Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

plyta ceramiczna z sensorami (dotykowymi)

IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 15.07.02, 10:54
    Moze to nie jest zadna super nowosc, ale szukajac mebli do kuchni znalezlismy
    wlasnie plyte ceramiczna z sensorami umieszczonymi na plycie (nie ma pokretel
    do wlaczania i regulacji temp.) Czy ktos z Was ma taka plyte? czy to jest
    wygodne? czy te sensory sie nie nagrzewaja? czy nie ma ryzyka poparzenia? a
    co, gdy np. kipi i bucha? czy nie lepsze sa tradycyjne pokretla?
    bo ja nie wiem... :-)))
    pozdrowienia,
    Koralik
    Obserwuj wątek
      • Gość: Doki Re: plyta ceramiczna z sensorami (dotykowymi) IP: *.adsl.powered-by.skynet.be 15.07.02, 20:59
        Ja mysle, ze zadales bardzo sensowne pytania. Te wszystkie nowosci przychodza z
        Zachodu (skadinad zgnilego), gdzie kuchnia moze byc mikroskopijna, bo
        najciezsza praca, ktora sie tam wykonuje to podgrzanie lasagne na 8 osob.
        A tak powaznie: faktem jest, ze stopniowo inaczej zyjemy. "Buchac" nic nie ma
        prawa, bo odeszly te czasy, gdy na kuchni gotowalo sie cwierc cielaka (pamietam
        te sceny w stanie wojennym). Taka plyta, o jakiej mowisz, wyglada ladnie i
        latwo ja utrzymac no i powiedz kiedy ostatnio gotowales gar bigosu na 18 luda?
        Dlatego wlasnie dalem sie namowic na ceramiczna plyte gazowa do naszej kuchni
        (o elektryce raczej mowy nie ma: jednak czasem gotujemy, a plyta z prawdziwego
        zdarzenia (szesciopalnikowka typu amerykanskiego) juz nam niepotrzebna).
        Wniosek: jesli masz tylko 2 dzieci, a plyta ci sie podoba, no i chcesz za ten
        extras placic: wal jak w dym. W innym wypadku: sprawdzone technologie sa
        wlasnie takie: sprawdzone.
      • Gość: Misza1 Re: plyta ceramiczna z sensorami (dotykowymi) IP: 213.158.197.* 16.07.02, 11:56
        Ja mam płytę ceramiczną - ale z pokrętłami wbudowanymi w szafce poniżej.
        Obecnie przeprowadzam się do nowego mieszkania i też stoję przed decyzją jaką
        płytę kupić.
        Na pewno nie będzie to jednak taka płyta , o której wspominasz - ze sterowaniem
        sensorowym, dlaczego ?

1. Tak czy inaczej płyta się brudzi podczas gotowania i smażenia więc będziesz
        maczać palce w kropelkach tłuszczu/wody
        2. Jeżeli jesteś estetką - to będą ci przeszkadzały pozostawione odciski
        palców na płycie

3. Kiedy zdarzy się , że wyleje ci się coś na płytę ( np. woda z gotujących
        się ziemniaków - a kto ich w polsce nie je) to tym bardziej nerwowe maczanie
        palcami we wrzątku aby zdusić ogień nie należy także do przyjemności.

4. Wydaje mi się ,że cena takich urządzeń jest o wiele wyższa niż płyty z
        normalnymi sterownikami.

5 . Czasami może zdarzyć się sytuacją , że prosisz dziecko ( no , może nie
        dwuletnie) aby zgasiło "palenisko" - i w przypadku płyty sensorowej miałbym
        obawy , czy przypadkiem nie dotknie ręką do gorącego garnka.

Pozdr
        • Gość: Virgin Re: plyta ceramiczna z sensorami (dotykowymi) IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 23:22

ALE SIE USMIALEM Z TEGO CO NAPISALA MISZA1, PEWNIE DLATEGO, ZE NIE UZYTKUJE
          TAKIEJ PLYTY. ZANIM NAPISZE PODOBNE BZDURY PROPONUJE CHOCIAZ OGLADNAC W SKLEPIE
          TO O CZYM CHCE PISAC
          Gość portalu: Misza1 napisał(a):

> Ja mam płytę ceramiczną - ale z pokrętłami wbudowanymi w szafce poniżej.
          > Obecnie przeprowadzam się do nowego mieszkania i też stoję przed decyzją jaką
          > płytę kupić.
          > Na pewno nie będzie to jednak taka płyta , o której wspominasz - ze
          sterowaniem
          >
          > sensorowym, dlaczego ?
          >
          > 1. Tak czy inaczej płyta się brudzi podczas gotowania i smażenia więc
          będziesz
          >
          > maczać palce w kropelkach tłuszczu/wody

PO PIERWSZE MIEJSCE Z SENSORAMI USYTUOWANE JEST TAK, ZE NIE DOCIERAJA DO NIEGO
          ZADNE "KROPELKI". PO DRUGIE CZY GOTOWANIE TO CHIRURGIA W GUMOWYCH REKAWICZKACH?
          CZY MOZE PRZYJEMNOSC DOTYKANIA (KROJENIE ETC) PRZYGOTOWYWANEJ POTRAWY?

> 2. Jeżeli jesteś estetką - to będą ci przeszkadzały pozostawione odciski
          > palców na płycie.

TO JUZ JEST TOTALNE PIPRZENIE 3 PO 3. JAKIE ODCISKI ? PLYTA JEST PLYTA I
          JEZELI JUZ MOWIMY O ESTETACH TO NIE MA NIC LATWIEJSZEGO W UTRZYMANIU CZYSTOSCI
          NIZ PLYTA. NIE CHODZI MI O ODCISKI PONIEWAZ ICH W OGOLE NIE WIDAC ALE O RESZTKI
          ZYWNOSCI. PODKRESLAM - KOLEJNA BZDURA !!!!!!
          >
          > 3. Kiedy zdarzy się , że wyleje ci się coś na płytę ( np. woda z gotujących
          > się ziemniaków - a kto ich w polsce nie je) to tym bardziej nerwowe maczanie
          > palcami we wrzątku aby zdusić ogień nie należy także do przyjemności.

> HA, HA. CZY MISZA1 MYSLISZ, ZE PROJEKTANCI KUCHNI TO KOMPLETNI IGNORANCI I
          NIE WZIELI POD UWAGE, ZE NA KUCHNI OD CZASU DO CZASU COS WYKIPI ? JESZCZE NIGDY
          KIEDY COS WYKIPIALO (A KIPI CZESTO) NIE DOTARLO DO MIEJSCA GDZIE SA SENSORY

> 4. Wydaje mi się ,że cena takich urządzeń jest o wiele wyższa niż płyty z
          > normalnymi sterownikami.

> O PRZEPRASZAM TEGO NIE MOGE ZAKWESTIONOWAC PONIEWAZ MOJA PLYTE MAM OD 3 LAT I
          NIE WIEM JAK SIE MAJA TERAZ CENY. ALE ZWROCCIE UWAGE MISZA NAPISALA "wydaje mi
          sie" OT PROWOKATORKA !
          > 5 . Czasami może zdarzyć się sytuacją , że prosisz dziecko ( no , może nie
          > dwuletnie) aby zgasiło "palenisko" - i w przypadku płyty sensorowej miałbym
          > obawy , czy przypadkiem nie dotknie ręką do gorącego garnka.
          >
          BEZ KOMENTARZA...

POZDRAWIAM I TAKA KUCHNIE POLECAM
          VIRGIN

> Pozdr
      • Gość: blueone Re: plyta ceramiczna z sensorami (dotykowymi) IP: .1.* / *.metalexport.pl 18.07.02, 12:01
        Używam płyty sensorowej od roku i jestem b. zadowolona. Nic mi się nie zalewa,
        a jeśli chodzi o odciski to tak naprawdę płytę trzeba często myć, żeby utrzymać
        ją w dobrym stanie. Polecam płytę z timerem, wtedy automatycznie pole się
        wyłącza po ustawionym czasie, sygnalizując jednocześnie dźwiękiem zakończenie
        gotowania.Doskonałe do gotowania jajek, ziemnaków, jarzyn i wogóle wszystkiego.
        Jestem pewna, że nie chciałabym mieć żadnych pokręteł, które na pewno trudniej
        utrzymać w czystości niż gładkie pole z sensorami.
        Życzę udanych zakupów i pozdrawiam.
      • Gość: clip Zaleta tego rozwiazania jest ... IP: 2.4.STABLE* / 170.205.220.* 18.07.02, 12:28
        .. to ze mozna zamontowac plyte grzewcza w innym miejscu niz piekarnik na
        dole! Bywaja piekarniki w szafkach wyzszych niz typowe ( nie trzeba sie
        schylac) i wtedy instaluje sie ta plyte na innej szafce. Mozna tez zalozyc
        plyte wogole bez piekarnika .. a wiec jak sie komu podoba.
        Pola kontaktowe naszego pieca NIE nagrzewaja sie . A elektronika czowa juz nad
        tym aby nie bylo "falszywych" zmian nastawiena np: przez cos co nakapalo .
        Zaleta jest "centralny wylacznik" ktory zalacza stand by . Wiec po gotowaniu
        nie sprawdza sie jakie palniki jeszcze grzeja ..tylko nakliknac na jeden ..i
        WSZYSTKIE palniki juz 100% wylaczone. ( male ,ale cieszy)

Co do dziecka i pieca z plyta... to tylko wydaje mi sie ze dzieci trzyma sie
        zasadniczo od WSZYSTKICH rodzajow plyt i rodzajow piekarnika w bezpiecznej
        odleglosci .

Jedyna znana mi wada tego rodzaju plyty . (U znajomych sie to stalo!)
        to fakt ze jesli cos wykipi to ..nie ma gdzie splynac i jest na tym poziomie co
        i plyty . U znajomych wylalo sie troche tluszczu ktory sie po chwili zapalil.
        A plomienie dochodzac do wyciagarki zapachow zapalily filtry w wyciagarce.
        Dzieki szybkiej reakcjii pana domu skonczylo sie na spalonym wyciagaczu
        wlacznie z okopconymi rurami az do wlotu do sciany ( bo to byly tez plastikowe
        rury)

Tak wiec zwracac na to uwage ..

Pozdrawiam
      • Gość: koralik jeszcze jedno pytanko :-) IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 24.07.02, 08:47
        Dziekuje za odpowiedzi - juz sie prawie zdecydowalismy.
        Powiedzcie mi prosze jeszcze jedno: na jakiej zasadzie dzialaja te sensory?
        na dotyk? na podczerwien? co sie stanie, gdy postawie na nich np. cieply
        garnek? a co, gdy zimny? czy nigdy Wam sie nie wlaczyla kuchenka przez
        przypadek?
        niestety pan w salonie z meblami nie potrafi nam odpowiedziec na te pytania...

Koralik
        • Gość: kaa1 Re: jeszcze jedno pytanko :-) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.07.02, 10:50
          Gość portalu: koralik napisał(a):

> Powiedzcie mi prosze jeszcze jedno: na jakiej zasadzie dzialaja te sensory?
          > na dotyk? na podczerwien? co sie stanie, gdy postawie na nich np. cieply
          > garnek? a co, gdy zimny? czy nigdy Wam sie nie wlaczyla kuchenka przez
          > przypadek?

mam plyte sensorowa whirpool
          sensory dzialaja na dotyk (delikatny) i przy wycieraniu
          szmatka zdarza sie ze wlacze plyte - to nie znaczy jednak,
          ze zaczyna wszystko dzialac,bo musialabym nacisnac jeszcze sensor
          odpowiedniego"palnika" i ustawic grzanie

gdy 1.nie wybiore palnika i 2.nie ustawie temperatury(mocy od 1-9)
          to wszystko samo sie po chwili wylacza

powierzchnia, poza obszarem kolek, na ktorych sie cos
          aktualnie gotuje jest zimna i cieple kolka nie rozgrzewaja calej plyty

w rejonie sensorow, ktorych jest chyba 8 albo 6 - nie pamietam
          na pewno nie powinno sie niczego stawiac,
          chociazby dlatego, zeby z nich latwo korzystac
      • Gość: Virgin Re: plyta ceramiczna z sensorami (dotykowymi) IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.02, 19:58

Jescze nigdy nie przyszło mi do głowy postawic garnka na sensorach ale dzisiaj
        dla Ciebie spróbuję. Sensory działają chyba na dotyk ( a może ciepło palca ?)
        W każdym bądź razie nie trzeba używać siły (przyciskać)

virgin
        • bukowski27 koralik 25.07.02, 08:58
          jak juz kupisz i sie zapoznasz i wyrobisz sobie opinie, to daj znac jak to sie
          ma do twoich oczekiwan... tez mysle o takiej plycie.
          • koralik27 bukowski! 25.07.02, 09:16
            ale to moze troche potrwac... interesowac sie bedzie nadal moje zdanie
            powiedzmy we wrzesniu?
            na razie poczekajmy razem na posta od virgin :-)))

milego dnia,
            Koralik
            • bukowski27 koralik 25.07.02, 13:07
              nawet w pazdzierniku bedzie nie intersowalo... masz jakis konkretny model na
              oku?
              • Gość: koralik AMICA? IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 25.07.02, 14:02
                myslelismy sie wybrac do Wronek, by zakupic Amice po cenach producenta :-)
                ale sprawa jest jeszcze do rozwazenia z kalkulatorem w reku: co i gdzie i za ile

czekam niecierpliwie na wynik eksperymentu Virgina :-)))

Koralik
                • Gość: noras Re: AMICA? IP: 2.2.STABLE* / 212.244.59.* 25.07.02, 18:13
                  Broń Cię Panie Boże przed Amicą. Mam ich płytę gazową (kupioną z założeniem, że
                  jest to tak proste, że się spierniczyć nie może), oraz pralkę. Pralka wyje jak
                  potępieniec, serwis (dwa różne) mówi, że tak ma być, bo to Amica; płyta -
                  iskrowniki działają jak chcą (jak nie chcą to nie działają), czasem zapala,
                  czasem nie. Serwisant stwierdził, że Amica robi sprzęt na starych licencjach z
                  zachodu, które dostaje za darmo.
                  • bukowski27 chyba gorenje pininfarina... 26.07.02, 08:50
                    ale byc moze tez bosch... moja lepsza polowa zdecydowana jest na gorenje... z
                    piekarnikiem jakies ok. 3.500 PLN kosztuje... przy czym piekarnik moze byc
                    zabudowany slupkowo (znaczy sie nie pod plyta ale gdzies z boku)...

moze ma ktos cos ze sprzetu boscha?
                    • koralik27 AMICA vs BOSCH 26.07.02, 11:29
                      kuchenki AMICA maja dobra opinie, moze tylko zapalacz w pokretle lubi nie
                      dzialac, ale to juz trzeba miec pecha, by trafic akurat na taki egzemplarz
                      co do pralek, lodowek i zmywarek AMICA to nalezy trzymac sie od nich z daleka
                      (a sprzedawcy nie maja przeciez obowiazku informowania klienta zdecydowanego na
                      zakup pralki AMICA, ze nie jest to sprzet najwyzszej jakosci, ale mozna sie juz
                      tego dowiedziec np. od sprzedawcy z salonu mebli kuchennych), bo AMICA nigdy
                      nie robila przeciez lodowek czy pralek i nie ma zupelnie doswiadczenia w tego
                      typu sprzecie, choc mogloby sie wydawac, ze AGD to AGD :-), ale nic z tego...
                      chyba nie musimy tu wietrzyc spisku o przestarzalych technologiach jesli mowimy
                      tu o plytach ceramicznych ze sterowaniem dotykowym
                      wizualnie sprzet jest rowniez mily, im milszy dla oka, tym mniej przyjazny dla
                      kieszeni :-(
                      o Boschu potrafie powiedziec tylko tyle, ze moja mama ma pralke BOSCHa juz
                      ladnych pare lat i dziala bardzo, ale to bardzo poprawnie i nigdy sie nie
                      psuje, no i w mieszkaniu, ktore wynajmujemy tez jest pralka BOSCH, tyle ze
                      chyba najtanszy model i absolutnie mi nie odpowiada

Koralik

• dlugopis Re: AMICA vs BOSCH 26.07.02, 14:37
                        Witam
                        Mamy plyte ceramiczna Amica od 2 lat. Powodem wybrania tej firmy bylo to, ze
                        tylko Amica i Electrolux mialy plyty bez zewnetrznej ramki. W czasie kiedy
                        kupowalismy plyte dosyc dokladnie zglebilem ten temat. Nie zwracajcie prawie
                        uwagi na producenta, o ile nie jest to zupelnie nieznana firma. Jezeli sie
                        dokladnie przyjrzycie plytom to okaze sie , iz wszystkie pochodza one z firmy
                        chyba Schott. Zarowno Bosch, Siemens, Amica, Electrolux , Whirlpool. Logo firmy
                        widac czesto tylko pod swiatlo.
                        Co do obslugi. Sensorow sie nie przyciska, nacisk nic nie daje, wystarczy
                        przylozyc palec. Polozenie jakiegokolwiek przedmiotu na sensorach sterujacych
                        powoduje alarm, ale nie powoduje jakiegokolwiek sterowania. Odnosze wrazenie,
                        ze stosowany jest czujnik swiatla na sensorze i dokola, czyli musi byc
                        przesloniete pole sensora i odslonieta powierzchnia wokolo.
                        Sa dwa tryby pracy palnika. Stale ustawienie na zadana temperature , oraz wjazd
                        na max i po dojsciu do gotowania zejscie na zadana temperature (najwygodniejsza
                        rzecz pod sloncem). Uzupelnienie tego timerem daje calkowity komfort.
                        Nastepna sprawa to czystosc. Szybkie i bezproblemowe mycie. Jedyna rzecza ,
                        ktora sprawia klopoty sa porozlewane slodkie rzeczy, do ich usuniecia potrzeba
                        juz mleczka do plyt (obecnie chyba juz w kazdym sklepie).
                        Dodatkowo chcialbym zwrocic uwage, ze warto miec w domu trzy fazy dla plyty
                        ceramicznej, gdyz wtenczas ma najwieksza sprawnosc - tak jest napisane w
                        instrukcji.
                        Za prad placimy okolo 50 pln za miesiac przy 2 osobach i 70 m2 mieszkania i
                        plycie ceramicznej (obiady prawie co dzien).
                        Polecam

Pozdrowionka

• koralik27 Re: AMICA vs BOSCH 26.07.02, 14:50
                          Dlugopis, jak ja Ci dziekuje za odpowiedz!!!
                          tak, Amica bez ramki!
                          pod ramke na pewno wlaza okruchy i nie ma ich potem jak wydlubac

milego weekendu

Koralik
                          • dlugopis Re: AMICA vs BOSCH 26.07.02, 15:01
                            Milego weekendu
                            To moja kobieta wymyslila, ze bez ramki, aby nie bawic sie z wydlubywaniem
                            brudu ze szczelin.

Pozdrowionka
      • Gość: Virgin Re: plyta ceramiczna z sensorami (dotykowymi) IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.02, 19:52

bardzo Was przepraszam zupelnie zapomnialem o eksperymencie zaraz lece do
        kuchni !
      • Gość: Virgin Re: plyta ceramiczna z sensorami (dotykowymi) IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.02, 01:17

Czesc !

Wiec srawdzilem (sorry dzisiaj moja zona ma imieniny i jestem troche
        wstawiony) probowalem stawiac zimny i goracy garnek na sensory. Na zimny
        zupelnie nie reaguja natomniast na cieply plyta reaguje zupelnym wylaczeniem.
        Natomaist nie włacza sie sama.
        Kuchnia o ktorej pisze jest u moich tesciow. Natomiast do swojego domu wybralem
        najnowasza Amice linie Prestige. Ma m.in. potrojne pole grzewcze, full wypas
        piekarnik i jest bez ramek. Jak wyprobuje ja we wrzesniu to napisze kilka niusów
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka