Dodaj do ulubionych

INTERNET - ALTERNATYWA

11.05.06, 22:03
Z tego co sie orientuje na OE mozna korzystac z uslug 3 dostawcow - UPC, ZAX,
TPSA. Przejrzalem oferte i jakos nie jest ona zbyt interesujaca - zarowno,
cenowo jak i jakosciowo. Bede mieszkancem Wiednia i w zwiazku z tym mam
pytanie do wszystkich potencjalnych mieszkancow. Moze wybierzemy innego
providera ?? Obecnie moim ISP jest NetControl (www.netcontrol.pl) Koszt to 49
pln/miesiac, siec dziala super, brak limitow na transfery no i jest stabilna.
Jest sporo usug dodatkowych - m in server DC dostepny dla wszystkich
uzytkownikow wszystkich osiedli a jest tego sporo (zxobaczcie stronka).
Natomiast glowna zaleta sieci to super transfer bez limitow. Co wy na to ??
Obserwuj wątek
    • m4rc1n3k Re: INTERNET - ALTERNATYWA 12.05.06, 10:36
      Rowniez bede mieszkal w Wiedniu i sprawa internetu ma dla mnie znaczenie. Jednak
      obecnie mieszkam w Paryzu i mam internet wlasnie od firmy ZAX.
      Piszesz, ze przejzales oferte m.in. ZAX'u i jakosciowo jest slaba. Nie rozumiem
      jak po zobaczeniu oferty mozesz wnioskowac o jakosci ich sieci ;)
      W kazdym razie nie mam nic do zarzucenia tej firmie. Internet jest tani, szybki
      i stabilny. Jak dla mnie, podpisywanie umowy z inna firma to ryzyko, a w
      przypadku ZAXu ryzyka nie ma, bo to firma, ktora sprawdzilem.
      Ja jestem za ZAX'em.
      • majkel.w Re: INTERNET - ALTERNATYWA 12.05.06, 11:42
        Witam Sasiada !!!!
        Pozwole sie z Toba nie zgodzic w pewnych kwestiach. Jezeli chodzi o to czy
        firma jest sprawdzona to rzeczywiscie masz troche racji. NetControl dziala na
        wielu osiedlach i jakosc ich uslug jest porownywalna. Jezeli chodzi o
        porownanie oferty mam na mysli to co prezentuja na stronie + opinie. Za 49 pln
        dostajesz lacze 256 kbps. Rozumien ze taka jest gorna granica lacza, tzn
        szybciej sie nie polaczysz ?? Ntomiast NetControl oferuje nielimitowany
        transfer za 49 pln ( o ile znajdzie sie 20 chetnych). Oczywiscie jak wszyscy
        wejda na siec i beda dzielnie sciagac to transfer moze spasc, ale jeszcze sie
        nie spotkalem z taka sytuacja. Z reguly transfer wynosil (na swiat) okolo 800
        kbps w godzinach szczytu (WWW). Przed 18 i po 22 jest sporo szybciej bo kolo 2-
        3 Mbit - tego nie oferuje Zax. Nie wiem jak w Zaxie ale w NC sa ustawione
        priorytety od WWW -FTP - P2P, dzieki czemu nigdy nie bedzie sytuacji ze stronki
        sie wolno laduja bo ktos korzysta z emule'a. Pozaty dodatkowa oplata za router
        i kolejny komputer w mieszkaniu tez jest uciazliwa (Ja i moje serduszko mamy
        laptopy i laczymy sie bezprzewodowo). W sumie wiec podstawowa oferta Zaxu to
        dla mnie 69 pln (49 + 20) i to za podstawowy pakiet 256 kbps - predkosc
        zenujaca jak za te pieniadze. O drozszej opcji 512 juz nie mysle bo to 89 pln z
        oplatami za dodatkowy komputer i router. Nie chce dzielic lacza na lewo, bo nie
        wypada, no i szkoda mi tez miejsca na serwer. Zobaczymy co powiedza inni na ten
        temat. Generalnie wystarczy 20 osob + zgoda administracji i NC postawi siec.
        Pozatym mam pytanko. Czy standardowo jest zakladana instalacja intranetowa??
        • m4rc1n3k Re: INTERNET - ALTERNATYWA 12.05.06, 12:58
          Nie wiem w sumie jakim cudem, ale ja place 59 zl i mam router w domu, o czym ZAX
          wie. Predkosc lacza 512. Jak dla mnie jest OK.
          Mialem juz w zyciu net chyba od 5-6 roznych providerow i ZAX stawiam na 2
          miejscu, ale bardzo blisko pierwszego :)
          Niestety firma, ktora stawiam na 1 miejscu, to nie jest firma z Krakowa :(
          Dla mnie liczy sie, aby lacze bylo stabilne. Spotkalem sie juz z takim
          providerem, gdzie transfery byly duze, ale co kilka minut zrywalo polaczenie na
          ulamek sekundy/kilka sekund. Ogladajac www nawet tego nie widac, ale przy
          transferowaniu czegos na ftp lub sluchaniu radia internetowego, bylo to
          odczuwalne i wkurzajace.
          Jesli firma, ktora polecasz jest przez Ciebie przetestowana, to niech bedzie -
          jestem za. Jednak w ciemno, wolalbym sie w inna firme nie pakowac.
          • m4rc1n3k Re: INTERNET - ALTERNATYWA 12.05.06, 13:01
            Jeszcze jedno - jesli to lacze mialoby byc laczem radiowym, to jestem
            bezwzglednie przeciw. To wlasnie takie lacze mialem kiedys w biurze i to ono
            przerywalo.
            • majkel.w Re: INTERNET - ALTERNATYWA 12.05.06, 13:55
              No i wlasnie tu cie zmartwie bo to jest rzeczywiscie radiowka. Jezeli chodzi o
              stabilnosc polaczenia to jest oki - jednak testowana na azorach i kurdwanowie.
              Nie wiem, jak inne lokalizacje, z radiem jest tak ze jezeli nie ma duzych
              zaklucen to wszytsko chodzi pieknie. Warto sie dowiedziec cos jednak o tym. Co
              do stabilnosci lacza to testowalem je intensywnie (kilka filmow sciagnietych na
              Kazzie) i nie przerywa. Czasami bywaly awarie ale od roku juz nic sie nie
              dzieje. Polaczenie jest stabilne o czym mialem szanse sie przekonac grajac w
              gry online. Gram bardzo rzadko, ale jak juz usiade to gram kilka godzin. Siec
              nie przerywa i sa niezle pingi - do wiekszosci serwerow Medal of honor od 25-70
              ms. JEsli kwestia routera jest taka jak podajesz to Zax jest rzeczywiscie
              dobrym rozwiazaniem. Stabilnosc na OE w przypadku radiowki moze byc
              rzeczywiscie nienajlepsza - w koncu to juz prawie poza Krakiem ....
              • m4rc1n3k Re: INTERNET - ALTERNATYWA 12.05.06, 15:34
                Poza tym nie wiadomo, czy cos nie zaklucaloby tej radiowki. Ja mam wrazenie, ze
                cos tu zakluca komorki. Czesto mam tak, ze siedzac w domu rozmawiam, majac full
                sygnal, a mimo to przerywa (testowane na roznych telefonach). Moze Motorola cos
                zakluca...
                W kazdym razie jesli provider, ktorego proponowales, zestawia lacze radiowe, to
                ja dziekuje, ale sie na to nie pisze.
                • m4rc1n3k Re: INTERNET - ALTERNATYWA 12.05.06, 15:35
                  sorki za ortografie - nie jest to moja mocna strona :)
                • konkurs_pk Re: INTERNET - ALTERNATYWA 12.05.06, 18:47
                  m4rc1n3k, a na ktorym pietrze mieszkasz? mam podobnie, zasieg pelny, a rozmowy
                  przerywa.
                  • m4rc1n3k Re: INTERNET - ALTERNATYWA 13.05.06, 11:58
                    na 7.
                    Info dodatkowe, mogace miec znaczenie - korzystam z sieci Orange. Innych nie
                    testowalem.
                    Kiedys czytalem, ze Motorola (ta obok nas) ma wybudowane jakies urzadzenie
                    pozwalajace im na zywo testowanie jakichs tam nowosci - cos jakby mini siec
                    komorkowa. Moze to wlasnie to cos, jakos oddzialywuje na nasze telefony...
                    • konkurs_pk Re: INTERNET - ALTERNATYWA 13.05.06, 18:25
                      ja na 5, tez na ostatnim. podejrzewam, ze wentylatory na dachu nas tak
                      urzadzaja. tez mam oreńdż.
    • kocurek13 Re: INTERNET - ALTERNATYWA 12.05.06, 15:43
      Ja uważam, że do kwestii internetu powinno się w ogóle inaczej podejść. Na osiedlu powinno być zainstalowane okablowanie ethernet, które powinno być własnością wspólnoty. Wtedy można w serwerowni dać dostęp wielu operatorom a mieszkańcy sami mogą zdecydować z czyich usług korzystać. Nie ma idealnego dostawcy, a każdy ma tez inne potrzeby. Tymczasem na osiedlach odbywa się to całkowicie odwrotnie. Przychodzi dostawca internetu do administracji, a administracja pyta się ile dostawca zapłaci za możliwość założenia sieci. W teb sposób robi się monopol na terenie osiedla.
      • majkel.w Re: INTERNET - ALTERNATYWA 12.05.06, 16:56
        MAsz calkowita racje. Gdyby w wiedniu poprowadzono kable ethernet i gniazdka to
        jedyna rzecza ktora moznaby zrobic to zainstalowac serwerownie na gorze i radio
        lub lacze kablowe. Wtedy bylaby pelna konkurencja i ostry spadek cen jak
        mniemam. Popierany przeze mnie netcontrol koszty mialby niewielkie (400 pln za
        sprzet dostepowy i moglby swiadczyc uslugi niewielkiej liczbie abonentow duzo
        taniej. A tak placilby i pewnie bedzie placic comiesiac administracji za
        mozliwosc okablowania budynku. Moznaby sie jakos zmowic i na wlasny koszt
        zalozyc instalacje. Z tego jednak co mi wiadomo biurokracja jest tutaj
        przeszkoda nie do przeskoczenia. Zabraknie kworum na zebraniu i nic z tego nie
        zrobimy, a generalnie malo mi sie usmiecha widok tysiecy kabli roznych
        providerow. Szkoda....
        • m4rc1n3k Re: INTERNET - ALTERNATYWA 13.05.06, 12:08
          Ale przeciez budynek bedzie chyba okablowany, z tego co mi sie wydaje...
          W Paryzu np byl. No, moze nie az do mieszkan, ale na kazdym pietrze w skrzynce
          kable sa. Jak zakladali mi net, to przeciagneli tylko kabelek z klatki do
          mieszkania (w scianach sa juz odpowiednie rynienki).
          Nie do konca rozumiem co ma jakas administracja do tego, jaki net sobie
          zalozymy. Przeciez to nie jest spoldzielnia mieszkaniowa. Administracja to my.
          My przeciez bedziemy decydowac co i jak. Chyba, ze tu jest cos popierniczone.
          Mam chatke w innym miescie, ktorym tez zarzadza wspolnota mieszkaniowa - tam sie
          zbieramy, ustalamy co sie nam podoba i to robimy. Wydawalo mi sie, ze to
          normalne i tutaj bedzie tak samo.
          • odike Re: INTERNET - ALTERNATYWA 13.05.06, 15:41
            Wiec tu rowniez jest wspolnota, chociaz z tego, co slyszalem, to przez rok
            zarzadza NM, ale moge sie mylic.
            Dla mnie rowniez kwestia internetu jest wazna.
            Obecnie mieszkam na Woli Duchackiej, mam net z UPC.
            Bede mieszkal w Wiedniu, w bloku 1.
            Jestem za tym, zeby w bloku znalazla sie siec dobra, niezawodna, i nie
            zdzierajaca kasy za nic...

Pzdr
          • majkel.w Re: INTERNET - ALTERNATYWA 13.05.06, 19:18
            No wlasnie problemem moze byc zebranie kworum i podjecie decyzji. Wspolnota to
            MY, ale nie zawsze ludziom zalezy zeby cos zmienic ....
    • yaroyaro Re: INTERNET - ALTERNATYWA 13.05.06, 17:05
      rzeczywiście dziwnie to wygląda. nie rozumiem jak to działa, może ktoś z
      mieszkańców mi wyjaśni, bo ja dopiero będę mieszkańcem oe.
      więc każde mieszkanie ma doprowadzony kabelek i ma gniazdko, może mieć nawet
      parę jeśli sobie tak zamówił.
      i co dalej ?
      czy nie jest tak, że to ja mogę zadecydować jaka firma mi będzie dostarczać
      internet ? chyba nikt z administracji oe nie może mi podłączyć tego co im się
      podoba ? zawsze mam wybór i mogę używać np neostrady przez łącze telefoniczne,
      ale skoro jest instalajca internetowa, to do czegoś musi służyć i nie wyobrażam
      sobie żeby ktoś miałza mnie decydować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka