Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    IP: *.dyn.optonline.net 13.06.03, 19:34
    Jestem w trakcie zakupu mieszkania. Oprocz srodkow wlasnych dostalam
    darowizne od ojca w wys. 9.5 tys. zl oraz od babki w wys. 19tys. zl. Wiem, ze
    za darowizny do 9.6tys od czlonkow rodziny w linii prostej nie jest naliczany
    podatek. Natomiast jak to jest z tymi ponad ta kwote? Rowniez, czy obydwie
    umowy darowizny (ta mniejsza i wieksza) musza byc zgloszone w US, czy
    istnieje tu jakas procedura, czy tez moze wystarczy, ze podbija mi pieczatke?
    Z gory dziekuje za wszelkie informacje
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: darowizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.03, 20:22
        Gość portalu: magda napisał(a):

> Jestem w trakcie zakupu mieszkania. Oprocz srodkow wlasnych dostalam
        > darowizne od ojca w wys. 9.5 tys. zl oraz od babki w wys. 19tys. zl. Wiem, ze
        > za darowizny do 9.6tys od czlonkow rodziny w linii prostej nie jest naliczany
        > podatek. Natomiast jak to jest z tymi ponad ta kwote?

Raz na 5 lat możesz dostać od osoby z I-szej grupy (np. ojciec) kwotę wolną
        czyli 9.637,-zł na przykład bez określania celu tej darowizny.
        Piszesz, że babcia chce Ci darować 19.000,-zł, czyli tu od nadwyżki ponad
        9.637,-zł byłby podatek w wysokości 280,90,-zł. Ale z tą darowizną od babci ja
        na Twoim miejscu zrobiłabym tak. Zawarłabym z babcią dwie umowy darowizny:
        jedną na kwotę 9.637,-zł [wolne od podatku] jako pierwszą w ciagu ostatnich 5
        lat, oraz drugą umowę na kwotę 9.363,-zł z zaznaczeniem, iż jest przeznaczona
        na nabycie przez Ciebie lokalu mieszkalnego. Wówczas, jak widzisz, w ogóle by
        nie było podatku. I tu wrócę jeszcze do tej darowizny od ojca: może opłaca się
        napisać jednak (skoro i tak kupujesz mieszkanie), że ta darowizna od ojca
        również jest przeznaczona na nabycie lokalu mieszkalnego? Te darowizny z
        przeznaczeniem na nabycie lokalu mieszkalnego są dodatkowymi wolnymi kwotami,
        ale muszą być:
        - od osób z I-szej grupy (są),
        - nie mogą przekroczyć kwoty 9.637,-zł każda (nie przekraczają);
        - nie może ich być więcej niż dwie (nie ma więcej: babcia i ojciec).
        Wychodzi więc na to, że podatku w ogóle byś nie zapłaciła, od babci byś już w
        ciagu najbliższych 5-ciu lat nic nie mogła dostać, a od ojca mogłabyś jeszcze
        dostać 9.637,-zł bez określania celu na jaki dana jest darowizna (a to się może
        przydać).

>Rowniez, czy obydwie umowy darowizny (ta mniejsza i wieksza) musza byc
        >zgloszone w US, czy istnieje tu jakas procedura, czy tez moze wystarczy, ze
        >podbija mi pieczatke?

Każdą umowę darowizny sporządzacie pisemnie i powinnaś każdą z nich
        zarejestrować w swoim urzędzie skarbowym (mimo, że nie ma podatku). To istotne
        (choćby po to, żeby potem US nie zarzucił - mnie to spotkało niestety kilka lat
        temu przy darowiźnie bez podatku i bez rejestracji - że umowa taka była
        sporządzona dopiero wtedy gdy już Cię US wezwał do wyjaśnień.

> Z gory dziekuje za wszelkie informacje

Cała przyjemność po mojej stronie:-))) Czy wszystko jest dla Ciebie zrozumiałe?
        Jeśli nie to się upomnij. Pozdrowionka:) B.
        • Gość: magda Re: darowizna IP: *.dyn.optonline.net 14.06.03, 00:26
          Bebiak, serdecznie dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Z tego, co zdazylam
          zauwazyc czytajac to forum, na Ciebie zawsze mozna liczyc, tak w kwestii
          objasniania najbardziej zawilych lamiglowek prawnych jak i szybkosci tych
          odpowiedzi:)Wszystko jest jak najbardziej jasne i jeszcze raz wielkkie dzieki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka