Gość: gość81 IP: 212.160.172.* 07.10.08, 08:28 jwestesmy w tacie budowy, w projecie wpisaliśmy ogrzewanie olejowe, pytanie czy mimo że dokumentacja jest już złożona można zmianić ogrzewanie np na pelet ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sas Re: czy w trakcie budowy mozna zmienić ogrzewanie IP: *.chello.pl 07.10.08, 16:05 no można, ale radziłbym zrobić to legalnie, czyli omówić z kierownikiem budowy, zrobić projekt, zgłosić zmiany do urzędu - i poczekać na decyzję. Jeśli zrobisz to "na własną rękę" możesz mieć kłopoty z odbiorem budynku. Zakładam, że budujesz legalnie, masz wszystkie zgody, kierownika budowy, dziennik budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
al9 na pelet no problem 07.10.08, 16:55 coś takiego jak odbiór budynku - w przypadku inwestora indywidualnego - NIE istnieje.. ergo - zmien piec i spij spokojnie.. zmiana wymaga wpisu w dzienniku budowy, ale nie jest znacząca (byłaby gdybyś myślał o piecu gazowym) Pozdr al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: na pelet no problem IP: *.chello.pl 07.10.08, 23:38 a to ciekawe. To jesli nikt nie odbiera, to po co budować według planu? Zgodnie z przepisami zgłasza się ukończenie budowy,przedstawia wymagane prawem i przepisami protokóły badań i sprawozdań, dziennik budowy oraz inwentaryzację geodezyjną powykonawczą. Inspektorat Nadzoru Budowlanego przegląda całość dokumentacji sprawdza budowę i wystawia pisemne potwierdzenie przyjęcia budynku /domu/zezwalając na użytkowanie. Złożone dokumenty wraz z dziennikiem zwraca inwestorowi. A jesli złapią, że nie zastosowano się do pozwolenia budowy no to zaczynają się kłopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
al9 Re: na pelet no problem 08.10.08, 17:09 powtarzam - tzw odbioru nie ma zaznaczam - w przypadku nieruchomości mieszkalnych budowanych przez inwestorów indywidualnych... a inwestorom trzeba ufać... al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: na pelet no problem IP: *.chello.pl 08.10.08, 22:59 dwa lata temu ukończyłem budowę. Robiłem wszystko zgodnie z przepisami. I opisałem ci jak było. Jeśli zrobi się inaczej to będzie to samowolka i dom nie będzie uwzględniony na planach. Oczywiście możesz sobie spokojnie mieszkać i nikt nic nie powie, ale jak ktoś na ciebie doniesie, albo gmina będzie robić inwentaryzację terenu, to wtedy zobaczysz co z tego wyniknie. A spróbuj taką samowolkę legalnie sprzedać. Zresztą poczytaj prawo budowlane i będziesz wiedział co jest wymagane. Nie wiem jaki odbiór jest bloków wielorodzinnych - i co ty masz na myśli. Być może, ze chodzi ci o jakieś dodatkowe służby, które nie biorą udziału przy inwestorach indywidualnych -ale gdyby "nic nie było" - to napisz jak wprowadzono by dom na plany gminy/starostwa? A jak byś się zameldował w czymś, czego nie ma na planach? Jak nadano by ci nr domu? I nie upieraj się, że jest inaczej , tylko napisz jak. "a inwestorom trzeba ufać" - tu nie chodzi o zaufanie, tylko o przepisy i zgodność dokumentacji ze stanem faktycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 sas Ty swoje IP: *.teleton.pl 09.10.08, 16:06 nie zachęcam nikogo do samowoli dziś budujesz na podstawie pozwolenia na budowę po zakonczeniu informujesz organ że budowa jest zakończona na druku który nazywa się zgłoszeniem organ ma 30 dni na weryfikację stanu faktycznego na budowie po 30 dniach budowa jest zakonczona zdajesz dziennik budowy, wzywasz geodetę, ujawaniasz dom w księdze i koniec Nie ma odbiorów, nie ma zaświadczeń jest projekt, pozowolenie, grupa specjalistów (projektant, kierownik budowy) która bierze za budowę odpowiedzialność a zaufanie do inwestorów jest podstawą nowych procedur oczywiście jeśli do projektu nie wprowadza się znaczących zmian, a dom jest na cele mieszkalne. Jesli ten sam dom buduje developer na sprzedaż - ma inne bardziej rygorystyczne procedury. Jeślio dom jest wielorodzinny - jest to jeszcze bardziej skomplikowane... Mam cytowac Prawo Budowlane? al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: sas Ty swoje IP: *.chello.pl 09.10.08, 22:07 a weryfikacja stanu faktycznego to nie jest odbiór? I co będzie jak stwierdzą, ze ogrzewanie, przewody i cosik jeszcze jest niezgodne z projektem? Zaakceptują stan faktyczny? A wielka to trudność zgłosić zmiany? Zrobi to kierownik budowy, bo w zasadzie to on za wszystko odpowiada. Tzw. inwestor /czyli właściciel/ nie musi się na wszystkim znać. za to płaci kierownikowi, który ma obowiązek prowadzić dziennik budowy. A ogrzewanie to bardzo ważna rzecz- konkretnie to może nie tyle ogrzewanie co prawidłowa wentylacja do danego ogrzewania. Nie interesuje mnie jak wygląda odbiór u developera /nie moja działka/, ale ten "mały inwestor" lepiej jak robi wszystko prawidłowo. Nigdy nie wie,kiedy niezgodności mogą się ujawnić.A nuż będzie chciał sprzedać i trafi na kupca, który zarząda wszystkich dokumentów? Albo ubezpieczy dom, ten się spali, a ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania, bo ogrzewanie nie było zgodne z projektem? Zresztą jak ja ubezpieczałem dom, to PZU poprosiło o zaświadczenie, ze został on przyjęty i dopiero wtedy mogłem ubezpieczyć. Założyciel wątku w trakcie naszej dyskusji nie ujawniał się, ale myslę, że teraz wie, co i jak ma zrobić, żeby w przyszłości nie miał przykrości. I tak powinno odpowiadać się zainteresowanym. A co ten ktoś zrobi to jego problem, ale będzie zdawał sobie sprawę, czy jest w porządku, czy nie i nie zdziwi się jak ktoś mu zarzuci, że coś się nie zgadza. A z tym zaufaniem to nie jest tak prosto jak piszesz. Bo każdy z urzędników ma "odpowiadać" za swój podpis. Za to mu płacą. I niby dlaczego ma wierzyć na słowo? Osobiście jak coś podpisuję, to jestem świadomy co i czy to jest prawda. A szczerze - to nie mam zaufania nawet do lekarza i jego diagnozy, a co dopiero do inwestora, który mysli po swojemu i pod swoim kątem. Nie wszystko co proste - jest proste. Pozdrawiam i zyczę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość81 Re: IP: 212.160.172.* 10.10.08, 10:27 dziękuję wszystkim za informacje. Skontaktuje się jeszcze z kierownikiem budowy i zapytam, zobaczymy co on mi zasugeruje ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vlad4 TAK można bez problemu ponieważ.... IP: *.zto.tricomp.net.pl 10.10.08, 10:11 jest to zmiana nieistotna www.pobudujmy.pl Odpowiedz Link Zgłoś