Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ile kosztuje wykończenie domu?

IP: *.ls.net.pl 26.12.03, 21:47
    Przymierzam się do zakupu 130m szeregówki w Krakowie w dość atrakcyjnej cenie
    1700zł za m,zewnatrz wyglada bardzo atrakcyjnie, ale do wewnątrz zostały
    tylko doprowadzone media (prąd, woda, gaz) i zakończone licznikami,bez
    tynków, wylewek, wewnetrznych parapetów itp. Ile orientacyjnie może kosztować
    standardowe wykończenie go, a wszczególności rozprowadzenie mediów po
    budynku, wykonanie ogrzewania (może tańsze będzie kominkowe niż gazowe ?).
    Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi,
    Obserwuj wątek
      • Gość: monia Re: Ile kosztuje wykończenie domu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.03, 22:06
        moim zdaniem drugie tyle chyba nie wystarczy miej tak okolo 3 tys. ale to jest
        moje zdanie hej.
      • Gość: AniaSK Re: Ile kosztuje wykończenie domu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.03, 20:02
        No... zgodziłabym się z poprzednią wypowiedzią, drugie tyle- acz zalezy to od
        zasobności portfela. Ogrzewanie kominkowe jest OK - mam, obecnie spalam 2m3
        drewna na miesiąc = 200zł ale... odradzam jako jedyne źródło ogrzewania - co
        zrobisz, jak będziesz chciał zimą na narty wyjechać?
        • Gość: ji Re: Ile kosztuje wykończenie domu? IP: 62.29.248.* 29.12.03, 12:16
          W Twoim przypadku okolo 120 tys pln.
          Ale... to bardzo przyblizona kwota. Moim zdaniem nie da sie zrobic tego taniej
          bo inaczej wyjdzie kupa nie mieszkanie.
          Ogrzewanie kominkowe jest bardzo dobre ale... jako dogrzewanie. Kazdy kto
          bedzie radzil Ci zrobienie takiego ogrzewania jako podstawowego jest raczej
          bajkomowca (jak np. zapewnisz ogrzewanie domu w nocy, nie ma kominkow ktore
          pala sie np 9 godzin - to bajki. Jak zapewnisz stala temperature kominkiem?).
          • Gość: AniaSK Re: Ile kosztuje wykończenie domu? IP: *.katowice.agora.pl 29.12.03, 14:17
            IJ napisał:
            (jak np. zapewnisz ogrzewanie domu w nocy, nie ma kominkow ktore
            pala sie np 9 godzin - to bajki. Jak zapewnisz stala temperature kominkiem?).

Rozumiem, że masz ogrzewanie kominkowe i mówisz z własnego doświadczenia? Bo ja
            mam z goła inne doświadczenie - palę całodobowo bez nocnego wstawania, może i
            nie 9h, ale spokojnie 7h, ze stałą temp też nie mam problemu ;)
            • Gość: ji Re: Ile kosztuje wykończenie domu? IP: 62.29.248.* 29.12.03, 18:52
              Mam kominek. Pale co prawda od niedawna ale moje uwagi sa takie:

- Nie ma kominkow 'samoczyszczacych' (moje uwagi potwierdzil szczerze pewien
              spec ktory na pytanie czy takie sa popukal sie w glowe). Takie jednak beda
              probowali Ci sprzedac.
              'Samoczyszczacy' mozesz uzyskac palac np. dobrej jakosci debem ale to to teoria
              bo kosztowaloby to krocie. Inne drewna smola.

- Temperatury stalej nie da sie uzyskac (nawet z wentylatorem) bo drewno spala
              sie nierownomiernie.

- Palenie przez dlugie godziny mozna jedynie nazwac 'tleniem sie' co nie daje
              absolutnie temperatury.
              • Gość: AniaSK Re: Ile kosztuje wykończenie domu? IP: *.katowice.agora.pl 30.12.03, 10:01
                Rozumiem, że przez "samoczyszczenie" rozumiesz brudzącą się szybę? Dla mnie to
                nie problem, czyszczę ją co 1-2tyg, taka przydymiona tez ma swój urok

Ze stałą temperaturą u mnie jest tak: w nocy 20/18st - salon/sypialnia a w
                dzień 22-23/18st salon/kuchnia - też mam kominek od niedawna, ale uczę się i
                udaje mi się utrzymywac taką temperaturę przez korzystanie z: a.brykietów
                b.brzozy c.dębu - każde inaczej się pali, więc spalam to, co akurat potrzebne i
                odpowiednio reguluję anemostaty

a co do tlenia się: hm... może i się tli (ja w ogóle z rzadka palę mocnym
                ogniem, bo nie o to chodzi, by był ogień, lecz, by był żar), faktem jest, że
                mimo pozornie niewielkiego palenia w kominku u wylotu anemostatu leci bardzo
                ciepłe powietrze, bo wkład jest nagrzany.

No, ale jakby nie o tym powinna być mowa w tym poście ;)
                Cokolwie dobrego czy złego nie powiem o kominku nadal podtrzymuję, że nie
                powinno być to jedyne źródło ogrzewania
      • Gość: Piotr Re: Ile kosztuje wykończenie domu? IP: 195.205.239.* 29.12.03, 12:42
        Jak się spłuczesz to będzie Tobie ciężko.
        Wykończenie może Ciebie wykończyć.
        Ja wykańczam sam już około roku a końca nie widać.
        Mież siły na zamiary.
        skromnie licząc około dużej bańki.
        Jak skazujesz siebie na wykonawców to tragedia.
        Życzę cierpliwości i wytrwałości.
        • Gość: iwona Re: Ile kosztuje wykończenie domu? IP: *.ls.net.pl 29.12.03, 18:23
          Dziekuję za opinie, troche mi sie rozjasniło, a raczej przygnębiło, bo nie
          miałam pojęcia, że do wykonczenia trzeba dołozyć jescze ponad połowę ceny
          9czytałam kiedys o 30%). A zwazywszy na to, że muszę się zdać raczej na firme ,
          to pewnie jeszcze więcej. Może ktoś z własnego doświadczenia przedstawi
          orientacyjna kalkulacje kosztu wykończenia ? Pozdrawiam
          • Gość: szereg http://dom.gazeta.pl/dom/0,50788.html IP: *.imp.gda.pl 29.12.03, 20:15
            Zamiast na forum trzeba było wejść na serwis dom i nieruchomości. Tam
            znajdziesz wszystko . Trzeba oddać gazecie , że to ma dobrze opracowane.
            kliknij więc dom.gazeta.pl/dom/0,50788.html i juz wiesz wszystko
            • Gość: Piotr Re: http://dom.gazeta.pl/dom/0,50788.html IP: 195.205.239.* 30.12.03, 10:02
              Uważaj na gazety. Opierając się na gazetach pójdziesz z torbami.
              Każda ma swój interes.
              Przedstawia rozwiązania techniczne przeważnie droższe i mało praktyczne.
              najtańszy jest stan surowy.
              Prawdziwy koszt budowy to koszt wykończenia.
              jak zmieścisz się w 50% to jesteś dobra.
              Aby zrobić kosztorys o którym myślisz,
              kosztorysant musi miec dane techniczne.
              Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka