ciotka_od_wuja_zdzicha 07.12.11, 15:57 Co myslicie o takiej koncepcji? Dom piętrowy z płaskim dachem, garaz w piwnicy dlatego boczna klatka schodowa. fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lh/pe/bzea/t2Adbl5035BshBxKIX.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: vvv Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane IP: *.ists.pl 07.12.11, 17:25 Żeby wejść na piętro trzeba wparować do salonu - jak dla mnie to bezsensowne rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane 07.12.11, 22:03 Mamy bardzo ograniczona powierzchnię zabudowy, a dól domu chcemy duzy , musieliśmy bardzo ograniczyć ciąg komunikacyjny. Uparłam się na proste schody i cięzko je w inny sposób wcisnąć. Zakładamy, ze większość czasu będziemy spędzac w salonie, wiec wejscie na górę z salonu, kuchni wydaje nam się najwygodniejsze, goście z tych schodów nie będą raczej korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
sorger Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane 08.12.11, 12:29 Osobiście dziwią mnie też dwie sypialnie "małżeńskie". Jak rozumiem macie dorosłego dzieciaka albo zamieszkacie w więcej osób/rodzin? Jak wyżej - dla kogo ten dom? Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane 08.12.11, 18:34 druga sypialnia będzie sypialnią gościnną Odpowiedz Link Zgłoś
sorger Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane 09.12.11, 15:46 W takim razie w pomieszczeniu na prawo od sypialni gościnnej zrobił bym jeszcze małą łazienkę. Poza tym fajnie - mi się podoba. Tylko po co dwa sedesy w tej łazience na górze. Jeszcze nie widziałem, żeby ktoś z kimś wspólnie ... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane 09.12.11, 18:38 ... bo to zapewne nie sa dwa sedesy a sedes i bidet-super sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane 11.12.11, 21:14 Kolejna łazienka podwyzsza koszty i wiecej do sprzatania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane IP: *.ists.pl 09.12.11, 22:54 ale goście nie mieli korzystać ze schodów? i tak jak radził 2-qwerty odwróć bieg schodów, bardziej naturane będzie wchodzenie schodzenie z piętra w okolicy wejścia do domu a nie drałowanie do salonu, salon to w końcu nie korytarz :), Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowalska Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.11, 18:15 20 stopni w jednym biegu? Dla kogo ten dom? Schody z salonu i nad stołem w kuchni- co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2-qwerty Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.11, 18:53 Wydaje mi się,że rysunki były wykonane przez inwestora do rozmów z projektantem bo jak na amatora są super a jak na projektanta to słabo. Koncepcja ok do dopracowania przrez projektanta i dopiero wtedy wyjdą pytania problemy z którymi należy się uporać.1) schody z piwnicy tak jak teraz są narysowane to nie da się po nich wejść bo musi być podest.2) garderoba przy wejściu: jakiej wielkości okna bo szafy i okna do dopracowania3) pomieszczenie z oknem pomiędzy wc a gabinetem: co tam ma być bo na razie mozna wejśc i zamknąć za sobą drzwi 4) schody na piętro: wedle gustu ale ja chyba zrobiłabym odwrotny bieg Piętro. niby ok drobiazgi ale to wyjdzie przy rozrysowaniu w skali z wymiarami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowalska Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 20:37 Gość portalu: 2-qwerty napisał(a): > Wydaje mi się,że rysunki były wykonane przez inwestora do rozmów z projektantem > bo jak na amatora są super a jak na projektanta to słabo. Chyba masz rację. też tak pomyślałam widząc te schody do piwnicy,a i kominy z parteru nie mają kontynuacji na piętrze. Widać sporo miejsca, ale wciąż nie wiadomo dla ilu osób ma być dom. Dwie kuchnie czy na górze to jakieś pomieszczenie gospodarcze??Co z kotłownią, w piwnicy? Największym zgrzytem są dla mnie schody, jeden długi bieg bez spocznika, a do tego wychodzą z salonu, ale jak pisałam, co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane 11.12.11, 21:12 Roboczą koncepcje robiłam z koleżanką architektem. Wiem, ze schody do piwnicy w takiej postaci nie moga byc, niestety program w którym to przerysowywałam z kartki, nie daje możliwości wstawienia innych schodów ;). O kominie w rogu tez wiem :) Dom dla 3 osób. Na górze jest pralnia. Dom będzie ogrzewany PC, pomieszczenie gospodarcze będzie w piwnicy. Schody takie chcę mieć, to było główne założenie koncepcji. W większości nowych domów, które widziałam, są schody bez spocznika, chodziłam po takich schodach, dla mnie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane 11.12.11, 21:18 Okna w garderobie i łazience na parterze będą długie, pod sufitem. Małe pomieszczenie na koncu korytarza bedzie dla psa. Odpowiedz Link Zgłoś
poznaniak32 Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane 17.02.12, 19:25 Zgodziłbym się z powyższymi uwagami. Dodatkowo - jak dla mnie jest zbyt duża odległość między jadalnią a kuchnią. Z drugiej strony miejsce do szybkich posiłków jest w kuchni więc może nie będzie tak źle... Odpowiedz Link Zgłoś
velluto Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane 11.12.11, 12:50 Przerobiłabym lewy narożnik parteru, po co tyle zakamarków, jakieś dziwne powycinane pomieszczonka.... zlikwidowałabym zupełnie bezsensowny korytarzyk, łazienkę przesunęłabym na miejsce garderoby (?) a garderobę łącząc z tym malutkim pokoiczkiem, powiększając dodatkowo o przestrzeń korytarzyka. Szafę podręczną macie w przedpokoju, wystarczy na aktualnie noszone okrycia. Dla mnie bezsensowna jest też ścianka oddzielająca kuchnię od salonu, otwarta przestrzeń nadaje "powietrza", nie wiem jakie są wymiary tych pomieszczeń, bo co innego jeśli jadalnia z salonem ma 80 metrów, a co innego jeśli 30. Schody pośrodku zabierają przestrzeń, nie odcinałabym jej dodatkowo ścianką do kuchni. Po co ta dziura pod oknem? Ogólnie dużo przestrzeni sztucznie pozamykanej, niepotrzebnie odciętej ściankami (szczególnie nieporęczna jest ta ta vis a vis drzwi) Dla ilu osob jest ten dom? Czy na piętrze jest druga kuchnia? Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane 11.12.11, 20:59 Dzieki za uwagi :) To malutkie pomieszczenie, to jest miejsca dla psa (2 m2), bo nie wyobrazam sobie, żeby miski stały w kuchni. Nie chcę tez, zeby wejście do łazienki było widoczne. Scianka w salonie ma oddzielać kuchnię od salonu, zasłaniac płytę i garnki na niej. Salon z jadalnią na 56m2. Co do ścianki vis-a-vis wejscia - zgadzam się, tez mi się nie podoba i myslę co z tym zrobic. Nie wiem jaka dziure pod oknem masz na mysli. Dom dla 3 osób. Na piętrze w prawym rogu jest pralnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Schody w salonie :) 12.12.11, 10:44 jeden z moich ulubionych projektów www.mabeslor.com/mountain-chalet-house-plan-in-quebec-canada/ a tu jeszcze kilka domów ze schodami w salonie, jak widac powszechnie się takie rozwiazanie stosuje archnewhome.com/contemporary-house-design/haack-house-by-4d-arquitetura/attachment/linear-glass-ladder-haack-house-by-4d-arquitetura archnewhome.com/residence-house-design/airy-and-bright-house-tan-residence-by-chrystalline-artchitect/attachment/hanging-void-television-tan-residence-by-chrystalline-artchitect Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Schody w salonie :) IP: *.ists.pl 12.12.11, 23:02 No, nie powiedział bym, że W ale raczej OBOK. Może najbardziej W to w pierszym linku, chociaż i tam dojście do schodów jest boczkiem przy ścianie, bezkolizyjnie z salonem. ps. Teraz już wiem dlaczego masz na dole całą ścianę ze szkła - Kanady Ci się zachciało ;) Tylko czy widoki za oknem są tego warte? Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Schody w salonie :) 13.12.11, 07:52 Gość portalu: vvv napisał(a): > ps. Teraz już wiem dlaczego masz na dole całą ścianę ze szkła - Kanady Ci się z > achciało ;) > Tylko czy widoki za oknem są tego warte? Widoki warte duzych okien, działka leśna w otulinie Mazowieckiego Parku Krajobrazowego - zero sąsiadów z tyłu i z boków domu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Schody w salonie :) IP: *.ists.pl 13.12.11, 18:58 Sąsiad, jaki by nie był to jednak jest przydatny szczególnie na odludziu. A jak z pozwoleniem na budowę na takiej działce leśnej - już masz? Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Schody w salonie :) 18.12.11, 11:58 Mam pozwoenie na budowe, ale na inny projekt. Muszę zrobic projekt zamienny. Odpowiedz Link Zgłoś
cromwellinzynier Rada bezcenna 12.12.11, 12:09 Wiecie co nic tak naprawdę nie wiecie o budowlance. Liczę się tylko ja , człowiek , który zna się na prawie wszystkim jeśli chodzi o budownictwo, remonty , ludzie musicie sobie uzmysłowić jedną podstawową rzecz, większość firm na świecie to oszuści sprzedający wam badziew, moja dewiza jest prosta, wystarczy używać do każdej niemal pracy budowlanej- lakier szkutniczy jest idelany , to perpetum mobile - fundament każdego materiału budowlanego, dla tego warto go dodawać wszedzie i zawsze, wszytsko z nim działa a bez niego nic:) Pozdarwiam was wasz cromwell www.cromwell.blog.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
yasminuml Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane 13.12.11, 15:11 Mi się pomysł z schodami bardzo podoba. Lubię takie projekty domów, które są oderwane od tych tradycyjnie budowanych. Ja niestety nie mam znajomej projektanki :( swój dom marzeń znalazłam na projekty domów murator Wiem, że dwie łazienki to duża wygoda, ale rezygnując z jednej możnabyłoby zykać cenne miejsce, dzięki któremu jakoś tej bezsensownej ściance w korytarzu możnabyłoy zapobiec... Odpowiedz Link Zgłoś
pb-81 Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane 16.12.11, 22:39 Wydaje mi się że ten www.najciekawszeprojekty.pl/projekt/df-958/domo-01-d jest sporo podobieństw do twojej koncepcji. Inaczej zostały rozwiązane schody, moim zdaniem korzystniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane 18.12.11, 12:00 Rzeczywiście bardzo podobny :))) Powierzchnia prawie o połowe mniejsza, kuchnia klitka, brak zaplecza, brak garazu... Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Jeszcze jedna próba :) 14.02.12, 10:55 moze tak lepiej? fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lh/pe/bzea/fqz6A2RF1yoSDEznrX.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Jeszcze jedna próba :) IP: *.ists.pl 16.02.12, 14:44 Jak dla mnie to tak jest lepiej. Pod schodami masz jeszcze trochę salonu. Może trochę za dużo okien ale to już kwstia gustu i zasobności kieszeniu Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jeszcze jedna próba :) 16.02.12, 15:56 Lepiej, ale na górze zrobiłabym jednak wejście do garderoby nie z sypialni, ale z korytarza, a do łazienki przez tę małą kuchnię, zlew daj pod oknem. Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Jeszcze jedna próba :) 17.02.12, 08:59 na piętrze jest pralnia, nie mała kuchnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane IP: *.warszawa.mm.pl 17.02.12, 11:42 Przede wszystkim schody za długie. Powinien być spocznik, lub chociaż jakiś zabieg. Dom mało funkcjonalny. Wywal łazienkę i garderobę - tam zrób normalną klatkę schodową fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lh/pe/bzea/fqz6A2RF1yoSDEznrX.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane 23.02.12, 22:49 dzięki za uwagi, pracuję i juz cos chyba wykombinowałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
olaskwarka Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane 17.02.12, 17:46 Witam, jestem studentką SGH warszawie i piszę pracę licencjacką na temat popularności kołder i poduszek jedwabnych w Polsce. Do mojej pracy potrzebuję waszej pomocy! Proszę o pomoc przy wypełnianiu ankiety - zajmie to około 3 min i jest całkiem przyjemne :) Link do ankiety: www.surveygizmo.com/s3/787635/Ko-dry-i-poduszki Z góry dziękuję! Każda ankieta przybliża mnie do sukcesu, jakim będzie napisanie pracy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Koncepcja domu - uwagi mile widziane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.12, 10:25 ????????????????????????/ Jakie kołdry? Jakie poduszki? Co to ma wspólnego z tym tematem?8-] Odpowiedz Link Zgłoś