Dodaj do ulubionych

Ciekawostki z regionu

19.02.06, 22:41
We wsi Gredele 10 km od Bielska stoją sobie dwa dinozaury. Miejscowi
mówią "inozaury".
Obserwuj wątek
    • partizan79 Re: Ciekawostki z regionu 19.02.06, 22:43
      W Orli mamy skrzyżowanie ulic 1-go Maja z Armii Czerwonej.
      • partizan79 Re: Ciekawostki z regionu 19.02.06, 22:46
        W Dubiczach Cerkiewnych stoi pomnik "russkoho sołdata" z pepeszką, pokazującego
        ręką na zachód. Ciekawe, czy jedyny w Polsce. Pewnie nie, ale..
        • konfederata Re: Ciekawostki z regionu 19.02.06, 22:57
          mieszkaniec podbielskiego Widowa ma żonę z Witowa okolice Dubicz Cerkiewnych
          ( może i odwrotnie )
          rozmawiałem z nimi niedawno , nie mogłem początkowo zrozumieć gdzie jadą na
          święta ;
    • wiktowoj Re: Ciekawostki z regionu 19.02.06, 23:42
      ok 10 lat temu niedaleko wsi Paszkowszczyzna na trasie Kleszczele - Bielsk
      Podlaski na przystanku PKS widziałem napis Turbopotica.
      • obuszek Re: Ciekawostki z regionu 21.02.06, 10:41
        Nowe Berezowo powstało gdy drwale ze starego Berezowa mieli zbyt daleko by
        chodzic do wyrębu puszcy. Założyli więc osadę bliżej miejsca swojej pracy
        • partizan79 Re: Ciekawostki z regionu 21.02.06, 11:24
          Podobno pan grający w jednej z polskich telenoweli (nie pamiętam tytułu, ale
          telenowela jest o szpitalu i gra tam Żmijewski i Foremniak) jest z Brańska.
          • obuszek Re: Ciekawostki z regionu 21.02.06, 11:41
            według badań archeologicznych - warstwa popiołu na grodzisku w Haćkach jest tak
            duża, że musiała powstawać przynajmniej przez 2 tys lat przy bezustannie
            płonącym ogniu. Obok górki na "wale" wystrępuje tez roślinka która na świecie
            jest spotykana tylko w Haćkach i na Krymie.
            • partizan79 Ooooo! 21.02.06, 11:42
              A to ciekawe z tą roślinką...
              • partizan79 Obuszek 21.02.06, 11:44
                a czy znasz jakiś link, aby przeczytać coś o festiwalu piosenki białoruskiej,
                który był w niedzielę? Kto wygrał itp.
                • obuszek Re: Obuszek 21.02.06, 11:49
                  nie intersesuje mnie cepelia i pseudofolklor.
                  W Dubiażynie według legendy ludzie mieszkali w wielkich dziuplach w
                  dębach. Białka która przepływa teraz jekies 300 metrów za wsią tworzyła wielkie
                  rozlewiska więc budowanie chat nie miało sensu. Jeszcze 50 lat temu aby przejśc
                  z jednej strony rozlewiska , a nawet bagna na druga stronę, należało iśc z
                  tubylcem. Inaczej mogło sie to źle skończyć. Teraz teren uległ melioracji i
                  jest mniej fajnie. W Dubiażynie jest też górka stroma która jest najwyższym
                  pubktem wysoczczyzny Bielskiej i sięga 171 mnpm
                  • partizan79 Re: Obuszek 21.02.06, 12:01
                    Nie interesuje Cię cepelia, a w bajki wierzysz (to odnośnie dziupli).

Odnośnie Białki, to koło torów między wsią Koszki i Gredele była tzw. jama,
                    przed wojną mająca głębokość 12 metrów. Wiele osób straciło tam życie. Teraz
                    wody jest góra po kolana.
                    • obuszek Re: Obuszek 21.02.06, 12:05
                      kiedyś do tej jamy mój ojciec wrzucił jakiś granat. POnoć cała woda z tamtąd
                      wyleciała. Przynajmniej tak opowiadał mi wójek, który był świadkiem całego
                      wydarzenia ;) A odnośnie legend - hmm nie wiem czy to są aż takie bajki. A
                      jeżeli juz to warto by ludzie je znali ;) bo cudze chwalimy a swego .....

Przenieśmy się do Zbucza. Między Zbuczem a Czyżami na "prohulanci" jest kurhan
                      i miejsce mocy składające się z kamieni ułozonych w kręgi i nietypowych koron
                      drzew. Miejsce jest bardzo stare. Nikt z mieszkańców okolicznych miejscowości
                      nie jest w stanie nic o nium powiedzieć. Jak uważają nawet ich praciadowie o
                      miejscu tym nic nie wiedzieli !!!
                      • partizan79 Re: Obuszek 21.02.06, 12:20
                        :)) Mój dziadek po przejściu frontu nawrzucał tam kiedyś całe stado granatów i
                        woda nie wytrysnęła:) Mało tego, Niemcy przyjeżdżali z granatami, wrzucali po
                        kilka i po chwili wyławiali oszołomine ryby, ładowali na ciężarówkę i wieźli
                        dla swoich. Potem praktykowała to również Armia Czerwona. I też woda nie
                        wytrysnęła.
                        • ja-alutka Re: Obuszek 21.02.06, 12:21
                          A gdzieś nieopodal wsi Deniski...bije takie źródełko...od co najmniej ponad 30
                          lat bo tak sięga moja pamięć, woda cudownie czysta...wciąż skądś tam wypływa:)
                          • partizan79 Re: Obuszek 21.02.06, 12:29
                            A ja tak się przybierałem pewnego razu, żeby zobaczyć za tymi Deniskami, jak
                            Orlanka wpada do Narwi, ale póki co jeszcze tego nie zrobiłem. Ale widziałem za
                            to, jak do Narwi wpada Narewka. Praktycznie szerokością się obie rzeki w tamtym
                            miejscu nie różnią. I wcale nie widać, że to Narewka wpada do Narwi, a nie
                            odwrotnie. A uroczysko między nimi nazywa się Wowcze Horło (pewnie dlatego, że
                            łatwo tu było wilkom coś upolować).
                            • szpila555 Re: Partizanie79 ... 31.10.13, 20:38
                              Byłeś już na tym wspomnianym [rzez Ciebie 7 lat temu "ujściu Orlanki do Narwi za Deniskami"?
                              Wydaje mi się, że to jest za Plutyczami, na Korpaczu. Prawda o11?
                              ;)
                              • 11rewresbo Szpila555 31.10.13, 22:18
                                Uroczyście oświadczam, że na zlocie Forum Plutycze we wspomnianej przez Ciebie lokalizacji Partizana79 nie było,
                                Był u mnie kilka lat póżniej na mojej posesji z małżonka i córką na kociołku z ogniska.
                                Partizanu pozdrawiam przy okazji, zapraszam na królika z kociołka, poogoda jest jeszcze rodzinna.
                                Może w Niedzielę, co Wy na to ?
                  • ja-alutka :))) 21.02.06, 12:08
                    A w Orli ciagle istnieje Faaajna firma "T.....t", (żeby nie było reklamy) której
                    auta mają Czerwone plandeki z gwiazdą i ul. w/w w nazwie:))Dawnych wspomnień
                    czar ☺... A we wsi Stryki nieopodal Bielska stoi sobie baardzo fajny wiatrak.
                    Szkoda, ze niszczeje...
                    • obuszek Re: :))) 21.02.06, 12:24
                      pewnie w związku z tym wiatrakiem też jest sporo ciekawych legend i opowieści
                      • partizan79 Re: :))) 21.02.06, 12:34
                        Na wsiach przetrwały też pewne przesądy typu:
                        1. Nie można przechodzić komuś drogi z pustym wiadrem, chyba, że źle się tej
                        osobie życzy.
                        2. Ważne, aby pierwszego bociana w nowym roku zobaczyć lecącego. Wtedy rok
                        będzie udany. Stojący to zastój. Siedzący to rok niedobry. A martwy to już w
                        ogóle d...
                        • partizan79 Re: :))) 11.05.06, 09:10
                          Jeśli pierwszy raz w roku usłyszy się kukułkę i ma się przy sobie jakieś
                          grosiwo, to podobno przez cały rok kasy nie zabraknie.

Konie przy uzdach często mają jaskrawe (czerwone?) kawałki materiału, by nikt
                          ich "ne powroczyw".
                          • obserwer11 Re: :))) 31.10.13, 03:08
                            Ja przy rowerze miałem kawałek czerwonego materiału, kiedy jechałem ze Strabli do Berlina.....1979 rok maturę obroniłem, Partizanu :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka