Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ile kosztuje BUDOWA DOMU?

IP: *.um.wroc.pl 16.10.01, 10:10
    rozwazam czy budowac sie czy kupowac mieszkanie. podobno cena jest
    porownywalna, mimo ze dom wiadomo, swoj wlasny, duzy, z ogrodem itd, itp.
    czytalem to co piszecie gdzieniegdzie sa informacje na temat tego ile kosztuje
    dom w poszczegolnej technologii, ale zalezy mi na tym zeby jak najwiecej osob
    sie wypowiedzialo - stad rozpoczynam nowy watek.
    z gory wielkie dzieki.
    lem
    Obserwuj wątek
      • Gość: Wladek Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: *.bresa.com.pl 16.10.01, 11:27
        Średnio licząc 2tyś. za m2 - stan do zamiszkania.
        • Gość: Karolina Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: 62.89.101.* 16.10.01, 17:51
          Gość portalu: Wladek napisał(a):

> Średnio licząc 2tyś. za m2 - stan do zamiszkania.

No własnie, zawsze miałam zapytać - jakiej powierzchni? całkowitej, czy
          uzytkowej? Garaż przeciez nie będzie mnie tyle kosztował!? Pozdrawiam

• Gość: Wladek Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: *.bresa.com.pl 18.10.01, 10:13
          Za metr pow. użytkowej. Piwnica podnosi koszt budowy o (znów) około 20%.
      • Gość: XXL Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: *.echostar.pl 16.10.01, 13:21
        O poruszyłeś temat z 101 niewiadomych.
        Postaraj się sprecyzować czego oczekujesz.
        ( Standart, lokalizacje, wielkość, technologia, media, finansowanie itp.)
        Dom może kosztować od 150 tys do 1 mln i więcej....

pozdrowienia
        • Gość: kokos Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: *.elbacsb.com.pl 16.10.01, 14:59

Kupujac mieszkanie finansujesz material plus wykonawce plus prezesa spoldzielni.
          budujac dom finansujesz material i wykonawce.

Rzonica w cenie w roznych spoldzielniach bierze sie stad, ze jeden prezes
          zadowala sie domkiem na Mazurach a inny na Seszelach. A jescze jak jest
          takim ludzkim panem, ze pomysli o całym zarządzie to dopiero są koszty!!

kokos
          • Gość: XXL Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: *.echostar.pl 16.10.01, 18:39
            Problem w tym, że prezes czy inny devloper WIE
            co załatwić i jak budować. I za to WIEM trzeba
            mu zapłacić.
            Bo jak się ma mgliste pojęcie o budowaniu, nie ma
            się czasu aby wszystkiego samemu dopilnować i brak
            "smykałki" do iteresów to sobie lepiej dać spokój
            z budową bo można zafundować jeszcze dodatkowo
            wczasy dla murarza, tynkarza, instalatora, parkieciarza
            i wielu innym.
            • Gość: rena Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 17.10.01, 08:17
              Nie ma to jak mieszkać we własnym domu, najlepiej na wsi lub na przedmieściach,
              tak aby wkoło było mnóstwo przestrzeni. Mieszkanie w blokach to katorga, brak
              miejsca, brak ogrodu i wogóle ze wszystkim źle / chociaż niektórzy to lubią i
              jest im dobrze w klatce w blokowisku / A najlepiej aby mieć samochód i z takiej
              wsi dojechać sobie do pracy, odwieźć dzieci do szkoły, itp.
              Ja postanowiłam, że zrobię wszystko aby tylko spełniło się moje marzenie i abym
              mogła mieszkać w domu. I to marzenie w ostatnim czasie realizuję. Mam już
              działkę i od wiosny ruszam z dzialaniem. Muszę tylko jeszcze sprzedać
              mieszkanie i wtedy już nie będzie innego wyjścia jak tylko dociągnąć do końca.
              Martwię się jedynie tym jak ja - niedzielny kierowca będę dojeżdżać do pracy po
              50 km w jedną stronę. A może znajdę pracę w Częstochowie,wtedy miałabym tylko
              20km w jedną stronę.
              Pozdrawiam.
              • Gość: wojo Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: 10.128.136.* 02.11.01, 00:17
                masz racje, wyprowadz sie do Czestochowy, bedzie lepiej dla wszystkich
            • Gość: rena Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 17.10.01, 08:29
              A wracając do pytania: moja budowa narazie jest w planach, a ja już zapłaciłam
              za projekt 1700zł, za notariusza ok.2000zł, za inne dokumenty i pozwolenia ok.
              2000zł.I to by było na razie tyle. Cegły mam 8 tys.sztuk, a płaciłam za nią
              osiem lat temu więc nawet nie pamiętam ile.
              Wszystkie prace na działce wykonujemy sami przy pomocy rodziny,więc to też jest
              swego rodzaju oszczędność.
              Tak więc: wycięcie drzew, wykopanie korzeni, przewiezienie materiału z innej
              działki i ułożenie, budowa szopy na narzędzia, ogrodzenie działki siatką i
              słupkami z zasobów własnych to wszystko co do tej pory zrobiliśmy sami i dzięki
              pomocy zaoszczędziliśmy. Oczywiście będziemy musieli to odrobić na budowach w
              rodzinie. To właśnie nazywa się "budowanie systemem gospodarczym.
              Wiem,że nie każdy może sobie pozwolić na takie budowanie, ale jeżeli jest to
              możliwe - polecam. Zwróćcie uwagę ile czasu człowiek jest wtedy na powietrzu
              ilu nowych rzeczy się uczy.
              Ja sama do tej pory nie miałam pojęcia o wielu rzeczach, ale dzięki mężowi,
              który jest fachowcem w dziedzinie budownictwa wiem o wiele więcej.
              Pozdrowienia.
              • Gość: lem Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: *.um.wroc.pl 17.10.01, 12:16
                ok. precyzuje.
                mysle o domu wolno stojacym w okolicach wroclawia. nie mowie o dzialce, zalozmy
                ze ja mam. interesuja mnei koszty budowy budynku, wszystko razem - materialy
                plus robocizna plus instalacje. nie wiem czy nie porywam sie z motyka na
                slonce, ale wydaje mi sie ze cena wyjdzie podobna lub nie wiele wieksza co
                kupno miszkania w miescie...
                zapomnialem dodac ze sam pracy sie nie boje i umiem conieco zrobic, wiec chyba
                to to tez wplynie na cene a dokladnie mowiac na jej obnizenie. jakis znajomy
                kierownik budowy tez by sie znalazl...
                tylko wciaz nurtuje mnie problem CENY!!!!
                • Gość: zja Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: 157.25.164.* 18.10.01, 14:37
                  jak bedziesz wiedział to daj znać. sama się głowię nad tym co lepiej. a
                  poniewaz biję się ryzyka pewnie skończę w blokowisku
      • Gość: bas Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.01, 00:29
        Mówiąc szczeze, to diabli wiedzą.
        W Warszawie trzeba liczyć 500USD ( bez działki i opłat administracyjnych),
        100km od Stolicy może być 20% taniej.
        Trzeba pamietac o :
        1.Im dalej od duzych miast ceny materiałów rosna ( wbrew pozorom działają prawa
        konkurencji)
        2.Wykonawstwo, brac sprawdzone ekipy. Jeśli dostarczaja więcej "wrażeń" (
        czytaj - opóźnien) niż jesteś wstanie znieść, bez litości zwalniaj. Płacisz
        nnie tylko za budowanie, ale także za utrzymanie ekipy ( przez miesiąc nic nie
        zrobią a jeść i spać muszą)
        3. Nie licz że znasz się na wszystkim i ze wszystko jesteś w stanie sam zrobić.
        Czasu ci zabraknie.
        4. Jeśli pytasz wykonawce ile coś potrwa, zapytaj także dlaczego.
        5. Pamietaj, że wielu rzeczy nie da się zrobic w tej samej chwili. Cement musi
        wiązać, tynk musi wyschnać itd. pytaj, pytaj i jeszcze raz pytaj ( tylko nie
        tych co chcą zbudować, ale tch co już zbudowali!!!)
        6. Wszystko co ustalisz z wykonawcą potwierdzaj na papierze, i nie jutro lecz
        od razu, i nie daj się spławić. Papier może nie zwróci Ci pieniedzy, ale
        zapobiegnie roszczeniom.
        7. Badź umiarkowanym malkontentem. Na trzy pochwały, jedna nagana za złe
        wykonanie.Mów że mozna było zrobić lepiej ( np. widziałe inna ekipe lub budowe
        która to robi lepiej)
        ..i pamietaj ( niestety) nie jesteś w stanie wszystkiego przewidzieć, weż zapas
        20%. A nuż odkryjesz kabel TPSA, bombe czy cóś w tym rodzaju, i stoisz z budowa
        na miesiąc ( nie mówiac o życzliwych...)
        8. Przed przystąpieniem do samej budowy, lub nawet do zakupu działki sprawdż
        jakie masz "miny" na działce. Np. zabytki w postaci 10 dębu ( wycinka to
        majatek, a przesadzanie?)
        Pozdrawiam. Rad innych multum, ale papieru czasu brak.
      • Gość: BQ Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: *.pl 19.10.01, 09:49
        Poznaj ( o ile nie znasz )jakiegoś agenta ubezpieczeniowego z firmy Allianz ,
        obiecaj mu że coś u niego kupisz jeżeli udostępni Ci i nauczy posługiwać się
        TABELĄ DO WYCENY WARTOŚCI ODTWORZENIOWEJ BUDYNKÓW PRYWATNYCH - brzmi groźnie ,
        ale to banalne .Uzyskiwane wyniki sa " całkiem , całkiem dokładne " - w opini
        znajomego rzeczoznawcy .
        pozdro
        • Gość: eva Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.01, 20:02
          mysle, ze za 300 tys. zl mozna zbudowac dom ok.200m2 calkowitej w przyzwoitym
          standardzie, o prostym projekcie budowany systemem gospodarczym ( niekoniecznie
          samemu-wtedy jeszcze taniej), jednak bez wyszukanych rozwiazan.
          eva
          • Gość: lem Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: *.um.wroc.pl 23.10.01, 13:42
            wielkie dzieki za rady.
            :)
            jak cos zbuduje to sie pochwale.
            • Gość: ElaKJ Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: *.stat.gov.pl 23.10.01, 14:42
              Mogę ci powiedzieć z własnego doświadczenia ile kosztuje stan surowy 160mkw
              powierzchni uzytkowej, tzn projekty, przyłącza zewnętrzne (gaz, energia, woda)
              sćiany beton komórkowy, pokrycie blachodachówka, bez okien to około 70 tys,
              oczywiście metodą gospodarską.
              Okna to wydatek ok 13 tys.
              Jeszcze ok 60 tys i mogę się wprowadzać.
              Powodzenia
              • Gość: Wob Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: *.zks.skoczow.pl 24.10.01, 08:19
                Droga Elu jestem właśnie na etapie załatwiania spraw związanych z budową domu i
                w związku z tym próbuję oszacować koszty – oczywiście tak z grubego palca.
                Miałbym prośbę, czy mogłabyś podać rozbicie tej kwoty 70 tys. na poszczególne
                składniki - tzn. ile Cię kosztowały fundamenty, ile sam beton komórkowy i jaki
                to był rodzaj betonu komórkowego, ile Cię kosztowały przyłącza (gaz, energia,
                woda), ile dach tzn. więźba + blacha, a ile robocizna. Byłbym Ci bardzo
                wdzięczny za te informacje. I jeszcze jedno – jaki budujesz domek i w jakiej
                części Polski? Pozdrowienia.
                • Gość: Krzysiek Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: *.waw.prokom.pl 06.11.01, 08:33
                  W ostatnim MURATORZE - takim żółtym, jest płytka z ich projektami domów.
                  Ale co najważniejsze są tam ceny etapów prac, i to często w różnych standardach, np. dach - papa ? blacha ? czy dachówka.
                  Daje to pewne pojęcie o kosztach budowy i kosztach etapów, ale oczywiście nie zastąpi sumiennie zrobionego kosztorysu , i to nie ślepego, ale pełnego, z kwotami.
                  • Gość: eva Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.01, 12:01
                    nie mam jeszcze doswiadczenia w budowie, bo zaczynam w przyszlym roku, ale>>>
                    nie bede robic kosztorysu, bo jak??? przeciez czesc robot i materialow oszacuje
                    w trakcie. jesli chodzi o muratora, ktorego jestem fanka, to ich koszty sa
                    bardzo zawyzone. domy przez nich proponowane sa drogie, bo z drogich
                    materialow.pomijam projekty, ktore tez sa drogie w realizacji. jak ktos ma
                    kase, bardzo prosze. to , co mowi Ela jest barzdo prawdopodobne przy budowie
                    sposobem gospodarczym.wazny jest projekt, technologia i zrezygnowanie z
                    luksosow. i szukanie tanich materialow i ekip.
                    • Gość: Krzysiek Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: *.waw.prokom.pl 07.11.01, 15:43
                      Zgadzam się z Tobą. W ferworze nie napisałem wszystkiego szczegolowo. Chodzilo mi o to, ze proporcje kosztow etapow daja sie z tych muratorowych kosztorysow odczytac. Nie ze nalezy wierzyc muratorom na slowo.

BTW:
                      Bardzo rozczarowaly mnie tegoroczne domy modelowe pod piasecznem. Jak sie zapytalem ile toto kosztuje, a mialo byc przeciez dostepne, to uslyszalem ze za 500 czy 600 tysiecy ktos juz jeden kupil.
                      Dla mnie byl to raczej targ firm budowlanych i reklama
                      firmy Sedno - realizatora tych domow, niz wystawa domow dostepnych.
                      Nie chodzi mi o to ze nie lubie targow budowlanych czy wystaw realizatorow domkow,ale nie mowmy ze to wystawa domy dostepne.
                      • Gość: Kris Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: *.waw.ppp.coolnet.pl 09.11.01, 23:38
                        witam,
                        Na całe szczęście Murator skończył już lansować domy dostępne (czytaj bardzo
                        kiepskie, całkowity brak wyrazu architektonicznego). Co do pisma Murator to
                        niestety bardzo słabe pismo. Pracują tam i porad udzielają w większości
                        studenci, którzy jeszcze długo muszą uczyć się fachu budowlańca, a jeżeli będą
                        uczyli się w Muratorz to nigdy się nie nauczą.
                        Pismo było fachowe pierwsze dwa lata, teraz liczy się tylko kasa z reklam.
                        Pozdrawiam.
      • Gość: Karolina Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: *.waw.cdp.pl 07.11.01, 16:58
        Też byłam na tej wystawie. Powiem szczerze dla mnie te domy są w ogóle mało
        funkcjonalne, no i ta cena! Dziwię się, że ktoś to kupił.
        • Gość: Katka Re: Domy modelowe p/Piasecznem. IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 08.11.01, 12:20
          Skad znacie cenę domów tzw.dostępnych? (chodzi oczywiście o Sedno pod
          Piasecznem). Domy te kosztuja nie 500-600 tys a 900-950! Tez byłam zaskoczona
          poniewaz wystarczy spojrzec do rozdawanego na wystawie informatora gdzie jest
          informacja że miedzy innymi na osiedlu znajduja się 4 domy wolostojace i pod
          klucz z ogródkiem cena ich wynosi 550-560 tys. W dodatku na zdjęciu obok jest
          jeden z nich.
          Byłam nieźle wkurzona gdy poznałam cenę ponieważ całą akcję śledziłam od wiosny.
          Domy miały w stanie surowym wraz z działką kosztować do 250 tys.- taka była
          główna zasada konkursu ogłoszonego na projekt domu. Czuje się oszukana.
          • Gość: Jacek Re: Domy modelowe p/Piasecznem. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.12.01, 12:03
            tylko budowniictwo systemowe pozwala z góry przewidziec cenę domu zobacz strone
            www.budownictwo.systemowe.pl
      • Gość: eva Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.01, 19:36
        ja mysle, ze moze na podstawie tych projektow da sie wybudowac do 300 tys.
        zreszta w ktoryms muratorze byly przyklady 2och domow muratora zbudowanych
        przez 2 rodziny i porownano koszty. wyszlo wlasnie ok. 260 tys. ale to, co oni
        zastosowali w Jozefoslawiu to nie jest dla przecietniakow.ale ja sie tym nie
        zrazam i sprobuje, korzystajac z rad muratora przy uzyciu filtra-wlasnego
        rozumu.i nie korzystajac z ich projektow, bo nie sa tanie w wykonaniu. przecza
        sobie-podaja, jakie projekty sa tanie, po czym ich sa tego zaprzeczeniem.
        • Gość: Karolina Re: Ile kosztuje BUDOWA DOMU? IP: *.waw.cdp.pl 09.11.01, 17:13
          Po prostu dali przykład z czego n i e budować i z usług jakich firm n i e
          korzystać, bo to jest drogie. Naprawdę, moim zdaniem, to bardzo pouczające :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka