Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czarne plamki na panelach PCV

03.12.11, 10:44
    Kilka tygodni temu pojawiły się czarne plamki na panelach PCV.Panele są białe,plamki pojawiają się w części górnej od sufitu.Co je wyczyszczę po tygodniu pojawiają się nowe.Czy ktoś zna sposób na ich pozbycie się?Podejrzewam że może to od wilgoci.Chociaż w pokojach nie mam grzyba.,a panele są położone w przedpokoju.Mieszkam na parterze w starszym budownictwie.
    Obserwuj wątek
      • ikaria80 Re: Czarne plamki na panelach PCV 03.12.11, 12:47
        Grzyb może być pod panelami.nie musisz nawet o nim wiedzieć.To rzeczywiście plamki wilgoci.Sprawdź wentylację czy działa prawidłowo i jaka jest wilgotność w pomieszczeniu.
      • joanka-r Re: Czarne plamki na panelach PCV 03.12.11, 19:12
        a może zaniczyszczają je muchy, zimy nie widać, ciepło wiec latają takie osowiałe .
        • butterfly130 Re: Czarne plamki na panelach PCV 03.12.11, 20:29
          Nie mam w domu.Podejrzewam ,że to chyba od wilgoci.Nie wiem czy jest jakiś płyn do usunięcia tych plam ewentualnie pozostaje mi demontaż tych paneli i chyba pozostawienie gołych ścian
          • ikaria80 Re: Czarne plamki na panelach PCV 03.12.11, 21:17
            Są specjalne płyny do usuwania wilgoci np.Savo.skoro i tak ciagle problem się powtarza sprawdz,może da radę usunąć.Jednak to nadal kwestia kiepskiej wentylacji lub zbyt dużej wilgoci w mieszkaniu.
      • Gość: Robq Re: Czarne plamki na panelach PCV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.11, 22:12
        Po wytarciu nowych plam, przetrzyj panele jakimś płynem przeciw grzybowi.
        Tylko najpierw sprawdź w jakimś mało widocznym miejscu. Niektóre z tych płynów mogą rozjaśnić/odbarwić panel.

Poza tym sprawdź wentylację. Byłoby też super gdybyś mogła zaglądnąć za te panele czy przypadkiem nie ma tam wilgoci. Jeżeli to wilgoć z powietrza to mniejszy problem, gorzej jak ta wilgoć jest w ścianie.

---------------
        Karpacz
      • moje-4-katy Re: Czarne plamki na panelach PCV 05.12.11, 13:26
        Witaj butterfly130 miałem identyczny problem, wg mnie w Twoim mieszkaniu pojawił się grzyb, na moim blogu pod tym adresem znajdziesz parę wskazówek jak pozbyć się problemu.

moje-4-katy.blogspot.com/2011/12/problem-z-grzybem-w-mieszkaniu.html
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka