Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Problem z KW i hipoteką

IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 12:15
    Mam taki o to problem: Kupiłam mieszkanie w spółdzielni, wzięłam od banku
    kredyt w wysokości 110 tys. złotych. Bank domaga się ode mnie złożenia w
    sądzie opłaconego wniosku o założenie księgi wieczystej i wpis hipoteki na
    rzecz banku. Pytań mam zatem kilka:

1. jakich dokumentów porzebuję (ze spółdzielni?), żeby w sądzie móc złożyć te
    wnioski;
    2. jakie są opłaty za wniosek i za wpis do hipoteki na rzecz banku.

Proszę o odpowiedź. Przyznam się, że prawo mieszkaniowe to dla mnie czarna
    magia.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: Problem z KW i hipoteką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 12:32
        Gość portalu: tamara napisał(a):

> Mam taki o to problem: Kupiłam mieszkanie w spółdzielni, wzięłam od banku
        > kredyt w wysokości 110 tys. złotych. Bank domaga się ode mnie złożenia w
        > sądzie opłaconego wniosku o założenie księgi wieczystej i wpis hipoteki na
        > rzecz banku. Pytań mam zatem kilka:

> 1. jakich dokumentów porzebuję (ze spółdzielni?), żeby w sądzie móc złożyć te
        > wnioski;

Musisz uzyskać:
        - ze Spółdzielni zaświadczenie stwierdzające, że jesteś członkiem spółdzielni i
        przysługuje Ci takie prawo do tego lokalu; powinnaś powiedzieć, że to dla
        założenia księgi wieczystej, bo dla tych celów zaświadczenie jest znacznie
        szersze w swej treści aniżeli np. do sprzedaży;
        - z właściwej geodezji: Wypis z rejestru gruntów (dla działki pod budynkiem);
        - dokument w oparciu o który niejako nabyłaś (np. wypis aktu notarialnego,
        przydział).
        Składasz w sądzie taki wniosek (niektóre wydziały mają gotowe wnioski już tylko
        do wypełnienia), pod jeden egzemplarz dołączasz dokumenty, a na drugiom niech
        Ci sąd przystawi pieczęć o złożeniu tego wniosku.
        Opłata za druk nowej księgi to 40,-zł (stała), ale już za wpis do Działu II
        Ciebie znaczenie więcej bo ta jest liczona od wartości mieszkanka. Gdzieś tam w
        lewym roku wniosku (na górze) powinnaś wpisać wartość przedmiotu. Generalnie
        sąd powinien pobrać 1/5 część wpisu stosunkowego za ten wpis co przy kwocie np.
        120.000,-zł dałoby opłatę 1.520,-zł (choć przyznam, że ktoś mi ostatnio
        doniósł, iż w Gdyni zapłacił 1/20 część tego wpisu bo sąd pobrał z innej
        podstawy). Nie chcę Ci stwarzać złudnych nadziei i raczej przygotuj się na tę
        1/5 bo ten drugi przepis zdaniem moim (i większości sądów) dotyczy innych
        sytuacji.

> 2. jakie są opłaty za wniosek i za wpis do hipoteki na rzecz banku.

W ślad za tamtym wnioskiem, o którym mowa wyżej, składasz drugi wniosek o wpis
        hipoteki do Działu IV ksiegi, która zostanie urządzona na tamten pierwszy
        wniosek. Pod jeden egzemplarz podpinasz oświadczenie banku i zostawiasz
        wsądzie, a na drugim niech Ci sąd przystawi pieczęć o złożeniu.
        Tak wniosek (zwykły, pisemny) o wpis hipoteki możesz złozyć tylko wówczas
        jeżeli mieszkanko jest dokładnie tych samych osób, które są ktredytobiorcami
        (nie ma np. współkredytobiorców). Jeśli nie ma po obu stronach dokładnie tych
        samych osób to masz wymóg formy aktru notarialnego dla ustanowienia hipoteki i
        w tej sprawie idziesz do notariusza (już po złożeniu tego pierwszego wniosku w
        sądzie).
        Opłaty od wpisu hipoteki uzależnione są od:
        - wysokości hipoteki (nie kredytu!);
        - celu, na jaki został kredyt udzielony.
        Jesli kredyt na nabycie mieszkanka to jest to 1/20 wpisu stosunkowego co przy
        kwocie hipoteki np. 150.000,-zł dałoby opłatę 455,-zł.
        Jesli będziesz składała wniosek zwykły o wpis hipoteki (bo spełniasz warunki
        dla takiego) to pamiętaj o zapłaceniu podatku w US: od hipoteki zwykłej jest to
        0,1% od wysokości hipoteki, a przy kaucyjnej stała kwota 19,-zł. Spójrz do
        oświadczenia banku jakiej hipoteki i w jakiej wysokości żąda bank.
        Jesśi musisz ustanawiać hipotekę w formie aktu notarialnego (bo masz np.
        współkredytobiorcę) to wszelkie opłaty, w tym podatki, wnosisz u notariusza.
        Czy to dla Ciebie w miarę zrozumiałe? Jeśli nie to się upomnij, a ja postaram
        się coś jeszcze wyjaśnić.

> Proszę o odpowiedź. Przyznam się, że prawo mieszkaniowe to dla mnie czarna
        > magia.

Mam nadzieję, że już taką czarną magią ta bynajmniej kwestia nie jest.
        Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
        • Gość: tamara Re: Problem z KW i hipoteką IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 12:49
          Dzięki za te wyczerpujące wyjaśnienia. Mam nadzieję, że uporam się z tym
          wszytkim. Jest jeszcze jedna sprawa: to mieszkanie (na rynku pierwotnym,
          zupełnie nowe) kupiłam na podstawie zwykłej umowy ze spółdzielnią, a pani w SM
          powiedziała, że nie ma aktów notarialnych na te mieszkania. Czy to może
          stanowić jakiś problem? I jeszze jedno: jestem jedynym właścicielem, na moje
          nazwisko zawarta jest umowa w banku i w spółdzielni.
          • Gość: tamara Re: Problem z KW i hipoteką IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 12:53
            Zapomniałam o jeszcze jednym. Mieszkanie kupiłam razem z miejscem postojowym,
            czy na nie muszę zakładać odrębą księgę wieczystą, czy wystraczy na całość tej
            inwestycji. Kredyt bankowy wzięłam na 80-ąt proc. mieszkania i miejsca
            postojowego razem.
            • Gość: Bebiak Re: Problem z KW i hipoteką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.03, 15:32
              Gość portalu: tamara napisał(a):

> Zapomniałam o jeszcze jednym. Mieszkanie kupiłam razem z miejscem postojowym,
              > czy na nie muszę zakładać odrębą księgę wieczystą, czy wystraczy na całość
              tej
              > inwestycji. Kredyt bankowy wzięłam na 80-ąt proc. mieszkania i miejsca
              > postojowego razem.

Jeszcze z tego poprzedniego Twojego postu: jak nie masz aktu (a nie musisz
              mieć) to zapytaj w sądzie co będzie chciał (bo może umowę ze spółdzielnią, a
              moze przydział - sama nie wiem czym się zadowoli).
              Odnośnie tego postu: to zależy generalnie od tego na jakim statusie prawnym
              jest miejsce postojowe - jeśli jest związane z lokalem to nie zakładasz dla
              niego odrębnej księgi wieczystej, ale jeżeli jest oderwanym od lokalu
              mieszkalnego zupełnie osobnym spółdzielczym własnościowym prawem to musisz
              podpytać w banku an czym chce mieć ustanowioną hipotekę. Jeśli będzie chciał
              mieć na jednym prawie i na drugim (a będą to samodzielne prawa) to będziesz
              musiała zakładać dwie księgi. Pozdrowionka serdeczne. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka