Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

marze o domu - pomóżcie informacją jak i za ile

06.04.06, 12:55
    Witam Wszystkich,

od pewnego czasu chodzi za mną chęć kupienia działki i postaiwnie domu. Na
    razie mieszkam w mieszkaniu w bloku wielorodzinnym. Mieszkanie jest na
    kredyt, ale nie ma razczej problemu żeby je odsprzedac z kredytam - bank
    dopuszcza taka operacje.

Niestety na razie oprócz chęci i marzeń nie mam nic.
    Chciał bym kupić dziłke w okolicy Warszawy - jakąć około 1000 m2 i postawić
    jakiś fajny domek o powierzchni użytkowej do 150m2 - parter+piętro.

Czy możeci mi podpowiedziec z jakimi kosztami się trzeba liczyć żeby móc
    zamieszkać w takim domu bo wykańczanie itd to już odzielna sprawa.

Pozdrawiam
    Oczekujący
    Obserwuj wątek
      • Gość: adam Re: marze o domu - pomóżcie informacją jak i za i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 12:56
        nie masz nic a chcesz miec cos
        dobre! najlepiej zapomnij
        • oczekujacy Re: marze o domu - pomóżcie informacją jak i za i 06.04.06, 13:05
          hmm..... mam mieszkanie w kredycie częściowo spłaconym a więc coś już jest a
          poza tym sa kredyty...
          Tak, zapomnę - o takich poradach:)
          • Gość: sarenka Re: marze o domu - pomóżcie informacją jak i za i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 13:17
            oczekujacy,ja mam mieszkanie wlasnosciowe z ksiega wieczysta calkowicie
            splacone 70m2,garaz i moglabym to sprzedac i zaczac budowe domu,oczywiscie
            wspomagajac sie kredytem,ale jakos sie boje,wiec chce Ci napisac,ze jestes
            odwazny rzucajac sie na tak duza inwestycje,no ale w koncu marzenia powinno sie
            realizowac,wiec zycze Ci powodzenia :)
            • andrzej.sawa Re: marze o domu - pomóżcie informacją jak i za i 06.04.06, 13:43
              Przepraszam Was,ale dlaczego nie piszecie gdzie mieszkacie,przecież 1m2
              mieszkania kosztuje od ok 1000 zł do....,a potem gdzie się chcecie wybudować,bo
              z kolei cena działki to od kilkudziesięciu zł. do ....,a i koszty budowy też w
              jakimś stopniu zależą od lokalizacji.
              • oczekujacy Re: marze o domu - pomóżcie informacją jak i za i 06.04.06, 14:11
                Pisałem że bym chciał kupic działkę w okolicy Warszawy, a obecnie w Warszawie
                mieszkam.
                • Gość: attache1974 To ja powiem jak to wygląda IP: 194.158.194.* 06.04.06, 15:18
                  • Gość: attache1974 Za szybko clicknąłem entera IP: 194.158.194.* 06.04.06, 15:26
                    Mamy mieszkanko warte jakieś 270 000 zeta ( zero kredytów itepe)
                    Działka - wawer (okolica Traktu Lubelskiego) - to kwoty od 160 000 wzwyż -
                    właściwie - od 200 000
                    Dociągnięcie mediów, zgody, umowy - conajmniej 20 000 zeta.

Czyli mam mieszkanie warte powiedzmy 270 000 - 200 000 działka (500 - 700 -
                    1000 m2 zależy od oddalenia od cywilizacji) - zostaje 70 000 - pewnie ze 30 000
                    pójdzie na media i pozwolenia. Zostaje 40 000 zeta.

Ceny działek są różne - zależy jak daleko chcesz mieć do roboty na dojazdy co
                    rano i popołudniu.

Kolega pobudował się w Piasecznie - dom kubatura 800 m3 - dwa garaże, sauna
                    itepe) wywalił już 500 000 zeta (tak mówi).

Więc jeśli twoje mieszkanie jest warte po spłaceniu ze 300 000 zł - na drugie
                    tyle weźmiesz kredyt, możesz zacząć kombinować.

Chyba że szeregówka w cenie 450 000 - 500 000 zeta + plus wykończenie co da też
                    jakieś 600 000 zeta (na skromnym wykończeniu).
                    • Gość: ina nie straszcie czlowieka IP: *.acn.waw.pl 06.04.06, 15:53
                      Co Wy tu człowiekowi...
                      Mieszkamy w Warszwie, mamy mieszkanie warte w tej chwili ok 230 tys.
                      Mamy od zeszłego roku również kredyt, który był wzięty na romont tego mieszkania. Kredyt w tej chwili jest na jakieś 25 tys.
                      Chcieliśmy się budować, ale nie mamy do tgo głowy, bo trzeba koło tego chodzić, sprawdzać itp. Wybraliśmy więc opcję zakupienia domu pod Warszawą.
                      I bardzo proszę. Znaleźliśmy dom, który nam pasuje, jest 20 km od Warszawy.
                      Dom jest nowy (pow. mieszkalna 190m2, uzytkowa 230m2) wykończony, działeczka 1300m2. Kosztowal 450 tys.
                      Umowę kredytową z bankiem podpisaliśmy dwa tygodnie temu.
                      Teraz zajęliśmy się sprzedażą mieszkania (wcześniej nie sprzedawaliśmy, bo nie mielibyśmy gdzie mieszkać, poza tym mieszkanie dopiero od niedawna jest przepisane na nas).
                      Sprzedamy mieszkanie (jest już kupiec) i spłacimy kredyt, który był na remont mieszkania i część kasy pójdzie odrazu na spłatę kredytu mieszkaniowego. Resztę się odłoży "w razie czego".

Jeżeli chodzi o budowę domu, to znajomi niedawno wypudowali dom (wynajęli firmę) 10km od centrum Warszawy. Sam dom (120m2) kosztował ich 420 tys. Działka 2000m2 - 250 tys. Wszystko zależy czego oczekujesz, w jakiej odległości od Warszawy itp.
                      A oglądając ostatnio wiele domów, bez problemu trafiały się domy w stanie developerskim z fajnymi działkami ok. 1000m2 za 300tys.

Musisz przeanalizowac wszystko, zastanowic sie czego oczekujesz, a potem idz do banku, zapytaj jaki kredyt moga Ci udzielic i wtedy bedziesz wiedzial na czym stoisz.
                      • Gość: attache1974 No ceny ciekawe aż za bardzo ciekawe :) IP: 194.158.194.* 07.04.06, 08:02
                        > Jeżeli chodzi o budowę domu, to znajomi niedawno wypudowali dom (wynajęli
                        firmę 10km od centrum Warszawy. Sam dom (120m2) kosztował ich 420 tys. Działka
                        2000 m2 - 250 tys. Wszystko zależy czego oczekujesz, w jakiej odległości od
                        Warszawy.

Bez urazy - wpisałem www.mapa.szukacz.pl - czerwoną kropką zaznaczone jest
                        centrum wawki - biorę myszkę i śmigam nią po ekranie na dole wyświetla się info
                        o odległości od centrum - po lewej stronie wisły nie ma możliwości żeby 10
                        kilometrów nie było w wawce - a jeśli jest w wawce to nie wiem jak kupili 2000
                        m2 za 250 000 (wychodzi 125 zł za m2) - po prawej stronie odpada Tarchomin,
                        może być Zielonka, Wawer.

Ale w wawrze 510 m z uzbrojeniem kosztuje 250 000 zeta.
                        Podaj jak możesz ulicę na której mieszkają - nie twierdzę że to niemożliwe
                        kupić taką działkę - ale akurat szukam coś pod siebie od początku roku - i
                        wychodzi mi że działki w okolicy 6 - 10 kilometrów od centrum (wawer,
                        rembertów) kosztują od 180 000 zł za 800 m2 (nie pełne uzbrojenie) do ponad 315
                        000 za 1200 m2 (asfalt, wszystkie media i tak dalej).

Podliczmy twoich znajomych.

1. 20 kilometrów od wawki to jest już ładna odległość (Otwock, Legionowo,
                        Izabelin, Nadarzyn, Płochocin, Piaseczno) i ładne trasy do zrobienia co rano i
                        co wieczór - ja szukam działki w granicach administracyjnym miasta Warszawy (
                        no przynajmniej tak żebym widział z domu Pałac Kultury :):)) - to pewnie daje
                        dojazd (od trzaśnięcia drzwiami domu do traśnięcia drzwiami gabnetu w którym
                        urzędują) do roboty w centrum samochodem od 30 minut do 45 max godzinkę, czyli
                        chcąc być na 8 trzeba wyjechać kilkanaście minut po 7 a wstać o której o 6.
                        A co z dzieciakami - jak im powiesz wstawajcie o 7 i marsz do świetlicy czekać
                        godzinę na lekcje.
                        No i powrót zapewne zejdzie się do godziny jak dla mnie ciut za długo.

2. Dom + działka - 670 000 zeta - to taniej niż ja liczyłem - mi wyszło 600 000
                        zeta.

• Gość: ina Re: No ceny ciekawe aż za bardzo ciekawe :) IP: *.acn.waw.pl 07.04.06, 09:29
                          Znajomi wybudowali dom w Michałowicach, tj. w kirunku Janek. Według mapy, która podajesz, Michałowice od centrum Warszawy oddalone są o 11 km :)
                          My kupiliśmy dom w Czosnowie. Według tej mapy jest to odległośc od centrum ok. 24 km.
                          Nam taka odległość odpowiada. Wczoraj, w godzinach szczytów dojazd do nowego domu zajął mi 30 minut. Na Żoliborz, na którym jeszcze mieszkam, poświęcam mniej więcej tyle samo czasu na dojazd, a nierzadko się zdarza, że więcej.
                          Dziecko, jak narazie jeździ do żłobka blisko mojej pracy, więc to żaden problem.
                          Jeżeli chcesz mieć rzeczywiście bardzo blisko do pracy, to myślę, że musisz myśleć o większych sumach. Chociaż też zależy, jak się trafi.
                          Na Białołęce dużo się buduje i tam warto szukać. Tarchomin też jest jeszcze w miarę tani. Jeżeli chodzi o Białołękę (w stronę Jabłonnej), to jakiś miesiąc temu oglądaliśmy tam dom bliźniak (z roku 2003), w bardzo fajnym miejscu, bo blisko lasu, a juz dość daleko od drogi, z niewielką działką za domem, bo 400m2, za 380 tys. Dom był bardzo fajny, w środku wykończony. Działka choć niewielka, to jednak calkiem sympatyczna. Miejsce na hustawkę i piaskownicę dla dzieciaka było bez problemu. Zalety były takie, że było blisko centrum. Minus był taki, że to jednak dom bliźniak, a nie każdemu to odpowiada.
                          Na białołęce dużo się buduje i mozna tam szukać. Oglądaliśmy również tam domy, które właśnie zostały oddane. Buduje je jakiś prywatny inwestor. Domki ładne, działka 600m2. Dom w stanie developerskim, 140m2 kosztował 620 tys. Dla nas ciut za drogo.
                          Wiem, że ten sam inwestor buduje aktualnie nowe domy, również na białołęce. Niestety nr telefonu do człowieka gdzieś posiałam.
                          Ceny są bardzo różne.
                          Oglądaliśmy również osiedle MiniWille www.miniwille.com.pl/
                          Pamietam, że ceny zaczynały się od 409 tys. (+ vat).
                          Nie wiem, co Cie tak naprawdę interesuje, ale nie uważam, żeby Twój pomysł z budową/kupnem domu nie był realny.
                          • Gość: ina uups IP: *.acn.waw.pl 07.04.06, 09:46
                            Attache, myślałam, że odpisuje do Oczekującego, stąd te propozycje domów.
                            Jeżeli chodzi o same działki, to jestem dość słabo zorientowana.
                            Znajomi działkę w Michałowicach kupowali prawie 2 lata temu. Sądzę, że od tamtej pory ceny w tamtej okolicy znacznie podskoczyły.
                            A czy nie bierzesz pod uwagę rejonów np. Chotomów? okolica bardzo przyjemna i całkiem niedaleko. Nie wiem, jakie mają tam ceny działek, ale chyba tam jest taniej niż np. kierunek Janki, Brwinów itp.
                          • Gość: attache1974 Michałowice - ceny za m2 :) IP: 194.158.194.* 07.04.06, 10:29
                            Gm.Michałowice Opacz Kolonia 2 270 m2 budowlana 506 000 zł 04.07
                            Michałowice Michałowice,
                            ul. Al. Jerozolimskie 6 100 m2 inwestycyjna 3 400 000 zł 14.12
                            Komorów Michałowice 1 500 m2 budowlana 225 000 zł 02.10
                            Michałowice/opacz Kolonia 2 269 m2 budowlana 499 180 zł 31.03
                            PRUSZKÓW MICHAŁOWICE 1 592 m2 330 000 zł 19.12
                            MICHAŁOWICE 2 500 m2 budowlana 430 000 zł 29.09
                            MICHAŁOWICE/SOKOŁÓW 20 000 m2 usługowa 3 886 680 zł 07.05
                            MICHAŁOWICE MICHAŁOWICE 2 600 m2 budowlana 520 000 zł 31.03
                            OPACZ MAŁA MICHAŁOWICE 6 600 m2 rolna 343 200 zł 31.03
                            REGUŁY MICHAŁOWICE 1 313 m2 budowlana 156 000 zł 31.03
                            OPACZ KOLONIA MICHAŁOWICE 833 m2 budowlana 180 000 zł 31.03
                            OPACZ KOLONIA MICHAŁOWICE 1 666 m2 budowlana 360 000 zł 31.03
                            MICHAŁOWICE MICHAŁOWICE 1 707 m2 budowlana 325 000 zł 31.03
                            REGUŁY MICHAŁOWICE 1 193 m2 przemysłowa 125 000 zł 31.03
                            MICHAŁOWICE MICHAŁOWICE 130 000 m2 przemysłowa 18 200 000 zł
                            31.03
                            Michałowice Pęcice Małe 1 800 m2 budowlana 283 680 zł 22.03
                            Płd.-Zach Michałowice 2 269 m2 budowlana 517 000 zł 15.03
                            Michałowice Opacz 1 501 m2 budowlana 310 000 zł 02.03
                            WARSZAWA POZA WARSZAWĄ/MICHAŁOWICE 900 m2 budowlana 220 000 zł
                            24.02
                            Płd.-Zach Michałowice 4 200 m2 usługowa 1 436 000 zł 21.02
                            • Gość: attache1974 Jak widać dziś taka działeczka kosztuje do 500 000 IP: 194.158.194.* 07.04.06, 10:34
                              Od 300 000 do 500 000 - więc ceny ciutkę poszły w górę :)

Wiem bo ja na Wawer gdzie szukam działki - taka cena to była by okazja - a
                              Wawer nie jest aż tak popularny (prawa strona) jak lewa strona wawki. Więc
                              kombinowałem prawidłowo że 2000 m2 za 250 000 zeta to cena prawie okazyjna
                              (dziś oczywiście).
                              • Gość: attache1974 Natomiast co do miniwilli IP: 194.158.194.* 07.04.06, 10:39
                                Wszystko pięknie ale zobacz rzut parteru - to co nazywają przestrzenią otwartą
                                (40 kilka metrów) - wygląda na bardzo dużo. A zerknij obok na garaż który ma
                                19m2 po wstawieniu do salonu z aneksem zajmuje prawie tyle samo miejsca.
                                Wniosek.
                                Po odjęciu metrów na schody wewnętrzne - komunikację i aneks kuchenny - salon
                                będzie miał po mojemu jakieś góra 26 m2 (można to fajnie zobaczyć wklejając
                                rzut parteru do Painta w windozie i na salon nakładając wycięty obrys (też w
                                paincie) pokoju na dole (tego od ulicy, który ma 12 m2) zajmuje prawie cały
                                salon - sprawdź sama :).
                                • Gość: ina Re: Natomiast co do miniwilli IP: *.acn.waw.pl 07.04.06, 11:25
                                  Attache, z pewnością masz rację!
                                  Co się tyczy miniwilli, to mnie osobiście one nie urzekły, zwłaszcza to mini-osiedle wybudowane przy Modlińskiej. Nie dość, że blisko hałaśliwej, ruchliwej ulicy, to jeszcze te działeczki takie tycie i właściwie dom przy domu, bez jakiejś przestrzeni. Wiadomo jednak, że każdy lubi coś innego i niektórym ta okolica i niewielka własna przestrzeń, jak najbardziej odpowiada.
                                  Coby nie mówić, gdybym koniecznie chciała mieszkać w Warszawie, a na dom wolnostojący nie byłoby mnie stać, to wolałabym juz własny kąt w miniwillach, niż w blokowisku, gdzie ceny mieszkań są zbliżone do cen domków na ww. osiedlu.
                              • 4nogi Re: Jak widać dziś taka działeczka kosztuje do 50 08.06.06, 22:33
                                przecież w tej cenie kupuje się dom od inwestora?
                            • Gość: ina Re: Michałowice - ceny za m2 :) IP: *.acn.waw.pl 07.04.06, 11:41
                              Taniej nie będzie.
                              A nie myślałeś o działce gdzieś troszkę poza Warszawą? Np. Rembertów, Chotomów, Jabłonna? Albo o zakupie juz postawionego, ale zupełnie nowego domu?
                              • Gość: atache1974 Inwestując tak duże pieniążki pewnie koło 600 000 IP: 194.158.194.* 07.04.06, 11:49
                                Wolę widzieć jak powstaje dom - a w gotowym nie będę przecież odkopywać
                                fundamentów żeby looknąć czy wszystkie izolacje i ocieplenia położyli. I tak
                                samo zrywać podbicia dachu w celu sprawdzenia jak go sklecili.

A czytałem o przypadkach kiedy na izolację przeciwwilgociową dawano folię
                                ogrodniczą a deski więźby impregnowano zielonym atramentem.

Za duża kaska do stracenia żeby kupić coś gotowego - co innego coś co się na
                                przykład dopiero buduje.
                                • Gość: ina Re: Inwestując tak duże pieniążki pewnie koło 600 IP: *.acn.waw.pl 07.04.06, 12:04
                                  To zrozumiałe.
                                  Ogladając w ostatnim czasie masę domów, to właściwie tylko dwa z nich były tak wykończone, że nie można było sie do niczego przyczepić. Jeden z nich był w Jabłonnej, nowiuteńki, duży (ponad 300m2) i wykończenie domu było naprawdę na najwyższym poziomie. Działka zresztą też bardzo ładna i w fajnym miejscu. Cena jednak nie była na naszą kieszeń (przez agencje - 665tys.) A drugi dom, to był ten, który kupiliśmy. W obu przypadka właściciele budowali dla siebie i nie mieli nic przeciwko, kiedy wysłaliśmy inspektórów budowlanych, żeby sprawdzili co trzeba.
                                  W przypadku innych domów, to było dużo zachwalania, ale żadnych konkretów.
                                  • Gość: attache1974 No więc widzisz :) IP: 194.158.194.* 07.04.06, 12:22
                                    Wolę sam zapłacić za swoje błędy, niż przepłacać za cudze - poza tym tak mam
                                    wybór czy to na sposób położenia instalacji grzewczej, czy na zamontowanie
                                    rekuperatora - a w gotowym domu trzeba by było kuć ściany i przerabiać sufity.

A to już jest znaczny koszt w porównaniu ze schowaniem kanałów wentylacyjnych w
                                    ścianach i sufitach na etapie budowy domu.
          • Gość: mif Re: marze o domu - pomóżcie informacją jak i za i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 12:39
            oczekujacy napisał:
            > hmm..... mam mieszkanie w kredycie częściowo spłaconym a więc coś już jest a
            > poza tym sa kredyty...

Czyli praktycznie nie masz mieszkania, ale masz kredyt :(
            Mieszkanie jest własnością banku, który udzielił kredytu, do momentu spłaty
            tego kredytu.
            Załóżmy, że chcesz budować i mieszkać w mieszkaniu "w kredycie częściowo
            spłaconym"...
            A więc nowy kredyt. Bank obliczy Ci zdolność kredytową, pomniejszając o raty,
            które płacisz za mieszkanie. Jeżeli jesteś "wydolny", to O.K. Jeżeli nie
            będziesz miał zdolności kredytowej, nie podejmuj budowy wcześniej, niż sprzedaż
            mieszkanie i uregulujesz stary kredyt. (Ale gdzie będziesz mieszkał przez czas
            budowy?) Bank nie będzie się sugerował, że sprzedaż mieszkanie i spłacisz
            kredyt budowlany. Liczy się to, co jest aktualne w dniu udzielenia kredytu.
            Budowy są przeważnie nie doszacowane przez inwestorów. Weź kredyt na całą
            budowę, a po wprowadzeniu się i sprzedaniu mieszkania, z tego co zostanie,
            wykończysz w domu to, co nie zostało "doszacowane" w kredycie budowlanym. Oby
            starczyło.
            Marzenia się realizuje. Powodzenia mif :)

• irenawa Re: marze o domu - wspolne kupno dzialki 07.04.06, 09:02
        a moze wspolne kupno duzej dzialki i oczywiscie budowa
        mam juz 3 rodziny do takiej inwestycji
        moze jeszcze ktos jest chetny?
        • Gość: attache1974 No ale co szeregówka - bliźniaki - domki ?? IP: 194.158.194.* 07.04.06, 09:31
          Wiesz jeśli szeregówka - ci w środku mają najmniejsze działki, jeśli bliźniaki
          żelazna dyscyplina w dobieraniu projektu (prawie jednomyślność) i wykańczaniu
          domków z zewnątrz, jeśli domki wolnostojące też prawie 100% jednomyślność co do
          projetku elewacji, koloru dachu itepe.
          Jeśli szeregówka - rówoczesne tempo budowy - kilka bliźniaków, każda para
          bliźniaków może być budowana w różnym tempie, domki wolnostojące - tu już jak
          kto może (jak mu funduszy starcza).

Trochę wzrasta stopień komplikacji przy większej ilości osób.

A na jakie okolice obstawiacie (co już macie dogadane - czy tylko ogólnie -
          najpierw kupić działkę potem wybrac projekt) :)

• Gość: stearynka marze o domu IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.06, 09:20

Chyba przesadzacie z cenami działek...

Szukałam jej wg pewnego klucza-czas dojazdu do Sródmieścia i kupiłam miesiąc
        temu w Markach 700mkw za 60tys ale bez mediów /już z 22% Vatem/,z drogą
        gruntową,prądem.

Ale tak samo jest na Białołęce,z takim samym czasem przejazdu.
        Ale ceny działek są inne o tyle,że z różnicy mam materiał i budowlańców.
        Wszystkie Wasze problemy rozwiązą teksty www.murator.pl oraz jego forum.
        Znajdziecie tam wszystko-w praktyce.
        Tysiące ludzi pisze tam krok po kroku,zamieszcza fotki,referencje.
        To mnie właśnie zmobilizowało.Będzie dobrze,aby zdrowie dopisało.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka