Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

hipoteka, akt i wpisy

IP: 212.244.180.* 21.11.03, 10:38
    Witam

Chciałbym kupić mieszkanie ale zastanawia mnie kilka spraw.
    Czy przed kupnem mieszkania od dewelopera nieruchomość która ma być moja może
    zostac w jakis sposób obciążona.
    Czy podpisanie aktu notarialnego jest jednoznaczne z wydzieleniem lokalu z
    reszty nieruchomosci?
    No i czy jeśli podpisze akt notarialny w którym nie będzie zadnych obciążeń
    to jesli by były jakieś wcześniejsze obciążenia na tej nieruchomości to mimo
    aktu przechodzą na mój lokal?
    I ostatnie pytanie: czy deweloper albo ktoś inny może już po podpisaniu aktu
    notarialnego obciążyć lokal bez mojej wiedzy, np. przerzucić swoje długi itp?

pozdrawiam
    robi
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: hipoteka, akt i wpisy IP: *.acn.pl 21.11.03, 17:17
        Gość portalu: robi napisał(a):

> Chciałbym kupić mieszkanie ale zastanawia mnie kilka spraw.
        > Czy przed kupnem mieszkania od dewelopera nieruchomość która ma być moja
        może zostac w jakis sposób obciążona.

Może. Do czasu zawarcia umowy sprzedaży developer jest właścicielem
        nieruchomości z pełnymi tego skutkami czyli prawem do rozporządzania i
        obciążania. To prawo właściciela i nie wolno mu tego ograniczyć.

> Czy podpisanie aktu notarialnego jest jednoznaczne z wydzieleniem lokalu z
        > reszty nieruchomosci?

Tak - o ile mówimy o akcie notarialnym dokumentującym umowę sprzedaży lokalu
        na Twoją rzecz. W takim akcie obowiązkiem noatrisuza jest zamieszczenie
        wniosku do stosownego sądu o wydzielnie z całej tej dużej nieruchomości
        Twojego samodzielnego lokalu wraz z przysługującymi mu prawami i urządzenie
        dla niego nowej księgi wieczystej. Tak powstaje nowa nieruchomość. W tej nowej
        księdze jesteś wpisany jako własciciel tego lokalu a w księdze dotychczasowej
        jako współwłaściciel nieruchomości wspólnej (w ułamku, który wyznacza
        powierzchnia Twego lokalu i powierzchnia wszystkich innych lokali). W takim
        ułamku ponosisz koszty utrzymania tej nieruchomości wspólnej jako jej
        współwłaściciel.

> No i czy jeśli podpisze akt notarialny w którym nie będzie zadnych obciążeń
        > to jesli by były jakieś wcześniejsze obciążenia na tej nieruchomości to mimo
        > aktu przechodzą na mój lokal?

Możliwość wydzielenia Twojego lokalu bez obciążeń (jeśli takie ciążą na tej
        dużej nieruchomości) istnieje tylko wtedy gdy wierzyciel wyrazi zgodę na
        nieprzenoszenie obciążenia do Twojej księgi wieczystej i wydzielenie z tej
        dużej księgi Twojego lokalu wraz z prawami z nim związanymi bez żadnych
        obciążeń. Jeśli takiej zgody wierzyciela nie ma to wydzielając Twój lokal
        obciążenia obciążające tę dużą nieruchomość przechodzą również na Twój lokal.
        Czy to o taką sytuację Ci chodziło? Napisz mi to koniecznie, bo przyznam
        uczciwie, że nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam tutaj Twoją myśl.

> I ostatnie pytanie: czy deweloper albo ktoś inny może już po podpisaniu aktu
        > notarialnego obciążyć lokal bez mojej wiedzy, np. przerzucić swoje długi itp?

O tym czy będziesz miał lokal obciążony czy nie decyduje kolejność wpłynięcia
        wniosków do sądu. Jeśli nieruchomość (ta duża) nie jest obciążona i do czasu
        wpłynięcia Twojego wniosku nic nie wpłynie do niej - to nie ma takiego
        niebezpieczeństwa. Natomiast jeśli jakiś wniosek wpłynie przed Twoim wnioskiem
        to tamten wniosek ma pierwszeństwo (stąd jest istotne szybciutkie składanie
        aktów z wnioskami w sądach - notariusze mają na to 3 dni, a co bardziej
        niespokojni nabywcy czasami sami tuż po akcie wiozą sobie taki akt ze swoim
        wnioskiem do sądu).
        Czy to wszystko dla Ciebie w miarę zrozumiałe? Jeśli coś nie tak to się
        upomnij a ja pozdrawiam Cię serdecznie. B.
        • Gość: Robi Re: hipoteka, akt i wpisy IP: 212.244.180.* 24.11.03, 10:36

> Możliwość wydzielenia Twojego lokalu bez obciążeń (jeśli takie ciążą na tej
          > dużej nieruchomości) istnieje tylko wtedy gdy wierzyciel wyrazi zgodę na
          > nieprzenoszenie obciążenia do Twojej księgi wieczystej i wydzielenie z tej
          > dużej księgi Twojego lokalu wraz z prawami z nim związanymi bez żadnych
          > obciążeń. Jeśli takiej zgody wierzyciela nie ma to wydzielając Twój lokal
          > obciążenia obciążające tę dużą nieruchomość przechodzą również na Twój lokal.
          > Czy to o taką sytuację Ci chodziło? Napisz mi to koniecznie, bo przyznam
          > uczciwie, że nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam tutaj Twoją myśl.

O to mi chodziło, ale jesli pozwolisz, to mam jeszcze kilka pytań.

Czyli obciążenia przechodzą "automatycznie" na wydzielana nieruchomość, i nie
          muszą być wymienione w akcie notarialnym.
          Czy obciażenia z "dużej" nieruchomości przechodzą na "małą" proporcjonalnie czy
          w zależnosci od widzimisię wierzyciela?
          Czy tylko wierzyciel może przenieść swoja wierzytelnosć na mój lokal (tak mi
          się przynajmniej wydaje), czy moze to zrobic deweloper np. przerzucając swoje
          długi?

Idąc dalej to żeby mięć większą pewność to powinienem sprawdzić ksiegę
          wieczystą i jeśli są w niej wierzyciele, to do kazdego z nich powinienem wysłać
          pisemko z prośba o bezobciażeniowe wydzielenie, a oni jeśli będzie taka ich
          wola powinni to zrobić.
          CZy ugody podpisane pomiędzy deweloperem a wierzycielami w których ci ostatni
          zobowiązuja się do niewnoszenia roszczeń do wydzielanych lokali mają taka samą
          moc jak pisemka o których wspomniałem wyżej?

No i tu kolejne pytanie. Jak bede miał te pisemka to czy mam je okazac sądowi
          czy notariuszowi?

> > I ostatnie pytanie: czy deweloper albo ktoś inny może już po podpisaniu ak
          > tu
          > > notarialnego obciążyć lokal bez mojej wiedzy, np. przerzucić swoje długi i
          > tp?
          >
          > O tym czy będziesz miał lokal obciążony czy nie decyduje kolejność wpłynięcia
          > wniosków do sądu. Jeśli nieruchomość (ta duża) nie jest obciążona i do czasu
          > wpłynięcia Twojego wniosku nic nie wpłynie do niej - to nie ma takiego
          > niebezpieczeństwa. Natomiast jeśli jakiś wniosek wpłynie przed Twoim
          wnioskiem
          > to tamten wniosek ma pierwszeństwo (stąd jest istotne szybciutkie składanie
          > aktów z wnioskami w sądach - notariusze mają na to 3 dni, a co bardziej
          > niespokojni nabywcy czasami sami tuż po akcie wiozą sobie taki akt ze swoim
          > wnioskiem do sądu).

Czyli jadę do sądu i sprawdzam czy są wnioski, jak nie ma to jadę do notariusza
          i podpisuję akt, a potem znów jadę do sądu i skłądam wniosek.
          Tylko jeśli pomedzy sprawdzeniami jakiś wniosek wpłynął
          to do chwili kiedy nie zobaczę swojej księgi wieczystej, nie będę miał pewności
          czy mieszkanie jest "czyste".

I ostatnie pytanie, to czy wnioski są jawne tak jak ksiega wieczysta, czy może
          do chwili rozpatrzenia przez sąd nie moge zobaczyć czego dotyczą?

Na ten raz to chyba wszystko. Mam nadzieję że nie przeraziłem Cię ilością
          pytań i bedziesz miała okazję odpowiedzieć.
          Serdecznie pozdrawiam i dziękuję.

robi
          • Gość: Bebiak Re: hipoteka, akt i wpisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 00:00
            Gość portalu: Robi napisał(a):

> Czyli obciążenia przechodzą "automatycznie" na wydzielana nieruchomość, i nie
            > muszą być wymienione w akcie notarialnym.

Wątpię, żeby jakikolwiek notariusz widząc, że w "dużej" księdze są obciążenia
            nie wspomniał o nich w Twoim akcie notarialnym. Sąd z urzędu (nawet gdyby nie
            było wniosku o przeniesienie tych obciążeń do Twojej księgi) winien je
            przenieść.

> Czy obciażenia z "dużej" nieruchomości przechodzą na "małą" proporcjonalnie
            czy w zależnosci od widzimisię wierzyciela?

Przechodzą w całości, na zasadzie hipoteki łącznej współobciążającej tę "dużą"
            nieruchomość i tę Twoją nową. To te same kwoty. Wyborem wierzyciela jest z
            czyjej nieruchomości (Twojej "małej" czy tej "dużej" będzie ściągał swoją
            należność. To uprawnienie wierzyciela.

> Czy tylko wierzyciel może przenieść swoja wierzytelnosć na mój lokal (tak mi
            > się przynajmniej wydaje), czy moze to zrobic deweloper np. przerzucając swoje
            > długi?

To średnio rozumiem Robi - możesz mi przybliżyć tę sytuację? Jeśli w
            developer ma długi to one są w stosunku do jakiegoś wierzyciela, a co może
            zrobić wierzyciel to juz mnie jwiecej wiesz. Hm, chyba jednak nie rozumiem o co
            tu chodzi. Proszę, wyjaśnij mi to jakoś.

> Idąc dalej to żeby mięć większą pewność to powinienem sprawdzić ksiegę
            > wieczystą i jeśli są w niej wierzyciele, to do kazdego z nich powinienem
            >wysłać pisemko z prośba o bezobciażeniowe wydzielenie, a oni jeśli będzie taka
            >ich wola powinni to zrobić.
            > CZy ugody podpisane pomiędzy deweloperem a wierzycielami w których ci ostatni
            > zobowiązuja się do niewnoszenia roszczeń do wydzielanych lokali mają taka
            >samą moc jak pisemka o których wspomniałem wyżej?
            > No i tu kolejne pytanie. Jak bede miał te pisemka to czy mam je okazac sądowi
            > czy notariuszowi?

Notariuszowi składasz pisma wierzycieli wyrażające zgodę na nieprzenoszenie
            obciążenia wpisanego do tamtej księgi do Twojej nowej księgi. Co do tych ugód -
            trudno mi się wypowiedzieć. Jeśli z ich postanowień wynikałaby zgoda
            wierzyciela na wydzielenie danego lokalu do nowej księgi bez obciążeń to wg
            mnie możnaby tą ugodę również zakceptować. To musi być zgoda na bezobciążeniowe
            wydzielenie z nieruchomości bo inaczej trzeba to przenieść - nie ma innej
            możliwości skoro cała nieruchomość jest obciążona.

> Czyli jadę do sądu i sprawdzam czy są wnioski, jak nie ma to jadę do
            >notariusza i podpisuję akt, a potem znów jadę do sądu i skłądam wniosek.
            > Tylko jeśli pomedzy sprawdzeniami jakiś wniosek wpłynął
            > to do chwili kiedy nie zobaczę swojej księgi wieczystej, nie będę miał
            >pewności czy mieszkanie jest "czyste".

Tak, i niestety w 100% nie możesz tu być pewny, że w czasie kiedy Ty siedzisz u
            notariusza nie wpływa akurat do sądu jakiś wniosek. Nie jesteś w stanie przed
            tym się uchronić, nie ma takiej póki co możliwości. Zawsze ten gram ryzyka
            istnieje: czy to na rynku wtórnym czy pierwotnym.

> I ostatnie pytanie, to czy wnioski są jawne tak jak ksiega wieczysta, czy
            >może do chwili rozpatrzenia przez sąd nie moge zobaczyć czego dotyczą?

Sąd czyni w księdze wzmiankę o wniosku - jest to niestety bardzo krótka
            wzmianka typu: do którego Działu i krótki opis, ale można się z takiej wzmianki
            dowiedzieć czego mniej więcej wniosek dotyczy. Nie wiem co prawda jak to
            wygląda czasowo ale myślę, że nie jest to chyba od razu czynione. Nie jestem
            pewna - tylko tak myślę. Najpierw pewnie wpisuje się taki wniosek do komputera,
            a potem dopiero do księgi (a czy do komputera tak od razu po wpłynięciu - też
            wątpię).
            Mam nadzieję, że coś Ci w miarę wyjaśniłam, a w tej jednej sprawie to
            koniecznie się odezwij - doprawdy chciałabym zrozumieć i być może coś napisać.
            Jeśli coś nie jest do końca jasne to się upomnij a ja pozdrawiam Cię
            serdecznie. B.

• Gość: robi Re: hipoteka, akt i wpisy IP: 212.244.180.* 25.11.03, 09:46
              Witam
              > > Czy tylko wierzyciel może przenieść swoja wierzytelnosć na mój lokal (tak
              > mi
              > > się przynajmniej wydaje), czy moze to zrobic deweloper np. przerzucając sw
              > oje
              > > długi?
              >
              > To średnio rozumiem Robi - możesz mi przybliżyć tę sytuację? Jeśli w
              > developer ma długi to one są w stosunku do jakiegoś wierzyciela, a co może
              > zrobić wierzyciel to juz mnie jwiecej wiesz. Hm, chyba jednak nie rozumiem o
              co
              >
              > tu chodzi. Proszę, wyjaśnij mi to jakoś.
              Chodziło mi o taką sytuację gdy deweloper przy sprzedaży zrzuca całą hipoteke
              lub jej część na mój lokal, ale po tym co napisałaś na temat hipoteki już wiem
              że hipoteka jest jedna i tylko wierzyciel może sobie wybrać akurat moją
              nieruchomość na spełnienie swoich roszczeń. Deweloper nie ma tu nic do
              gadania.

Mam jeszcze jedno pytanko: jak jest praktyczna różnica między wpisami w III
              części kw a IV cześci.

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.
              robi
              • Gość: Bebiak Re: hipoteka, akt i wpisy IP: *.acn.pl 25.11.03, 19:04
                Gość portalu: robi napisał(a):

> Mam jeszcze jedno pytanko: jak jest praktyczna różnica między wpisami w III
                > części kw a IV cześci.

Do Działu III wpisuje się wszelkiego rodzaju "ciężary i ograniczenia":
                wszelkie obciążające nieruchomość prawa rzeczowe za wyjątkiem hipoteki (typu
                służebności na przykład), prawa i roszczenia osobiste, ograniczenia w
                rozporządzaniu, a w Dziale IV - wpisuje się hipoteki.
                Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie dziękując za dziękuję. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka