Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

problem z przyłączem elektrycznym

IP: *.smrw.lodz.pl 29.04.07, 20:59
    Mam problem energetyczny.
    Mam działkę z domkiem letniskowym z istniejącym przyłączem napowietrznym moc
    z tego co pamiętam 8 KW z 3 fazowym licznikiem wewnątrz domku. W wyniku
    styczniowych wichur przyłącze to uległo uszkodzeniu - nie działa. Nie jestem
    zabardzo zainteresowany jego wymianą, a to może być zrobione na koszt ZE,
    ponieważ muszę domek letniskowy rozwalić i wybudować DOM. Co mam zrobić w
    takim wypadku z prądem??
    Napisałem pismo o wydanie warunków zasilania w którym poprosiłem o wymianę
    tego przyłącza na kablowe i budowę skrzynki w lini ogrodzenia - prośbę
    motywowałem troską o to że nowe przyłacze powietrzne ma kolizję z linią
    telefoniczną oraz drzewami i następna wichura będzie je zrywać. Oczywiście
    napisałem że jestem gotowy pokryć część kosztów tego przyłacza (różnice
    między nowym napowietrznym a kablowym) I od 3 miesięcy nie mam żadnej
    sensownej odpowiedzi najpierw zadzwonili że potrzebują mapkę do celów
    projektowych zrobiłem dostarczyłem, potem gdy dowiaduję sie tel. to słyszę
    odpowiedzi że nie tego sie nie da chyba tak zrobić albo że to będa bardzo
    duże koszty. Na pytanie jak duże raz powiedziano mi że 5tyś drugi raz że 8
    tyś.
    Co mam robić z tego co czytam to niektórzy mają nowe przyłącze w cenach rzędu
    3 tyś zł. Słup jest na przeciwko mojej działki po drugiej stronie gruntowej
    drogi odległość od ogrodzenia około 6-8 metrów. Czy mam żądać odpowiedzi na
    piśmie - bo nic nie dostałem, gdzie z tym interweniować.
    Czy można ewentualnie "wyjąć" przyłącze z domku letniskowego na czas budowy a
    potem przełożyć też napowietrzne do nowego domu? skoro kablowego sie nie da
    albo ma kosztować 8 tyś?
    Obserwuj wątek
      • Gość: adi Re: problem z przyłączem elektrycznym IP: *.smrw.lodz.pl 03.05.07, 08:49
        Nikt mi nie pomoże ?? :(
        • andrzej.sawa Re: problem z przyłączem elektrycznym 03.05.07, 10:41
          Podejżewam,że jeżeli będziesz przestawiał sam,to mogą Ci odciąć i tak będziesz
          musiał robić na nowo,a co z prądem na czas budowy.
          Niestety chyba za darmo nie da rady.
          • Gość: adi Re: problem z przyłączem elektrycznym IP: *.smrw.lodz.pl 03.05.07, 11:10
            niezrozumieliśmy się nie chcę nic za darmo.
            Mam przyłącze które uległo uszkodzeniu - wymiana na nowe powinna być na koszt
            dostawcy energii. A więc powinni mi założyć nowe przyłącze napowietrzne.
            Nie chcę napowietrznego tylko podziemne, które jest droższe prawie dwa razy.
            Chcę za nie zapłacić. Nikt nie przedstawił mi żadnego kosztorysu rozmowy są o
            cenach wziętych z kosmosu taniej robi sie zupełnie nowe przyłącze. W ZE mnie
            zbywają. I tu mam problem - nie wiem co robić. Idę w piątek zarządać oficjalnej
            odpowiedzi z kosztorysem.
            • andrzej.sawa Re: problem z przyłączem elektrycznym 03.05.07, 12:39
              Powiem z własnego doświadczenia i trochę innych.
              Radzę zrobić nowe do starego budynku,zgodnie ze złożonym wnioskie.Podejrzewam,że
              nie będą chcieli dać kabla podziemnego,a kabel powietrzny i dlatego radzę
              zobowiązać się do ponoszenia części kosztów.
              Najistotniejszym elementem jest projekt instalacji.O to trzeba walczyć.
              • Gość: adi Re: problem z przyłączem elektrycznym IP: *.smrw.lodz.pl 05.05.07, 10:37
                i tego chcę nowe powietrzne kosztuje około 1000 zł - ale ta wymiana leży w
                gestii ZE. Sąsiad 3 miesiace temu robił zupełnie nowe kablowe wraz z opłatą za
                przyznanie mocy (a moc ja już mam przyznaną) koszty wyniosły go 3600 zł. Więc
                sądziłem że ja dopłacę nawet to 2600 i powinno być dobrze. Natomiast z ZE nie
                mam żadnej pisemnej odpowiedzi, a wszelkie rozmowy są na zasadzie albo sie tego
                nie da zrobić albo są to bardzo duże koszty i mówią mi raz 5 tyś raz 8 tyś.
                • andrzej.sawa Re: problem z przyłączem elektrycznym 05.05.07, 11:10
                  Niech zrobią projekt na kabel,a potem targuj się co będziesz musiał dołożyć.

A koszty - projekt ok.1000,kabel ok.15-20 zł/m.b.,szafka ok.500-1000,roboty
                  elektryczne poniżej 1000,wykop pod kabel - ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka