Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

prywatna hipoteka

IP: *.ipt.aol.com 03.02.03, 17:17
    Moi rodzice mają niespłacony jeszcze dług u znajomych, którzy martwią się o
    jego zwrot, ze względu na marne dochody i niezadawalający stan zdrowia
    mojego taty.
    Chcielibyśmy obciążyć dom prywatną hipoteką. Czy miałoby to jakiś wpływ na
    podatki? Czy możemy liczy na ulgi?

Czy zna się ktoś z Państwa na tej problematyce? Z góry dziękuję!
    Obserwuj wątek
      • Gość: maiku Re: prywatna hipoteka IP: 4.2.* / *.torun.mm.pl 03.02.03, 19:39
        Hipoteka na nieruchomości nie ma wpływu na podatek od nieruchomości. Zresztą
        nie ma wpływu na inne podatki. Nie wiem o jakie ulgi chodzi, ale remontowe np.
        kompletnie bez zmian. Dopiero co spłaciłam hipotekę na mojej nieruchomości i w
        moich rozliczeniach z fiskusem bez zmian. Pozdrawiam.
        • Gość: Bebiak Re: prywatna hipoteka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.03, 19:52
          Myslę podobnie jak mój przedmówca,a chcę Cię jeszcze uprzedzić o jednej rzeczy
          dotyczącej fiskusa. Podstawą do ustanowienia hipoteki jest dług (co oczywiste)
          czyli w praktyce najczęściej umowa pożyczki. Od takiej umowy należny jest
          podatek (2%) płatny w 14 dni od dnia zawarcia umowy. Jeśli będziecie u
          notariusza ustanawiać hipotekę to notariusz albo pobierze te 2% (jeśli będzie
          dokumentował tym aktem również umowę pożyczki, co jest możliwe), albo też jeśli
          będziecie się chcieli powołać na zawartą już wcześniej umowę pożyczki to będzie
          chciał widzieć umowę z dowodem uiszczenia podatku (tak powinien). Może więc
          lepiej (o ile nie był zapłacony podatek) zapomnieć o tym co było (bo jak
          rozumiem część już spłacona), zawrzeć teraz umowę pożyczki na tę kwotę, która
          została i ustanowić w jej wysokości hipotekę zwykłą albo (o ile macie np.
          waloryzację dewizową) to hipotekę kaucyjną. Pamiętaj również, że fiskus ma
          prawo zapytać pożyczkodawcę skąd wziął środki na udzielenie tej pożyczki (to
          przy wyższych kwotach się często zdarza). To tak tytułem dalszych wyjaśnień.
          Podatek od ustanowienia hipoteki to: przy zwykłej 0,1% od kwoty a przy
          kaucyjnej podatek stały: 19 zł albo 38 zł (kurczę - nie pamiętam a nie mam w
          domu ustawy), do tego oczywiście opłata sądowa za wpis do księgi wieczystej no
          i taksa notarialna plus VAT.
          • Gość: anna Re: prywatna hipoteka IP: *.ipt.aol.com 04.02.03, 13:34
            Dziękuję ślicznie za pomoc i kłaniam się.

Z pozdrowieniami
            Anna
        • Gość: anna Re: prywatna hipoteka IP: *.ipt.aol.com 04.02.03, 13:41
          Dziękuję ślicznie za pomoc i kłaniam się.

Z pozdrowieniami
          Anna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka