Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

skok cen wynajmu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 11:21
    czy tylko mi sie wydaje, czy znaczaco wzrosly ceny wynajmu mieszkan?
    /przynajmniej w Warszawie/ poklosie trudnosci z kredytami i kryzysu? marna
    pociecha, ale zawsze jakas ;)
    Obserwuj wątek
      • satorianus Re: skok cen wynajmu 27.11.08, 21:02
        Nie zauważyłem. Oczywiście nie jest już tak tanio jak jeszcze dwa lata temu, ale
        po zeszłorocznych podwyżkach raczej już nic do góry nie poszło. W zeszłym
        miesiącu wynająłem bardzo fajne mieszkanko(ładnie urządzne 2 pokoje, 40m2,
        bliska Wola) za 1550zł/msc. Oczywiście w Internecie znajdzie sie kupa takich,
        którzy za podobne życzą sobie 2500-3000. Oczywiście szanujemy ich :)
        • Gość: kocyl Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 21:38
          Ja z narzeczonym place 1500 zl za kawalerke na Ochocie, oczywiscie plus oplaty
          licznikowe. NIe nie wiem czy nie lepiej na swoje przejsc. CHyba raty kredytow na
          2 pokojowe mieszkania beda podobne??
          • los_bomberos Re: skok cen wynajmu 27.11.08, 21:50
            zależy gdzie mieszkanie, nowe czy stare budownictwo itd. ale generalnie teraz są
            mieszkania tanie w porównaniu z wynajmem.
            • Gość: kocyl Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 21:54
              A to lepiej (taniej) nowe czy w starym budownictwie?
              Jeszcze sie nie zaglebialam w temat, ponieważ dopiero rozważamy taka mozliwosc
              • los_bomberos Re: skok cen wynajmu 27.11.08, 22:01
                różnie, pewnie im bliżej centrum to starsze się bardziej opłaca. ja poza tym nie
                lubię tych nowych osiedli. stare kamienice mają klimat ;)
            • satorianus Re: skok cen wynajmu 27.11.08, 22:36
              Jeszcze nie. wynajem wciaz sie oplaca. A 1500 za kawalerke... Sporo. mozna znalezc taniej. zakup mieszkania zacznie byc oplacalny, gdy ceny spadna o jakies 20%. a na to trzeba jeszcze jakis czas poczekac
              • Gość: asia Re: skok cen wynajmu IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.08, 12:45
                Niby tak, tyle, że mieszkanie w razie czego sprzedasz zawsze, a w takie
                wynajmowane możesz władować kasę w remont i potem masz figę z makiem.
            • satorianus Re: skok cen wynajmu 28.11.08, 08:54
              Gdzieś ty widział te tanie mieszkania w porównaniu z wynajmem. Tanio to było jak
              dwupokojowe w Warszawie kosztowało 120000, a jego wynajem 1200. Teraz to samo
              mieszkanie 240000, a wynajem 1600.
              • Gość: kasia Re: skok cen wynajmu IP: *.chello.pl 28.11.08, 09:28
                w nowym budownictwie wynajmuję 27 m /na żoliborzu/ za 1100zł + czynsz+ opłaty
                licznikowe. Za 1600 mogłam wynająć 42m /2 pokoje/. A cenią sobie różnie, ale
                pzecież nie wynajmuje się od razu. Te najdroższe stoją puste. I trzeba pytać czy
                to z czynszem, czy nie. Bo czynsze też są różne.
                • satorianus Re: skok cen wynajmu 28.11.08, 10:05
                  Ja wynajmuje 40m za 1550 i... to wszystko. oprócz tego tylko liczniki (gaz i
                  prąd bo woda jest w czynszu) Tez się obawiałem cen wynajmu, bo teraz taka
                  medialna nagonka na wzrosty... Ale jest ok. :)
                  • Gość: kasia Re: skok cen wynajmu IP: *.chello.pl 28.11.08, 13:36
                    ale woda w czynszu jest zaliczkowa. Jak się zużyje więcej, to się dopłaca, a jak
                    mniej to zwracają. Chyba, że nie masz wodomierzy. Wtedy płatność zalezy od
                    ogólnego zużycia w bloku. Też jest to rozliczane. Są też bloki, gdzie jest jeden
                    gazomierz na klatkę lub blok. I wtedy płatność jest w czynszu uzależniona od
                    ustaleń administracji /albo od lokalu,albo od osoby/. I to jest dopiero
                    oszustwo. Bo nawet jak nie uzywasz gazu to i tak płacisz.
                    • satorianus Re: skok cen wynajmu 28.11.08, 13:57
                      No właśnie fun polega na tym, że nie mam wodomierzy.
                      • Gość: Sado Re: skok cen wynajmu IP: *.chello.pl 14.12.08, 15:19
                        Ja płacę 1500 za kaalerkę prz metrze i nie mogę narzekać, ale powoli meczy mnie
                        wrzucanie mojego hajsu komuś do kieszeni :/
                  • Gość: Dimitr Re: skok cen wynajmu IP: *.chello.pl 14.12.08, 15:20
                    Medialna nagonka jest straszna. Właściciele mieszkań poupadali na głowy jeżeli
                    chodzi o ceny mieszkań. Trzeba iść na swoje bo inaczej to nic dobrego z tego nie
                    będzie.
                    • Gość: Olcia Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 16:50
                      Racja, zwlaszcza ze wedlug ostatnich prognoz ceny mieszkan w najblizszym czasie
                      bedzie spadac, a co bedzie pozniej nie wiadomo.
                      • Gość: łyczek Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 19:34
                        później pewnie wzrosną
                        • Gość: rudy Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 22:52
                          może wzrosną, może i nie,ale tak czy inaczej zawsze się będzie bardziej opłacało
                          kupować niż wynajmować.
                          • Gość: zaradny Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 23:32
                            Zauważ jeszcze taki pozytyw kupna, że jest to ulokowanie kapitalu, zawsze masz
                            mozliwosc sprzdaży, apoza tym zawsze jakies zabezpieczenie dla dzieci
                    • satorianus Re: skok cen wynajmu 15.12.08, 12:31
                      Nie ma tak strasznie. Oczywiście są osoby, którym wydaje sie, że znajdą chętnych
                      na dwa pokoje za 3000-3500zł(tyle kosztuje wynajem wg. różnych expaderów).
                      Oczywiście, szanujemy ich :) Czy znacie kogoś, kto tyle płaci? Ja nie.
                      • Gość: zulu Re: skok cen wynajmu IP: *.chello.pl 15.12.08, 20:33
                        Ja tez nie znam, ale znam wiele osob co za jeden pokoj placa straszne pieniadze.
                        nie ma wyboru, trzeba inwestowac w swoje nie cudze!!
                      • Gość: kamilos Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 23:48
                        Wynajecie kawalerki na Ochocie to ok 1200-1500 zł, czyli mniej wiecej tyle co
                        rata za 250 tys zł
                        • Gość: bmw Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 00:14
                          To za 250 tys juz mozna 2 pokojowe mieszkanie kupic..
                          • satorianus Re: skok cen wynajmu 17.12.08, 08:38
                            Dodaj 400zł czynszu. W kredycie to jakieś 80000zł.
                            • Gość: jakto Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.08, 23:00
                              satorianus napisał:

> Dodaj 400zł czynszu. W kredycie to jakieś 80000zł.
                              Sugerujesz ze mieszkanie 80 000 kosztuje?
                              • satorianus Re: skok cen wynajmu 19.12.08, 11:32
                                Sugeruje, że tyle trzeba odjąć/dodać do tej kalkulacji
                                • Gość: ager Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 20:54
                                  czyli dwupokojowe mieszkanie na ochocie miałoby kosztować 330 tys. ???
                                  to w sumie nie najdrożej porównując do ceny wynajmu...
                                  • Gość: maciej Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 21:28
                                    to zalezy jeszcze od stanu i powierzchni, ale taniej jest zdecydowanie na
                                    obrzeżach Wawy.
                                    • Gość: ager Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 22:24
                                      ale obrzeża warszawy to nie to samo...
                                      • Gość: piasek Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 23:18
                                        No coz w sumie na obrzeżach jest nawet lepiej. spokojniej, taniej i dojazd jest
                                        calkiem dobry.
                                        • los_bomberos Re: skok cen wynajmu 21.12.08, 23:33
                                          zależy też jakie obrzeża :) niektóre wcale nie spokojniejsze
                                          • Gość: meandryk Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.08, 00:42
                                            to też zależy kto co lubi. jedni wolą centrum, i więcej ludzi, ciągły ruch. inni
                                            spokój, ciszę, czasem przyrodę np. las ( Kabaty)
                                            • Gość: kupiec Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 13:33
                                              Zastanawiam sie czy lepiej kupic mieszkanie nowe, w stanie surowym, ktore niby
                                              jest tansze, czy jednak kupic starsze umeblowane?
                                              • Gość: mleko Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 21:54
                                                Ja osobiscie wole calkiemnowe. Przynajmniej urzadze dokladnie tak, jak ja chce.
                                                • Gość: ash Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.08, 22:18
                                                  to znowu zależy jak na to patrzeć. jedni mają czas na umeblowanie i bawienie się
                                                  w to, drudzy wolą iść na łatwiznę.
                                            • satorianus Re: skok cen wynajmu 27.12.08, 00:35
                                              To żeś przywalił... Kabaty to jeden z najdroższych(jak nie najdroższy) rejonów
                                              Warszawy. Targówek, Białołęka są z kolei najtańsze. Morał z tego jeden - obrzeża
                                              obrzeżom nierówne.
                                              • Gość: kazik Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.08, 01:57
                                                A w piasecznie jest duzo taniej niz np na bialolence?
                                                • Gość: michal Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.08, 14:15
                                                  proponuje wejsc na jakis serwis handlu nieruchomosciami i sprawdzic, ale ceny
                                                  raczej podobne.
                                                  • Gość: tas Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.08, 18:40
                                                    raczej białołęka tańsza
                                              • Gość: meandryk Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.08, 17:43
                                                ale mi wcale nie chodziło o kwestie finansowe :) chciałem pokazać różnice między
                                                "spokojniejszą" dzielnicą,a tą gdzie jest więcej ruch. zgodzę się z Tobą jednak,
                                                że obrzeża są takie i takie ;)
                          • western_star Re: skok cen wynajmu 19.12.08, 02:17
                            Ta rata to chyba od kredytu we frankach szwajcarskich i to w dodatku bardzo
                            optymistycznie liczona?
                            W zlotowkowym bedzie pewnie ponad 2000zl.
                            Dodaj jeszcze czynsz.
                            • Gość: lolek Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 22:10
                              DO jakiej kwoty kredytu takie wyliczenia?
                              • Gość: kocur Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.09, 14:51
                                ludzie bierzcie kredyty i kupujcie mieszkania. rata kredytu to mniej więcej tyle
                                co czynsz. najlepiej u deweloperów, tam jest mniej formalności
                                • Gość: maria Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.09, 14:56
                                  Zawsze lepiej być na swoim. ja ostatnie dwa lata wynajmuje mieszkania i to już
                                  się przestało opłacać, na bank zdecyduję się na kredyt
                                  • Gość: mateusz Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.09, 15:28
                                    Pewnie że kredyt, ja się tułam po wynajmowanych mieszkaniach ale chcę zamieszkać
                                    wreszcie z narzeczoną w swoim własnym m4. nie chce płacić za marną kawalerkę
                                    prawie 1800, bo to lekka przesada
                                    • Gość: maciej Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.09, 17:54
                                      Podzielam zdanie. Wynajem to jest dobry na krotka mete.
                                      • Gość: wegan Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.09, 18:28
                                        wynajem jest dobry tylko jak jest w jakieś dłuższej delegacji np. półrocznej. w
                                        tym momencie po prostu to się nie opłaca
                                        • Gość: uptown Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.09, 20:47
                                          racja. dla studentow tez raczej lepszy jest wynajem, chyba ze maja bogatych
                                          rodzicow:D
                                          • Gość: mnich Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.09, 21:49
                                            Ja bym zrobil tak. Biore kredyt na rodzicow, wynajmuje 2 stodentom pokoje i
                                            mieszam z nimi i mam wszystko w jednym za mala kase:D
                                            • Gość: pesymista Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 00:03
                                              Gorzej jesli rodzice tez nie maja kasy..
                                              • Gość: kacilapka Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 17:43
                                                ROznie to bywa, ale na szczescie jest pare firm na rynku ktore pozwalaja jakos
                                                to swoje mieszkanie nabyc.
                                                • Gość: menager Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 21:27
                                                  Przy odpowiednim zaswiadczeniu z pracy kazdy bank da kredyt ;]
                                                  • Gość: jako Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 20:19
                                                    jakie to zaświadczenie?
                                                    • Gość: wiemwszysko Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 23:18
                                                      Pewnie chodzilo o ozaswiadczenie o dochodach:P
                                                    • Gość: prycel Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 23:31
                                                      ale to nie każde daje kredyt :D
                                                    • Gość: bogaty Re: skok cen wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 23:59
                                                      Hhehehe jak masz czarna karte, to kazdy ci da:P
                                                      Ale wtedy to juz chyba nie potrzebowal bys kredytu:P
                        • Gość: gg Re: skok cen wynajmu IP: *.spray.net.pl 13.01.09, 00:07
                          > czyli mniej wiecej tyle co rata za 250 tys zł

chyba nie masz kredytu! moja ostatnia rata 1100 pln za 350 tys. a
                          wynajmuję(jescze tylo pare m-cy) za 1600 +400 czynsz ursus 2 pok. 44 metry.
                          • satorianus Re: skok cen wynajmu 14.01.09, 10:01
                            A gdzie można dostać taki kredyt? Bajki jakieś opowiadasz... Trzeba liczyć
                            ~1000zł/msc za każde 200,000
      • satorianus Re: skok cen wynajmu 23.02.09, 08:34
        Ostatnio mamy "odskok" ceny wynajmu, więc warto podbić ten temat. Znów w
        Warszawie można wynajnąć kawalerkę za ~1000zł. Tyle "Gazeta" naganiała na wzrost
        cen wynajmu i wszystko psu w d... Spada?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka