Gość: Zdzichu IP: *.adsl.inetia.pl 19 lat temu Pan Zych to kłamca i intrygant, niszczyciel buddyzmu w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kot Re: Odnalazłem ścieżkę wiary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu Obserwuje odwrotny proces. Coraz więcej osób odchodzi od religii w kierunku ateizmu. Jest tego klika powodów Im człowiek młodszy tym bardziej ufny, im starszy tym bardziej cyniczny, racjonalny, niezależny. Współczesny świat nie sprzyja wierze. Rozprasza człowieka. Ludzie inwestuje w swoje życie na ziemi, inwestycja w życie pozagrobowe jest iluzoryczna. Marchewka w postaci raju, i kij w postaci piekła nie jest żadnym straszakiem dla ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Mistrz czy przewodnik w buddyźmie to przeszkoda bo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu pokazują cele zaś "tylko głupiec wiąże się celem"...Czysta shikantaza i 'miecz pradżni przecina wszelką niewiedzę...". Siedzenie powinno się trenować bez żadnych przewodników bo oglądamy się na przewodnika zamiast się budzić. Słowo zresztą nieprzypadkowo podobne z Buddą i buddyzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Mistrz czy przewodnik w buddyźmie to przeszko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu Brawo, ale jeśli ktoś medytuje tylko kiedy siedzi to nie wróżę szybkiej wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Odnalazłem ścieżkę wiary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu Nie radził bym traktować pana Zycha jako wielkiego autorytetu, gdyż nie mówi nic o swym oświeceniu (chwała mu za tę uczciwość) i nazywa buddyzm religią a także mówi o wierze. Buddyzm to nie religia. To prakyki przynoszące konkretne wyniki, bez cudów, bez wiary w coś czego nie można sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Odnalazłem ścieżkę wiary IP: *.warszawa.mm.pl 17 lat temu Tak twierdzą ludzie, którzy nie rozumieją buddyzmu. Owszem buddyzm jest logiczny, ale wystarczy poczytać nawet tekst buddyzmu pierwotnego, jest wiele o oddaniu i wierze. Cóż niektórzy widzą tylko jedną stronę medalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arahat poczatki drogi waldka pokrywaja sie moja droga ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu po wielu latach praktyki na sciezce dharmy moge stwierdzic za slowami proroka komunizmu: ze religia (i kazda filozofia oparta na zalozeniach uzalezninienia ) to opium dla mas...czy wierzymy w bogow czy wykonujemy skompilkowane praktyki jest to tym samym aktem wiary w cos: na koncu zawsze jest strach przed wyjsciem z ram tu i teraz. Wszelkie dzialania czy to religijne czy panowania nad masa sa tym samym: manipulacja umyslow...manipulacja dla doraznych celow: strachu przed kara, bolem, cierpieniem, smiercia lub realizacja ideii jednsootek aby zapanowac nad masa spragnionych cudow...cudem jest smierc i narodziny: reszta to nieustajacy strach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: poczatki drogi waldka pokrywaja sie moja drog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu Ależ to co mówisz nie jest sprzeczne z buddyzmem. Przeciwnie, to twoja autentyczna realizacja. Bądź dalej bo medytacja to po prostu bycie bez ulegania myślom. Jakimkowiek. "Nie wiem" to najczystsza forma bycia. Kontynuowana z uporem działa cuda. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arahat do zdzicha: rzuc te slowa w lustro a zobaczysz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu siebie w aureoli tego stwierdzenia...prawda ze wygladasz smiesznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dalejmama www.mnisi.buddyjscy.prv.PL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Panie Zdzichu, kim Pan jest? Czy mam Panu uwierzyc na slowo honoru? Budda tego nie zalecal. Lama Rinczen jest juz Oswiecony. Zaczynal on jako mnich, oswiecil sie, ozenil sie, a inni poszli w jego slady: www.mnisi.buddyjscy.prv.PL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman g Re: www.mnisi.buddyjscy.prv.PL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu waldemar zych nie jest juz mnichem, ale dalej sie tak ubiera. to nie jest normalnie dopuszczalne. centrum w grabniku to filia klasztoru z nepalu, ale czy w grabniku sa wogole jacys mnisi oprocz przebieranca waldemara? to smieszne, ze na czele filii klasztoru stoi para malzenska(waldek i jego agnieszka) uprawiajaca sex. myslalem, ze klasztory oraz ich filie powinny praktykowac celibat, a nie seks? ale w polsce na czele filii klasztoru stoi przebieraniec i jego partnerka seksualna. wstyd. roman g. zory.lpr.pl/zn/znn24.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: www.mnisi.buddyjscy.prv.PL IP: *.warszawa.mm.pl 17 lat temu A nie słyszałeś o świeckich lamach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meridian Pan Piotr Kowalski IP: *.acn.waw.pl 19 lat temu Jestem z meridiana i znam pana "Kowalskiego"... dziwię się tylko że chowa swoją prawdziwą tożsamość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okonek Odnalazłem ścieżkę wiary IP: 77.210.28.* 18 lat temu wiary, czy sposobu wyznawania tzn. religii. a tak na marginesie, czy ktos zna autora oryginalnego wizerunku Matki Boskiej Cyganskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Odnalazłem ścieżkę wiary IP: *.warszawa.mm.pl 17 lat temu Lama Rinczen to bardzo dobry i mądry człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś