Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Opłata sądowa za założenie hipoteki

IP: *.acn.pl / 10.70.1.* 05.01.03, 22:41
    Witam.

Kupiłem mieszkanie, częściowo na kredyt. Podpisałem już akt notarialny, więc
    teraz - zgodnie z umową kredytową - muszę założyć hipotekę. Czy ktoś wie, ile
    wynosi opłata sądowa za tę czynność? Słyszałem też, że możliwe jest
    zwolnienie z tej opłaty. Czy to prawda?

Pozdrawiam,
    obi.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Zielony Re: Opłata sądowa za założenie hipoteki IP: *.stansat.pl / 10.1.4.* 05.01.03, 22:49
        Czołem !

Nie wiem czy nic się nie zmieniło ale jak ja brałem kredyt (w zeszłym roku)
        opłata za założenie hipoteki w księdze wieczystej mieszkania, które zostało
        kupione na kredyt = 0 zł
        Musiałem jedynie z banku odebrać odpowiednie zaświadczenie, że kredyt został
        udzielony na cele mieszkaniowe.

pozdrawiam
        Zielony
        osiedle-floriana.w.interia.pl/
        • Gość: tb Re: Opłata sądowa za założenie hipoteki IP: *.alcatel.pl 06.01.03, 11:38
          Gość portalu: Zielony napisał(a):

opłata za założenie hipoteki w księdze wieczystej mieszkania, które zostało
          > kupione na kredyt = 0 zł
          > Musiałem jedynie z banku odebrać odpowiednie zaświadczenie, że kredyt został
          > udzielony na cele mieszkaniowe.
          >

Miałem tak samo.
          Uwaga! Niektóre sądy próbują oszukać - nie daj się.
          Mogą tylko pobrać "na korespondencję" czyli za wysłanie
          info do banku i do Ciebie; ja zapłaciłem 11 PLN.

tb
          • Gość: Iwona Re: Opłata sądowa za założenie hipoteki IP: *.itpp.pl 06.01.03, 16:19

Slyszalam, ze nie jest mozliwe, aby nie bylo oplaty za wpis hipoteki. Moze po
            prostu sad jeszcze tego nie zrobil i w zwiazku z tym nie powiadomil Cie jeszcze
            o obowiazku wniesienia stosownych oplat?
            Generalnie z tego, co wiem, wpis hipoteki to oplata rzedu 0,1% wartosci wpisu.
        • Gość: Iwona Re: Opłata sądowa za założenie hipoteki IP: *.itpp.pl 06.01.03, 13:09
          A sam byles w sadzie? Bo wlasnie ja teraz tez musze zlozyc wniosek o wpis do
          hipoteki i mam sama pojechac do sadu. A do tej pory zylam w swiadomosci, ze
          robi to bank.
          Czyli brak oplaty wynika z dbalosci o bezpieczenstwo obrotu?
          A sluchaj, jeszcze takie pytanie. Bo mialam taka sytuacje, ze w akcie
          notarialnym potwierdzajacym transakcje kupna - sprzedazy mieszkania notariusz w
          ktoryms tam paragrafie zlozyl wniosek do sadu (oczywiscie kopie aktu przeslal
          do sadu) o odlaczenie mojego mieszkania, zalozenie dla niego ksiegi wieczystej
          i wpisanie mnie jako wlasciciela (a propos: za wpis wlasciciela zaplacilam ok.
          1600 zl. A Ty?) I teraz jest taka kwestia, ze mam w ktorejs tam sali sprawdzic
          jakis nr DZKW i dopiero zlozyc wniosek w jakiejs innej sali o wpis do hipoteki.
          Orientujesz sie, co to jest ten numer i jak to sie dokladnie zalatwia?
          Pozdrawiam
          Iwona
          • Gość: Bebiak Re: Opłata sądowa za założenie hipoteki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.03, 19:11
            Twój akt został zarejestrowany pod numerem dzkw...... w Sądzie i Ty musisz taki
            numer uzyskać w Sądzie, bo swój wniosek o wpis hipoteki musisz złożyć w ślad za
            tamtym wnioskiem. Jak nie powołasz numeru wniosku z aktu nabycia, to przecież
            to w Sądzie zaginie!!! i swój wniosek piszesz tak:
            Składając w załączeniu Pismo Banku (...) z dnia (..), znak: ..., wnoszę o
            wpisanie w Dziale IV księgi wieczystej, która zostanie urządzona zgodnie z
            wnioskiem dz kw ............. zawartym w Akcie notarialnym, Repertorium A
            nr ............. dla stanowiącej moją własność nieruchomości - hipoteki takiej
            to a takiej (jeśli kaucyjna to jedna, a jeśli zwykła to dla wierzytelności
            głównej i kaucyjna dla odsetek i innych opłat banku - pamiętaj o tym).
            Opłaty za wpis hipoteki na zabezpiecznie kredytu udzielonego na zakup lokalu
            mieszkalnego liczy się tak: 6.600 + 5% od nadwyżki powyżej 100.000 złotych i to
            co wyjdzie podzielić przez 20.
            Zwolnienie od opłat sądowych przysługuje TYLKO w przypadku kredytu udzielonego
            na budownictwo mieszkaniowe (np. budujesz z developerem lokal - wtedy również).
            Na zakup jest 20 część wpisu stosunkowego, czyli tak jak napisałam. Potem za
            wykreślenie - połowa tego co za wpis.
            • Gość: Bebiak Re: Opłata sądowa za założenie hipoteki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.03, 19:14
              jeezcze jedno - zapomniałam wczesniej. Z uwagi na bałagan w wydziałach ksiąg
              wieczystych wniosek o wpis hipoteki polecam przygotować w 2 egzemplarzach:
              jeden zostawiasz w Sądzie z pismem Banku, a na drugim Sąd winien przystawić Ci
              prezentatę z numerem tego wniosku (to będzie inny niż ten z aktu!) oraz datę.
              Pozdrawiam
              • super_maruda Re: Op?ata sa˛dowa za za?oz˙enie hipoteki 07.01.03, 20:18
                To zalezy od tego ile pozyczaliscie oraz w jakiej walucie. Na kredyt
                zlotowkowy ponad 100 tys. zaplacicie ok. 1,8% wartosci kretydu. Ja
                wzialem w Euro i nie musialem placic nic, poza znaczkiem za 11 zedli. Na
                dodatek Euro dosc powaznie spadlo od tamtej pory i teraz mniej place.
                Kocham ten kraj, hehe ...
            • Gość: Iwona Re: Opłata sądowa za założenie hipoteki IP: *.itpp.pl 09.01.03, 12:06
              Wiesz co, w koncu bylam w tym sadzie wczoraj i zostalam bardzo milo zaskoczona.
              Przede wszystkim wcale nie sprawdzilam tego numeru DZKW, tylko poszlam od razu
              do sali, w ktorej rejestrowane sa wnioski. Na szczescie mialam przy sobie akt
              notarialny (pani rzeczywiscie potrzebowala nr repertorium) oraz wniosek
              wystawiony przez bank (nie musialam preparowac go sama). I wyobraz sobie, ze
              potrafili w komputerze odnalezc moj wniosek! Niesamowite.
              Tak prawde mowiac to wydaje mi sie, ze im wewnatrz organu latwiej jest znalezc
              dokumenty po numerze, ktory sami nadali. Ale wiem, wiem, ze nie powinnam sie
              dziwic, gdyby to byla tylko teoria...
              A ile czasu zajelo Forumowiczom zalozenie Ksiegi, a potem dokonanie wpisu
              hipoteki? Albo w moim przypadku bylo to wyjatkowo szybko, albo cos sie zaczyna
              zmieniac w tym sadzie...
              Pozdrawiam
              Iwona
              • Gość: Zielony Re: Opłata sądowa za założenie hipoteki IP: 194.9.223.* 09.01.03, 16:33
                Gość portalu: Iwona napisał(a):
                > A ile czasu zajelo Forumowiczom zalozenie Ksiegi, a potem dokonanie wpisu
                > hipoteki? Albo w moim przypadku bylo to wyjatkowo szybko, albo cos sie
                > zaczyna zmieniac w tym sadzie...

Zależy gdzie, ja (sąd w Pruszkowie) czekałem około miesiąca.
                W Warszawie czeka się od kilku do kilkunastu miesięcy ... :-(

pozdrawiam
                Zielony
              • Gość: Bebiak Do Iwony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.03, 17:41
                Hm..., urządzenie księgi wieczystej w Warszawie? Może generalnie trwać nawet do
                dwóch lat i niestety tak jest najczęściej. Nie mniej złożenie kolejnego
                wniosku, wniosku o wpis hipoteki, znacznie poprawia sytuację, bo:
                po 1-sze: wniosek o wpis hipoteki powinnien być rozpoznany w trybie pilnym
                (przeciętnie uważało się, że do meisiąca);
                - po 2-gie: istnieje obowiązek zachowania kolejności co do rozpatrywania
                wniosków, stąd wniosek o wpis hipoteki "popycha" Ci wniosek o urządzenie księgi
                wieczystej (przecież zresztą nie może być odwrotnie!!!).
                Jak obserwuję w Warszawie, w tym zupełnie zabagnionym WYdziale Ksiąg
                Wieczystych (z tym, że są bardziej zabagnione i trochę mniej) - cała procedura
                w takim przypadku jak Twój trwa przeciętnie 3 - 4 miesiące.
                Pamiętaj też i o tym, że po złożeniu wniosku i upływie myslę, że dla
                przyzwoitości ok. miesiąca - możesz udać się do Przewodniczącego WYdziału z
                podaniem o przyspieszenie rozpoznania wniosku motywując to np. wyższymi
                kosztami ubezpieczenia kredytu do czasu uprawomocnienia się wpisu. To często
                przynosi dobry efekt. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka