Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ulga remontowa

IP: *.pgnig.pl 10.01.03, 14:50
    W latach 2000-2002 korzystałem z ulgi remontowej dla lokalu mieszkalnego
    powiększonej o remont instalacji gazowej/urządzeń gazowych w wyniku czego
    limit odliczenia wyniósł 4620zł. Wiadomo że bez remontu tego co związane z
    rozwiązaniami opartymi o gaz limit ulgi remontowej wynosi 3850zł. Czy
    przypadająca różnica odliczenia w wysokości 770zł odnosi się właśnie tylko i
    wyłącznie do instalacji gazowej/urządzeń gazowych, czy jeżeli limit ulgi
    remontowej rośnie w takim przypadku do 4620zł można rozłożyć to przykładowo
    na: 4000zł na standardowy remont i 620zł na urz. gazowe. Szczerze mówiąc w
    PIT D nie jest to rozdzielone i nie wiem jak to potraktować. Czy może aby
    mieć spokój w razie ewentualnej kontroli rachunków przez US dać sobie spokój
    i potraktować te 770zł jako odliczenie przeznaczone na remont instalacji
    gazowej/urz. gazowych.
    Mam nadzieję, że ktoś już się z tym spotkał.
    Obserwuj wątek
      • vampi= Re: Ulga remontowa 10.01.03, 17:40
        Powiększony limit ulgi remontowej jest tylko na remont instalacji gazowej.
        Czyli owe 770 zł, to 19% z kwoty, którą wydałeś na coś od gazu.
        • kilovolt Re: Ulga remontowa 12.01.03, 14:48
          Też mam ten problem, ale akurat mój kumpel rozliczał się z takiej ulgi i w owe
          770 zł wliczył cos od gazu i coś na zwykły remont, miał kontrolę w US,
          przedstawił te faktury no i nie mieli do tego żadnych zastrzezeń zaliczyli mu
          te wszystkie odliczenia.
          Co do tej interpretacji to masz informację z US? Może każdy US znowu
          interpreuje to inaczej. Z oficjalnych interpretacji rzeczywiście trudno to
          wywnioskować.
          Zastanawiałem się jeszcze czy powiększenie limitu na fundusz remontowy pozwala
          rozliczać w ramach tej różnicy cokolwiek czy tylko to co poszło na ten fundusz.
          I tu akurat z tego co wyczytałem jestem pewien, że w ramach tego powiększonego
          limitu można wrzucić cokolwiek na remont. Mamy w tym przypadku całkowity limit
          jak na dom. Natomiast w przypadku limitu na gaz miałem watpliwości i nadal je
          mam, bo widzę że różne US traktują to różnie, jeżeli vampi czerpie swoje
          informacje z US.
      • Gość: jarekZ Re: Ulga remontowa IP: spc:* / 126.33.13.* 13.01.03, 07:00
        Dla mnie jest to jasne jak słońce, że kwota podatku 4620zł może być rozłożona
        dowolnie np. 4200zł na remont mieszkania + 420zł na remont instalacji gazowej.
        Nie ma co robić problemów z tak prostych przepisów. :-)
        • Gość: pol Re: ja pytałem w US ........i ...... IP: 213.77.125.* 13.01.03, 07:29
          Gość portalu: jarekZ napisał(a):

> Dla mnie jest to jasne jak słońce, że kwota podatku 4620zł może być rozłożona
          > dowolnie np. 4200zł na remont mieszkania + 420zł na remont instalacji
          gazowej.
          > Nie ma co robić problemów z tak prostych przepisów. :-)

W moim US powiedziano mi w informacji, że mogę powiększyć limit o wieksze kwoty
          ale jedynie gdy te pieniądze wydam tak jak mówią przepisy czyli wyłącznie na
          gaz lub fundusz remontowy. Nie moge w te kwoty wliczyć innych wydatków. Miałem
          ten sam problem co wy. Taką odpowiedź uzyskałem w zeszłym roku. Musiałem więc
          cześć materiałów kupić na ojca. Pzdr.
          • kilovolt Re: ja pytałem w US ........i ...... 13.01.03, 15:53
            Właśnie, jeżeli wydasz te pieniądze jak mówią przepisy. A przepisy dotyczące
            wydatków na fundusz remontowy mówia tyle, że z racji wydatków na ten fundusz
            jak i na remont mieszkania należy sie jeden wspólny limit jak dla domu
            mieszkalnego wynoszący 4620 zł. Zatem w ten limit możesz na pewno wliczyć
            wszystkie wydatki. Co do limitu gazowego to niestety nie jestem pewien,
            ponieważ w przepisach jest wyodrębniona odrębna kwota 770 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka