Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

chcę budować

IP: *.lodz.msk.pl 29.10.05, 23:57
    Waham się: dom z bali czy z cegieł/tym podobnych. Muszę się na coś
    zdecydować. Podobno domy z bali szybko stygną po wyłączeniu ogrzewania. Czy
    rzeczywiście nie trzeba docieplać powyżej 23 cm? Czy można polegać na naszych
    góralach (niewyschnięte drewno???), Mam ograniczone finanse - co będzie
    taniej!? Kusi mnie bo ma być szybko i bez tynkowania itp. A jak jest
    faktycznie?
    Jeżeli ktoś ma doświadczenia, proszę o radę
    Obserwuj wątek
      • pawel1803 Re: chcę budować 30.10.05, 00:08

A rozważałaś dom szkieletowy? czyli tzw. kanadyjczyk?
        buduje się szybko i przyjemnie, a jest bardzo ciepły i energooszczędny - co przy
        drożejących nośnikach energii nie jest bez znaczenia.
        Ja jestem sceptycznie nastawiony do domu z bali - ale zastrzegam się , że to
        tylko moje wrażenie, nie poparte jakimiś doświadczeniami...
        • pawel.debe Re: chcę budować 30.10.05, 01:39
          niestety domy drewniane szybko stygna jak wylaczysz ogrzewanie.
          Jesli chcesz budowac tanio to polecam sprawdzony sposob czyli suporeks 24 ca i
          10 czy 15 cm styropianu od zewnatrz. Poza tym dom z bala ladnie wyglada ale max
          10 lat. Potem traci wyglad a po 2 - 3 latach drewno zaczyna pekac pod wplywem
          slonca, deszczu i mrozów. Wiem co mowie bo widzialem ok 5 domow z bala zaraz po
          budowie i po kilku latach
          • pawel1803 Re: chcę budować 30.10.05, 10:24
            pawel.debe napisał:
            > niestety domy drewniane szybko stygna jak wylaczysz ogrzewanie.

To nie jest wada, tylko charakterystyka. Jednocześnie szybko się nagrzewają - a
            to znaczy, że są bardziej podatne na ekonomiczne sterowanie ogrzewaniem np. w
            dzień cieplej, w nocy chłodniej, albo jak wychodzę z domu, wyłączam ogrzewanie
            (po co wydatkować energię, jak nikt z tego nie korzysta??), wracam - włączam i
            SZYBKO mam ciepło (konkretnie - u mnie w domu jak wracam to mam ciepło -
            komfortowo po 10 -15 minutach od momentu powrotu )!
            W domu murowanym bezwładność cieplna jest co najmniej kilugodzinna, a to
            oznacza, że:

1: sterowanie ogrzewaniem jest nieefektywne, bo zanim "dom" zareaguje na np.
            nocne obniżenie temperatury to już jest świt i trzeba temperaturę podnosić
            2: trudniej jest osiągnąć tzw. komfort cieplny - komfort to nie tylko
            temperatura powietrza, ale także promieniowanie murów itd. W domu drewnianym te
            istotne elementy są ze sobą wyrównane, w murowanym - znacznie się rozchodzą..
            oczywiście, jak chcesz efektywnie wykorzystywać ogrzewanie, czyli własne
            pieniądze. Jak masz ich dużo, to można grzać i grzać... i płacić.
            3: z tych także względów jest mniejszy wybór rodzajów ogrzewania w domu
            murowanym - nie ma przecież sensu inwestować w oszczędniejsze ogrzewanie
            poddające się sterowaniu jeśli i tak nie da się z tego korzystać?

Moim zdaniem akurat suporeks jest jednym z gorszych materiałów, ale to moje
            zdanie. Ze styropianem - całkowita zgoda, w każdym murowanym domu jest
            niezbędny.
            Domy z bali budzą moje daleko idące wątpliwości z innych względów - bardziej
            jeśli chodzi o ich konstrukcję i w związku z tym izloacyjności ścian,
            aczkolwiek wygląd też może być bardzo istotny...
            • utalia Re: chcę budować 31.10.05, 11:56
              Piszecie, ze po wylaczeniu ogrzewania dom drewniany szybko stygnie... a w jakim
              celu wylaczac ogrzewanie w okresie grzewczym, czyli zima???? To chyba
              samobojstwo? A skoro tak to im szybciej tym lep9ej chyba?
              A co do kanadyjskich budynkow. Bylam jeszcze kilka miesiecy temu bardzo
              napalona na taki dom ale jakos odstreczyl mnie fakt, ze te wszelkie
              uszczelniacze wkladane pomiedzy szkielte sciany zewnetrznej i wewnetrznej sa w
              (mowiac lapidarnie) w folii.... Wiec trudno tu mowic o domu zdrowym, drewnianym
              skoro tak naprawde folia niweczy to. Nie chce wysuwac tu argumentow osob
              preferujacych domy murowane. Bo dom murowany jest napakowany chemia z
              zalozenia. Niczego sie specjalnego po nim nie spodziewam (przynajmniej ja).
              Natomist po domu kanadyjesxzskim owszem,. A tak chyba nie jest. Poza tym mam
              malo kasy wiec chcialabym to budowac metoda gospodarcza a na metodzie
              kanadyjskiej nie kazdy sie zna. Mozna sie niezle przejechac budujac taki dom
              samemu, lub zawierzajac budowe panu "Zdziskowi", ktory okaze sie, ze o takiej
              budowie ma mniej pojecia ode mnie. Utalia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka