Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

prośba do Bebiak

IP: *.didasko.com.pl / 213.25.91.* 09.10.03, 16:48
    Proszę o pomoc w określeniu kosztów związanych z zakupem mieszkania. Kupiłam
    nowe mieszkanie od spółdzielni -oni mówią, że wybudowałam ze spółdzielnią :)
    (budynek nie jest jeszcze oddany). W spółdzielni mi powiedzieli, że koło
    grudnia będą prawdopodobnie akty (czy też hipoteka), kazali mi przygotowac
    się na wydatek ok. 8% wartości mieszkania. O ile się orientuję z wpisów na
    forum jest to duża kwota- ponad 8 tys. bo mieszkanie ma wartość 104 tys.
    Chciałabym już dziś przygotować się na odpowiednią kwotę, ponieważ mam teraz
    sporo wydatków zw. z wykańczaniem mieszkania.
    Nie wiem jakie jeszcze informacje są potrzebne do wyceny.
    Mieszkanie kupiłam częściowo na kredyt 83 tys. (we frankach szwajcarskich),
    bank chce żeby była ustanowiona hipoteka na 160 tys.
    Czy spółdzielnia może ode mnie żądać opłaty np. za notariusza, bo chyba jest
    przyjęte, że jeden notariusz przygotowuje dokumenty dla wszystkich
    mieszkańców.

Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam gorąco

Gosia
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: Do Gosi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.03, 19:27
        Gość portalu: Gosia napisał(a):

> Proszę o pomoc w określeniu kosztów związanych z zakupem mieszkania. Kupiłam
        > nowe mieszkanie od spółdzielni -oni mówią, że wybudowałam ze spółdzielnią :)
        > (budynek nie jest jeszcze oddany).

Zakładam zatem, że jesteś członkiem spółdzielni i swojego czasu zawarłaś
        pisemną umowę ze spółdzielnią o wybudowanie tego mieszkania, a teraz będziesz
        ustanawiała ze spółdzielnią odrębna własność tego lokalu, czy tak?
        Dalej pójdę tym tokiem mojego rozumowania, a gdyby on był błędny to koniecznie
        mnie sprostuj (chodzi mi głównie o to, czy moje powyższe założenie jest
        poprawne).

>W spółdzielni mi powiedzieli, że koło
        > grudnia będą prawdopodobnie akty (czy też hipoteka), ...

Akty notarialne - nie hipoteka, bo hipoteka to zupełnie co innego i potem do
        niej dojdę.

>kazali mi przygotowac się na wydatek ok. 8% wartości mieszkania. O ile się
        >orientuję z wpisów na forum jest to duża kwota- ponad 8 tys. bo mieszkanie ma
        >wartość 104 tys. Chciałabym już dziś przygotować się na odpowiednią kwotę,
        >ponieważ mam teraz sporo wydatków zw. z wykańczaniem mieszkania.

Jeśli moje założenie było poprawne to przy wartości mieszkania 104.000,-zł
        powinnaś nabywając je w tym trybie zapłacić:
        - taksa notarialna 660,-zł + VAT 22% tj. 145,20,-zł
        - wniosek do sądu: 150,-zł + VAT 33,-zł
        - opłata sądowa za wpis Ciebie do księgi wieczystej; 340,-zł
        - opłata sądowa za druk księgi wieczystej: 40,-zł
        - wypisy ok. 380,-zł (jedna strona 7,32,-zł z VAT-em, ale trochę się tego
        uzbiera).
        Wszystkie te opłaty wnosisz u notariusza przy zawieraniu umowy.
        Skąd i kto Ci podał takie opłaty, że to ok. 8.000,-zł?

> Nie wiem jakie jeszcze informacje są potrzebne do wyceny.

Potwierdzenie, czy moje pierwsze założenie było prawidłowe. Tylko to.

> Mieszkanie kupiłam częściowo na kredyt 83 tys. (we frankach szwajcarskich),
        > bank chce żeby była ustanowiona hipoteka na 160 tys.

W akcie notarialnym będzie zawarty wniosek o urządzenie księgi wieczystej dla
        Twojego lokalu (za to zapłacisz od razu u notariusza opłaty sądowe, które
        wymieniłam).
        Jeśli kredyt został udzielony dokładnie tym samym osobom, które nabywają
        mieszkanie to jak już notariusz złoży akt w sądzie (to obowiązek notariusza) Ty
        możesz w ślad za tym aktem składać pisemny wniosek o wpisania do Działu IV
        księgi wieczystej hipoteki na rzecz baku. Jeśli jest zachowana ta
        jednopodmiotowość co do osób a kredyt został udzielony na cele budownictwa
        mieszkaniowego (będzie to wynikało to z oświadczenia banku) to taki wniosek
        zwolniony jest z opłaty sądowej od wpisu tej hipoteki. Jeśli zaś kredyt został
        udzielony na nabycie mieszkania to przy założeniu, że będzie go zabezpieczać
        hipoteka kaucyjna do kwoty 160.000,-zł (nie napisałaś jaka to hipoteka ale
        załóżmy, że kaucyjna) to opłata sądowa za wpis do ksiegi wynosić bedzie 480,-
        zł.
        W każdym przypadku dojdzie Ci jeszcze podatek od czynności cywilnoprawnych od
        od ustanowienia hipoteki: przy kaucyjnej to 19,-zł (sama płacisz w urzędzie
        skarbowym wypełniając druk PPC-1).
        Jesli natomiast byłoby u Ciebie tak, że Ty nabywasz mieszkanie, ale kredyt
        został udzielony Tobie i jeszcze komuś (współkredytobiorca) to masz obowiązek
        ustanowienia hipoteki w formie aktu notarialnego i wtedy notariusz pobierze od
        Ciebie i opłatę sądową i podatek od ustanowienia hipoteki oraz jeszcze do tego:
        - taksę notarialną: 400,-zł + VAT 22% tj. 88,-zł
        - wniosek do sądu 150,-zł + VAT 33,-zł
        - wypisy: ok. 140,-zł

> Czy spółdzielnia może ode mnie żądać opłaty np. za notariusza, bo chyba jest
        > przyjęte, że jeden notariusz przygotowuje dokumenty dla wszystkich
        > mieszkańców.

Opłaty za notariusza? Chyba nie rozumiem: opłaty wszystkie będziesz Ty wnosiła
        zawierając umowę u notariusza, więc jakiej opłaty za notariusza żąda od Ciebie
        spółdzielnia? Koniecznie mi to wyjaśnij bo to bardzo interesujące.
        Rzeczywiście przyjęło się tak (i przy developerach i przy spółdzielniach), że
        jakiś jeden notariusz dostaje jeden cały budynek z pełną dokumentacją, rozlicza
        go, ma jakąś wizję tego budynku w sensie prawnym i potem sporządza wszystkie
        akty. Bardzo trudno innemu notariuszowi nagle sporządzić jeden jedyny akt z
        danego budynku, bo musi żądać stosu dokumentów od spółdzielni czy develoepra
        (który już je raz przecież złożył), a nadto nie znając takiego budynku od
        początku i bez własnego rozliczenia. Stąd prościej i łatwiej (myślę, że również
        bezpieczniej dla nabywców) jak budynek rozpracowuje jeden notariusz, a nie
        kilku, z których każdy napisze inaczej, każdy będzie miał inną wizję i każdy
        będzie żądał znowu tych samych dokumentów.

> Bardzo proszę o pomoc

Chciałabym myśleć, że trochę pomogłam:)

> Pozdrawiam gorąco
        Ja też:)) B.

Upewnij się w dwóch kwestiach (bo to moje założenia) a dobrze by było, żeby
        była to pewność:
        1). czy tryb nabycia u Ciebei ejst taki jak napisałam na początku;
        2). czy ta hipoteka to jest hipoteka kaucyjna.
        Jeśli coś jest niezbyt zrozumiałe dla Ciebie to napisz - postaram się wyjaśnić.
        B.

• Gość: Gosia Re: Do Gosi IP: *.didasko.com.pl / 213.25.91.* 15.10.03, 10:52
          Bebiaku złoty! A raczej złota ;) Bardzo dziękuję za pomoc. Twoje założenia są
          jak najbardziej poprawne: jestem członkiem spółdzielni i ma to być hipoteka
          kaucyjna. Jeżeli chodzi o "opłatę za notariusza", to pomyslałam że skoro w
          spódzielni mi powiedzieli o kwocie 8000 to pewnie są w tym jakieś koszty ukryte
          czyli dodatkowe pieniądze dla spółdzielni.
          Na razie wszystko jest dla mnie jasne. Jak ruszy sprawa, to się odezwę i dam
          znać w jakim kierunku idą sprawy.
          Tymczasem bardzo dziękuję i
          Serce rosnie, jak można uzyskać pomoc od "obcych" osób. Drogi Bebiaku gdybym
          mogła jakoś Ci pomóc, zaopiekować się psem, kotem, dzieckiem ;) to daj mi znać,
          chętnie pomogę (prośby wysyłaj na adres: gosia@didasko.com.pl)

Pozdrawiam gorąco

Gosia
          • Gość: Bebiak Re: Do Gosi IP: *.acn.pl 15.10.03, 20:03
            Cieszę się Gosiu, że póki co jesteś zadowolona i życzę Ci: oby tak dalej.
            Dziękuję za dziękuję i deklarowaną chęć pomocy, ale póki co jakoś nad
            wszystkim panuję (chyba jeszcze panuję?). Jak przestanę to się odezwę:)))
            Pozdrawiam Cię cieplutko. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka