Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

odśnieżanie

IP: *.petrus.pl 20.02.05, 12:50
    Jak wyglada w świetle przepisów obowiązek odśnieżania chodnika przy posesji??
    Ile metrow od granicy działki właściciel jest zobowiazany odśnieżać?
    Ponieważ nawet zwracający uwagę strażnik miejski nie był zorientowany, to
    chyba nie jest to zawsze takie oczywiste. Wiem,że w razie nieszczęśliwego
    upadku przechodnia właściciel odpowiada, zależy mi więc na poważnej odpowiedzi
    znajacego sprawę. Dziękuję.
    Obserwuj wątek
      • zniwiarka Re: odśnieżanie 20.02.05, 17:25
        własciciel jest zobowiązany do odśnieżenia chodnika wzdłuż swojej posesji. Za
        jezdnie, drogi i mosty odpowiada miasto.
        Mozna sie ubezpieczyc od odpowiedzialności cywilnej od wypadków osób trzecich.
        Takie ubezpieczenie płaci się przy ubezpieczeniu domu. To ok.50 zł, a śpi się
        spokojnie. Bardzo polecam
        • Gość: Dag Re: odśnieżanie IP: *.petrus.pl 20.02.05, 18:27
          Chyba niezbyt precyzyjnie sformułowałam pytanie. Za moim płotem jest działka
          gminna w kształcie trójkąta, więc płot nie jest bezpośredno przy chodniku,
          najblizej 2 metry. W tej sytuacji uważam, że to gmina ma obowiązek odśnieżania,
          a nie właściciel do którego nieruchomości nie przylega pieszy trakt. Czy mam
          rację??
          • Gość: mif Re: odśnieżanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 00:47
            Niestety do Ciebie należy odśnieżanie chodnika wzdłuż gminnego. Mam podobny
            problem. Nie ma wprawdzie chodnika, tylko droga lokalna, ale od osi jezdni, po
            mojej stronie staram się zgarnąć śnieg i posypać piaskiem ścieżkę, przynajmniej
            szerokości 1 metra. I nawet zacząłem te prace lubić.
            W porywach odśnieżania mam czarny asfalt, bez deka soli. :)
            • annb Re: odśnieżanie 22.02.05, 08:53
              mif ale twoja działka sąsiaduje z drogą gminną
              a w powyzszym przypadku działak nie sasiaduje z chodnikiem
              • Gość: mif Re: odśnieżanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 09:16
                Między drogą gminną, a moim płotem jest pas 7 m działki gminnej :)
                • kropka Re: odśnieżanie 22.02.05, 10:57
                  to niech się wypchają i sami odśnieżają.
                  W przepisach jest wyraźnie napisane: odpowiadasz na chodnik WZDŁUŻ SWOJEJ
                  POSESJI. Koniec i kropka.
                  Jak będę miała wolną chwilę, to poszukam i dam Ci link
                  • Gość: Michał Re: odśnieżanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 21:01
                    W ogóle powinni wszystko sami odśnieżać - takie prawo to przerzucanie swoich
                    obowiązków na ludzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka