Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Instalacja logiczna w domu

IP: 212.160.114.* 19.03.03, 21:40
    Chcialbym zapytac (tych ktorzy 'to' robili lub projektowali) o instalacje
    logiczna (komputerowa, video, audio, alarm...) w domu jednorodzinnym.
    Szczegolnie interesuje mnie rozwiazanie rozprowadzenie sygnalu video i audio
    (choc alarm takze). Jakie przewody, szafa(y) dystrybucyjne, standardy, typy
    gniazd, patch-paneli itd.
    Jeli znacie jakies linki do stron bede takze wdzieczny (dobre strony).
    Dziekuje
    Obserwuj wątek
      • Gość: l Re: Instalacja logiczna w domu IP: *.alfaelektro.com.pl / 10.5.1.* 28.03.03, 11:36
        skontaktuj sie z najblizsza hurtownia elektryczna ja mam
        zrobiona instalacje na aparaturze Legrand
      • Gość: Mirek Re: Instalacja logiczna w domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.03, 16:24
        Gość portalu: gug napisał(a):

> Szczegolnie interesuje mnie rozwiazanie rozprowadzenie sygnalu video i audio
        > (choc alarm takze).

Oprzewodowanie do systemu alarmowego musi być wykonane oddzielnie z kilku
        powodów.

1.Jeżeli system alarmowy ma posiadać ochronę antysabotażową (tylko najniższej
        klasy system alarmowy nie musi takiej ochrony posiadać)to praktycznie nie da
        się tego zrobic w sieci strukturalnej.

2.Elementy systemu alarmowego (czujki, klawiatury, sygnalizatory) są
        umieszczane w zupełnie innych miejscach niż gniazda okablowania strukturalnego.

3.Wiekszość systemów alarmowych wykorzystuje do przesłania sygnałów minimum 2
        pary przewodów.

Naprawdę szkoda zachodu, lepiej wykonać instalację systemu alarmowego jako
        osobne okablowanie. Bedzie lepiej i taniej.

pzdr
        mirek
      • Gość: Maika Re: Instalacja logiczna w domu IP: 217.170.174.* 31.07.13, 21:52
        Lektura w tym zakresie się przyda, dużo ciekawy informacji jest na www.mieszkajbezpiecznie.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka