym
                dżwieki np cieńka warstwą gabki( mozna to chyba kupic , a czasami sprzęt
                elektroniczny jest tym owijany) na to warstwa tektury falistej , znowu warstwa
                gąbki i tak parę warstw . ważne żeby były warstwy. Dżwięk będzie odbijał się
                wielokrotnie od granicy warstw i kilkakrotnie przechodził przez warstwę
                głuszącą co efektywnie powiekszy jej grubość. Co do dżwieków sąsiada z góry
                przez kratkę to w wieżowcach kanały wentylacyjne są łączone z paru mieszkań bo
                inaczej komin zajmowąłby za duzo miejsca . W czteropiętrowych , każdy ma swój
                kanał ale i tak czasami słychać dżwieki bo odbijają sie one od daszka przeciw
                deszczowego na kominie. W takich wypadkach należałoby wejść na dach i przykleic
                od wewnętrznej strony daszku kominowego płytę głusząca - jakaś miękka płyta z
                mnóstwem małych dziurek. Jeżeli dom jest nowy na gwarancji zgłoś te wszystkie
                uwagi administracji. Mówi się tak ,że cena budynku zwraca się deweloperowi gdy
                sprzeda mieszkania do 2 pietra włacznie reszta to jego zysk , to niech poprawia
                stać go na to.
            • remo29 Re: Para i wentylacja są tylko lekko powiązane ze 09.01.04, 12:53
              [...]
              > Popatrzcie na szyby samochodów parkowanych pod chmurką ,
              > tez zbiera się na nich "para" , a przy mrozie szron , a przeciez pod chmurka
              > wentylacja jest super i hiper.

Błagam, powiedz, że żartujesz! A co powiesz o rosie na koniczynie? Wiaterek na
              łące jest większy niż z wentylatorka na parapecie!

> 2.Zwęzić parapety.
              > 3. Wywiercić otwory w parapetach

??? Może zlikwidować i wstawić rynny??

• Gość: szereg Przy wietrze nie ma rosy. IP: *.imp.gda.pl 10.01.04, 20:06
                Jak w nocy wieje to rosa sie nie zbiera. Co więcej rolę wentylatorka w
                mieszkaniu moga pełnić lokatorzy jeżeli tylko intensywnie poruszaja sie po
                mieszkaniu. Co do zmniejszania parapetów i robienia dziur to oczywiście ma to
                sens pod warunkiem ,ze pod parapetem jest czynny grzejnik.
                Żeby uściślić nie pisałem o sytuacji , gdy w mieszkaniu wytwarzają się ogromne
                ilości pary tylko o normalnej eksploatacji . Jasne ,że jak na półgodziny
                zostawisz pełny czajnik na full gazie to woda zacznie ci kapać z sufitu.
                Oczywiście pomiar wilgotności to dobry pomysł. Zaleca się około 60%. 70% tez
                mogłoby byc ale właśnie przy około 70% mogą zacząc wystepowac efekty pocenia
                sie szyb , przy prawidłowej wentylacji i nie będzie to jej winą.
          • Gość: piotr cena nawiewnika aereco IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.01.04, 17:19
            Nie wiem jak to policzyłeś - ja płaciłem 180, pln za szt.
            Mam dwa = 360,00 pln:)
            Co do pionów kanalizacyjnych to warto odizolować wentylację.
            Często się zdarza, że komin wentylacyjny i kanalizacja jest obudowana murem,
            który tworzy pudło potęgujące dźwieki. Kanał wentylacyjny zaczyna się u góry
            pomieszczenia - obudowa jest od podłogi.
      • remo29 Re: Para wodna na oknach 09.01.04, 12:44
        > Codziennie mam olbrzymie ilości skroplonej pary na szybach. Mieszkanie jest
        > nowe, okna jakieś super-hiper, niby wszystko OK, a ta para powoli zaczyna
        > robić zacieki na framugach.

Jesteś na prostej drodzę ku pięknemu grzybowi. Właśnie dzięki oknom super-hiper
        i zapewne równie super-hiper drzwiom wejściowym masz w domu termos - brak
        odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Para powstała w wyniku wydychanego
        powietrza, prania/suszenia, gotowania itd nie wydostaje się z pomieszczenia,
        dociera do powierchni zimnych (okna), osiada i skrapla się. Założę się, że
        jeśli masz rezerwuar niepodtynkowy, to na nim też skrapla sie woda. Muszisz
        postarać sie o wiekszą wentylację pomieszczeń. Kratka w kuchni i łazience nie
        wytarczy. Jeśli jest to mozliwe uchylaj okna zawsze (tzw. mikrouchył możliwy
        jest w każdych nowoczesnych oknach), dodatkowo polecam kontrolę poziomu
        wilgotności (zakup higrometru) oraz montaż nawiewów np. aereco
        (www.aereco.pl/).
        Kupiłem mieszkanie. Majstry wygipsowali ściany, po czym pozamykali wszystko na
        cztery spusty "co by wyschło". Pojawilem sie w mieszkaniu po tygodniu: z okien
        można było wodę pić, a w rogu pokoju pojawiła się ciemna plama. Przyniosłem
        higrometr. Wilgotność: 86%
        Po długim wietrzeniu, udrożnieniu kominów wentylacyjnych, dozowaniu ogrzewania,
        wilgotność utrzymuje się na poziomie 62% i wszystko gra.
        • remo29 Re: Para wodna na oknach 09.01.04, 13:00
          Żeby nie być gołosłownym (Dzień dobry, cześć i czołem, na pewno nie wiecie skąd
          sie wziąłem") podaję link do raczej wiarygodnego źródła:
          aereco.com.pl/artykuly.php?action=show&dzial=2&art_id=314
          • Gość: szereg artykuł nierzetelny IP: *.imp.gda.pl 10.01.04, 20:13
            artykuł nierzetelny, sponsorowany przez firmę , która chce zwiekszyć sprzedaż
            swojego produktu. Zdjęcie prezentowane to kit. Tam wyraźnie widać oprócz
            ciemnego grzyba pleśni , która będzie chętnie wystepowac w miejscach skroplin
            np na rurach z zimną wodą szczególnie przy przepuszczających płuczkach (ciągły
            przepływ i chłodzenie) wykwit bialego grzyba powodującego spęcznienie tynku i
            odpadanie . oznacza to ,ze ściana jest zalewana z zewnątrz np nieszczelnego
            dachu jest zawilgocona co pozwoliło na rozwój białego grzyba , a schnąc
            ochładza się i powoduje powstanie skropli wewnątrz, ale pierwotna przyczyna to
            zewn/etrzne podlewanie i żaden nawiewnik nie pomoże.
            • remo29 Re: artykuł nierzetelny 19.01.04, 13:18
              Gość portalu: szereg napisał(a):

> artykuł nierzetelny, sponsorowany przez firmę , która chce zwiekszyć sprzedaż
              > swojego produktu. Zdjęcie prezentowane to kit. Tam wyraźnie widać oprócz
              > ciemnego grzyba pleśni , która będzie chętnie wystepowac w miejscach skroplin
              > np na rurach z zimną wodą szczególnie przy przepuszczających płuczkach
              (ciągły
              > przepływ i chłodzenie) wykwit bialego grzyba powodującego spęcznienie tynku i
              > odpadanie . oznacza to ,ze ściana jest zalewana z zewnątrz np nieszczelnego
              > dachu jest zawilgocona co pozwoliło na rozwój białego grzyba , a schnąc
              > ochładza się i powoduje powstanie skropli wewnątrz, ale pierwotna przyczyna
              to
              > zewn/etrzne podlewanie i żaden nawiewnik nie pomoże.

Tak się składa niestety, że takie cudo w rogu miałem w domu. I nie była to
              ściana podlewana z zewnątrz z pękniętej rynny, rury, krzywego dachu itp.
              Powstało toto, jakieś trzy-cztery miesiące po założeniu nowych ("super-hiper"
              szczelnych) drzwi wejściowych (okna plastikowe wstawione były rok wcześniej).
              Drzwi wymieniono w styczniu - wiosną miałem już ładnego wodorosta, który
              zniknął latem, kiedy drzwi, okna i co tylko możliwe było pootwierane/uchylane.
              Wrócił jesienią, kiedy znowu się uszczelniłem.
            • Gość: daisy Re: artykuł nierzetelny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.04, 09:30
              mam pytanie o białego grzyba - czym go zwalczyć
              próbowałam różnymi środkami i nic a ściana z zewnątrz jest już zabezpieczona.
              Przez moment myślałam, że to może wykwity soli - jak to rozróóżnić???
              pozdrawiam
      • laser_ Re: Para wodna na oknach 09.01.04, 18:20
        Zastanawiam się tylko dlaczego nikt nie wspomina o zwałach lodu jakie się
        tworzą na tych nawiewnikach areo przy silniejszych mrozach, czyżby nikt z
        wypowiadających się ich nie miał zamontowanych czy z jakiś (:o) powodów to
        ukrywa.... Jak ten lód się topi - to dopiero jest powódź !!!
        • Gość: expert Re: Para wodna na oknach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.04, 17:32
          Taaak? -
      • jadwiga_r Re: Para wodna na oknach 12.01.04, 09:35
        Gdzie można zakupić HIGROMETR?
        • Gość: piotr higromet - dla zawodowca IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.01.04, 09:56
          sprawdź w wyszukiwarce kimo
          widziałem również w supermarkecie takie prościutkie - wszystko zależy od tego
          do czego potrzebujesz higrometru.
          pozdrawiam
          • Gość: awk0 Re: higromet - dla zawodowca IP: 212.244.249.* 19.01.04, 14:40
            A co powiecie jak woda sie skrapla w nowy bloku.
            Tak jakos +- 1 cm od dolu mam 1cm pasek skropolonej pary.
            Wilgotnosc w mieszkaniu od 40 (przy mrozach kolo -12)
            do 60%
            Wietrzenie nie zmienia dramatycznie wilgotnosci ?
            Bac sie takiej pary ?
            • Gość: piotr Re: higromet - dla zawodowca IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.01.04, 15:32
              pamiętaj, że wilgotność którą mierzysz jest wilgotnością względną (zależną od
              temperatury). W okolicach okna jest niższa temperatura niż na środku pokoju i
              co za tym idzie wyższa wlgotność względna. Jeżeli temperatura spada o tyle, że
              wilgotność względna uzyskuje wartości powyżej 100% następuje kondensacja i
              mamy wodę. Nie trzeba obawiać się samej wilgoci ajko takiej - groźniejsze jest
              to do czego prowadzi zawilgocenie mieszaknia. Jednocześnie wzrost wilgotności
              mówi nam, że źle działa wentylacja jako taka. Czyli nie usuwamy trucizn, które
              są groźniejsze ale trudniej obserwowalne. Źródła trucizn: farby, lakiery,
              meble, ściany, detergenty itd. większość produktów które dopuszczone są do
              obrotu przez sanepid bada się przy założeniu, że wentylacja jest sprawna.
              Lubię troszkę postraszyć:)
            • Gość: bingo Re: higromet - dla zawodowca IP: 81.11.155.* 19.01.04, 15:34
              Twoj opis raczej wskazuje na przeciek, np przez spoine w murze, lub zle
              polozona pozioma izolacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka