Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wszystkie okna na południe - warto?

IP: *.box3.pl 17.11.11, 17:32
    Mam okazję kupić mieszkanie na 5 pietrze (38m jeden duży pokój/salon, kuchnia) z dużym balkonem, a właściwie 16m tarasem. Cały blok stoi na wzniesieniu więc inne zabudowania nie przesłaniają naprawdę ładnego widoku. Niestety wszystkie okna i balkon wychodzą na południe. Obawiam się, że latem może być zbyt gorąco mimo, że jestem wybitnie ciepłolubna i uwielbiam słoneczko. Ma ktoś podobną sytuację w rozkładzie mieszkania? Jak to wygląda w praktyce?
    Obserwuj wątek
      • Gość: gość Re: wszystkie okna na południe - warto? IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.11, 20:25
        Ja mam okna nie na południe ale na zachód i latem rzeczywiście bywa gorąco ale od czego są żaluzje czy rolety. Słoneczko w domu jest super.
        • Gość: ewa Re: wszystkie okna na południe - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.11, 22:51
          Nie pomogę w sprawie okien, ale sprawdź /zapytaj ew. sąsiadów/, co robią ze śniegiem z tarasu. Moi znajomi nosili wiaderkiem do wanny.
      • Gość: m.s Re: wszystkie okna na południe - warto? IP: *.telegrosik.pl 18.11.11, 08:12
        Ja tak miałam. Uwielbiam słońce i bardzo sobie to chwaliłam, jedyne co poradzę ci zrobić to zamontować rolety i to takie trochę grubsze, jak za bardzobędzie ci świecić slońce to roleta w doł i po problemie. U nas to zdało egzamin, okna na południe to zdecydowanie więcej zalet niż wad. Kupuj!
        • dokto Re: wszystkie okna na południe - warto? 18.11.11, 12:32
          Takie jednostronne mieszkanie trochę gorzej się przewietrza.
          Dla tego czy będzie w nim bardzo gorąco to bardziej będzie miało znaczenie zaizolowanie stropu, oczywiście jeżeli Twoje piętro jest ostatnim. W mojej rodzinie było kiedyś takie mieszkanko pamiętające późnego Gomułkę - 35m, ostatnie piętro, stropodach, okna na zachód, brak balkonu = w lecie można było wyjść z siebie.
      • Gość: weer Re: wszystkie okna na południe - warto? IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.11, 13:19
        we wszystkich mieszkaniach, w których mieszkałem/mieszkam i będę mieszkał (odbiór za rok) była/jest/będzie wystawa okien północ-południe. zawsze wolałem pomieszczenia od południowej strony - jasne, ciepłe - a jak za dużo słonka, to jak napisano - dobre rolety:)
        • rege2 Re: wszystkie okna na południe - warto? 18.11.11, 17:48
          2 pokoje na południe z logią; latem ukrop na balkonie i w mieszkaniu/ ale wentylator lub nocne wietrzenie/
          zimą boskie słoneczko
      • Gość: AniaSK Re: wszystkie okna na południe - warto? IP: *.trans.net.pl 18.11.11, 18:45
        Ja bym brała:)

Po pierwsze: rolety (wewnętrzne, ale jeśli da radę dać zewnętrzne, to jeszcze lepiej - szyby się nie nagrzewają tak mocno i mniej odczuwalne jest gorąco), skoro balkon taki duży to może pomyśleć o roślinach robiących szpaler a la pergola.

• Gość: vvv Re: wszystkie okna na południe - warto? IP: *.ists.pl 18.11.11, 19:51
          W razie wyjazdu na wakacje trzeba znaleźć podlewacza do tych roślinek.
          • Gość: AniaSK Re: wszystkie okna na południe - warto? IP: *.trans.net.pl 19.11.11, 08:05
            Można zainwestować w najprostszy system nawadniający, albo butelki pet odwrócić do góry nogami i jest ok - przetestowałam:)
            warunek- doniczki nie mogą być mikrusowe
            • Gość: vvv butelki pet IP: *.ists.pl 19.11.11, 08:32
              nie znam, napisz coś więcej, prosze
              • Gość: AniaSK Re: butelki pet IP: *.trans.net.pl 20.11.11, 09:00
                Bardzo proste: bierzesz puste butelki pet np po mineralnej, napełniasz je wodą i wciskasz w donice (do góry nogami tzn. wylot butelki jest wciśnięty w ziemię:) woda powoli sączy się do ziemi - w dużą donicę powinno się je włożyć kilka
                Używałam też kulek absorbujące wodę, które miesza się z ziemią.
                • Gość: vvv Re: butelki pet IP: *.ists.pl 20.11.11, 10:28
                  Dzięki, poszperałem trochę po necie i znalazłem jeszcze sposób ze sznurówkami które przenoszą wodę z garnka do doniczke.
                  Na jak długo taki pet wystarcza? Ja przed wyjazdem mocno polewam więc przez pierwsze dni wilgoć jest ale już po tygodniu może być z tą wodą krucho.
                  Niektórzy nawet używają nawadniania z kranu!
                  • Gość: AniaSK Re: butelki pet IP: *.agora.pl 21.11.11, 09:58
                    Możesz też wypróbować dozowniki do nawadniania doniczek - to takie małe wtyczki z wężykiem, które wciskasz w ziemię, a drugi koniec wężyka do pojemnika z wodą:), sznurówek nie próbowałam:)

• Gość: marek Re: wszystkie okna na południe - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.11, 21:08
        38m to malutkie mieszkanko, nic więc złego że wychodzi tylko na jedną stronę. Południe to najlepsza strona świata, latem będzie mniej gorąco niż gdyby wychodziło na zachód, bo zachodzące słońce świeci nisko, a południowe wysoko.
      • joanka-r Re: wszystkie okna na południe - warto? 18.11.11, 21:15
        jak będziesz miała klimę to nie widzę problemu.
        • Gość: asa Re: wszystkie okna na południe - warto? IP: *.realestate.net.pl 19.11.11, 17:00
          Ja ma wszystkie okna na południe (34 m), ostatnie piętro i latem jest piekarnik.
          Mam średni balkon (loggia 1,2 na 3,5 m).
          Ale wolę okna na południe niż na północ.
          • aqua48 Nie warto 20.11.11, 14:11
            W moim bloku część mieszkań tak ma. W lecie jest koszmarnie gorąco i ponieważ mieszkania nie są na dwie strony nie można przewietrzyć. Sąsiadka często otwiera drzwi wejściowe i okno na klatce schodowej, ale to nie pomaga... Nie warto kupować takiego mieszkania.
            • Gość: AniaSK Re: Nie warto IP: *.trans.net.pl 20.11.11, 16:10
              Co Wy macie z tym przewietrzaniem... Jak jest ciepło i kobieta zdrobi na chwilę przeciąg to i tak ma ciepło dalej, sprawa oczywista. Taki sam efekt da chodzący wentylator tyle, że przeciągu nie ma.
              Lepiej wybrać mieszkanie z oknem na północ? ;)
              • Gość: jaszczurka Re: Nie warto IP: *.zpue.pl 22.11.11, 09:56
                ja mam salon z całą ścianą okien na południe i nie narzekam- w lato uchylam okna- bo rzeczywiście ciepło- za to w zimę rewelacja- przy ładnej pogodzie rzeczywiście jest ciepło w pokoju i dzięki temu można zaoszczędzić na ogrzewaniu:)- ale tak czy inaczej warto założyć rolety- przydadzą się latem- no i przynajmniej widać co leci w tv:)
              • aqua48 Re: Nie warto 22.11.11, 10:49
                Gość portalu: AniaSK napisał(a):

> Co Wy macie z tym przewietrzaniem... Jak jest ciepło i kobieta zdrobi na chwilę
                > przeciąg to i tak ma ciepło dalej, sprawa oczywista.

W tym problem, że z oknami wychodzącymi tylko na jedną stronę żadnego przeciągu nie zrobi.

> Lepiej wybrać mieszkanie z oknem na północ? ;)

Nie, efekt będzie podobny. Lepiej wybrać mieszkanie wychodzące na dwie strony tj. pn- pd lub nieco gorzej wsch-zach. A najlepiej usytuowane na południowy zachód - północny wschód.
      • Gość: inna Re: wszystkie okna na południe - warto? IP: *.dsl.amrltx.sbcglobal.net 01.06.12, 01:48
        Jesli okna sa nowoczesne, nie powinny przekazywac ciepla wnetrzu.
        Mozna rowniez zainwestowac w klime, nie sa juz takie drogie a mieszkanie bedzie utrzymywac przyjemna temperature.
        Ja bym brala!
      • Gość: lech Re: wszystkie okna na południe - warto? IP: *.play-internet.pl 02.06.12, 08:39
        Warto...
        W zimie słońce przyjemnie dogrzewa. Jeśli jest balkon powyżej w lecie nie jest gorąco.
        Przy dużym tarasie można pomyśleć o markizie.
      • andrze.r Re: wszystkie okna na południe - warto? 02.06.12, 11:59
        Nie kupiłbym w życiu chyba że założysz rolety sam mam od północnego wschodu na trzecim piętrze jest bardzo jasne a jak widzę te z oknami od południa to wszędzie rolety
        • Gość: tosia Re: wszystkie okna na południe - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.13, 15:28
          "mam od północnego wschodu na trzecim piętrze jest bardzo jasne"

Bardzo jasne w porównaniu do jakiego mieszkania? Z oknami tylko na północ? :)
          Bardzo jasno, zachowując jakieś proporcje, jest wtedy , gdy promienie słoneczne przenikają do pomieszczeń.
          Ja mam okna na południowy-wschód (bardzo jasno jest do południa, ok. 12-13) i północny-zachód gdzie bardzo jasno robi się po 15-16).
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka