Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

liczniki wody

IP: 149.156.90.* 12.01.04, 12:09
    poniewaz jak dotad ich nie mam i place za wode jak na pustyni chcialbym je
    zalozyc
    mieszkam sam i place 74zlote z groszami za zimna wode - po uwzglednieniu
    ostatniej doplaty wyszlo mi 90 zl miesiecznie
    szlag mnie trafil i postanowilem zalozyc liczniki
    jak na tym wychodzicie?
    czy ktos moglby polecic mi jakas firme zakladajaca w krakowie?
    glownie chodzi mi o solidnosc bo koszta jak sadze i tak sie szybko zwroca
    pozdrawiam

Obserwuj wątek
      • Gość: mac1 Re: liczniki wody IP: *.katowice.pl 12.01.04, 12:24
        U mnie m3 wody kosztuje 5,99 zł. W dwie osoby zużywamy ok. 23 m3/kwartał (w tym
        ciepła podgrzewana Junkersem). Wychodzi więc średnio 3,8 m3 na miesiąc od osoby
        czyli 22,70 zł/mc od osoby.
        Reasumując zaoszczędziłbyś : 90 - 22,70 = 67,30 zł/m-c.
        Opłaca się . Pzdr.
      • jadwiga_r Re: liczniki wody 12.01.04, 15:41
        Jeżeli mieszkasz w bloku spółdzielczym,to nalepiej skontaktuj się ze
        społdzielnią mieszkaniową.
        U mnie spółdzielnia założyła liczniki na moją pisemną prośbę, ja za nie
        zapłaciłam,spółdzielnia je legalizowała. Po kilku latach bezpłatnie wymieniła
        na nowe, bo stare chyba poszły do kontroli,czy nadają się dalszego uzytku.
        W przypadku,gdyby sie uszkodziły,to społdzielnia bezpłatnie wymienia mi na
        nowe.Tak jest u nas, nie wiem,czy wszędzie w każdej spódzielni mają takie
        przepisy.
        • Gość: patefon Re: liczniki wody IP: 149.156.90.* 12.01.04, 16:20
          dzwonilem kazali zakladac we wlasnym zakresie
      • annb Re: liczniki wody 12.01.04, 16:34
        nie spotkałam się z tym aby ktoś zakladał na własną rekę
        może popytać w MPWodKan
        bo co ci po liczniku jak nikt go nie uzna
        przedsiebiorstwo powinno mieć swoich monterów
        założą zaplombują spiszą protokól wpiszą wartośc początkową i już
        ale to tylko mi się wydaje....
        • Gość: Adam Re: liczniki wody IP: *.swic.dialup.inetia.pl 12.01.04, 20:37
          W mieszkaniach liczniki zaklada sie na wlasna reke.Plombuje je administracja.I
          ona dokonuje odczytow.Ewentualnie samamu sie podaje stany i oni przychodza co
          jakis czas ewentualnie kontrolowac czy sie zgadza.
          Koszt montazu - jak u mnie - okolo 140-150 zlociszy z wodomierzem.No ale duzo
          zalezy tez od tego ile trzeba zuzyc materialu przy tym.Nieraz jest prosto-
          wstawia sie wodomierz w przygotowane miejsc ei po zawodach.Nieraz trzeba bez
          mala pol lazienki zdemolowac.Troche moze przesadzilem ale trzeba troche palce
          poobijac.
          Gdyby to bylo blizej to bym cos pomogl.
          Aha jutro bede w Krakowie to moge podjechac jakby co.No ale ogolnie to jestem z
          Katowic/Dabrowy Gorniczej.
          adasiek@poczta.fm
          • Gość: M Re: liczniki wody IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 13.01.04, 09:04
            no to poleciałeś adam z reklamą. jedynie co mogę dopisać to to, żeś solidny.
            1HU ?
            kumasz, nie? :)))
            • Gość: Adam Re: liczniki wody IP: *.swic.dialup.inetia.pl 13.01.04, 10:55
              Co do reklamy to jestem daleki od tego.
              Jakos nie za bardzo jechac zalozyc jeden czy 2 liczniki z katowic do krakowa.
              Troche drogo by wyszlo zalozenie tych licznikow.Jakby jeszcze doliczyc dojazd.
              Co do cen to mowie jakie obowiazuja w katowicach.Mniej wiecej
              • Gość: Stary_koń Re: liczniki wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.04, 11:46
                patefon, bezwzględnie należy założyc wodomierze, chociaz na poczatku koszty ich
                zainstalowania moga byc wysokie. Zapłacisz za faktycznie zuzyta wodę.

Ja mieszkam sam i zuzywam przecietnie 4 m. sześc. na miesiąc, ale nie pławie
                sie w wannie a codziennie prysznic.

Zanim jednak założysz wodomierze, tak jak ci radzą inni, załatw tak zwane
                sprawy formalne - uzyskaj na piśmie zgode administratora na ich założenie
                (wspólnota, spóldzielnia, właściciel domu ) i ustal zasady rozliczeń, bo po
                założeniu moga być kłopoty. Znam to z własnego doswiadczenia. Po założeniu
                wodomierzy ustalanie rozliczeń dla Ciebie może stać sie trudne, łatwiej przed.

Koszt założenia różny, zależnie od konkretnych warunków, ale wodomierz
                przeciętnie kosztuje około 50 złotych.

U mnie w spóldzielni po założeniu wodomierzy ludzie płaca za wodę znacznie
                mnie, może z wyjątkiem wybitnych marnotrawców.

• malcur21 Re: liczniki wody 13.01.04, 20:10
        Kupiłem licznik Metronex'u (chyba nie przekręcam) coś koło 70zł , pociąłem, polutowałem i po godzinie się kręcił

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka