Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Panele - jak położyć?

IP: 168.224.1.* 16.10.01, 08:47
    Bardzo proszę o porady (osoby, które już to robiły :)) jak położyć panele (bo
    będę je kładła samodzielnie) naokoło otworu na schody. Czy należy zrobić jakąś
    listewkę i wokół niej szczelinę dylatacyjną? Czy można przyciąć na styk a
    wykończyć taką metalową listwą? I jeszcze jedno pytanie może trochę głupie: czy
    panele nie będą "wędrować" tzn. wysuwać się poza otwór, bo przecież cały
    czas "pracują".
    Pozdrawiam,
    Obserwuj wątek
      • Gość: toms Re: Panele - jak położyć? IP: *.cu.com.pl 16.10.01, 10:01
        z mojego doswiadczenia powiem ci tylko tyle ze panele nie mogą byc nigdzie na
        styk !!! albsolutnie nigdzie bo beda z tego klopoty zawsze do okola musi byc
        przerwa by mialy gdzie pracowac i gdzie sie przesuwac !!!pamietaj o tym sa
        specjalne listwy maskujace takie przerwy dylatacyjne na laczeniach podlog itp.
        powodzenia
        • Gość: Dorota Re: Panele - jak położyć? IP: 168.224.1.* 16.10.01, 14:37
          No tak, też mi się tak wydaje. Ale np. w ostatnich (październikowych) "Czterech
          Kątach" są zdjęcia z mieszkania i widać tam łączenie paneli w pokoju z terakotą
          w kuchni. Wygląda to tak, jakby było na styk, tzn. widać tylko cienką (2-3 mm)
          metalową listewkę. Ja mam w domu połączenie parkietu z terakotą w kuchni
          właśnie taką listewką czy to może być. Nie chciałabym kłaść jakiś obrzydliwych
          plastikowych listew o szerokości paru centymetrów maskujących szczelinę
          dylatacyjną (bo tak to sobie wyobrażam, poza tym gdzieś to widziałam, wygląda
          okropnie).
          Pozdrawiam,
          • Gość: XXL Re: Panele - jak położyć? IP: *.echostar.pl 16.10.01, 18:50
            Bez przesady, jak schody są na środku, to tam szczelina może
            być minimalna. Ważne aby przy ścianach była wolna przestrzeń.
            Bo panele od schoów mogą "wybiec" na zewnątrz dookoła schodów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka