Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy pralka otwierana od góry jest trwalsza?

IP: 10.10.11.* / 213.76.128.* 26.10.01, 11:15
    Mam dylemat. Mówią, że pralki otwierane od góry są mniej usterkowe i dłużej
    służą niż te standartowe, bo bęben jest mocowany na dwóch łóżyskach, a nie na
    jednym. Są za to brzydsze. Chętnie posłucham waszych opinii, bo nie wiem którą
    kupić.
    Obserwuj wątek
      • Gość: net Re: Czy pralka otwierana od góry jest trwalsza? IP: 212.160.159.* 26.10.01, 11:26
        na parametrach technicznych się nie znam, ale niedawno razem z mieszkaniem
        kupiłam od poprzednich właścicieli 4 letnią pralkę Polar otwieraną od góry i
        jestem z niej bardzo zadowolona. I nie wiem dlaczego mówisz, że ta pralka jest
        brzydka. Jest lepsza, bo zabiera bardzo mało miejsca, a można w niej uprać
        jednorazowo 5 kg ciuchów. Pozdrawiam.
        A jak mi się ta obecna zepsuje poważnie, to następną kupię też otwieraną od
        góry.
        • Gość: mac Re: Czy pralka otwierana od góry jest trwalsza? IP: 213.77.125.* 26.10.01, 11:40
          Ja mam od 1996 roku Wirpoola, wsadzanie od góry, i też nie miałem problemów. Z
          uwagi na małą łazienkę zakup ten był przemyślany. Co do wyglądu to rzecz gustu,
          ale mnie się podaba. Pzdr.
      • Gość: Marcin Re: Czy pralka otwierana od góry jest trwalsza? IP: 195.94.196.* 27.10.01, 09:42
        Od ponad 3 lat użytkuje Aristona i działa bezawaryjnie. Czasami tylko skacze. Z
        pewnością nie są brzydsze niż z bębnem z boku. Polecam.
      • Gość: Kasia Re: Czy pralka otwierana od góry jest trwalsza? IP: *.waw.cdp.pl 29.10.01, 15:09
        Nigdy nie kupiłabym pralki otwieranej od góry. Po pierwsze : wygląd - jak dla
        mnie paskudny. Po drugie: więcej miejsca zajmuje. Po trzecie : nie widac jak
        się pierze w środku. Po czwarte: jak dla mnie ma mało interesujące rozwiązania
        co do miejsca na proszek i inne detergenty. Pralka otwierana od przodku, tez
        może być wąska, moja ma 38 cm szerokości i mieści 5 kg ciuchów. Marki ARDO.
        • Gość: net Re: Czy pralka otwierana od góry jest trwalsza? IP: 212.160.159.* 29.10.01, 15:46
          pralka otwierana od góry miejsca na pewno zajmuje mniej od tradycyjnej. Nie
          każdy też lubi przyglądać się praniu bo to nie jest żadne fascynujące zajęcie.
        • Gość: maro Re: Czy pralka otwierana od góry jest trwalsza? IP: 10.1.2.* 30.10.01, 13:11
          Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Nigdy nie kupiłabym pralki otwieranej od góry. Po pierwsze : wygląd - jak dla
          > mnie paskudny. Po drugie: więcej miejsca zajmuje. Po trzecie : nie widac jak
          > się pierze w środku. Po czwarte: jak dla mnie ma mało interesujące rozwiązania
          > co do miejsca na proszek i inne detergenty. Pralka otwierana od przodku, tez
          > może być wąska, moja ma 38 cm szerokości i mieści 5 kg ciuchów. Marki ARDO.

> Wygląd to kwestia gustu, a o tym trudno mówić. To jak się pierze nie ma chyba
          > żadnego znaczenia, bo poza przewracającymi się brudami nic ciekawego tam nie
          > widać. Pralka ładowana z góry ma natomiast jedną niepodważalną moim zdaniem
          > zaletę. W trakcie prania można do niej coś dołożyć, lub np: przed odwirowaniem
          > coś wyjąć. W pozostałych jest to zazwyczaj niemożliwe.
          > Pozdrawiam Maro.

• Gość: isa Re: Czy pralka otwierana od góry jest trwalsza? IP: 193.0.117.* 30.10.01, 13:28
            Popieram Kasię! Moim zdaniem pralka otwierana z boku ( z przodu ) jest lepsza
            bo nadaje się do zabudowy w kuchni.
            Chyba nie trzymacie pralek w łazienkach - to okropne !!!
            • Gość: kokos Re: Czy pralka otwierana od góry jest trwalsza? IP: *.elbacsb.com.pl 30.10.01, 13:46
              Ja trzymam w łazience i to model otwierany od góry.
              Dla mnie taka pralka jest wygodniejsza.
              Zaletą jej jest to, że mozna po rozpoczęciu prania jeszcze cos dorzucić,
              co w pralkach bocznoładowanych sie nie uda.

Uważam, że dyskusja jest typu "o wyzszości Swiat Wielkiej Nocy....".
              Na rynku mamy modele ładowane z góry i z boku. Trwałośc ich jest
              chyba też podobna?
              Pozdrawiam wszystkich.
              kokos
            • Gość: mac Re: Czy pralka otwierana od góry jest trwalsza? IP: 213.77.125.* 30.10.01, 13:48
              Jasne że w łazienkach. Nie wyobrażam sobie posiłku w kuchni, przy wirującej
              pralce oraz pełnym koszu prania. Chyba że koleżanka stołuje się w łazience.
              Pzdr.
              • Gość: net Re: mac IP: 212.160.159.* 30.10.01, 14:05
                gorąco popieram. Tylko ze względu na to, że mam mało miejsca w łazience (wanna
                i prysznic trochę zajmują) pralka (oczywiście otwierana od góry) stoi w
                kuchni.
                • Gość: mac Re: net IP: 213.77.125.* 30.10.01, 14:13
                  To się rozumi samo przez się, ale w innych przypadkach to absurd. Pzdr.P.S.
                  znajomy ma lodówkę w przedpokoju z uwagi na małą kuchnię.
                  • Gość: isa Re: net IP: 193.0.117.* 30.10.01, 15:22
                    Dlaczego macie tak brzydko urządzone mieszkania.
                    Pralka nie pasuje np. do ala marmurowej łazienki, etc.
                    Pralka w łazience, gdzie odpoczywa się w pianie ?
                    Pralka zabudowana powinna być w kuchni a w ostateczności zabudowana w łazience.
                    • Gość: net Re: isa IP: 212.160.159.* 30.10.01, 15:40
                      Nie wiem jak to jest u Ciebie, ale moi goście chętnie przebywają w ładnej
                      stylowej kuchni, w której mozna zjeść kolację przy świecach przy dużym stole.
                      Dołazienki udają się jedynie "za potrzebą". A moja kuchnia ma "duszę".
                      • Gość: isa Re: net IP: 193.0.117.* 31.10.01, 08:34
                        Moja kuchnia jest artystycznie urządzona, ale goście stołują się w jadalni.
                    • eela Re: net 05.11.01, 15:54
                      Nie każdy ma tyle czasu, żeby się byczyć godzinami w łazience w pianie. A
                      pasuje ci wirująca pralka pralka w kuchni w czasie jedzenia?
                      • Gość: darkg Re: net IP: 194.181.188.* 06.11.01, 12:51
                        A ja uwazam, ze pralka powinna byc w osobnym pomieszczeniu, zeby ani do kuchni,
                        ani do lazienki nie wywalaly sie brudne rzeczy. I z takiego pomyslu jestesmy z
                        moja zona najbardziej zadowoleni.

DarkG
                        • Gość: mac Re: net IP: 213.77.125.* 06.11.01, 14:40
                          Jak się ma dom, to nie ma problemu. Ale ludzie mieszkają w M2, M3 itp. Zostaje
                          wybór między kuchnią a łażienką. Pzdr.
                          • Gość: Jachu Re: net IP: 148.81.91.* 06.11.01, 16:04
                            Gość portalu: mac napisał(a):

> Jak się ma dom, to nie ma problemu. Ale ludzie mieszkają w M2, M3 itp. Zostaje
                            > wybór między kuchnią a łażienką. Pzdr.

Znalazlem rozwiązanie Waszemu problemu,
                            mam pralkę w WC....
                            I wykapac w pianie sie mozna, i zjesc bez problemow,
                            tylko czasami sa problemy ze skupieniem sie na tronie ;-)))
                            Pozdrowienia
                            Jachu

• Gość: Okruszyn Re: Czy pralka otwierana od góry jest trwalsza? IP: *.chello.pl 31.10.01, 01:56
        Zajmuje mnie miejsca, w dodatku lepiej w niej prać np. wełnę, bo można wyjąć
        pranie z wody, bez wirowania. Ja widzę same plusy.
        Okruszyna
      • Gość: Mac Re: Czy pralka otwierana od góry jest trwalsza? IP: 10.129.134.* 31.10.01, 12:52
        Gość portalu: Ruda napisał(a):

> Mam dylemat. Mówią, że pralki otwierane od góry są mniej usterkowe i dłużej
        > służą niż te standartowe, bo bęben jest mocowany na dwóch łóżyskach, a nie na
        > jednym. Są za to brzydsze. Chętnie posłucham waszych opinii, bo nie wiem którą
        > kupić.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na tak zadane pytanie. Przyznam, ze sam kiedys
        mialem podobny problem i po glebokim przemysleniu sprawy, a przede wszystkim
        zasiegnieciu opinii fachowcow z branzy AGD, wybralem nastepujace rozwiazanie:
        Pralka z otwieranym bebnem, z gorna pokrywa, ale ustawiona na bocznej sciance.
        Takie rozwiazanie zapewnia optymalny komfort uzytkowania.
      • Gość: kris Re: Czy pralka otwierana od góry jest trwalsza? IP: *.dialup.optusnet.com.au 06.11.01, 00:15
        Krotko mowiac NIE. Sposob ladowania pralki (konstrukcja) nie ma wplywu na
        trwalosc. Jakosc wykonania ma. Lozyska to pestka.Nowoczesna pralka ma mnostwo
        innych komponentow (chetnie robiacych kuku) jesli kiepskiej jakosci.
        Pralki PRZEMYSLOWE sa przeciez ladowane z przodu.
        Wsrod pralek ladowanych z gory jest kilka systemow.
        Te z angielska mowiac "z agitatorem" czyli z takim wariatem w srodku szarpiacym
        ciuchy, sa bardzo popularne w np.w USA, Australii itp i dobre dla
        zapominalskich i dla "szmates biznes". NAJGORSZE na polskie warunki, bo glosne,
        zuzywaja duzo wody (drozeje), energii (bardzo droga), niszcza ciuchy ( oj nie
        tanie). Pranie odbywa sie przy zanurzeniu wszystkiego w kapieli proszku ktorego
        tez trzeba wiecej zuzyc zatruwajac rzeki i tak brudny juz Baltyk.

Pralki bebnowe dzialaja na innej zasadzie, bo delikatnego wyciskania prania w
        malej ilosci wody i proszku i przy najmniejszym zuzyciu energii.

Te z kolei moga byc z televizorkiem czyli ladowane od przodu lub bez czyli z
        otwieranym od gory bebnem.

Jesli nie ma Pani miejsca na ladowana od przodu polecam BEBNOWA LADOWANA Z GORY.
        Dobrej jakosci, ale bez zbyt wielu programow, ktore i tak rzadko sa uzywane a
        podnosza cene, bo wymagaja skomplikowanego programatora. Lepiej zaplacic troche
        wiecej na poczatku i miec spokoj przez dlugie lata. Najlepiej kupic produkowana
        w Polsce - pomozemy w zatrudnianiu rodakow, forsa zostaje w kraju i o czesci
        latwo.
        Tym od odpoczynku w pianie podpowiem, ze pralka powinna stac w pralni a nie w
        kuchni ani lazience. Ale to juz kwestia jak mowia, ze kazdy orze jak moze, ale
        powinien skromnie bez wysmiewania innych.
        Pozdrawiam szanownych interlokutorow i przypadkowych jak ja internetowych
        czytaczy.

• Gość: Ruda Re: Czy pralka otwierana od góry jest trwalsza? IP: 10.10.11.* 06.11.01, 14:43
          Dziękuję wszystkim za cenne uwagi. Nie spodziewałam się, że dyskusja tak się
          rozwinie.Pozdrawiam.
      • Gość: K Re: Czy pralka otwierana od góry jest trwalsza? IP: 62.60.98.* 21.11.01, 18:59
        Uzywam pralki ladowanej od gory. W czasie, gdy dokonywalem zakupu byla mniejsza
        od pralek ladowanych z boku o podobnej pojemnosci. Jedyna roznica, ktora
        dostrzegam, jest to, ze na pralkach ladowanych od gory nie mozna niczego
        postawic na stale. Poza tym mam (nie wiem czy w pelni uzasadniona technicznie)
        wiare, ze prawdopodobienstwo, ze taka pralka mnie zaleje jest ciut mniejsze.
        • Gość: M. Re: Czy pralka otwierana od góry jest trwalsza? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.01, 23:03
          RETY !!!!!!! LUDZIE NIE ROZMIESZAJCIE MNIE !!!!! ALE MACIE PROBLEM DO OMAWIANIA
          NA FORUM !!!!! PRALKA ??????????? POGIELO WAS CHYBA !!!!!!!!!!!
          • Gość: Quazar Re: Czy pralka otwierana od góry jest trwalsza? IP: *.citicorp.com 28.11.01, 20:42
            Panu juz dziekujemy :(((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka