Gość: aaaaa IP: 195.116.46.* 31.10.02, 13:20 Zamierzam kupić okap szufladkowy. Poradźcie jakiej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: madeleine666 Re: okap kuchenny - jakiej firmy? IP: *.bphpbk.pl 31.10.02, 14:13 zależy, ile masz kasy. Ja akurat mam kominowy Amiki, jestem b. zadowolona, ale słyszałam, że szufladkowe też są b. dobre, ogólnie rzeczy do kuchni tej firmy są dobre i tanie.Bo pralki są do d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: okap kuchenny - jakiej firmy? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.10.02, 15:31 Gość portalu: madeleine666 napisał(a): > Bo pralki są do d... Lodówki też :-( A polecam Electroluxa. Odpowiedz Link Zgłoś
kilovolt Re: okap kuchenny - jakiej firmy? 31.10.02, 20:04 No właśnie, ja mam zamiar kupić Amici kuchnie do zabudowy, okap i zmywarkę. Ma ktoś jakieś negatywne informację na ten temat? Czy na pewno są ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: okap kuchenny - jakiej firmy? IP: *.acn.waw.pl 31.10.02, 23:12 odradzam ta firme z calego serca!:) bo: 1) mam piekarnik ( do zabudowy) amici... ladnie wyglada fakt (!) ale nic poza tym:( kiepskiej jakosci emalia w srodku:( bylam skapa i kupilam z roznem a nie nawiewem powietrza, wiec kurczak juz mi na czas jakis "przeszedl" - mycie calego, zaswinionego tluszczem piekarnika doprowadzalo mnie do rozpaczy:( jakas firma (nie wiem jaka i zgadywac nie bede) ponoc ma w swojej ofercie takie piekarniki (nazywaja je samoczyszczacymi) ktore latwo sie uzytkuje (podejrzewam ze tluszcz sie ich nie ima:)) 2) mam plyte na gaz (do zabudowy) z metalowym blatem, blokada przeciwwybuchowa, automatycznym zapalaniem i blokada na dzieci:) chyba troche tych zabezpieczen jest za duzo:) ta kuchenka (psia krew!!!) jest najwieksza moja pulapka! jest niewygodna! trzeba chyba ze 2 minuty trzymac jedna reka wcisniety kurek od gazu a druga probowac zmusic zapalarke do zadzialania (zawsze mam wrazenie ze 'pstryka" nie ten palnik co trzeba:)) jak juz mi sie uda podpalic gaz, to dalej trzymam ten wcisniety kurek! (to jest chyba blokada przeciwwybuchowa?), a juz najgorsza jest jakosc tego blatu - porysowalam go gola gabeczka! nie bylo ani okruchow ani najmniejszej szorstkowsci! 3) mam okap szufladkowy - moze on i dobrze ciagnie, moze i jest najtanszy na rynku, ale dlaczego on tak glosno dziala???? wrrr:) 4) tesciowa kupila lodowke... w ciagu 3 miesiecy od kupna wypadla jej uszczelka od zamrazalnika:)) moze i ta amica wyglada.... ale jakosci to ona nie ma:( pozdrawiam:) P.S. u kolegi ogladam co jakis czas Boscha, caly sprzet agd ma wlasnie tej firmy... hmmm... nie ma porownania! elegancja plus jakosc! niewarto oszczedzac na agd!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: okap kuchenny - jakiej firmy? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.11.02, 00:43 >jakas firma (nie wiem jaka i zgadywac nie bede) ponoc ma w swojej ofercie >takie piekarniki (nazywaja je samoczyszczacymi) ktore latwo sie uzytkuje (podejrzewam ze tluszcz sie ich nie ima:)) Bosch ma - a ja mam Boscha :-) > 3) mam okap szufladkowy - moze on i dobrze ciagnie, moze i jest najtanszy na > rynku, ale dlaczego on tak glosno dziala???? wrrr:) Electrolux ma bardzo cichy sprzęt- ja mam okap kominowy, super cichy. > P.S. > u kolegi ogladam co jakis czas Boscha, caly sprzet agd ma wlasnie tej firmy... > hmmm... nie ma porownania! elegancja plus jakosc! niewarto oszczedzac na agd!:) No właśnie :-) Pozdrawiam ala Odpowiedz Link Zgłoś
kilovolt Re: okap kuchenny - jakiej firmy? 01.11.02, 08:54 Zgadzam się, na sprzęcie AGD nie należy oszczedzać, dlatego też jeżeli chodzi o kuchnie to zamierzam kupić sprzęt ze wszystkimi funkcjami. Zresztą kuchnia Amici o której pisałaś nie jest najnowsza. Obecnie ma ona też takie samoczyszczące piekarniki i z myciem nie ma już problemu. Zapalacz gazu jest już w pokrętle i nie trzeba angażować już dwóch rąk. No oczywiście termoobieg, opiekacz, programator cyfrowy itd. No i płyta gazowa ceramiczna. Zatem Amica pod tym względem dorównała Boschowi i chyba jej nie ustępuje. Oczywiście nie wykluczone, że Bosch znowu wymyśli coś nowego i Amica znowu znajdzie się w tyle i na tym chyba polega przewaga Boscha że zawsze jest do przodu, ale Amica co jakiś czas go dogania. Ciekaw jestem czy ktoś użytkuje taką kuchnię Amici jak opisałem? Nie rozeznałem się jeszcze co do okapów i zmywarek tej firmy. Ciekaw jestem czy dużo ustępują np. zmywarkom Boscha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: okap kuchenny - jakiej firmy? IP: 213.77.125.* 04.11.02, 08:31 kilovolt napisał: > Ciekaw jestem czy ktoś użytkuje taką kuchnię Amici jak opisałem? Nie > rozeznałem się jeszcze co do okapów i zmywarek tej firmy. Ciekaw jestem czy > dużo ustępują np. zmywarkom Boscha. Też mam ten problem. Chcę kupić cały sprzet amici. Uzytkuje lodówkę i nie mam problemów już 6 lat. Ciekawe jak ze zmywarką, bo piecyk znajomi sobie chwalą. Sam nie widze sensu przepłacać Boscha, który nie jest i tak robiony w Niemczech. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: okap kuchenny - jakiej firmy? IP: 158.166.10.* 04.11.02, 10:34 kilovolt napisał: > Zgadzam się, na sprzęcie AGD nie należy oszczedzać, dlatego też jeżeli chodzi > o kuchnie to zamierzam kupić sprzęt ze wszystkimi funkcjami. Zresztą kuchnia > Amici o której pisałaś nie jest najnowsza. Obecnie ma ona też takie > samoczyszczące piekarniki i z myciem nie ma już problemu. Zapalacz gazu jest > już w pokrętle i nie trzeba angażować już dwóch rąk. Owszem, zapalacz jest juz w pokretle, ale nadal trzeba trzymac pokretlo co najmniej minute, zeby plomien nie zgasl. A poza tym po roku (dokladnie gdy skonczyla sie gwarancja) w dwoch palnikach zapalacz sie popsul i trzeba wrocic do metody tradycyjnej. No oczywiście termoobieg, > opiekacz, programator cyfrowy itd. No i płyta gazowa ceramiczna. Zatem Amica > pod tym względem dorównała Boschowi i chyba jej nie ustępuje. Oczywiście nie > wykluczone, że Bosch znowu wymyśli coś nowego i Amica znowu znajdzie się w > tyle i na tym chyba polega przewaga Boscha że zawsze jest do przodu, ale Amica > co jakiś czas go dogania. > Ciekaw jestem czy ktoś użytkuje taką kuchnię Amici jak opisałem? Nie > rozeznałem się jeszcze co do okapów i zmywarek tej firmy. Ciekaw jestem czy > dużo ustępują np. zmywarkom Boscha. Odpowiedz Link Zgłoś
kilovolt Re: okap kuchenny - jakiej firmy? 05.11.02, 11:15 Już w miarę rozpoznałem się w sprzęcie i wiem, że kupię kuchnię Amici GH 0202 mająca piekarnik ze wszystkmi funkcjami i udogodnieniami, płytę gazową posiada ceramiczną. Jeśli chodzi o płyty Amici to wiem, że warte polecenia są jedynie ceramiczne. Rodzice niedawno sobie taką kupili i chwalą ją. Co do trzymania kurka to rzeczywiście treba go trochę potrzymać, żeby płomień nie zgasł ale na pewno nie minutę jeżeli się go dobrze rozpracuje. Moja mama potrafi ją wyczuć i trzyma kurek tylko co najwyżej dziesięć sekund, mnie nie zawsze to się udaje ale myślę że z tym nie będzie problemu. Najważniejsze, że nie trzeba angażować dwóch rąk. Co do zmywarki to wiem już, że na pewno nie Amica. W tym nie jest ona jeszcze dobra. Najprawdopodobnie zdecyduje się na Boscha SGI 4365. Model pośredni, nie zbyt ubogi, posiadający trzy temperatury. Jeśli chodzi o okap teleskpowy Amici to zamierzałem wziąć Amici OTB 414 I, ale ma on nie za dużą wydajność tylko 230 m3/h. Zacząłem się rozglądać za jakimś lepszym i początkowo znalazłem Electroluxa EFP 636X o wydajności 520 m3/h i głośności maksymalnej takiej samej jak ten Amici, tyle że ona przy takiej głośności ma wydajność znacznie mniejszą a jak sobie zmniejszę obroty w tym elektroluxie do takiej jak Amica to mi będzie znacznie ciszej chodził. Ale co się mnie w nim nie podobało to to, że ma wysokość prawie 40cm. Natomiast Amica miała tylko 17. Zatem zajmował by mi prawie całą szafkę. Ale natknąłem się na okap Candy CBT 62X, mający wysokość 20 cm a wszystkie parametry prawie takie same jak ten Electrolux, a wydajność nawet trochę większą bo 550 m3/h. Myślę, że to będzie chyba to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: do kilovolta. IP: 213.77.125.* 05.11.02, 11:35 Widzę, że mamy podobne problemy. Tez myślałem nad tym okapem teleskopowym OTB 414 I. Kuchenka GH 0100, zmywarka ZIS 2450 z ukrytym panelem. Dlaczego uważasz zmywarki Amici za niewypał i ile kosztuje Twój Bosch. Mam pytanie, gdzie można poglądać sprzęt do zabudowy. W sklepach sa pojedyncze sztuki i wszystko na zamówienie. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kilovolt Re: do kilovolta. 05.11.02, 13:50 O zmywarkach Amici nie słyszałem wiele opinii, dotychczas nikt ich nie chwalił, jeżeli już ktoś się wypowiadał to raczej nie na plus. Jest to więc dla mnie niewiadoma. Poza tym nie spotkałem jeszcze zmywarki Amici w żadnym sklepie, zatem nie widziałem jej na oczy. Bosch jest firmą sprawdzoną jeśli chodzi o zmywarki. W sklepach rzeczywiście są pojedyncze sztuki tylko, ale to mi wystarczy bo wiem jak taka zmywarka Boscha wygląda. Różne modele nie różnia się raczej wyglądem tylko funkcjami. Zmywarkę wybrałem z katalogu i z opisów które znalazłem w internecie. Sprzęt zamówiłem w internetowej hurtowni ara: www.agdrtv.prv.pl. Ceny w stosunku do warszawskich hurtowni konkurencyjne, a dowóz z wniesieniem z Gostynina do Warszawy tylko 40 zł. Jeśli chodzi np. o model zmywarki którą wybrałem kosztuje ona tam tylko 2189 zł. Do Iwony: okap o którym wspomniałem widziałem w Media Markt, jest oczywiście dostępny we wspomnianym przeze mnie sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: do kilovolta. IP: *.acn.waw.pl 05.11.02, 17:44 Witam. Mam pytanko. Ile wody pobiera Twoja zmywarka?( szukałam strony Boscha, żeby zobaczyć parametry,ale niestety...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: do kilovolta. IP: 213.77.125.* 06.11.02, 07:31 Gość portalu: Ania napisał(a): > Witam. Mam pytanko. Ile wody pobiera Twoja zmywarka?( szukałam strony Boscha, > żeby zobaczyć parametry,ale niestety...:( Właśnie to mnie denerwuje. Bosch nie ma strony www. Inne marki zachodnie tez to olewają. Podoba mi się strona Amici. Nawet jest cennik. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kilovolt Zmywarka 06.11.02, 09:05 Polskiej strony inernetowej Boscha z katalogami rzeczywiście nie ma. Ja przeszukałem inernet i znalazłem w miarę dobrą stronę z opisami: www.centrum2000.com.pl, wg opisu moja zmywarka pobiera w trybie ECO 14 l. Oczywiście można też zajrzeć na niemiecką stronę Boscha, tam również są opisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: okap kuchenny - jakiej firmy? IP: proxy / *.bresa.com.pl 05.11.02, 12:00 Napisz koniecznie gdzie namierzyłeś okap CANDY CBT 62X bo poluję na niego ale jest trudno dostępny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ULA Re: okap kuchenny - jakiej firmy? DO KILOVOLT! IP: *.dryvit.com.pl / 10.10.10.* 08.11.02, 11:22 Ponawiamy pytanie o miejsce zakupu okapu CANDY CBT 62X.Dziekuję i pozdrawiam. ULA. Gość portalu: aaaaa napisał(a): > Zamierzam kupić okap szufladkowy. Poradźcie jakiej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: okap kuchenny - jakiej firmy? IP: proxy / *.bresa.com.pl 08.11.02, 11:59 kupiłam CANDY wczoraj w Media Market - mieli jeszcze dwa w magazynie Odpowiedz Link Zgłoś
kilovolt Re: okap kuchenny - jakiej firmy? 12.11.02, 23:13 Zgadza się, tak jak wcześniej napisałem okap Candy widziałem w Media Markt i tam go zakupiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ULA Re: okap kuchenny - jakiej firmy? IP: *.dryvit.com.pl / 10.10.10.* 13.11.02, 09:43 A jaka jest cena tego okapu?.Dziękuję. kilovolt napisał: > Zgadza się, tak jak wcześniej napisałem okap Candy widziałem w Media Markt i > tam go zakupiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: okap kuchenny - jakiej firmy? IP: proxy / *.bresa.com.pl 15.11.02, 11:47 ok. 600 zł.Spory to wydatek ale zdecydowałam sie na ten okap bo mam całkowiecie otwartą kuchnię Odpowiedz Link Zgłoś
kilovolt Re: okap kuchenny - jakiej firmy? 15.11.02, 13:54 Ja go kupiłem w Media Markt w Markach za 499 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: okap kuchenny - jakiej firmy? IP: 213.77.125.* 15.11.02, 14:01 kilovolt napisał: > Ja go kupiłem w Media Markt w Markach za 499 zł. Witam A czy można okap (wentylacja) odliczyć z podatku ? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
annatro Re: okap kuchenny -odliczenie od podatku 16.11.02, 07:54 > A czy można okap (wentylacja) odliczyć z podatku ? Pzdr. pod warunkiem, ze jest podlaczony do przewodu wentylacyjnego, jesli nie jest, to nie mozesz go odliczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia1987 Re: okap kuchenny - jakiej firmy? 30.04.14, 11:11 Mogę polecić dobry i tani okap z Amiki. W kuchni mam taki i jestem zadowolona od długiego czasu. Nie psuję się, jest wydajny i cichy. Odpowiedz Link Zgłoś
qzka1992 Re: okap kuchenny - jakiej firmy? 30.04.14, 21:15 W swojej kuchni mam okap Amica. Od długiego czasu działa dobrze, spełnia swoje funkcje, a do tego nie był drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
aranzacje_wnetrz_lublin Re: okap kuchenny - jakiej firmy? 01.05.14, 16:12 Większość firm jest porównywalna. Warto zwrócić uwagę na głośność okapu. Proszę sprawdzić parametry na trzecim biegu. Niektórzy producenci celowo podają głośność na pierwszym biegu, aby zaniżyć parametry. Powodzenia w zakupach Odpowiedz Link Zgłoś