Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    IP: *.novartis.com 03.11.03, 13:43
    Kochani!!!

CZy ktoś w Was korzysta z tej formy zdobycia własnych 4 kątów i mogłby mi
    przybliżyć ten temat????

z góry dziękuję pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: Magic Re: TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 13:12
        W różnych miastach jest różnie. Najlepiej znaleźć TBS gdzie głównym udziałowcem
        jest samo miasto. Mieszkanie nie będzie twoje (chyba że zmieni się ustawa).
        Jeśli nie myślisz o wynajmie tego mieszkania ani o sprzedaży to nie ma to
        większego znaczenia. Potrzebny jest partycypant i wkład (tu zależy od miasta)
        od 5% do 30% wartości mieszkania. I jeszcze kaucja płatna przy odebraniu
        kluczy. Potem przez 30 lat spłacasz kredyt zaciągnięty przez TBS w czynszu ale
        to i tak wychodzi taniej niż wziąść samemu kredyt i płacić samemu. Czynsz razem
        z kredytem to od 6zł do 9zł za m2 zależy od miasta. Jakby coś to pytaj!
        • Gość: zielarz Re: TBS IP: 195.68.192.* 04.11.03, 15:57
          Czy masz jakieś doświadczenia we współpracy z TBS??? Chodzi mi o jakość,
          biurokrację w dokumentach, ceny czynszów??
          Robert
          • Gość: psotka Re: TBS IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.03, 21:24
            Ja właśnie będę sie wprowadzać do takego mieszkania.U mnie nie było przymusu
            iść na umowę partycypującą,ale wpłacasz 22000 i pokazujesz,gdzie chcesz
            mieszkać i czy chcesz takie lub inne np. kafelki.,ale poco?To i tak nie będzie
            twoje.Jeśli masz grupę inwalidzką dostajesz mieszkanko od ręki i nie
            przejmujesz się,że może nie dostaniesz,gdy jest dużo zainteresowanych.Mój
            narzeczony dostał z tytułu grupy,a więc w pierwszej kolejności i na
            parterze,nie zmieniamy nic,bo i po co (j/w)?Kaucja u nas za 49mkw. wyniosła
            125000 z groszami,ale jak będę chciała się wyprowadzic,to zwracają mi całośc z
            odsetkami,ale pod warunkiem nienaruszenia mieszkanka.Płacisz regularnie czynsz
            i o nic sie nie martwisz.Wchodzę na gotowe tzn.kafelki w
            łazience,wanna,umywalka,kibelcio,kafelki na podłodze w przedpokoju i kuchni
            (takie same),kuchenka gazowa(większy metraż-elektryczna),zlewozmywak z szfką,a
            mebelki wnoszę ja.W razie pytań służę radami.Pzdr.
            • issbe Re: TBS 05.11.03, 11:26
              jejku psotka to gdzie ty mieszkasz? u mnie w Warszawie za 35m wkład wynosił
              30tys, plus potem jeszcze musieliśmy dopłacić, bo początkowy wkład miał być
              30%, potem doładowali nam jeszcze 5%, co nas wyniosło ponad 5 tys..O co chodzi
              z dopłatą przy odbiorze kluczy??? to znaczy że jeszcze będziemy musieli coś
              dopłacać???? a poza tym nie wiecie co się dzieje z tą ustawą o wykupie tbs
              owskich mieszkań? bo z tego co wiem krajowa rada spółdzielców składała projekt
              ustawy - i.. i cisza....
              • issbe Re: TBS zagadki prawne 05.11.03, 11:36
                odnośnie mieszkanek tbs- reguluje to ustawa: DZ U Nr 133 z 1995 roku o
                niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego... później były do
                niej zmiany...tam wszystko jest napisane o warunkach jakie należy spełniać, ja
                za 2 tyg mam dostać mieszkanko- ale wcześniej nieźle się musieliśmy nachodzić
                z mężem- papierków od groma... nie można zarabiać więcej niż ustawa
                przewiduje, nie można mieć tytułu prawnego do innego lokalu, do 30 kwietnia co
                2 lata należy składać oświadczenie o zarobkach...itp głupoty
                • armroz Re: TBS zagadki prawne 05.11.03, 13:17
                  Ja od dwóch miesięcy mieszkam w TBS pod Warszawą. Generalnie jestem adowolona,
                  ale niestety dość dużo płaci się za czynsz. My za 53m płacimy ok. 650 zł.
                  Partcypacja wynosiła ok. 40 000 PLN.
                  Czy ktoś z Was wie, co się dzieje w przypadku przekroczenia dochodów? Tzn.
                  wiem, że TBS ma prawo narzucić własną stawkę czynszu, ale jak wysoką?
                  • issbe Re: TBS zagadki prawne 05.11.03, 13:22
                    irbis.home.pl/centrum/us_f_w_b.htm tam jest treść ustawy- ale przy
                    przekroczeniu dochodów mogą wywalić z mieszkania :)
                    • issbe Re: TBS zagadki prawne 05.11.03, 13:26
                      Art. 30. 1. Towarzystwo może wynająć lokal mieszkalny wyłącznie osobie
                      fizycznej, jeżeli:
                      1) osoba fizyczna oraz osoby zgłoszone do wspólnego zamieszkania, w dniu
                      objęcia lokalu, nie posiadają tytułu prawnego do innego lokalu mieszkalnego w
                      tej samej miejscowości,
                      2) dochód gospodarstwa domowego, w dniu zawarcia umowy najmu, nie przekracza
                      1,3 przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w danym województwie, ogłoszonego
                      przed dniem zawarcia umowy najmu, więcej niż:
                      a) o 20% w jednoosobowym gospodarstwie domowym,
                      b) o 80% w dwuosobowym gospodarstwie domowym,
                      c) o dalsze 40% na każdą dodatkową osobę w gospodarstwie domowym o większej
                      liczbie osób.
                      3. Najemca jest obowiązany składać towarzystwu raz na 2 lata, w terminie do
                      dnia 30 kwietnia danego roku, deklarację o średnim miesięcznym dochodzie
                      przypadającym na gospodarstwo domowe w roku poprzednim oraz informować
                      towarzystwo niezwłocznie o uzyskaniu tytułu prawnego do innego lokalu
                      mieszkalnego.
                      4. Najemca lub osoba ubiegająca się o najem lokalu mieszkalnego jest
                      obowiązana, na żądanie towarzystwa, przedstawić zaświadczenie właściwego
                      miejscowo urzędu skarbowego o wysokości dochodów uzyskanych przez tę osobę
                      oraz osoby zgłoszone przez nią do wspólnego zamieszkania.
                      5. W razie:
                      1) niezłożenia przez najemcę deklaracji w terminie, o którym mowa w ust. 3,
                      towarzystwo może wypowiedzieć umowę najmu,
                      2) złożenia przez najemcę w deklaracji oświadczeń niezgodnych z prawdą,
                      towarzystwo wypowiada mu umowę najmu bez zachowania terminu wypowiedzenia; po
                      rozwiązaniu umowy użytkownik lokalu jest zobowiązany płacić towarzystwu
                      miesięczne odszkodowanie za korzystanie z lokalu w wysokości 200% czynszu
                      miesięcznego, jaki płaciłby, gdyby umowa nie została rozwiązana,
                      3) gdy najemca wykaże w deklaracji dochody przekraczające wysokość określoną w
                      ust. 1 pkt 2, towarzystwo może wypowiedzieć umowę najmu w części dotyczącej
                      czynszu i zastosować czynsz wolny.
                      • issbe Re: TBS....cd czyli o projekcie zmian 05.11.03, 13:53
                        Czy w TBS-ach będzie uwłaszczenie 2003-05-15

Najemcy mieszkań w Towarzystwach Budownictwa Społecznego i spółdzielcy,
                        których lokale zbudowano z pomocą środków z Krajowego Funduszu Mieszkaniowego,
                        będą mogli wykupić swoje mieszkania na własność – przewiduje projekt noweli
                        ustawy, do którego dotarła „Gazeta Prawna”.

Obecnie mieszkania wybudowane w TBS-ach lub spółdzielniach z pomocą środków z
                        KFM nie mogą podlegać przekształceniom własnościowym. Zdaniem autora projektu
                        Krajowej Rady Spółdzielczej należy to zmienić. W krajach, gdzie funkcjonują
                        podobne systemy budowy mieszkań (m.in. we Francji, Szwecji, Finlandii), po
                        kilku latach ich działania dopuszczono wykup mieszkań.

Teraz TBS może wynająć mieszkanie osobom, których dochód w gospodarstwie
                        domowym nie przekracza wysokości określonej zgodnie z art. 30 ust. 1 ustawy o
                        niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego z 1995 r. Dla
                        dwuosobowej rodziny jest to maksymalnie 2,34 przeciętnego miesięcznego
                        wynagrodzenia w danym województwie. Osoby takie opłacają czynsz nie wyższy niż
                        4 proc. wartości odtworzeniowej lokalu. Gdy dochody takiej rodziny przekroczą
                        limit uprawniający do wprowadzenia się do TBS, to można zażądać od niej
                        opłacania czynszu wolnego. Osoby te nie mają jednak szans na uzyskanie
                        własności zajmowanego mieszkania.

Rozwiązaniem dla takich najemców byłaby możliwość nabycia mieszkania – uważa
                        Jerzy Jankowski, prezes KRS. Zarówno najemcy mieszkania w TBS, jak i
                        spółdzielcy posiadający jedynie mieszkania lokatorskie spłacają w ramach
                        czynszu lub opłaty eksploatacyjnej kredyt udzielony przez KFM, ale nie
                        uzyskują w zamian żadnych praw właścicielskich do zajmowanego mieszkania.
                        Teraz mieliby prawo do kupna wynajmowanego przez siebie mieszkania.
                        Uprawnienie to wygaśnie, jeśli osoby te nie podejmą decyzji o wykupie lub
                        przekształceniu swojego prawa do lokalu w ciągu 2 lat od jego nabycia. Nabycie
                        nastąpi po cenie rynkowej z potrąceniem dotychczas faktycznie spłaconej części
                        kredytu z KFM.

Wykup mieszkań – nawet wszystkich w danej nieruchomości – nie oznacza jednak
                        likwidacji TBS. Będą one nadal sprawować tzw. zarząd powierzony (według art.
                        18 ust. 1 ustawy o własności lokali). Koszty przekształcenia (wycena lokalu
                        przez rzeczoznawcę, czynności prawne) poniesie wykupujący na zasadach
                        analogicznych jak przy uwłaszczeniu w spółdzielniach mieszkaniowych (zapłaci
                        np. 1/3 minimalnego wynagrodzenia za akt notarialny, założenie i wpis do
                        księgi wieczystej).
                        KRS chce swoją inicjatywą zainteresować posłów i wtedy projekt nowelizacji
                        ustawy o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego z 1995 r.
                        trafi na ścieżkę legislacyjną w Sejmie.

• issbe Re: TBS zagadki prawne 05.11.03, 13:55
                      issbe napisała:

> irbis.home.pl/centrum/us_f_w_b.htm tam jest treść ustawy- ale przy
                      > przekroczeniu dochodów mogą wywalić z mieszkania :)
                      sorry poyłka- wtedy mieszkanie się nie przysługuje- w wypadku już po
                      zasiedlaniu- będzie czynsz regulowany- czyli wzrośnie zapewne
                      • Gość: issbe_ na temat TBS jest... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.11.03, 14:13
                        netax.pl/tbspoludnie/index.html
                      • Gość: barney Re: TBS zagadki prawne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.03, 14:17
                        Czynsz regulowany nie moze przekroczyc 3% wartosci odtworzeniowej.
                        Czyli mniej niz w tbs. Nie wiem tylko czy czynsz regulowany to to samo co czynsz
                        wolny.
                        pozdr
                        Mariusz
                        • issbe Re: TBS czynsz? 05.11.03, 14:30
                          jak to? czynsz w tbs już wiemy 4% wartości odtworzeniowej- jak to nie może
                          przekroczyć 3% pzy wyższych dochodach? ustawa mówi wolny- mi się wydaje że to
                          oznacza wartość rynkową- czyli co spółdzielnia wymyśli, a uwolniony czy wolny
                          znaczy nie podlegający w tej kwestii żadnym ograniczeniom z tytułu najmu
                          lokalu w tbs - a zatem wyższy...
                          • Gość: armroz Re: TBS czynsz? IP: *.inteligo.com.pl 05.11.03, 15:16
                            Dziękuję za informacje.
                          • Gość: barney Re: TBS czynsz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.03, 15:17
                            To co Ty myslisz nie ma zadnego znaczenia, nie probuj zrozumiec ustawodawcy bo
                            to co Ci sie wydaje moze Cie drogo kosztowac.

• Gość: issbe_ Re: TBS czynsz? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.11.03, 15:26
                              już mnie drogo kosztuje... nic tylko dopłacam i czekam.. i już nie wiem czy
                              czekam by znowu dopłacać, czy dopłacam by czekać.. mnie syt przekroczenia
                              dochodów chwilowo nie dotyczy, ale co do ustawy to na nią powołuje się moja
                              spółdzielnia w każdej innej kwestii...i nic mi się nie wydaje- wszystko czego
                              chce ode mnie spółdzielnia- sprawdzam z ustawą- właśnie dlatego- by mi kitu nie
                              wstawiali
                              • Gość: barney Re: TBS czynsz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.03, 15:28
                                tu jest troche o czynszach
                                prawo.interia.pl/nieruchomosci/najem?aid=6021
                                • Gość: issbe_ Re: TBS czynsz? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.11.03, 15:38
                                  ) gdy najemca wykaże w deklaracji dochody przekraczające wysokość określoną w
                                  ust. 1 pkt 2, towarzystwo może wypowiedzieć umowę najmu w części dotyczącej
                                  czynszu i zastosować czynsz wolny.

Ustawa o najmie lokali przewiduje dwa rodzaje czynszu:
                                  a) wolny, tj. ustalany przez same strony w umowie; czynsz taki może być także
                                  wprowadzany przy najmie lokali o powierzchni przekraczającej 80 m kw.,
                                  należących do zasobów mieszkaniowych gminy...(...)

czy z tego wynika że spółdzielnia może narzucić wysokość czynszu? a jeśli ktos
                                  się nie zgodzi na ich stawkę- to mu wypowie najem?
                                  • Gość: armroz Re: TBS czynsz? IP: *.inteligo.com.pl 05.11.03, 15:51
                                    Być może nie doczytałam czegoś, ale mam jeszcze jedno pytanie - czy tylko
                                    najemca przedstawia swoją roczną deklarację, czy współmałżonek także? Pytam, bo
                                    przy załatwianiu naszego mieszkania wystarczyła tylko moja deklaracja (zresztą
                                    z b. małym dochodem - pensja nauczycielska), nie wymagano tego od mojego męża.
                                    Zastanawiam się czy nie zależało im po prostu na złapaniu klienta.
                                  • Gość: barney Re: TBS czynsz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.03, 15:59
                                    IMHO czynsz wolny jest ustalany przez obie strony a nie narzucany przez
                                    spoldzielnie.
                                    Czynsz w tbs moze MAX wynosic 4% ale nie musi, jesli jest nizszy a ktos zarabia
                                    wiecej to moga podniesc do maksymalnej stawki czynszu uwolnionego czyli 3%.
                                    Ale to tylko moje przypuszczenia.
                                    • Gość: issbe_ Re: TBS dochody IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.11.03, 16:10
                                      ja mam mieszkanko około 33m, kazano nam (warszawa) udowodnić że mamy 1500 zł
                                      netto dochodu na 2 osoby, dla jednej os. była to kwota 1000zł, w mieszkanku o
                                      tej powierzchni (kawalerka)
                                      • Gość: issbe_ Re: TBS dochody IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.11.03, 16:23
                                        tzn owe 1500zł netto dotyczy oczywiście przychodu miesięcznego :) a nie
                                        rocznego, nam kazali po prostu przynieść umowy/ę z pracy - by reasumując
                                        opiewały na taką kwotę- nic z urzędu S nie chcieli... ale z tego co widze to
                                        nasza spółdzielnia w stosunku do różnych lokatorów ma inne wymagania
                                        • Gość: armroz Re: TBS dochody IP: *.inteligo.com.pl 05.11.03, 16:25
                                          Ja musiałam przedstawić kopię PIT-a. Czyli co TBS to inne zwyczaje?
                                          • Gość: issbe_ Re: TBS dochody IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.11.03, 16:35
                                            jak widzisz, nie mam szczerze mówiąc pojęcia, może dopiero zaczynacie i coś się
                                            w tej kwestii zmieniło? może spółdzielnia dopiero stara się o kredyt z kfm?
                                    • Gość: issbe_ Re: TBS czynsz? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.11.03, 16:16
                                      ok ja rozumiem co to znaczy- wg tego co czytam w podanym linku- czynsz wolny-
                                      tylko że jak to się ma do stanu faktycznego? tzn. że spółdzielnia "rzuca" sumę
                                      na jaką ma opiewać czynsz- i najemca również i się dogadują? czynsz w tbs-
                                      owszem max 4% ale przy zachowaniu umowy o nie przekraczaniu dochodów.. a z tego
                                      co tam jest napisane (w ww linku) to czynsz regulowany i wolny- różnią się od
                                      siebie zasadniczo, w regulowanym fakt- owe 3%, ale w wolnym nie ma stawki max.,
                                      jeśli ja z kolei dobrze rozumiem co tam napisano :) bo mnie troszkę dziwi- że
                                      czynsz dla średnozarabiającej biedoty- byłby wyższy niż ten dla osób z
                                      dochodami ponad ową biedotę
                                      • Gość: issbe_ odnośnie ponoć ślicznego wykończenia mieszkanek IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.11.03, 16:44
                                        psotka mówi że ma pełne wykończenie mieszkanka- wszędzie kafelki i takie tam...
                                        U mnie sprawa wygląda nieco mniej pięknie, owszem w mieszkaniu na podłodze jest
                                        klepka, natomiast w kuchni i kibelku są płytki pcv, w kibelku nie ma żadnych
                                        kafelków tylko zielona lamperia na ścianie, kibelek jako muszelka owszem jest,
                                        jak również umywalka i wanna, natomiast w kuchni- z tego co mówili inni z
                                        mojego osiedla- jest kuchenka mora, a zlew podobno tak śliczny, że wszyscy po
                                        jego zobaczniu podjęli decyzje o natychmiastowej wymianie.. Ja mieszkania
                                        swojego nie widziałam- po wykończeniu- jest zaplombowane- za 2 tyg odbiór- to
                                        się przekonam "na własne oczy" myslę jednak że sąsiedzi nie mają powodu by
                                        kłamać...Jak widać standardu odnośnie wyglądu tbs-owskich mieszkań nie ma :)
                                        pozdrawiam :)
                                        • Gość: issbe_ do armroz IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.11.03, 17:01
                                          może poszukaj również na forun Developerzy- może tam znajdziesz konkretną
                                          spółdzielnię o którą Ci chodzi?
                                          • Gość: iss Re: do armroz pytanko IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.11.03, 17:18
                                            piszesz że płacisz 650 zł- tzn sam czynsz plus spłata kredytu bez uwzgledniania
                                            opłaty za media? czy też w sumie wychodzi ci taka kwota? macie liczniki na wodę
                                            i ogrzewanie? po prostu się zastanawiam- bo u nas czynsz razem z kredytem ma
                                            wynosić około 350zł za kawalerkę a oprócz tego oczywiście opłaty pozostałe-
                                            czyli winda,śmieci, woda, prąd itd... Zastanawiam się ile mnie to będzie
                                            kosztować (orientacyjnie) :)
                                            • Gość: armroz Re: do armroz pytanko IP: *.inteligo.com.pl 06.11.03, 18:47
                                              "Goły" czynsz wynosi chyba 420 zł, a reszta to opłaty za media. Tyle, że nasze
                                              mieszkanko jest pod Warszawą i w związku z tym płacimy mniej. Myślę jednak, że
                                              szybko dogonimy Warszawę.
              • Gość: psotka Re: TBS IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.03, 19:56
                Mieszkam niedaleko Częstochowy,w Myszkowie,niecałe 50000 tyś.mieszkańców....W
                porównaniu z Warszawą to naprawdę mało.A jaka dopłata przy odbiorze kluczy?
                • Gość: psotka Re: TBS IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.03, 20:11
                  Tak poza tym,2 lata wcześniej nasze miasto wystawiło 2 bloki tbs-u,surowy stan
                  bloków stał sobie parę dooobrych lat,inna firma przejęła wykończenie,bloki
                  oddano,ale w niektórych widać było grzybka,ale go usunięto.Żeby było mało,to
                  ludzie powpłacali po 11000 tys. za 49mkw i jeszcze im zwrócili,tak,że w
                  kieszenii znależli jeszcze 8000 tyś!!!!!!!! Mieszkanie za 3000 tyś!!!!! Tak,to
                  prawda.Ale mieli problemy z tym grzybkiem.
              • Gość: AniaJ Re: TBS IP: *.sggw.waw.pl 07.11.03, 16:24
                Issbe, a Ty kupujesz od TBS-u czy od spółdzielni? I od której jeśli mozna
                wiedzieć?

Pozdrawiam
                Ania
                • klemenko Re: TBS 07.11.03, 19:34
                  Zdecydowanie nie polecam TBS - najpierw trzeba wyłożyć dość duże pieniądze (30%
                  wartości odtworzeniowej) a potem płacić horrendalny czynsz za mieszkanie, które
                  nigdy nie będzie twoje. A na dodatek to TBS jako właściciel budynku ma wszelkie
                  prawa - Ty jako lokator nie masz żadnych.

Wiem to z doświadczenia - mieszkam w bloku TBS Marki przy Kowalczyka w
                  Warszawie.
                  • Gość: TBS TBS na kowalczyka - trochę informacji IP: *.gpw.com.pl 13.11.03, 11:30
                    Jeśli chodzi o TBS Marki alias JWConstruction to jest nieciekwae info na:
                    jwconstruction.tripod.com
                    Jednym słowem niepolecałbym.
                • issbe Re: TBS 13.11.03, 08:56
                  teoretycznie od spółdzielni rms praga, mąż ma spółdzielcze lokatorskie prawo
                  do lokalu- właśnie się dowiedzieliśmy że znów musimy dopłacić kolejne 5% czyli
                  reasumując to będzie 40% bo dostali mniejszy kredyt z kfm....
                  • Gość: AniaJ do issbe IP: *.sggw.waw.pl 13.11.03, 16:44
                    to i tak macie dobrze, bo ja na dzień dobry muszę wpłacić 35% wkładu za lokal i
                    100% za garaż w Sp. Dom 2000. Co jest na temat tych dopłat napisane u Was w
                    umowie? Bo u mnie że mogę ją rozwiązać jeśli dodatkowe dopłaty byłyby większe
                    niż 10% ceny mieszkania.
                    Aha, a czy oboje musicie być członkami spółdzielni?
                    • Gość: issbe_ Re: do issbe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.03, 19:53
                      członkiem spółdzielnijest moj mąż ja nie- ponieważ owe 30% wpłacił jeszcze
                      przed ślubem- mi proponowali żebym też się zapisała ale nie byłam
                      zainteresowana, garaż a właściwie miejsce garażowe jest ale ile kosztuje nie
                      wiem- bo wiadomo co :, nie mogę się doczytać o owych 10%, mam tylko napisane że
                      udział własny czlonka spółdzielni wynosi conajmniej 35%, ale w umowie mieliśmy
                      na początku 30%.. nam kazali dopłacić teraz jeszcze owe 5% ale umowa mówiła że
                      dopiero po zakończeniu inwestycji będzie wszystko wiadomo- pocieszające jest to
                      że wartość mieszkania się teoretycznie przez te kilka lat nie zmieniła- tylko
                      dostali po prostu mniejszy kredyt z KFM, ale nie bardzo wiem o co chodzi-
                      właśnie czekam na pismo od spółdzielni- bo o dopłacie na razie dowiedziałam się
                      przez telefon...
                      • Gość: issbe_ Re: do issbe cd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.03, 20:01
                        czyli jak już wspomniałam nasz wkład jesli teraz dopłacimy owe 5% będzie
                        wynosił 40%, i szczerze mówiąc już nic nie kapuję bo ludzie z lokatorskich
                        twierdzą że to nie tbs- tylko mieszkania finansowane z KFM, ale w umowie mamy
                        wyraźnie napisane że w kwestiach przez spółdzielnię nie sprecyzowanych
                        obowiązuje nas ustawa z 1995r o której już pisałam wcześniej, a ona z kolei
                        wyraźnie mówi o tbs, także babka w spółdzielni coś wspominala o tbs/ie... i weź
                        się tu człowieku z kimkolwiek dogadaj- oni tak plączą- odbiorów oficjalnych
                        jeszcze nie było- choć niektórzy nieoficjalnie już klucze mają... ja czekam na
                        pismo bo się zastanawiam skąd wziąć kasę- tego się nie spodziewałam, pocieszyła
                        mnie baba że być może to będzie można rozłożyć na raty- ale trzeba pisać do
                        prezesa... na ile rat po ile i wogóle nic jeszcze nie wiem, jak dostaniemy
                        polecony to pojedziemy do spółdzielni się dopytać...pozdrawiam
                        • Gość: AniaJ Re: do issbe cd IP: *.sggw.waw.pl 14.11.03, 12:28
                          Ty nie masz mieszkania z TBS-u, tylko ze spódzielni. Obie te instytucje oferują
                          mieszkania na prawach lokatorskich, choć jest pewna różnica. Po wzroście
                          Waszych dochodów, TBS może podwyższyć czynsz to tzw. czynszu wolnorynkowego, a
                          spółdzielnia takiego prawa nie ma. Chyba już coś o tym było w tym wątku.

Pozdrawiam, Ania
                          • issbe Re: do issbe cd 14.11.03, 14:44
                            no właśnie o tym mówię- że w kwestiach nieuregulowanych w umowie- obowiązuje
                            nas ustawa o TBS- czyli teoretycznie mogą zastosować czynsz wolny... czytałam
                            wnikliwie umowę i tam jest napisane że KFM może dofinansować maxymalnie 70%, a
                            my conajmniej 35%, w przypadku różnic pomiędzy kredytem z kfm kwoty dopłacamy
                            my - dla nas to jest na chwilę obecną 40% bo spółdzielnia dostała kredyt 60%
                            po rozliczeniu ostatecznym... tbs nie tebs- wykupić nie można nawet jak
                            spłacimy cały ten kredyt- a przecież lokatorskie mieszkania nie finansowane z
                            kfm wykupować można, albo przekształcać na własnościowe i to jeszcze z ulgami,
                            więc coś nam kity wstawiają- ale de facto nas obowiązuje w kwestiach
                            nieuregulowanych ustawa o TBS- więc jakby tego nie nazwać- jesteśmy w podobnej
                            sytuacji- dopiero po wpłaceniu owych 40% wartości mieszkania możemy się tam
                            zameldować itd., poczytaj dokładnie swoją umowę- bo nasza jest tak napisana że
                            mogą wszystko- no i jeszcze o tym że jest wskaźnik remontowo-budowlany- na
                            początku (pierwszy czynsz) doliczany w wys. 35%, w kolejnych miesiącach to już
                            85% (cośtam się mnoży wg aktualnego wskaźnika)- była budowa to wynosił
                            praktycznie 0% ale teraz na pewno wzrośnie- bo jest dużo usterek (pękają tynki
                            po odkręceniu kaloryferów, pcv było też na wilgoci kładzione i po zdjęciu
                            podłoga popękała?!!, ściany malowane farbą transparentną- czyli wystaje kolor
                            tynku (spod białego- różowy)...itd, a babka ze spółdzielni mówiła właśnie że
                            to tbs- więc mówię info mam sprzeczne- wiem że wykupić nie mogę nawet jak
                            spłacę kredyt doliczany do czynszu w 100%- to mi czynsz pozostanie a
                            mieszkanie moje nie będzie, a w lokatorskich- po spłacie kredytu (wg. tego co
                            wyczytałam w GW sprzed bodajże tygodnia- to owe lokatorskie wykupić można, na
                            określonych warunkach)- czymże się w takim razie różnią nasze lokatorskie od
                            TBSowskich? tak czy siak nic nie mamy- wykupić nie można- wynająć komuś nie
                            można, podlegamy pod tą samą ustawę i wpłacamy podobnie około 35% wartości....
                            • Gość: AniaJ Re: do issbe cd IP: *.sggw.waw.pl 14.11.03, 15:02
                              > mieszkanie moje nie będzie, a w lokatorskich- po spłacie kredytu (wg. tego co
                              > wyczytałam w GW sprzed bodajże tygodnia- to owe lokatorskie wykupić można, na
                              > określonych warunkach)- czymże się w takim razie różnią nasze lokatorskie od
                              > TBSowskich?
                              w którejś ustawie, bodajże z 1995r. o spółdzielniach(?) - trzeba to sprawdzić -
                              jest napisane, ze nie mozna wykupić na własność mieszkań finansowanych z KFM.
                              Wychodzi na to, że te mieszkania lokatorskie, które można wykupić, były
                              budowane kiedyś z innych środków niż KFM.
                              Podobno ta ustawa, która zabrania wykupu mieszkań finansowanych z KFM-u ma
                              zostać pozytywnie zmieniona i podobno powstał już jakiś projekt takich zmian
                              (aby mozna było takie mieszkania wykupić). Nie znam jednakże dalszych losów
                              tego projektu.

A mam do Ciebie pytanie - czy u Was były opóźnienia w budowie, tzn. czy np.
                              rozpoczęła się później niż zakładano, czy w terminie? czy mieszkania mają być
                              oddane w terminie jaki widnieje w Waszej umowie?

Pozdrawiam, Ania
                              • Gość: issbe_ Re: do issbe cd IP: *.aster.pl / *.acn.pl 14.11.03, 17:34
                                yhyhy to się uśmiałam- ależ oczywiście że ciągle nam terminy przesuwali, i
                                teraz jeśli nie dopłacimy owych 5% to nie dostaniemy przydziału- czyli ni się
                                zameldować ni nic :), czyli zadnych praw, o ustawie a właściwie projekcie
                                zmiany pisałam jak wiesz wcześniej- op.cit. z chyba gazety prawnej.. pisałam w
                                tej sprawie do tych spółdzielców ale mają mnie w zadku- czyli nic nie odpisali-
                                mniemam że projekt został odrzucony bo przecież są "ważniejsze sprawy" w
                                sejmie niż to czy będziemy mieszkać pod mostem czy nie :), opóźnienia w
                                budowie były ponieważ spółdzielnia najpierw starała się o kredyt i do tego
                                czasu wykorzystywała na budowę środki z wpłat przyszłych lokatorów- następnie
                                zrezygnowała z 70% kasy z KFM na rzecz 65%- czyli musieliśmy dopłacić owe 5%,
                                wtedy budowa ruszyła faktycznie- czyli chyba dostali kredyt- bo przez rok
                                stały tylko fundamenty- wszystkie obok się budowały a mój nie :), ale już niby
                                skończyli choć w moim bloku nie ma wind i pomieszczenia gospodarcze są nie-
                                wykończone... a że ciągle nam odwlekali termin odbioru to inna sprawa- jak się
                                pytaliśmy w sierpniu br. kierownika budowy to mówił że do końca wrześniaczy
                                października muszą skończyć i zdać budynki bo inaczej będą mieć karę, niestety
                                nie pamiętam czy to ów IX. czy X... zatem reasumując budowa zaczęła się
                                później- przynajmniej mojego bloku, spółdzielnia ma obsów z jego oddaniem-
                                dopłacamy już 2 raz z tytułu mniejszego kredytu z kfm... ale bloki już stoją i
                                niektórzy postarali się o wcześniejsze wydanie kluczy (w administracji), ale
                                przydziału od spółdzielni nie mają- czyli zameldować się nie mogą... ja czekam
                                bo mi się nie spieszy spać na klepce (źle polakierowana z paprochami
                                wlakierowanymi) bo to co mam na meble (płyty na wymiar) łóżko i lodówkę- muszę
                                oddać spółdzielni...
                                • Gość: AniaJ Re: do issbe cd IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.03, 19:34
                                  To widzę, że Rsm Praga pogrywa identycznie kropka w kropke jak Dom2000. A jeśli
                                  spojrzysz na termin oddania, jaki jest wpisany w Waszej umowie, to ile jest już
                                  opóźnienia w odddaniu? Czy budowa trwała dłużej niż 18 miesięcy?
                                  U mnie w umowie jest napisane, że niby nie powinno być więcej opóźnienia w
                                  terminie oddania niż 6 miesięcy, ale podejrzewam że i tak bedzie więcej.
                                  Fajnie Wam, że windy będziecie mieli. A ile pięter ma blok? Bo u mnie wind nie
                                  bedzie, a blok 4-piętrowy :-/

Pozdrawiam, Ania
                                  • bbkk Ad RSM Praga 17.11.03, 10:31
                                    Jesli chodzi o termin oddanie to u nas w ogóle nie am czegoś takiego w umowie.
                                    A jak podpisywałam tą umowe i dopytywałam się o to dlaczego nie ma wpisanego
                                    terminu, to "bardzo miła" pani powiedziała - Ja się tym nie zajmuję. To co
                                    podpisuje pani czy nie?
                                  • Gość: issbe_ Re: do issbe cd IP: *.aster.pl / *.acn.pl 17.11.03, 13:55
                                    właśnie jak powiedział sąsiadka bbkk :) też z RSM Praga, właśnie dziś doszło
                                    do nas pismo że to jeszcze nie ostateczne rozliczenie budowy, czyli co z tego
                                    ż4e dopłacimy do 40% skoro i tak mogą nam jeszcze doładować... oczywiście o
                                    terminach nic nie było, ja mam mieszkanko w VIII p więc nie dziwne że windy
                                    być muszą... za mieszkanka mamy płacić od 1 grudnia, czy się tam wprowadzimy
                                    czy nie- a wprowadzimy się jeśli uregulujemy należność dla spółdzielni(tzn
                                    będziemy mieć pełne prawo do spółdzielczego lokatorskiego)i ogólnie szukamy po
                                    znajomych pożyczki :) :(
                                    • Gość: AniaJ Re: do issbe cd IP: *.sggw.waw.pl 17.11.03, 14:04
                                      Nie było nic w umowie o terminie oddania? Niemożliwe!
                                      W takim razie zapytam, kiedy RSM Praga zaczęła fizycznie budowę, tj. wykopała
                                      pierwszy dołek? A jak dawno temu podpisaliście umowę?

Pozdrawiam, Ania
                                      • Gość: issbe_ Re: do issbe cd IP: *.aster.pl / *.acn.pl 17.11.03, 14:25
                                        powiem tak: termin oddania może i jakiś był ale ciągle się przesuwał i w
                                        wyniku tego oni teoretycznie nie ponoszą zadnej odpowiedzialności... my
                                        wpłacaliśmy podstawę koniec 2000 początek 2001 roku i nam mówili że za rok
                                        mieszkanie będzie, i to za rok ciągnie się już kilka lat aż do teraz a teraz
                                        jak wiesz kolejna dopłata
                                        • Gość: issbe_ Re: do issbe cd IP: *.aster.pl / *.acn.pl 17.11.03, 14:30
                                          całość umowy- była umową wstępną- więc i termin oddania do zasiedlenia był
                                          wstępny, co z kolei spowodowało że spółdzielnia może sobie wszystko przesuwać
                                          i nie ponosi za to odpowiedzialności wobec nas, myślę że jeśli chodzi o
                                          rozliczenia z bankiem to umowa jest lepiej napisana ale my jej nie
                                          widzieliśmy... tak czy owak naczekaliśmy się dłuuugo ale mieszkania są do
                                          odbioru prawie już- zresztą jutro jadę do spółdzielni dowiedzieć się jak to
                                          jest- czyli czy jeśli wpłacimy owe 5% to od razu dostaniemy klucze czy też
                                          będziemy znów czekać na zbawienie :)
                                        • Gość: AniaJ Re: do issbe cd IP: *.sggw.waw.pl 17.11.03, 14:47
                                          Wielkie dzięki za odpowiedź... Tak się wypytuję, jak robią inne spółdzielnie,
                                          żeby wiedzieć co mnie czeka :-) Niestety, społdzielnie mają prawo żądać dopłat
                                          przy tzw. ostatecznym rozliczeniu kosztów budowy :-( Dla pocieszenia powiem Ci,
                                          że Dom 2000 zwykle zwleka z rozpoczęciem budowy rok, i już po tym roku czekania
                                          żądają dopłat! Potem są oczywiście kolejne dopłaty. Tłumaczą to wzrostem cen
                                          mieszkań. Ja mam teoretycznie dostać mieszkanie za 1,5 roku, ale na pewno
                                          będzie opóźnienie. Pytanie tylko czy tak duże jak w RSM Praga :-/

Pozdrawiam, Ania
                                          • Gość: issbe_ Re: do issbe cd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.11.03, 16:48
                                            jak widzisz wiele spoldzielni traktuje klienta wyjątkowo :) aż się boję co
                                            jeszcze wymyślą, bo na razie szukam skąd wziąć na tą dopłatę, jak będzzie
                                            ostateczne rozliczenie i znowu cos przybędzie to się chyba załamię do końca :)
                                            pozrawiam- mam nadzieje ze u was bedzie lepiej :)
      • Gość: andrew Re: TBS IP: *.toya.net.pl / 10.0.245.* 09.11.03, 00:05
        www.wtbs.pl/ strona tbs-ow w lodzi mieszlkam od 3 lat i nie moge
        narzekac zreszta jest to najlepszt tbs w polsce :-)
        • Gość: Ula Re: TBS IP: 217.96.36.* 13.11.03, 15:20
          Eeeetam, najlepszy (jeden z pierwszych w Polsce) jest RTBS w Radomiu: żadnych
          partycypacji.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka