Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Skraplająca się woda

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.10.02, 14:11
    Mam problem, w łazience na kompakcie skrapla się woda.
    Jakie są tego przyczyna
    - zbyt zimna woda
    - za niska temperatura w łazience
    - za wysoka temperatura w łazience
    jak sobie można poradzic z tym problemem.
    Obserwuj wątek
      • Gość: bankroot Re: Skraplająca się woda IP: YAMAHA:* / *.iie.org.mx 23.10.02, 14:38
        Gość portalu: Quest napisał(a):

> Mam problem, w łazience na kompakcie skrapla się woda.
        > Jakie są tego przyczyna
        > - zbyt zimna woda

pośrednio tak, ale trudno, abyś podgrzewał wodę do kibla

> - za niska temperatura w łazience

nie

> - za wysoka temperatura w łazience

pośrednio tak

> jak sobie można poradzic z tym problemem.

przyczyną jest za duża wilgotność powietrza w łazience.
        Wentylacja !

bankroot
        • Gość: skraplacz Re: Skraplająca się woda IP: *.bridge.com 24.10.02, 08:53
          Tylko wentylacja może tu coś pomóc, jeśli w ogóle...
          Kiedyś miałem czeski zbiornik - fabrycznie wyłożony od środka styropianem. Taka
          izolacja załatwia sprawę skutecznie, ale czy coś takiego jest produkowane, nie
          wiem.
          • harwas Re: Skraplająca się woda 25.10.02, 07:33
            Kurka siwa, ale ja mam wentylacje w łazience - co prawda nie okno ale
            wentylator działający przez 3 minuty po każdorazowym zapaleniu światła.
            Wentylator jest podłączony do przewodu kominowego.
            Słyszałem jeszcze, że jak kibelek trochę omszeję od środka (wymaga to niestety
            czasu) to przestanie się skaraplać woda bepośrednio na kompakcie.
            Pzdr. Dzięki za uwagi.
            • Gość: piegus Re: Skraplająca się woda IP: *.gd.pl 25.10.02, 08:40
              a czy masz blisko kompaktu grzejnik lazienkowy?
              • harwas Re: Skraplająca się woda 25.10.02, 12:48
                Napezciwległej ścianie - odległość ok. 2 metrów.
                Jeśli moge wiedziec, co to ma do rzeczy?
                • Gość: piegus Re: Skraplająca się woda IP: *.gd.pl 25.10.02, 14:39
                  a tak tylko pytam... ;)
                  nie, spotkalam sie z czyms takim, ze grzejnik byl blisko kompaktu i zimą zawsze
                  na dolnopłuku skraplala sie woda, wydawalo mi sie, ze jest to spowodowane
                  wlasnie tym, ze cieplo grzejnika + zimna woda w kompakcie powoduje taka
                  reakcje... ale mysle, ze wentylacja ma tu ogromne znaczenie...
                  pozdr
                  • Gość: qwer Re: Skraplająca się woda IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 25.10.02, 14:54
                    no z ta wentylacja to bez przesady - znam łazienki z oknem gdzie sie skrapla
                    woda na kompakcie. Stawiam raczej na bardzo, bardzo zimną wodę i cienkie
                    ścianki kompaktu. reszta to fizyka
                    • Gość: bankroot Re: Skraplająca się woda IP: YAMAHA:* / *.iie.org.mx 25.10.02, 16:16
                      Gość portalu: qwer napisał(a):

> no z ta wentylacja to bez przesady - znam łazienki z oknem gdzie sie skrapla
                      > woda na kompakcie.
                      Chyba to okno jest zamknięte

>Stawiam raczej na bardzo, bardzo zimną wodę i cienkie
                      > ścianki kompaktu. reszta to fizyka

jak Ci się wydaje, skąd bierze się ta woda na zbiorniku z wodą ?
                      odpowiem Ci: z powietrza, które jest w łazience.
                      czy nie miałeś nigdy zaparowanego lustra w łazience po kąpieli (a nie ma ono w
                      środku bardzo zimnej wody)i samo nie jest b. zimne ?

zimna woda w instalacji ma w gruncie rzeczy stałą temperaturę.
                      napisałeś reszta to fizyka, więc prawdopodobnie wiesz o co chodzi
                      • Gość: qwer Re: Skraplająca się woda IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 28.10.02, 15:55
                        Gość portalu: bankroot napisał(a):

> Gość portalu: qwer napisał(a):
                        >
                        > > no z ta wentylacja to bez przesady - znam łazienki z oknem gdzie sie skrap
                        > la
                        > > woda na kompakcie.
                        > Chyba to okno jest zamknięte

> >Stawiam raczej na bardzo, bardzo zimną wodę i cienkie
                        > > ścianki kompaktu. reszta to fizyka
                        >
                        > jak Ci się wydaje, skąd bierze się ta woda na zbiorniku z wodą ?
                        > odpowiem Ci: z powietrza, które jest w łazience.
                        > czy nie miałeś nigdy zaparowanego lustra w łazience po kąpieli (a nie ma ono
                        w
                        >
                        > środku bardzo zimnej wody)i samo nie jest b. zimne ?
                        >
                        > zimna woda w instalacji ma w gruncie rzeczy stałą temperaturę.
                        > napisałeś reszta to fizyka, więc prawdopodobnie wiesz o co chodzi

no właśnie wydaje mi się że wiem ale jakoś tracę pewność żeby zaszło takie
                        zjawisko wydaje mi sie że musi być różnica temperatur i to dość znaczna plus
                        oczywiście dostateczna wilgotność powietrza - w saunie w sumie skrapla się na
                        wszystkim ale najpierw na "najchłodniejszych" bo trzeba powietrze ochłodzić
                        żeby wytrącić parę - to samo zjawisko masz po wyjeciu bardzo zimnej butelki
                        piwa z lodówki i tu można łatwo udowodnić że zależy to od temeratury w skrócie
                        im zimniejszy kompakt tym więcej i szybciej sie na nim pary wytrąci. Takie są
                        moje podstawy do opinni o bardzo zimnej wodzie - nawiasem uwierz mi, że
                        temeratury zimnej wody róźnią się i to znacznie ;). Co do wentylacji to fakt
                        że jest dobra wentylacja nie zmienia wilgotności powietrza bo jak masz na
                        zewnątrz powyżej 80% to mieszanie tego nie daje dramatycznych róźnic... takie
                        są moje domysły jakieś glosy??? Wieczorem zrobie pomiar w swojej łazience ;)
                        • Gość: bankroot Re: Skraplająca się woda IP: YAMAHA:* / *.iie.org.mx 28.10.02, 16:21

to znowu ja.
                          Zgadzam się z tym co piszesz, ale nie do końca.

> no właśnie wydaje mi się że wiem ale jakoś tracę pewność żeby zaszło takie
                          > zjawisko wydaje mi sie że musi być różnica temperatur i to dość znaczna plus
                          > oczywiście dostateczna wilgotność powietrza - w saunie w sumie skrapla się na
                          > wszystkim ale najpierw na "najchłodniejszych" bo trzeba powietrze ochłodzić
                          > żeby wytrącić parę - to samo zjawisko masz po wyjeciu bardzo zimnej butelki
                          > piwa z lodówki i tu można łatwo udowodnić że zależy to od temeratury w
                          skrócie
                          > im zimniejszy kompakt tym więcej i szybciej sie na nim pary wytrąci.

Zależy to od tzw. punktu rosy (nie tylko temperatury ale i wilgotności)

> Takie są moje podstawy do opinni o bardzo zimnej wodzie - nawiasem uwierz mi,
                          że
                          > temeratury zimnej wody róźnią się i to znacznie ;).

najwyżej kilka stopni

>Co do wentylacji to fakt
                          > że jest dobra wentylacja nie zmienia wilgotności powietrza bo jak masz na
                          > zewnątrz powyżej 80% to mieszanie tego nie daje dramatycznych róźnic...

rozmawialiśmy o łazience a nie mieszkaniu.
                          jeśli byłoby tak jak twierdzisz, to klimatyzacja np. w samochodach w czasie
                          deszczu nie pomagałaby w szybkim odparowaniu szyb (na zewnątrz jest przecież
                          baaardzo wilgotno)

> takie są moje domysły jakieś glosy??? Wieczorem zrobie pomiar w swojej
                          łazience ;)

bankroot

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka