Gość: marek IP: 194.9.223.* 30.06.03, 13:14 Witam, Jestem posiadaczem książeczki mieszkaniowej. Czy mogę uzyskać premię gwarancyjną z tej książeczki jeżeli mieszkanie zakupię na rynku wtórnym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blue_orange Re: Książeczki mieszkaniowe 30.06.03, 13:21 Premię na kupno mieszkania na rynku wtórnym można uzyskać o tyle, jeśli kupuje się takie mieszkanie jedna osoba, względnie małżeństwo - współwłasność/udział kilku osób wyklucza likwidację książeczki . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Książeczki mieszkaniowe IP: 194.9.223.* 30.06.03, 13:26 W naszym wypadku jest tak - książeczka mieszkaniowa jest własnością mojej żony a mieszkanie kupimy na własność (nie mamy rozdzielności majątkowej). Czy będziemy mieli problem z uzyskaniem premi gw.? Odpowiedz Link Zgłoś
blue_orange Re: Książeczki mieszkaniowe 30.06.03, 17:38 W przypadku małżeństwa nie ma problemów :) Brak wypłaty w przypadku współwłasności obcych osób ma na celu zablokowanie możliwości zbiórki np. 30 osób i kupienie lokalu za same premie z książeczek po to, aby go sprzedać i uzyskać w ten sposób pieniądze. Książeczka, jak sama nazwa wskazuje, ma być mieszkaniowa... pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Książeczki mieszkaniowe IP: 194.9.223.* 01.07.03, 08:22 Dziękuję za odpowiedź, Pozdrawiam, Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adas Re: Książeczki mieszkaniowe IP: 194.9.223.* 03.07.03, 15:54 przepraszam, ale wroce do poczatkowego watku dyskusji rozumiem w takim razie, ze kupno mieszkania "z odzysku" w spoldzielni miszkaniowej przez wlasciciela ksiazeczki takze uprawnia go do otrzymania premii gwarancyjnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GoNzO Re: Książeczki mieszkaniowe IP: *.net.bialystok.pl / *.kth.pl 22.10.03, 00:14 Jak jest w przypadku kupna mieszkania na rodziców i na mnie (syna) ? (jako współwłasność, która będzie zniesiona na mnie później) Książeczka jest na mnie.Czy w takim wypadku będzie można uzyskać premię ? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka74 Re: Książeczki mieszkaniowe IP: *.brz.warszawa.supermedia.pl 30.06.03, 17:07 A wie ktoś może ile trwa załatwianie formalności związanych z uzyskaniem premii gw.? Jakie dokumenty trzeba złożyć i ile trzeba czekać na wypłatę? Będę wdzięczna za odpowiedź :) Katka Odpowiedz Link Zgłoś
blue_orange Re: Książeczki mieszkaniowe 30.06.03, 17:43 Wszystko zależy gdzie będzie likwidowana książeczka :) Czas od likwidacji książeczki do uzyskania wypłaty może być bardzo różny: od dwóch tygodniu (poza DC) do kilku miesięcy (District Central). Widzę po IP, że interesuję Cię Warszawa - mamy dwa oddziały PKO, prowadzące książeczki - ul. Nowogrodzka i ul. Sienkiewicza. W tym drugim czas zatrzymał się dwadzieścia lat temu - urzędnicy działają powoli, nie służą kompetentną informacją. W ubiegłym roku samo sprawdzenie wysokości premii na książeczce zajęło równo miesiąc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka74 Re: Książeczki mieszkaniowe IP: *.brz.warszawa.supermedia.pl 01.07.03, 08:44 No właśnie. Czy można sobie wybrać oddział, który zrealizuje książeczke. W 2000 r premie wyliczałam w oddziale na Sienkiewicza, i chyba tam była zakładana, to pewnie oznacza, że i tam muszę sie udać po wypłatę, prawda? A co muszę mieć ze sobą? Kupiłam mieszkanie na rynku wtórnym. Mam akt notarialny. Czy to wystarczy? Czekam na info i z góry dzięki. Katka Odpowiedz Link Zgłoś
olejna Re: Książeczki mieszkaniowe 01.07.03, 10:41 o ile się nie mylę - musisz jeszcze wyrejestrować książeczkę ze spółdzielni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka74 Re: Książeczki mieszkaniowe IP: *.brz.warszawa.supermedia.pl 02.07.03, 08:50 Zaraz zaraz.. z jakiej spółdzielni? Ta książeczka nigdy nie była o ile mi wiadomo w żadnej spółdzielni. Wpłaty były ot tak a nie na konkretny lokal. Możesz mi wyjaśnic o co chodzi? Katka Odpowiedz Link Zgłoś
olejna Re: Książeczki mieszkaniowe 02.07.03, 11:17 Gość portalu: katka74 napisał(a): > Zaraz zaraz.. z jakiej spółdzielni? Ta książeczka nigdy nie była o ile mi > wiadomo w żadnej spółdzielni. Wpłaty były ot tak a nie na konkretny lokal. Książeczka była rejestrowana w jakieś spółdzielnii - przejrzyj dokładnie książeczkę to na pewno znajdziesz; musisz pojechać do tej spółdzielni, wbiją ci stempel, że dokonałaś wyrejestrowania i dopiero wtedy możesz składać ją do banku. Cała ta operacja nie jest potrzebna jeżeli kupujesz w tej spółdzielni, spółdzielnia załatwi to za ciebie. Tel do banku na Sienkiewicza w sprawie likwidacji 525 50 00, wybierz 3 a potem 1. Sprawdziłam bo niedługo sama będę likwidowała swoją książeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: Książeczki mieszkaniowe IP: *.citicorp.com 03.07.03, 15:08 Dobra, a co ma zrobic taki nieszczesnik, ktory zameldowany byl w innym miescie a mieszkanie kupil w Wawce?? Odbijaja mnie jak pileczka pingpongowa - do banku w moim rodzinnym miescie a tam z kolei do Wawy :( Swira juz dostaje a czas leci, bo na zalatwienie formalnosci jest tylko 90 dni. POMOCY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: Książeczki mieszkaniowe IP: *.icpnet.pl 03.07.03, 15:44 Monia, Ja miałam taką sytuację. Ksiazeczkę złozyłam w mieście gdzie kupiłam mieszkanie, a oni to wysłali do miasta gdzie miałam zameldowanie. Nie było z tym żadnego kłopotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: Książeczki mieszkaniowe IP: *.citicorp.com 03.07.03, 16:03 Gość portalu: Jo napisał(a): > Monia, > Ja miałam taką sytuację. Ksiazeczkę złozyłam w mieście gdzie kupiłam > mieszkanie, a oni to wysłali do miasta gdzie miałam zameldowanie. Nie było z > tym żadnego kłopotu. Dzieki Jo, moge Cie jeszcze prosic o wskazowki? Jesem kompletnie zdezorientowana :( Prosze, daj znac na monia11@gazeta.pl - jesli oczywiscie masz czas i checi.. Mam tyle pytan, ze forum by chyba peklo :/ Dzieki jeszcze raz za pomoc ludkowi w potrzebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egi Re: Książeczki mieszkaniowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.03, 16:44 O, ciekawe. Ja wlasnie dzisiaj sie dowiedzialam, a jestem nie z W-wy chociaz tutaj kupuje, ze moge swoja ksiazeczke zrealizowac na Sienkiewicza. Tekst od pani z okienka PKO w moim miescie rodzinnym. Czyli jak zwykle, sami nie wiedza co maja robic? Odpowiedz Link Zgłoś