Gość: marek IP: *.crowley.pl 06.08.03, 13:40 Może ktoś wie kiedy się wnosi opłatę za założenie i wpis do księgi wieczystej. Czy już podczas składania wniosku do sądu, czy dopiero po uzyskaniu takiego wpisu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: milo Re: kiedy opłata za księgę IP: *.waw 06.08.03, 13:50 przy akcie notarialnym, od dwoch lat, oplacasz wszytskie koszty. Bez tego akt nie bedzie sporzadzony.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: kiedy opłata za księgę IP: *.crowley.pl 06.08.03, 13:56 a czy ktoś wie ile notariusz bierze za czynność jaką jest przyjęcie wniosku o wpis do KW i ustanowienie hipoteki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrisk Re: kiedy opłata za księgę IP: 195.205.210.* 06.08.03, 14:04 A co w przypadku umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego kiedy nie decydujemy się odrazu na wpis do KW tylko po np jakimś miesiącu?? Też musimy tego dokonywać przed notariuszem czy bezpośrednio w sądzie?? I kiedy te opłaty w takim przypadku??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yo Re: kiedy opłata za księgę IP: *.katowice.agora.pl 06.08.03, 14:55 O ile mi wiadomo umowa przedwstępna nie oznacza jeszcze, że w 100% zostaniesz właścicielem (to dopiero rodzaj przyrzeczenia), nie jest więc podstawą do wpisania czegokolwiek do księgi wieczystej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrisk Re: kiedy opłata za księgę IP: 195.205.210.* 06.08.03, 15:00 O ile mnie wiadomo to umowa przedwstępna sporządzona w formie aktu notarialnego jest podstawą do wpisania roszczenia o ustanowienie odrębnej własności do KW. Kosztuje to niestety tyle samo co w przypadku zwykłej umowy przeniesienia własności więc skoro nie ma uzasadnionych wątpliwości co do rzetelności developera to trochę szkoda kasy na ten wpis... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: kiedy opłata za księgę IP: *.waw 06.08.03, 16:24 Gość portalu: chrisk napisał(a): > O ile mnie wiadomo to umowa przedwstępna sporządzona w formie aktu notarialnego > > jest podstawą do wpisania roszczenia o ustanowienie odrębnej własności do KW. Owszem, ale wpisujesz sie do dzialu III kW nieruchomosci na ktorej budowany jest lokal. Oplaty taj jak w przypadku aktu koncowego u notariusza. Dlaczego tak jest? Poniewaz akt notarialny niesie za soba przymus utworzenia kw , kiedy sady rozpoczynaly cala procedure i w momencie wzywania delikwenta do zaplaty okazywalo sie ze Ten nie ma pieniedzy i powtsawal pat. Teraz wszystko jest jasne : masz akt notarialny masz kw. Co do oplat sadowych to sa stale i juz na tym forum byly poruszane watki. Tylko taksa notariusza jest mozliwa do negocjacji (warto !) > Kosztuje to niestety tyle samo co w przypadku zwykłej umowy przeniesienia > własności więc skoro nie ma uzasadnionych wątpliwości co do rzetelności > developera to trochę szkoda kasy na ten wpis... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: kiedy opłata za księgę IP: 195.205.210.* 06.08.03, 16:35 > Dlaczego tak jest? Poniewaz akt notarialny niesie za soba > przymus utworzenia kw Nie prawda nie musisz nic wpisywać do księgi i mieć akt notarialny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: kiedy opłata za księgę IP: *.waw 07.08.03, 08:43 ja bym wolala miec.....i byc do niej wpisana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: kiedy opłata za księgę IP: 195.205.210.* 07.08.03, 09:50 Gość portalu: milo napisał(a): > ja bym wolala miec.....i byc do niej wpisana Ja też ale to kosztuje :(( poprostu będę trzymał rękę na pulsie i jak zobaczę że developer coś kręci to się wpiszę. Umowa przeniesienia własności już bezwzględnie z księgą (z resztą innej nie można). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: kiedy opłata za księgę IP: *.radio.com.pl 07.08.03, 11:28 kupuję mieszkanie na rynku wtórnym. mam u notariusza zapłacić 4200PLN (pośrednik mi podał takie dane), a za księgę wieczystą w sądzie 2400PLN (nie ma jeszcze KW). czy to znaczy że obydwie te kwoty mam zapłacić u notariusza przy podpisaniu umowy notarialnej końcowej czy najpierw u notariusza 4200, a potem składam wniosek w sądzie i tam płacę 2400 (przy składaniu wniosku czy po utworzeniu KW)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: kiedy opłata za księgę IP: *.crowley.pl 07.08.03, 11:47 u notariusza przy podpisaniu umowy końcowej płacisz podatek od czynnosci cywilno-prawnych (2% wartości mieszkania), opłacasz taksę notarialną+VAT. Możesz tez zlecić notariuszowi przeprowadzenie czynności jaka jest złozenie w sadzie wniosku o założenie KW i wpis do niej ciebie jako właściciela. Wtedy opłaty (za wniosek do sądu, za wpis do KW, ew. za ustanowienie hipoteki na KW) wnosisz u notariusza. Jeśli bedziesz to robił sam - opłaty te wnosisz w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: kiedy opłata za księgę IP: 195.245.217.* 07.08.03, 12:14 dzięki. będę to robił sam. ale czy płacę w sądzie w momencie składania wniosku czy jak będzie wpis (za 1-2 miesiące)? Odpowiedz Link Zgłoś
olejna Re: kiedy opłata za księgę 08.08.03, 11:19 Gość portalu: ak napisał(a): > dzięki. będę to robił sam. ale czy płacę w sądzie w momencie składania wniosku > czy jak będzie wpis (za 1-2 miesiące)? Płacisz w momencie składania wniosku opłatę sądową w kasie sądu. Pamiętaj o PCC, który też musisz zapłacić (w US) jak będziesz sam ustanawiał hipotekę w KW. Odpowiedz Link Zgłoś
olejna Re: kiedy opłata za księgę 07.08.03, 12:14 Gość portalu: ak napisał(a): > kupuję mieszkanie na rynku wtórnym. mam u notariusza zapłacić 4200PLN > (pośrednik mi podał takie dane), a za księgę wieczystą w sądzie 2400PLN (nie ma > > jeszcze KW). czy to znaczy że obydwie te kwoty mam zapłacić u notariusza przy > podpisaniu umowy notarialnej końcowej czy najpierw u notariusza 4200, a potem > składam wniosek w sądzie i tam płacę 2400 (przy składaniu wniosku czy po > utworzeniu KW)? Rozumiem z tego, że kupujesz spółdzielcze własnościowe i będziesz na nim zakładał KW (pewnie w celu zabezpieczenia kredytu). U notariusza będziesz płacił tak jak napisała Ania, podatek od czyn.cyw-pr i taksę notarialną. Zakładając księgę musisz być już członkiem spółdzielni, czyli notariusz nie będzie w chwili zakupu złożyc wniosku o założenie KW, czyli sam po akcie udajesz się do sp-nii, składasz wniosek o przyjęcie w poczet członków, zarząd przyjmuje wniosek, odbierasz zaświadczenie (takie rozszerzone), że jesteś członkiem i przysługuje ci sp. wł. pr. do lokalu xxxxx, odbierasz z gminy wypis z rejestru gruntów, i sam składasz wniosek o założenie KW (i wtedy płacisz opłatę sądową w kasie sądu) i ustanowienie hipoteki w celu zabezpiecznie kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: kiedy opłata za księgę IP: 195.245.217.* 07.08.03, 12:16 wielkie dzięki olejna. Odpowiedz Link Zgłoś
mikawi Re: kiedy opłata za księgę 07.08.03, 12:34 olejna, a jak jest z opłatami u notariusza za wpis do KW i ustanowienie hipoteki? (mieszkanie z własnością gruntu, jest KW poprzedniego właściciela) - znaczy ile notaiusz za to weźmie? Odpowiedz Link Zgłoś
olejna Re: kiedy opłata za księgę 08.08.03, 11:14 mikawi napisała: > olejna, a jak jest z opłatami u notariusza za wpis do KW i ustanowienie > hipoteki? (mieszkanie z własnością gruntu, jest KW poprzedniego właściciela) - > znaczy ile notaiusz za to weźmie? chodzi ci o wpisanie ciebie jako nowego właścicela i o ustanowienie hipoteki? - to zależy od wartości mieszkania i wysokości kredytu. Jak podasz mi więcej szczegółów to ci obliczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: kiedy opłata za księgę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.03, 21:13 Pozwolę sobie trochę Wam to uporządkować (wiem, że nie proszona, za co przepraszam, ale już taka moja natura, że się wcinam). Z developerem zawieracie (jeśli chcecie i jeśli spełnione są warunki) umowy ZOBOWIĄZUJĄCE w trybie art. 9 ustawy o własności lokali i są to umowy w ramach prawa dosc dobrze Was zabezpieczające. Jeśli jednak zdecydujecie się na taką umowę to nie ma wyboru co do wpisu do księgi: tu jest wymóg ustawowy wpisania roszczeń do księgi wieczystej (wynika to wprost z ustawy). Ani Wy ani notariusz wyboru nie macie, a nadto, żaden notariusz bez wniosku o wpis roszczeń do księgi umowy zobowiązującej Wam nie sporządzi. Tym samym powstaje od razu przy akcie obowiązek wniesienia opłaty sądowej za ten wpis. I tu co do tej opłaty praktyka jest mocno niejednolita: niektórzy notariusze uważają, że te roszczenia mieszczą się w kategorii roszczeń i praw osobistych (wymienionych w rozp. o opłatach w sprawach wpisów) a tym samym pobierają 1/10 część wpisu stosunkowego (1/10 - a nie 1/5 jak przy prawie własności, a to różnica), a niektórzy uważają, że te roszczenia nie są osobistymi i wówczas pobierają opłatę stałą za wpis w wysokości 30,-zł. Tak jest przy umowie zobowiązującej, którą zawieracie w trybie art. 9 z developerem (wymóg aktu notarialnego oczywiście). Żaden przepis prawa nie każe zawierać umowy zobowiązującej oczywiście i czasem zawieracie umowy PRZEDWSTĘPNE (to zupełnie inna kategoria umów niż zobowiązujące i nie należy ich mylić). Te mogą być zawarte w dwóch formach: pisemnej albo w formie aktu notarialnego. Z pisemnej roszczeń do księgi się nie wnosi (choć czasem banki żądają złożenia takiego wniosku ale i tak sąd go odrzuca), a z przedwstępnej w formie aktu notarialnego wybór należy do nabywcy: albo chce wniosek do sądu (i tu płaci 1/10 część wpisu) albo go nie chce. Tu, inaczej niż przy umowie zobowiązującej nie ma wymogu prawa do zamieszczania takiego wniosku. Jeśli w umowie przedwstępnej w formie aktu notarialnego wniosku nie zawrzecie a kiedyś tam byście jednak chcieli go złożyć to składacie wniosek do sądu z wypisem aktu notarialengo a sąd najczęściej daje 7 dni na wniesienie opłaty sądowej. Tak jakoś chciałam Wam to wszystko uporządkować i mocno wierzę, że wszystko w miarę jasno napisałam. Pozdrowionka. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: kiedy opłata za księgę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.03, 21:16 Hmmm, moje wyjaśnienia dotyczą tej pierwszej części niniejszego wątku tylko sama nie wiem dlaczego nie wpisało się to tam gdzie powinno (choć tak chciałam). B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: kiedy opłata za księgę IP: *.dom.fenert.net / 192.168.5.* 10.08.03, 01:41 Hmm. Tzn Umowa PRZEDWSTĘPNA w formie aktu notarialnego nie zabezpiecza mnie tak jak umowa zobowiązująca ? Pozdrawiam. Cieszę się że wakacje się udały... i że zdążyłaś na taksówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: kiedy opłata za księgę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.03, 02:22 Gość portalu: kkk napisał(a): > Hmm. > Tzn Umowa PRZEDWSTĘPNA w formie aktu notarialnego nie zabezpiecza mnie tak jak umowa zobowiązująca ? > Pozdrawiam. > Cieszę się że wakacje się udały... i że zdążyłaś na taksówkę. Cześć! Zdążyłam na taksówkę, zdążyłam na samolot a wakacje naprawdę były udane:-)) Szkoda, że już były.... Wracając do tematu: zakładam oczywiście, że mówimy o umowach zawieranych z developerem. Tu zdecydowanie lepsza jest umowa zobowiązująca (o ile można ją prawnie zawrzeć) od umowy przedwstępnej nawet w formie aktu notarialnego. Umowę przedwstępną można zawrzeć zawsze, bez spełnienia jakichkolwiek warunków, a umowę zobowiązującą w trybie art. 9 tylko wtedy jeśli: 1. developer jest właścicielem/wieczystym użytkownikiem gruntu; 2. developer uzyskał pozwolenie na budowę na danym gruncie; 3. roszczenia z tej umowy zostaną wpisane do księgi. To są warunki, które muszą być spełnione aby można było zawrzeć umowę zobowiązującą w trybie art. 9. Umowę przedwstępną, nawet w formie aktu notarialnego, można zawrzeć (powtarzam) zawsze, nawet na tym etapie kiedy developer nie jest jeszcze właścicielem gruntu. A różnica pomiędzy umową zobowiązującą w trybie art. 9 a umową przedwstępną w formie aktu polega na skutkach: przy umowie przedwstępnej w formie aktu notarialnego możesz (gdyby developer nie chciał przystąpić do umowy końcowej czyli przyrzeczonej) wnieść do sądu i sąd zastępując oświadczenie developera przeniesie na Ciebie własność lokalu. Powstaje tu pytanie co sąd może zrobić kiedy developer przy zawartej umowie przedwstępnej w formie aktu notarialnego nie wybuduje lokalu? Nic sąd nie może zrobić bo nie przeniesie na Ciebie czegoś co nie zostało wybudowane, czego nie ma. Dlatego twierdzę, że znacznie bezpieczniejsza przy developerze jest umowa zobowiązująca w trybie art. 9, bo przy tej umowie gdy developer z jakichś przyczyn przestanie budować Ty masz prawo wnieść o wyznaczenie tzw. inwestora zastępczego, który budowę dokończy. To Ci daje ta właśnie umowa. Ona została przewidziana dla umów zawieranych z developerem (o ile spełnione są te warunki, o których napisałam wyżej). Czy ta różnica jest dla Ciebie w miarę jasna? Umowę przedwstępną z developerem możesz zawrzeć jeśli np. budynek stoi, budowa została zakończona, a Ty np. nie masz jeszcze całej kwoty na wpłaty. Wtedy zresztą już nie ma możliwości zawarcia umowy zobowiązującej w trybie art. 9, bo w niej developer zobowiązuje się (między innymi) do wybudowania budynku, a skoro już wybudował? Wtedy już tylko umowa przedwstępna - dla silniejszego skutku: w formie aktu notarialnego - a gdy wówczas developer nie przystąpi z jakichś przyczyn do umowy sprzedaży to roszczenia do sądu i sąd przenosi własność (bo przedmiot już istnieje). Czy to w miarę zrozumiale napisałam? Pozdrowionka serdeczne. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: kiedy opłata za księgę IP: *.dom.fenert.net / 192.168.5.* 10.08.03, 02:42 Rany myślałem że tylko ja tak późno siedzę :)) Napisane jasno. Szkoda że podpisałem Przedwstępną chociaż developer namawiał mnie na zobowiązującą (ale to 3x więcej kasy kosztuje), Pozwolenie na budowe sprawdziłem, grunt został kupiony, księga się tworzy. Na razie budują (powoli bo powoli ale budują) jeśli coś się zacznie dziać nie tak to wystąpię do sądu o wpisanie roszczenia. Jeszcze traz pozdrawiam i dziękuję za wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: kiedy opłata za księgę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.03, 02:58 Gość portalu: kkk napisał(a): > Rany myślałem że tylko ja tak późno siedzę :)) > Napisane jasno. Szkoda że podpisałem Przedwstępną chociaż developer namawiał > mnie na zobowiązującą (ale to 3x więcej kasy kosztuje), Pozwolenie na budowe > sprawdziłem, grunt został kupiony, księga się tworzy. Na razie budują (powoli > bo powoli ale budują) jeśli coś się zacznie dziać nie tak to wystąpię do sądu o wpisanie roszczenia. > Jeszcze traz pozdrawiam i dziękuję za wyjaśnienia. A proszę bardzo i cieszę się, że w miarę zrozumiale udało mi się napisać:-)) Nie śpię, bo przespałam cały dzień odsypiając nieprzespane noce na wakacjach (dlaczego promy na Dodekanezie lubią pływać nocami?)i tak właśnie tu sobie zajrzałam. Zastanawia mnie to co napisałeś o tych kosztach i jakoś słabo to rozumiem. Przy umowie zobowiązującej płacisz taksę notarialną zgodnie z par. 7 czyli połowę (drugą przy przeniesieniu), opłata sądowa za wpis roszczeń to tak jak napisałam gdzieś tam wyżej w najgorszym przypadku 1/10 wpisu stosunkowego (tak samo przy przedwstępnej). Gdzie tu 3 x drożej? Ale i tak dobrze, że budują a Ty masz akt w łapkach. Życzę Ci, żeby wybudowali oczywiście i żeby nie dawali Ci żadnych powodów do niepokoju. Pozdrowionka:) Chyba już pójdę spać, bo co zrobię jutro? Znów cały dzień prześpię? Papatki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: kiedy opłata za księgę IP: *.dom.fenert.net / 192.168.5.* 10.08.03, 03:02 U notariusza był rabat :)) Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś