Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Książeczki mieszkaniowe

IP: 194.9.223.* 30.06.03, 13:14
    Witam,
    Jestem posiadaczem książeczki mieszkaniowej. Czy mogę uzyskać premię
    gwarancyjną z tej książeczki jeżeli mieszkanie zakupię na rynku wtórnym?

Obserwuj wątek
      • blue_orange Re: Książeczki mieszkaniowe 30.06.03, 13:21
        Premię na kupno mieszkania na rynku wtórnym można uzyskać o tyle, jeśli kupuje
        się takie mieszkanie jedna osoba, względnie małżeństwo - współwłasność/udział
        kilku osób wyklucza likwidację książeczki .
        • Gość: marek Re: Książeczki mieszkaniowe IP: 194.9.223.* 30.06.03, 13:26
          W naszym wypadku jest tak - książeczka mieszkaniowa jest własnością mojej żony
          a mieszkanie kupimy na własność (nie mamy rozdzielności majątkowej). Czy
          będziemy mieli problem z uzyskaniem premi gw.?
          • blue_orange Re: Książeczki mieszkaniowe 30.06.03, 17:38
            W przypadku małżeństwa nie ma problemów :)
            Brak wypłaty w przypadku współwłasności obcych osób ma na celu zablokowanie
            możliwości zbiórki np. 30 osób i kupienie lokalu za same premie z książeczek po
            to, aby go sprzedać i uzyskać w ten sposób pieniądze. Książeczka, jak sama
            nazwa wskazuje, ma być mieszkaniowa...
            pozdrawiam :)
            • Gość: marek Re: Książeczki mieszkaniowe IP: 194.9.223.* 01.07.03, 08:22
              Dziękuję za odpowiedź,

Pozdrawiam,
              Marek
        • Gość: adas Re: Książeczki mieszkaniowe IP: 194.9.223.* 03.07.03, 15:54
          przepraszam, ale wroce do poczatkowego watku dyskusji
          rozumiem w takim razie, ze kupno mieszkania "z odzysku" w spoldzielni
          miszkaniowej przez wlasciciela ksiazeczki takze uprawnia go do otrzymania
          premii gwarancyjnej
        • Gość: GoNzO Re: Książeczki mieszkaniowe IP: *.net.bialystok.pl / *.kth.pl 22.10.03, 00:14
          Jak jest w przypadku kupna mieszkania na rodziców i na mnie (syna) ? (jako
          współwłasność, która będzie zniesiona na mnie później)
          Książeczka jest na mnie.Czy w takim wypadku będzie można uzyskać
          premię ?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
      • Gość: katka74 Re: Książeczki mieszkaniowe IP: *.brz.warszawa.supermedia.pl 30.06.03, 17:07
        A wie ktoś może ile trwa załatwianie formalności związanych z uzyskaniem premii
        gw.? Jakie dokumenty trzeba złożyć i ile trzeba czekać na wypłatę?
        Będę wdzięczna za odpowiedź :)
        Katka
        • blue_orange Re: Książeczki mieszkaniowe 30.06.03, 17:43
          Wszystko zależy gdzie będzie likwidowana książeczka :)
          Czas od likwidacji książeczki do uzyskania wypłaty może być bardzo różny: od
          dwóch tygodniu (poza DC) do kilku miesięcy (District Central). Widzę po IP, że
          interesuję Cię Warszawa - mamy dwa oddziały PKO, prowadzące książeczki - ul.
          Nowogrodzka i ul. Sienkiewicza. W tym drugim czas zatrzymał się dwadzieścia lat
          temu - urzędnicy działają powoli, nie służą kompetentną informacją. W ubiegłym
          roku samo sprawdzenie wysokości premii na książeczce zajęło równo miesiąc...
          • Gość: katka74 Re: Książeczki mieszkaniowe IP: *.brz.warszawa.supermedia.pl 01.07.03, 08:44
            No właśnie. Czy można sobie wybrać oddział, który zrealizuje książeczke. W 2000
            r premie wyliczałam w oddziale na Sienkiewicza, i chyba tam była zakładana, to
            pewnie oznacza, że i tam muszę sie udać po wypłatę, prawda?
            A co muszę mieć ze sobą? Kupiłam mieszkanie na rynku wtórnym. Mam akt
            notarialny. Czy to wystarczy?
            Czekam na info i z góry dzięki.
            Katka
            • olejna Re: Książeczki mieszkaniowe 01.07.03, 10:41
              o ile się nie mylę - musisz jeszcze wyrejestrować książeczkę ze spółdzielni.
              • Gość: katka74 Re: Książeczki mieszkaniowe IP: *.brz.warszawa.supermedia.pl 02.07.03, 08:50
                Zaraz zaraz.. z jakiej spółdzielni? Ta książeczka nigdy nie była o ile mi
                wiadomo w żadnej spółdzielni. Wpłaty były ot tak a nie na konkretny lokal.
                Możesz mi wyjaśnic o co chodzi?
                Katka
                • olejna Re: Książeczki mieszkaniowe 02.07.03, 11:17
                  Gość portalu: katka74 napisał(a):

> Zaraz zaraz.. z jakiej spółdzielni? Ta książeczka nigdy nie była o ile mi
                  > wiadomo w żadnej spółdzielni. Wpłaty były ot tak a nie na konkretny lokal.

Książeczka była rejestrowana w jakieś spółdzielnii - przejrzyj dokładnie
                  książeczkę to na pewno znajdziesz; musisz pojechać do tej spółdzielni, wbiją ci
                  stempel, że dokonałaś wyrejestrowania i dopiero wtedy możesz składać ją do
                  banku. Cała ta operacja nie jest potrzebna jeżeli kupujesz w tej spółdzielni,
                  spółdzielnia załatwi to za ciebie.
                  Tel do banku na Sienkiewicza w sprawie likwidacji 525 50 00, wybierz 3 a potem
                  1. Sprawdziłam bo niedługo sama będę likwidowała swoją książeczkę.
                  • Gość: Monia Re: Książeczki mieszkaniowe IP: *.citicorp.com 03.07.03, 15:08
                    Dobra, a co ma zrobic taki nieszczesnik, ktory zameldowany byl w innym miescie
                    a mieszkanie kupil w Wawce?? Odbijaja mnie jak pileczka pingpongowa - do banku
                    w moim rodzinnym miescie a tam z kolei do Wawy :( Swira juz dostaje a czas
                    leci, bo na zalatwienie formalnosci jest tylko 90 dni. POMOCY!!!
                    • Gość: Jo Re: Książeczki mieszkaniowe IP: *.icpnet.pl 03.07.03, 15:44
                      Monia,
                      Ja miałam taką sytuację. Ksiazeczkę złozyłam w mieście gdzie kupiłam
                      mieszkanie, a oni to wysłali do miasta gdzie miałam zameldowanie. Nie było z
                      tym żadnego kłopotu.
                      • Gość: Monia Re: Książeczki mieszkaniowe IP: *.citicorp.com 03.07.03, 16:03
                        Gość portalu: Jo napisał(a):

> Monia,
                        > Ja miałam taką sytuację. Ksiazeczkę złozyłam w mieście gdzie kupiłam
                        > mieszkanie, a oni to wysłali do miasta gdzie miałam zameldowanie. Nie było z
                        > tym żadnego kłopotu.

Dzieki Jo, moge Cie jeszcze prosic o wskazowki? Jesem kompletnie
                        zdezorientowana :( Prosze, daj znac na monia11@gazeta.pl - jesli oczywiscie
                        masz czas i checi.. Mam tyle pytan, ze forum by chyba peklo :/ Dzieki jeszcze
                        raz za pomoc ludkowi w potrzebie
                        • Gość: egi Re: Książeczki mieszkaniowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.03, 16:44
                          O, ciekawe. Ja wlasnie dzisiaj sie dowiedzialam, a jestem nie z W-wy chociaz
                          tutaj kupuje, ze moge swoja ksiazeczke zrealizowac na Sienkiewicza. Tekst od
                          pani z okienka PKO w moim miescie rodzinnym. Czyli jak zwykle, sami nie wiedza
                          co maja robic?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka