Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jaką zmywarkę wybrać ?

19.01.04, 12:03
    Chcę kupić zmywarkę 45cm.
    Znalazłem 2 modle które mnie zainteresowały:
    1. Bosch SRS33A02 EU - 3 programy, 2 temperatury, klasa energ. A, zmywania
    B, suszenia C, prosty model bez bajerów.

2. Ariston LS 248 T EU - 7 programów, 4 temperatury, klasa energ. A,
    zmywania A, suszenia A, podobno najnowszy model Aristona, dużo różnych
    bajerów.
    Obie kosztują podobnie (Bosch jest o ok. 100 zł droższy), Nie wiem którą
    wybrać, czy uboższy model ale Bosch czy lepszy, nowszy ale Ariston ?
    A może jezcze coś innego w podobnej cenie ?
    Będę bardzo wdzięczny za Wasze wszelkie porady i sugestie.
    Pozdrawiam
    Yaa
    Obserwuj wątek
      • agnie_szka9 Re: Jaką zmywarkę wybrać ? 19.01.04, 12:08
        ja też się dołączam do pytania. nie bardzo wiem o co pytac w sklepie...
        do yaa: jeżeli chodzi o firmę, to polecam i Boscha i Aristona....natomiast ja
        też chciałam kupic 45 cm, ale pan w sklepie odradzil mi, bo podobno nie
        moglabym w niej prac garnkow! co nie jest bez znaczenia.
        • Gość: dg Re: Jaką zmywarkę wybrać ? IP: 195.94.206.* 19.01.04, 12:40
          Zdecydowanie odradzam Ariston, sprzęt ładny (ogólnie) i to wszystko, im więcej
          bajerów tym więcej kłopotów. Polecam Siemens - posiadam od 3 lat jest
          niezastąpiona i Electrolux - Teściowa posiada i także wszystko jest OK.
          Najważniejsze jest niskie zużycie wody i prądu, z różnych nowinek korzysta się
          b, rzadko, używając najczęściej jednego programu
          • Gość: kola Re: Jaką zmywarkę wybrać ? IP: *.acn.pl 19.01.04, 12:54
            Ja wybrałabym taką, która ma wszystkie parametry w klasie A, co nie jest bez
            znaczenia dla satysfakcji z tego urządzenia!
      • izalil Re: Jaką zmywarkę wybrać ? 19.01.04, 13:14
        zajrzyj tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html;JSESSIONID_GW=ALwgDmU3kNutKgTATh2MV61aWnqvYoUkq1DwMA1mRWyGzy1NUane!-1297018211?f=217&w=9746426

ja posiadam zmywarkę siemensa, która ma 7 programów zmywania, a korzystam
        tylko z jednego, to samo dotyczy bajerów, są fajne ale mało używane jak np.
        głowica do mycia blach itp.
      • yaa Re: Jaką zmywarkę wybrać ? 21.01.04, 15:54
        Kurcze, jedni piszą "tylko Bosch" inni "tylko Ariston" i... w dalszym ciągu nie
        wiem co kupić...
        Pozdrawiam
        Yaa
        • Gość: meksyk Re: Jaką zmywarkę wybrać ? IP: 195.20.110.* 21.01.04, 17:06
          Nie kupuj zmywarki 45 cm, to przerost formy nad treścią. Bedziesz załował po
          tygodniu, kiedy zobaczysz, że wejdzie 30 szklanek i jeden garnek. A potrzeby sa
          trochę odwrotne.
          Co do marki, to mamy od roku aristona 610 LS z klasą podwójne A. Umyliśmy nim 5
          letnia patelnię z nalotami spalpnego tłuszczu od dołu - wszystko (brud) się
          odkleiło, mimo że wcześniej patelnia była myta ręcznie. Cudo.
          Kupilismy ją w małym sklepie - targowaliśmy się oarę minut tak, że to co
          wytargowaliśmy starczyło na przedłuzenie gwarancji na 5 lat. Ostatnio kupiliśmy
          pralkę aristona - 1200 obratów i tezjest fantastic a w stoasunku do nowej amici
          którą mieliśmy od 2 lat to po prostu niebo...
          • Gość: magda Re: Jaką zmywarkę wybrać ? IP: *.man.polbox.pl 23.01.04, 11:19
            poruszyles ciekawą dla mnie kwestię; wyczytalam w jakiś 4 kątach lub podobych,
            ze 45 to dla max 3 osobowej rodziny,nieczesto biesadujacej w domu, nieczesto
            zapraszajacej gosci itd. jesli jest juz ponad 3 os. warto zakopatrzec sie w
            zmywarke 60; ta ostatnia jest dodatkowo bardziej oszczedna. nas na razie jest
            dwoje,planujemy sie powiekszyc do trojga;pracujemy zawziecie i jemy poza domem,
            tylko raz bylo u mnie 8 sosob jednoczesnie. Czy faktycznie powinnam kupisć 60,
            czy moze wystarczy jednak 45? nie chodzi tyle o cene co o oszczednosc miejsca.
            Dzieki piekne za madre rady,
            mag.
            • kathy38 Re: Jaką zmywarkę wybrać ? 23.01.04, 11:57
              Ja mam rodzinę 4 osobową i zmywarkę 45 cm. Tylko taka weszła do mojej małej
              (naprawdę małej!) kuchni. I zmywam co drugi dzień. Po prostu mamy taki styl
              życia, że tyle brudzimy naczyń. Gotuję raz na kilka dni, obiady jednodaniowe,
              jedna córka woli zjeść obiad u babci, druga je w przedszkolu, obiady domowe to
              obiady złożone z jednego dania, kolacje jedzą tylko dzieci. W weekendy
              oczywiście przybywa naczyń. W mojej zmywarce mieszczą się i garnki i talerze i
              kubki. Dużo zależy od właściwego ułożenia, oczywiście jeśli włożę wielki gar
              to niewiele się już zmieści, ale wielkich garów nie używam prawie wcale. A
              mniejszych to nawet kilka, na dolnej i górnej półce, talerze w poprzek i na
              skos, aby zmieścić jak najwięcej. Nie wiem, pewnie gdybym miała wielką kuchnię
              zdecydowałabym się na zakup dużej zmywarki, bo pieniądze praktycznie te same,
              zuzycie wody i prądu również, ale myślę, ze pewnie naczynia by się dłużej
              kisiły, no bo jak tu uruchamiać niepełną zmywarkę.

Myślę, ze sama powinnaś sobie odpowiedzieć jaka zmywarka będzie odpowiednia do
              Twoich potrzeb.
            • Gość: meksyk Re: Jaką zmywarkę wybrać ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.04, 13:27
              Wybór zależy od kilku typów argumentów, jeśli masz małą kuchnię i te 15 cm to
              wielki kawałek przestrzeni, to faktycznie trzeba kupić 45kę, jeśli jest Was
              dwójka i jecie w domu tylko kolacje to 45 ka też wystarczy, no i może (tu
              trochę nadużycia) jeśli lubisz układanie puzzle to 45ka też jest dobra. My mamy
              60kę jest nas 3 ka (i jesteśmy w toku rozwóju), myjemy w zasadzie wszystko w
              zmywarce (żona prawie nie wykorzystuje zlewozmywaka w meblach które Jej kupiłem
              na prezent) raz na 3-4 dni. Jedyne powiązanie i wpływ 60ki na nasze życie to
              takie zę zauważyliśmy, że mamy za mało szklanek, sztucców, talerzy. Więc żon mi
              zrobiła prezent i je kupiła.
              A to cementuje małżeństwo,;-)
              Pozdrawiam Wszystkie stojące przed wyborem zmywarki
      • aneea Re: Jaką zmywarkę wybrać ? 22.01.04, 14:03
        mam Bosha i wlasnie sie zepsul. Co prawda posluzyla ladnych pare lat, ale teraz
        to tylko na smietnik, bo czesc, ktora pozla kosztuje w serwisie Bosha ponad
        1000zl.
        Serwisant, ktorego do zmywarki wezwalam (facet ktorego znam juz kilka lat i wg
        mnie bdb fachowiec) powiedzial, ze jesli bede kupowac zmywarke to tylko
        Whirlpoola. Odradzal Bosha, AEG i Ariston jako drogi i stosunkowo awaryjny
        sprzet.
        Podobno Whirlpool z wszystkich dostepnych na rynku zmywarek zmywa
        najdokladniej, a to z powodu bardzo precyzyjnego ulozenia dysz z woda (nie
        wytlumacze dokladniej, bom laik ;) i ja do tego zakupu sie wlasnie przymierzam.
        • Gość: d.k. Re: Jaką zmywarkę wybrać ? IP: 193.111.174.* 23.01.04, 11:25
          O boże a ja właśni kupiłem boscha SGS 56A52 bo bosch - wszyscy tak mówili, a
          chciałem whirlpoola szósty zmysł. Wszyscy mówili że ten zmysł to lipa i to
          samo to jakiś aqua sensor w boschu. Przyznam że oczekiwaliśmy lepszego
          zmywania w naszej nowej zmywarce po pierwszych próbach.
          Wszyscy tylko to:
          pierwsza liga Miele, AEG, Siemens, Bosch
          druga liga Whirpool
          trzecia Ariston.
          Sami dokładnie oglądaliśmy wnętrza i faktycznie jakość blach w środku
          (spasowanie, zgrzewy na plus bosch), sposób otwierania, łatwość i prostota
          obsługi też była brana pod uwagę. Największy szok to instrukcja obsługi na
          polskę i niezliczona ilość korekt dołączona a do tej pory myśleliśmy, że
          niemiecki produkt to przemyślany i dokładny od początku do końca - można się
          nieźle pogubić z innego modelu naturalizowana. A tak na marginesie nie
          rozumiemy jednego jak weszliśmy na niemiecką stronę to tam inne typy zmywarek
          dostępnych niż na polskę ?
          • Gość: mac1 Re: do d.k. IP: *.katowice.pl 23.01.04, 11:48
            Bosch składa te zmywarki w Łodzi. Te modele (czyt. wschodnie) sa oferowane
            jedynie na Wschodzie, dlatego nie znalazłeś jej na stronie niemieckiej. Poza
            tym te zmywarki nie mają nic wspólnego z "niemieckim produktem". Sa tam części
            z całego świata, a w szczególności włoskie.
            Nie martw się, bo jakbyś kupił Whirpoola to tez pochodzi z Polski (POLAR).
            Pzdr.
            Oczywiście powyższy tekst nie wskazuje że to badziew, ale dzisiaj logo na
            produkcie już nic nie znaczy.
      • Gość: Magnolia Re: Jaką zmywarkę wybrać ? IP: 212.160.146.* 23.01.04, 11:34
        Niekoniecznie będę wypowiadać sie co do firmy, bo każda ma swoich wilebicieli i
        przeciwników. moge tylko z obserwacji i doświadczeń powiedzieć,że :
        1. Zmywarka kalsy A- bo prąd sporo kosztuje
        2. zmywarka 60 z opcją "połowy wkładu"- jest nas 2 i sprawdza sie idealnie. W
        koszu 60-tki można zdecydowanie lepiej wszytko ułożyc. W 45 rzeczywiście
        wchodzi "30 szklanek i jeden garnek" jeśli chcesz zmywać mniej to układasz w
        jednym koszu i zmywasz na połowie.
        2. Temperatura do 70st- do patelni, garnków itp nizastapiona.
        3. Jam mam 7 programów- używam 4 najmocniejszych i specjalnego do zraszani
        (jesli mam coś przyschnięte)

Ja akurat mam Ariston. Spisuje sie idealnie od 2 lat, ale wybieraliśmy ze
        wzgledu na powyższe parametry i wygląd a nie na firme
      • Gość: JK Re: Jaką zmywarkę wybrać ? IP: *.acn.pl 23.01.04, 18:08
        Ja mam Whirlpoola 45 cm. Jest nas 2 osoby, codziennie gotujemy normalne obiady,
        jadamy treściwe śniadania i kolacje. Do zmywarki wchodzi nam w miarę spokojnie
        30 cm patelnia, talerze z 3 posiłków dwuosobowych, miski, miseczki, czasem
        jakieś mniejsze garnki plus sztućce, zestaw do kawki i szklanki. I wszystko
        jest zawsze umyte. To naprawdę kwestia ułożenia, a nie tylko wielkości
        zmywarki. Programu 70 stopni nie używałam jeszcze nigdy, z reguły myję na 45,
        czasem 50.
        Mój Whirlpool kupiony był w Polsce, ale nie jest w Polsce składany jak ktoś
        napisał. Nie wiem czy to wada. czy zaleta, ale nie zwracałam na to uwagi.
        • Gość: beuthen Re: Jaką zmywarkę wybrać ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.04, 21:40
          Ja mam Brandta dwe 300 , jestem zadowolony ma 6 programów ,temperatura do 70
          st.C, tiemer itd zapłaciłe 1550 zł w euroagd w bytomiu . Tak naprawdę
          korzystam z 3 programów ,fajna rzecz krótkiem programy , zużycie wody ma około
          18 litrów, wszędzie podaje się jakoby najmniejsze zużycie ale ile w tym prawdy
          to raczej trudno powiedzieć , poza tym litr w tą czy w tamtą stronę nie ma
          większego znaczenia , spłuczka jednorazowo wylewa około 5-7 litrów wody .
          Powodzenia w zakupie
      • yaa Re: Jaką zmywarkę wybrać ? 29.01.04, 09:47
        Dziękuję za rady. Chyba kupię Aristona, choć szczerze mówiąc nie jestem pewny.
        Pozdrawiam
        Yaa
        • Gość: m@a Re: Jaką zmywarkę wybrać ? IP: *.katowice.pl 29.01.04, 09:56
          Pisałem o Aristonie (zmywarka) znajomej. Psuje się jak każdy inny sprzęt.
          Serwisant podczas naprawy polecił wykupienie paszportu za 150 zł na 5 lat
          gwarancji Ariston. To niezbędny wydatek przy tym sprzęcie. Dwie naprawy w 2 i 3
          roku kosztowały niestety ok. 650 zł. Pzdr.
      • Gość: rafał Re: Jaką zmywarkę wybrać ? IP: 213.25.88.* 29.01.04, 20:18
        mamy Bosch-a od trzech lat jest super, kupuj BOSCH-a jest jak mercrdes
        100 zł to niezbyt dużo, co znaczą bajery ona ma zmywać i suszyć
        jesli masz telefon komórkowy to sprawdź ile ma funkcji a ile tak naprawdę
        używasz
        Pozdrawiam
        rafał
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka