Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Do Bebiaka

IP: *.vline.pl / 172.16.12.* 01.06.03, 19:12
    Cześć ja tez jak inni dołączam do Twoich fanów.Wile Twoich odpowiedzi
    czyytałam i mam do ciebie prośbę bo niestety nie wiem gdzie we wniosku do
    sądu o ustanowieniu hipoteki mam napisać ze jest to kredyt we CHF. Czy mam
    go przeliczyć hippoteke kaucyjną i zwykłą po jakim kursie. A i co za numer
    Repetytoriium mam wpisać w tym wniosku. Z góry bardzo dziękuję.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: Do AS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.03, 22:44
        Cześć! Ja tak rozumiem Twój post: bank udzielił Ci kredytu w CHF, a
        zabezpieczeniem:
        - spłaty kredytu ma być hipoteka zwykła;
        - spłaty odsetek i innych kosztów banku ma być hipoteka kaucyjna.
        Czy dobrze zrozumiałam? Jesli tak to we wniosku do sądu piszesz po lewej
        stronie:

Anna X
        zam....
        dot. KW nr ...
        wartość przedmiotu: .... i .....

Przy tych wartościach podajesz:
        - wysokość hipoteki zwykłej (o ile ona ma być ustanowiona w CHF to tutaj
        podajesz równowartość z dnia składania wniosku w/g średniego kursu CHF w NBP -
        to służy tylko pobraniu opłaty sądowej od wpisu);
        - wysokość hipoteki kaucyjnej - w/g tych samych zasad dla tego samego celu.

Napisz mi czy ja dobrze zrozumiałam Twój post w tym sensie czy Tobie o to
        chodzi. A Repertorium to jest stosowna księga u notariusza, w której wpisuje
        się wszystkie czynności pod kolejnym numerem. I Twój akt będzie miał numer,
        który zostanie oznaczony: Repertorium A nr ..../2003.
        Słuchaj AS, napisz mi czy o to Ci chodzi oraz, czy Twój lokal nabywasz na rynku
        wtórnym czy pierwotnym. Ja wówczas napiszę Ci wzór wniosku do Sądu. Napisz też
        na co został udzielony kredyt: na nabycie lokalu czy na budownictwo (to też
        trzeba w wniosku napisać). Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • Gość: AS Re: Do Bebiaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.03, 12:45
        w oświadczeniu banku udzielono kredyt hipoteczny przeznaczony na finansowanie
        zaliczek wpłaconych na poczet ceny zakupu od inwestora budowlanego spółdzielni
        nieruchomości mieszkalnej, zakup jest na rynku pierwotnym - będę wdzięczna za
        wzór wniosku do KW hipoteka zwykła jest 52 tys CHF i kaucyjna 27 tys CHF.
        Mam również o opłatę sądową tz czy wpis stosunkowy liczy sią od sumy obu
        hipotek czy tylko od zwykłej i czy wiesz jaka jest opłata sądowa za wpis czy
        1/5 czy 1/10 czy 1/20 wpisu stosunkowego w przypadku kupna mieszkania od
        spółdzielni
        Czy opłatę sądową do KW płaci się w momencuie podpisania aktu notarialnego wraz
        z taksą notarialną i resztą ołat.
        • Gość: Bebiak Re: Do AS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.03, 22:41
          Cześć AS, teraz sobie przypomniałam, że kiedyś dyskutowałyśmy o tych ksoztach i
          zacięłam się (może nie tyle ja ile notariusze) na opłacie sądowej od wpisu
          prawa własności, a i z podatkiem nie było to tak bardzo i do końca jasne.
          Wróciła mi pamięć co do Twojej sympatycznej osóbki - witaj więc znowu:-))) O
          ile pamiętam to Ty jesteś członkiem spółdzielni, zawarłaś z nią umowę o
          wybudowanie lokalu a spółdzielnią po wybudowaniu ustanowi odrębną własność tego
          lokalu na Twoją rzecz, czy dobrze pamiętam? Jeśli tak, jeśli to Twoja sytaucja
          to na dzień dzisiejszy (a "grzebałam" w tym temacie, tj. sproo telefonowałam
          bo mi to spokoju nie dawało) wygląda to tak (tak twierdzi większość
          notariuszy):
          - taksa notarialna - to jedyne co było jasne od początku, ale przypomnę: 550,-
          zł + 0,25% od nadwyżki powyżej 60.000,-zł
          - podatek: tu obecnie większość twierdzi, że podatku nie będzie bo to
          szczególne nabycie w szczególnym trybie (jak pamiętasz przedtem były i takie
          głosy, że jeśli spółdzielnia by sprzedawała ten lokal Tobie odprowadzając VAT
          to ewentualnie podatek od wartości ułamka w gruncie - podobnie jak przy
          developerze).
          - opłata sądowa od wpisu prawa własności w ksiedze wieczystej na Twoją rzecz:
          tu już teraz w miarę jednolicie bo 1/20 część wpisu stosunkowego, który to wpis
          jako cały liczy się tak; 6.600,-zł + 5% od nadwyżki powyżej 100.000,-zł (i z
          tego do zapłacenia 1/20 część).
          Tak myślałam, że to się jakoś ujednolici, bo przecież to byłyby chore, gdyby z
          tych samych przepisów pobierać różne stawki (a wtedy takich różnych odpowiedzi
          mi udzielano).
          No a teraz ta Twoja hipoteka
          > w oświadczeniu banku udzielono kredyt hipoteczny przeznaczony na finansowanie
          > zaliczek wpłaconych na poczet ceny zakupu od inwestora budowlanego
          > spółdzielni nieruchomości mieszkalnej, zakup jest na rynku pierwotnym -

No i jeśli tak bank w zaświadczeniu napisał to sama nie wiem jak to sąd
          potraktuje. To, że jest to rynek pierwotny mogłoby sugerować, że kredyt jest na
          cele budownictwa mieszkaniowego (taki jest zwolniony z opłat sądowych od wpisu
          hipoteki), ale jak się przyjrzeć tej treści to tam wyraźnie pojawia się
          stwierdzenie, że na nabycie. Zresztą na rynku pierwotnym też można nabyć lokal
          wcale go nie budując. AS, czy bank nie mógłby napisać zgodnie z
          rozporządzeniem, że na cele budownictwa mieszkaniowego? Miałabyś wtedy sytuację
          jasną, bo jeśli sąd uzna, że to na nabycie to wtedy zapłacisz 1/20 część wpisu
          stosunkowego liczonego jak wyżej. Może warto podpytać bank, bo to zawsze jakaś
          oszczędność - takie jest moje zdanie.

> Będę wdzięczna za wzór wniosku do KW hipoteka zwykła jest 52 tys CHF i
          kaucyjna 27 tys CHF.

Chyba Ci samą procedurę już kiedyś pisałam, ale powtórzę, żebyś miała to tutaj
          razem. Oczywiście czynię założenie, że Ty i tylko Ty jesteś kredytobiorcą oraz
          Ty i tylka Ty nabywasz lokal (ewentualnie Ty i Twój mąż: razem bierzecie kredyt
          i razem nabywacie - tego nie pamiętam jak u Ciebie). W akcie nabycia, który
          podpiszesz u notariusza znajdzie się wniosek do sądu o odłączenie Twojego
          lokalu z tej istniejącej księgi i urządzenie dla niego nowej księgi
          wieczystej. Notariusz złozy ten akt w sądzie. Ty powinnaś zapytać notariusza
          kiedy byś mogła zadzwonić po tzw. numer wniosku (to będzie numer pod jakim sąd
          zarejestruje Ci ten Twój wniosek złożony przez notariusza, a będzie się on
          zaczynał; dz. kw ..... i jakieś cyfry łamane przez 2003). Jak już będziesz
          miała ten numer (to kilka dni) to piszesz taki wniosek:

AS
          zam....
          dot. dz. kw ...../2003
          wartość przedmiotu: .... i .....
          (tu wpiszesz równowartość jednej i drugiej hipoteki w/g średniego kursu CHF z
          NBP z dnia składania wniosku - to dla pobrania ewentualnych opłat sądowych od
          wpisu)

Wniosek
          Składając w załączeniu pismo Banku ............. (opisać typu nazwa, siedziba)
          z dnia ..., znak: ......... wnoszę o wpisanei w dziale IV ksiegi wieczystej,
          która zostanie urządzona zgodnie z wnioskiem zawartym w Akcie notarialnym,
          repertorium A nr ........./2003 a zarejestrowanym pod nuemrem: dz.
          kw ......../2003 dla stanowiącej moją własność nieruchomości położonej w ...
          przy ulicy ... stanowiącej lokal mieszkalny numer ...... - dwóch hipotek na
          rzecz Banku .................. (opisać go):
          - hipoteki zwykłej w kwocie 52.000 franków szwajcarskich, tytułem
          zabezpieczenia spłaty udzielonego mi przez ten bank kredytu w kwocie 52.000 CHF
          z przeznaczeniem na .............. , oprocentowanego w/g zmiennej stopy
          procentowej wynoszącej na dzień ....... ilestam procent w stosunku rocznym;
          - hipoteki kaucyjnej do kwoty 27.000 franków szwajcarskich tytułem
          zabezpieczenia spłaty odsetek i innych kosztów banku wynikających z zawartej
          umowy kredytowej.

Piszesz w dwóch egzemplarzach: jeden z pismem banku zostawiasz w sądzie, a na
          drugim niech Ci sąd przystawi prezentatę o wpłynięciu. Opłatę (jeśli by była
          wnosisz na miejscu w kasie sądu).
          Załóżmy, że ta opłata by była (bo nabycie) to wtedy przy np.1CHF = 2,85,-zł
          musiała byś zapłacić: 450,50,-zł + 260,90,-zł. Jakby bank raczył napisać, że
          na budownictwo to te pieniądze są Twoje więc chyba warto w banku porozmawiać -
          przecież nic nie stracisz a zyskać możesz.
          Pamiętaj o podatku: od zwykłej 0,1% tj. ok. 148,-zł i od kaucyjnej 19,-zł.
          (płacisz w urzędzie skarbowym). Pamiętaj też, że niektóre sądy i niektóre
          wydziały mają już komputerowe wnioski, więc może nie będziesz musiała sama
          pisać?

> Mam również o opłatę sądową tz czy wpis stosunkowy liczy sią od sumy obu
          > hipotek czy tylko od zwykłej i czy wiesz jaka jest opłata sądowa za wpis czy
          > 1/5 czy 1/10 czy 1/20 wpisu stosunkowego w przypadku kupna mieszkania od
          > spółdzielni

To już tak jakoś wyżej napisałam - tak wyszło:-)))

> Czy opłatę sądową do KW płaci się w momencie podpisania aktu notarialnego wraz
          > z taksą notarialną i resztą opłat.

Tak, już od chyba półtora roku notariusze pobierają opłaty sądowe należne od
          wpisów i odprowadzają do sądu. Piszę oczywiście o opłatach sądowych za wpis
          prawa własności od wniosku zawartego w akcie. Kiedyś było rzeczywiście tak, że
          sąd wzywał do tych opłat za czas jakiś (czasem nawet po roku, więc można było
          dozbierać, co wielu cieszyło, ale teraz już nie ma takiej możliwości - od razu
          u notariusza przy podpisywaniu aktu).
          czy wszystko dla Ciebie w miarę jasne? Jak nie to pytaj - postaram się
          doskrobać:-))) jak będę wiedziała. Pozdrowionka serdeczne. B.
      • Gość: AS Re: Do Bebiaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.03, 12:05
        Beatko bardzo dziekuję za wszystkie wiadomości ale powiem szczerze że czegoś w
        tej opłacie sądowej nie rozumiem. Czy ja płacę dwie oplaty sądowe za KW ?
        1. opłata sądowa od wpisu prawa własności w KW na moją rzecz i to by było 1/20 *
        (6600 + 5% * (186000 PLN (tyle kosztuje mieszkanie w umowie kupna)-100000)) i
        to jest 1/20 * 10900=545 PLn to płatne u notariusa
        2. opłata za wpis hipoteki dla banku 1/20*(6600 +5%(52000 +27000 CHF)*2,85) -
        100000 PLN) i to jest 1/20 * 12857,50=642,87PLN to plłatne w sądzie
        Ty napisałaś "Załóżmy, że ta opłata by była (bo nabycie) to wtedy przy np.1CHF
        = 2,85,-zł
        musiała byś zapłacić: 450,50,-zł + 260,90,-zł. " ja nie wiem skąd masz taką
        kwotę?
        Bardzo dziękuję ci za wszystkie informacje. Z bankiem już przed podpisaniem
        umowy kredytowej próbowałam rozmawiać ale oni twardo mówili że taki mają
        standard i w oświadczeniu napisali przedmiot kredytu taki sam jak w umowie a to
        już podpisane i tak samo myślę jak ty że sąd potraktujer to jako nabycie a nie
        budownictwo mieszkaniowe. Jeszcze raz z góry dziękuję.
        • Gość: Bebiak Re: Do AS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.03, 21:47
          Cześć AS, witam Cię bardzo serdecznie:
          > Beatko bardzo dziekuję za wszystkie wiadomości ale powiem szczerze że czegoś
          > w tej opłacie sądowej nie rozumiem. Czy ja płacę dwie oplaty sądowe za KW ?

W sumie płacisz trzy opłaty sądowe:
          1. za wpis prawa własności
          2. za wpis hipoteki zwykłej
          3. za wpis hipoteki kaucyjnej

> 1. opłata sądowa od wpisu prawa własności w KW na moją rzecz i to by było
          > 1/20 * (6600 + 5% * (186000 PLN (tyle kosztuje mieszkanie w umowie kupna)-
          > 100000)) i to jest 1/20 * 10900=545 PLn to płatne u notariusa

Tak, sprawdziłam jeszcze raz: to jest 545,-zł

> 2. opłata za wpis hipoteki dla banku 1/20*(6600 +5%(52000 +27000 CHF)*2,85) -
          > 100000 PLN) i to jest 1/20 * 12857,50=642,87PLN to plłatne w sądzie
          > Ty napisałaś "Załóżmy, że ta opłata by była (bo nabycie) to wtedy przy
          > np.1CHF = 2,85,-zł musiała byś zapłacić: 450,50,-zł + 260,90,-zł. " ja nie
          > wiem skąd masz taką kwotę?

A ja już wiem, bo jak podałaś mi swoje kwoty to już nie pisałam o zasadach
          liczenia opłat sądowych dla kwot niższych niż 100.000,-zł, tylko policzyłam,
          podałam konkretne dla Ciebie kwoty i stąd nasza różnica

Od zwykłej w/g zasady: 1/20 z całego wpisu 6.600 + 5% od nadwyżki powyżej
          100.000,-zł przy Twojej kwocie 52.000 CHF x 2,85,-zł= 148.200,-zł:
          6.600 + 5% od 48.200,-zł= 9.010,-zł i z tego 1/20 = 450,50,-zł

Od kaucyjnej w/g zasady: 1/20 z całego wpisu 3.600,-zł + 6% od nadwyżki powyżej
          50.000,-,-zł przy Twojej kwocie 27.000 CHF x 2,85,-zł = 76.950,-zł:
          3.600,-zł + 6% od 26.950,-zł= 5.217,-zł i z tego 1/20 = 260,90,-zł

Bierze się to stąd, że dla liczenia sądowej są przedziały i liczy się w
          zależności od wysokości kwoty (ja Ci podałam chyba tylko dla kwot powyżej
          100.000,-zł, a ta Twoja kaucyjna mieści się w przedziale 50.000 - 100.000,-zł,
          a tu się liczy trochę inaczej.

> Bardzo dziękuję ci za wszystkie informacje. Z bankiem już przed podpisaniem
          > umowy kredytowej próbowałam rozmawiać ale oni twardo mówili że taki mają
          > standard i w oświadczeniu napisali przedmiot kredytu taki sam jak w umowie a
          > to już podpisane i tak samo myślę jak ty że sąd potraktujer to jako nabycie a
          > nie budownictwo mieszkaniowe. Jeszcze raz z góry dziękuję.

Szkoda, że bank tak kontra klient, ale jak pytałaś i "nie" to pewnie już zdania
          nie zmienią, a to skutkuje dla Ciebie opłatą sądową, chyba, że sąd nie
          wwnikając głębiej uzna, ze rynek pierwotny go zadowala (jest jakaś szansa, ale
          niewielka raczej, a ja nie chcę Ci stwarzać nadziei przy takim piśmie).
          Dziękuję Ci za dziękuję, gdyby jeszcze "coś" to napisz, a ja w ramach
          możliwości doskrobię chętnie. Pozdrawiam Cię cieplutko:-))) B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka