Gość: kuba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.12, 22:45 Mam pytanie do budowlańców - chcę w lazience zamówić bezfugowe polożenie glazury. Czy każda glazura do tego się nadaje, bo słyszałam, że nie każda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jar.os Re: glazura bez fug 23.08.12, 08:18 Nie ma czegoś takiego jak glazura bez fug , fuga zawsze musi być , choćby minimalna... Odpowiedz Link Zgłoś
andre83x Re: glazura bez fug 23.08.12, 13:23 Ostatnio pojawiła się takie pojęcie jak kładzenie płytek bez fug. Trzeba jednak pamiętać, że płytka płytce nierówna nawet jeśli jest to gatunek I. Poza tym glazurnik, który będzie to kładł musi być nie lada szpecem. Ja jestem i raczej będę zwolennikiem tradycyjnego kładzenia płytek z fugami. Można przecież zrobić fugę na 1-2 mm (sam kładę na 3 mm). Fuga jest też po to żeby zabezpieczyć szczeliny między płytkami przed różnego rodzaju pasożytami. Szczelina zawsze będzie, nawet jeśli położysz płytkę przy płytce. Radzę zrezygnować z tego pomysłu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mm1501 Re: glazura bez fug 24.08.12, 09:24 tez radze zrezygnować z tego pomysłu. Kupiliśmy bardzo grube i duże płytki które trzeba było połozyć na bardzo cienką1-milimetrową fugę. na początku wygladało ładnie. Teraz po 3 latach tragedia. porobiły sie dziury, płytki przenoszą obciążenia zamiast fug i nie leża już równolegle, niektóre narożniki zaczeły odstawac od poziom. Moi "fachowcy" świetnie ułozyli "zwykłe" płytki ale z tym sobie nie poradzili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: glazura bez fug IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.12, 19:21 No wlaśnie, a ja widuję te płytki w domku znajomych budowanym z 8-10 lat temu. Płytki są duże zagraniczne i raczej mocno drogie, wyglada to super, zero kłopotu z czyszczeniem fug, co gospodyni ciągle podkreśla, a mają 2 spore łazienki. Ale faktycznie zrezygnuję z bezfugowości bo kupiliśmy zwykle płytki. Odpowiedz Link Zgłoś