Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

czy da się żyć bez gazu?

IP: *.plusgsm.pl 19.01.03, 16:10
    Czy nowoczesne kuchnie z płytami ceramicznymi sprawdzają się?
    (Koszty energii, komfort gotowania)
    Obserwuj wątek
      • Gość: piegus Re: czy da się żyć bez gazu? IP: 62.233.169.* 19.01.03, 22:10
        oczywiscie! plyta ceramiczna, to rewelacyjny wynalazek! latwosc czyszczenia
        nieporownywalna z kuchenka gazowa... chociaz zaraz pewnie znajda sie obroncy
        gazowek ;)
        samo gotowanie-moze troszke wolniej sie gotuje na tejze, ale dla mnie bez
        porownania lepsza jest taka plyta!
        nie ma rur do gazu w mieszkaniu, w razie remontu niwiele trzeba przerabiac
        (doprowadzenie rur do nowego miejsca), gaz brudzi i smierdzi ;)
        byly juz tu podobne watki, i bardzo wielu jest obroncow gazu!
        pozdr
        • Gość: Piotr Re: czy da się żyć bez gazu? IP: *.plusgsm.pl 19.01.03, 22:16
          A energia? To są chyba kuchnie dość sporej mocym, czy takie gotowanie jest
          ekonomiczne?
          • Gość: Bebiak Re: czy da się żyć bez gazu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.03, 22:25
            Moja mama ma taką płytę od trzech lat i jest baaardzo zadowolona. Cały czas
            twierdzi, że to świetny wynalazek. Kiedyś pytałam ją o koszty i stwierdziła, że
            nie są wysokie, bo ma zainstalowaną jakąś inną fazę. Bliżej nie wiem, o co w
            tym chodzi, ale wiem, że gdy chciałam u siebie coś takiego zamontować to nie
            mogłam bo gdzieś daleko od moejgo budynku jest ta właśnie jakaś inna faza i
            przeciągnięcie jej to straszne koszty, a bez niej taka płyta to też dość
            wysokie koszty. Dowiedz się o co chodzi z tą inną fazą.
          • Gość: MS Re: czy da się żyć bez gazu? IP: 217.153.102.* 20.01.03, 07:52
            Gość portalu: Piotr napisał(a):

> A energia? To są chyba kuchnie dość sporej mocym, czy takie gotowanie jest
            > ekonomiczne?

Jest ekonomiczne, gdyż kuchnie z płytą ceramiczną mają dużo wyższą sprawność.
            Więc mimo mniejszej mocy niż kuchenka gazowa nagrzewają szybciej. Stąd pomimo
            droższej energii elektrycznej różnica w kosztach eksploatacji jest
            niezauważalna.
            • Gość: ceramik Raczej płyta IP: proxy / 157.25.84.* 20.01.03, 11:31
              Od 2001 roku mieszkam w nowym mieszkaniu bez gazu. Kuchnie mam właśnie
              ceramiczną na trzy fazy (moc 10kW) dla porównania czajniki bezprzewodowe mają
              ok 2 kw. Czyli taka kuchnia (z chyba 30 a może 40 litrowym piekarnikiem)
              ciągnie ok 5 razy tyle co taki mały czajniczek. Teraz trochę faktów:
              - Drogi koszt zakupu kuchni (co prawda my za mechaniczną tzn. bez elektroniki
              typu zegar włączenie i wyłączenie jednego z pól o zadanej godzinie itp.)
              zapłaciliśmy 1700 pln (firma whirlpool) w porównaniu do najprostszej gazowej
              lub gazowo elektrycznej za 600 pln.
              - inny sposób gotowania tzn. bardzo szybko się nagrzewa i długo trzyma ciepło
              po wyłączeniu (należy pamiętać iż są kuchnie min. z płytą ceramiczną zwykłe, HI-
              LITE, indukcyjne)
              My mamy zwykłą tzn. normalne grzałki o dość dużej bezwładności (nie nagrzewają
              się od razu talko w kila sekund) stygną dłużej (ale to jest plus bo jedzenie
              dużej jest ciepłe)
              HI-LITE superszybkie w nagrzewaniu
              Indukcyjne - trzeba stosować specjalne garnki (wykonane z odpowiedniego bodajże
              magnesującego się metalu). Zasada działania coś tam z indukcją
              elektromagnetyczną (dlatego trzeba stosować te specjalne drogie gary) jaka
              zachodzi między garnkiem a elementem grzejnym wtopionym w płytę.

PLUSY.
              -Podczas gotowania nie ma spalin wynikających ze spalania gazu - czytaj - na
              szafkach nie ma tego tłustego osadu jaki robi się normalnie w kuchni z kuchenką
              gazową.
              - Dokładniejsze sterowanie temperaturą
              - Piekarnik można wbudować sobie wysoko w szafkę tak aby po otwarciu nie trzeba
              się było do niego schylać.
              - Płyta naokoło pól grzejnych jest zimna (można trzymać łapę na płycie koło
              włączonej grzałki a płyta ma temperaturę pokojową) tzn. jak masz dobry garnek
              (plaskie grube dno) i coś ci się wyleje to nic ci się nie przypali.
              - Płyta pracuje impulsowo tzn. nagrzewa się i wyłącza i tak w kółko (czyli nie
              ciągnie pałeru cały czas).
              - Gary się nie okopcą czyli są o wiele czystsze niż przy gotowaniu na gazie.
              - Nie wywalisz chałupy w kosmos jak coś ci wykipi i zgasi gaz (co prawda nowe
              gazówki mają zabezpieczenia przeciwwypływowe gazu).
              - Nikt ci nie musi kontrolować co jakiś czas szczelności instalacji gazowej
              - W zasadzie łatwa w czyszczeniu (płaska powierzchnia płyty brud nie ma żadnych
              zakamarków coby gdzieś wniknąć)

MINUSY
              - Garnki powinny mieć jak najbardziej płaskie dno (chodzi o największą
              powierzchnie styku dna garka z grzałką-polem grzejnym)
              - Lepiej stosować garnki z kapslem (czyli grubym dnem długo trzymającym ciepło)

Co do kuchni.
              Nasza niestety (prosty model) nie ma wskaźnika ciepła szczątkowego. Czyli po
              wyłączeniu płyty kładąc łape na niejarzącym się polu grzejnym można się
              poparzyć. Niektóre modele (te z elektroniką) mogą o zadanej godzinie włączyć
              dane pole grzejne.
              Co do kosztów - my za prąd (2 osoby dorosłe plus 2 letnia niunia czyli pranie
              prawie non stop-co dwa trzy dni) plus zmywara, i trzy wyciągi z wiatrakami
              włączonymi na stałe. Płacimy 140 pln za dwa miechy. (w zimie trochę więcej bo
              żona siedzi z dzieckiem w domu i pali więcej światła już od 14)

PS
              No i do płyty dostajesz taki fajny nożyk skrobaczkę.
              UFF to by było na tyle.
              • Gość: jap Re: Raczej płyta IP: *.acn.waw.pl 21.01.03, 19:28
                Gość portalu: ceramik napisał(a):

>
                > PLUSY.
                > -Podczas gotowania nie ma spalin wynikających ze spalania gazu - czytaj - na
                > szafkach nie ma tego tłustego osadu jaki robi się normalnie w kuchni z
                kuchenką
                >
                Drobna poprawka, tłusty osad z pewnością nie pochodzi od gazu, a z wszelkiego
                tłuszczu parującego podczas gotowania i smażenia. Pomieszkasz dłużej, będziesz
                miał to samo i przy kuchence elektrycznej. Reszta się zgadza.

Pozdrawiam!
                • kilovolt Re: Raczej płyta 21.01.03, 21:03
                  I jeszcze jedna poprawka. W przypadku ceramicznych płyt gazowych wszystko też
                  się łatwo czyści równie jak te elektryczne.
      • Gość: Hania Re: czy da się żyć bez gazu? IP: *.wiadw.pl 20.01.03, 12:44
        Gość portalu: Piotr napisał(a):
        > Czy nowoczesne kuchnie z płytami ceramicznymi sprawdzają się?

Nie mam płyty ceramicznej czego bardzo załuję. Pół roku temu kupiliśmy
        kuchenkę: piekarnik elektryczny i kuchenka do gotowania gazowa (bo niby niższe
        koszty). Dostałam ostatnio rachunek za gaz - wartość gazu wypalonego - 4,60 zł,
        opłaty przesyłowe stałe, zmienne, abonament i takie tam pierdoły - ponad 40 zł.
        Zatem za sam fakt "posiadania" gazu płacę prawie 50 zł, myślę, że opłate ta
        rekompensowałaby wyzsze koszty płyty ceramicznej. Mądry Polak po szkodzie...
        pzdr Hania
      • Gość: kuchenka Re: czy da się żyć bez gazu? IP: *.waw 20.01.03, 16:04
        Juz byla mowa na tym forum i to dwa-trzy tygodnie temu,
        popatrz na starsze watki. Wynik taki: ladniejsza,
        latwiejsza w utrzumaniu czystosci, drozsza w ekspolatacji.
        • Gość: Piotr Re: czy da się żyć bez gazu? IP: *.plusgsm.pl 20.01.03, 20:24
          Gość portalu: kuchenka napisał(a):

> Juz byla mowa na tym forum i to dwa-trzy tygodnie temu,
          > popatrz na starsze watki. Wynik taki: ladniejsza,
          > latwiejsza w utrzumaniu czystosci, drozsza w ekspolatacji.

Nie zwróciłem uwagi na ten stary wątek, sorry.
          Ale tutaj dość fajnie został on podsumowany, za co dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka